(video) Oficial, de astăzi, Gigafactory Berlin produce maşini electrice Tesla

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fabrica Gigafactory Berlin, cunoscută şi drept Gigafactory 4, a început producția în masă de vehicule electrice marca Tesla. Astăzi a avut loc o ceremonie solemnă în acest sens, cu participarea lui Elon Musk și a cancelarului german Olaf Scholz.

Primele 30 de mașini au fost predate unor clienţi norocoşi chiar în holul fabricii, deși restul maşinilor de producţie vor începe să fie livrate din aprilie 2023 abia. Clienţii au primit câte un Model Y Performance, un vehicul care costă 63.990 de euro cu o autonomie de 514 km.

Cu toate acestea, nu toată lumea susține Tesla, grupurile de mediu adunându-se în afara fabricii marți cu bannere, ghivece și tigăi pentru a-și exprima îngrijorarea, de la utilizarea ridicată a apei de către uzină până la copacii tăiați pentru a o construi.

Decizia de a construi o uzină auto cu drepturi depline în Europa a fost luată de Tesla încă 2016. Încă un an și jumătate a fost necesar pentru examinarea tuturor cererilor, asta pentru că tocmai nouă țări și-au exprimat dorința de a găzdui noua Gigafactory. Ca urmare, alegerea a căzut asupra Germaniei, însă alţi aproximativ doi ani s-au pierdut pe găsirea unui numitor comun cu ecologiştii.

Construcția fabricii a început în ianuarie 2020 și a fost finisată în iunie 2021. Ultimele opt luni au fost necesare pentru certificarea şi respectiv eliberarea unei licențe de producție (în principal datorită evaluării poluării apei și aerului). La momentul acestor proceduri, Tesla chiar a trebuit să importe urgent mașini din China pentru a închide cererea de pe piață, deoarece, potrivit planului, aceste mașini electrice ar fi trebuit deja să fie produse pe pământ german. Drept urmare, Tesla a primit permisiunea autorităților abia pe 4 martie 2021.

Noua uzină, deși numită Gigafactory Berlin, este situată oficial (la 35 km sud-est de Berlin) pe teritoriul landului Brandenburg, care înconjoară capitala germană. A costat Tesla 5 miliarde de euro – aceasta este cea mai mare investiție unică în industria germană din ultimii ani. Din start se va produce un singur model – Tesla Model Y. Conform planului, până în 2025 uzina va atinge capacitatea planificată de 500.000 de mașini pe an și 50 GWh de baterii pe an, iar numărul personalului va crește de la actualul 3.500 la 12.000!

Amintim că Tesla avusese înainte de aceasta o fabrică în Europa. Întreprinderea din Tilburg (Olanda) activa din 2013 şi se ocupa doar de asamblarea maşinilor Model S, Model X şi Model 3 pentru piaţa europeană din kituri aduse de peste ocean. Practic nimic nu se producea local şi a fost închisă în 2021.

În prezent, Tesla are trei mari fabrici operaţionale cu întreg procesul de producţie amenajat cap-coadă: în SUA (Nevada), China și Germania. O a patra se va deschide la fel curând, în Texas.

Apropo, iată un canal video prin care se poate vizualiza construcția fabricii germane de la A la Z, filmată cu drona cu o permisiune specială de la Tesla.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/