(video) Premieră în SUA: Noua, a treia generaţie Toyota Tundra

Toyota a organizat în SUA premiera noii generaţii, a treia, a celui mai masiv şi brutal pickup din gama sa – Tundra. Modelul împarte unele agregate şi tehnologii cu noul Land Cruiser 300, deşi şi el a fost făcut complet de la zero.

Caracteristici cheie:

  • De la primele schițe în creion până la designul exterior şi interior finalizat, aspectul maşinii a fost complet dezvoltat de studioul de design nord-american a Toyota Motor Corporation – Calty Design Research – din Newport Beach, California și Ann Arbor, Michigan.
  • Cercetarea și dezvoltarea acestui camion au fost efectuate la centrele tehnice Toyota din Michigan, Arizona și California. Experţii de acolo au găsit un mare beneficiu în transferul pe un nou cadru complet, care a îmbunătățit sporit rigiditatea în comparație cu generația actuală și a “deblocat” noi niveluri de capacitate în off-road.
  • Elementul cadrului posterior este lărgit pentru a spori stabilitatea și capacitatea de remorcare. Această fundație a contribuit, de asemenea, la asigurarea unui confort excelent la rulare și a unei dinamici “polişate” în termeni de manevrabilitate, în special pe maşinile în echipare Limited și mai sus, unde cabina este montată pe cadru cu suporturi hidraulice ale cabinei.
  • Oțel de înaltă rezistență este utilizat pe întregul șasiu pentru a crește rigiditatea considerabil față de generația anterioară, în timp ce aluminiul este utilizat doar în zone cheie pentru a ajuta la reducerea greutății. Elementele transversale ale cadrelor sunt mai mult decât dublate ca dimensiune pentru a oferi o ranforsare suplimentară și rigiditate. A fost construit şi un nou element transversal frontal pentru cutia de viteze, care adaugă rigiditate prin sprijinul suplimentar al elementului transversal, îmbunătățind în același timp aportul de direcție pentru șofer și dinamica de manevrare.
  • Bena este extrem de ușoară şi în acelaşi timp dură datorită noii construcții din Sheet-Molded Compound și utilizării unor elemente din aluminiu. Noua benă oferă o protecție suplimentară împotriva loviturilor și ruginii, comparativ cu cele tradiționale din oțel. Chiar și hayonul folosește tehnici de construcție ușoare pentru a reduce greutatea cu 20% comparativ cu modelul Tundra încă actual. Deschiderea sa printr-un buton de pe cheia-breloc este acum standard pe toate versiunile noii Tundra.
Toyota Tundra Platinum
  • S-a lucrat mult şi la suspensie. Cea posterioară are o configurație multi-link, însă standard nu mai vine cu arcuri sub forma unor foi, ci cu unele elicoidale (spiralate). Confortul de deplasare, stabilitatea în linie dreaptă și dinamica generală de manevrare, toate au fost sporite astfel, împreună cu capacitatea de remorcare. Acum Tundra poate tracta cu 17.6% kg mai mult față de generația anterioară – 5.443 kg. Iar sarcina utilă maximă pe care o poate lua acum în benă constituie 880 kg (cu peste 11% mai mult).
  • Structura generală a noului cadru și suspensia spate multi-link au permis inginerilor să regleze amplasarea amortizoarelor, care sunt montate în afara șinelor cadrului. Și, încă o măsură bună, brațul de control lateral oferă o rigiditate laterală crescută. Pentru a spori și mai mult confortul la volan, performanțele și durabilitatea generală, pe Tundra este montată o nouă suspensie frontală cu braţe duble.
  • Tundra va dispune standard de amortizoare de şoc twin-tube pe ambele osii. Amortizoarele sunt prevăzute cu garnituri triple-oil și capace extinse pentru protecție împotriva prafului și durabilitate suplimentară. Pentru a optimiza greutatea se folosesc articulații noi, forjate, din aluminiu forjat. Pentru a preveni fisurile de coroziune și tensiune, inserțiile din oțel întăresc articulațiile cu bilă. Pentru maşinile cu pachete opţionale TRD Off-Road se propun nişte amortizoare monotub marca Bilstein.
  • Pentru performanțe maxime în off-road, maşinile în echipare TRD Pro sunt echipate cu amortizoare de şoc cu bypass intern marca FOX, cu diametrul de 2.5 inci. Acestea adaugă 28 de mm gardă la sol pe puntea frontală. În plus, ele au un corp din aluminiu şi sunt prevăzute cu rezervoare cu ulei de tip piggyback. Se utilizează un nou fluid cu politetrafluoroetilena (PTFE) pentru a spori confortul pe șosea. Acest fluid include particule microscopice infuzate cu ulei pentru a reduce frecarea.
  • Modelul Tundra TRD Pro câștigă, de asemenea, câteva atribute suplimentare off-road, inclusiv: o nouă bară stabilizatoare frontală TRD Pro, piese de suspensie vopsite în roșu, o placă de protecție frontală din aluminiu TRD împreună cu elemente de protecție suplimentară a caroseriei și anvelope unice Falken all-terrain.
  • Suspensia spate multi-link a oferit inginerilor flexibilitatea de a adăuga un nou sistem local de perne de aer! Disponibil pentru anumite echipări, sistemul dispune de funcții de nivelare automată și manuală. Dispune de moduri de înălțime: High, Low și Normal.
  • Un sistem Adaptive Variable Suspension (AVS) cu actuatoare speciale încorporate în amortizoarele de pe ambele punţi este de asemenea o premieră pentru Tundra. El este proiectat pentru a regla forța de amortizare pe baza condițiilor de drum în continuă schimbare, fie că este vorba de o groapă mare, de o denivelare sau de o piatră mică.
  • Două motoare vor fi puse la dispoziție pentru noua Tundra: un V6 twin-turbo şi un V6 hybrid twin-turbo. Ambele sunt cuplate la cutii de viteze Electronically Controlled Automatic Transmission with intelligence (ECTi) cu 10 trepte. Cutia include un mod de schimbare secvențială a treptelor, un uphill/downhill shift logic și moduri de conducere TOW/HAUL.
  • Motorul de bază este format dintr-un bloc de aluminiu cu o cilindree de 3.445 cm3, conţine 24 de supape și dispune de sisteme VVTi duale. Inclusiv şi datorită unui intercooler răcit cu apă, care menține temperaturile turbocompresoarelor coborâte, are să ofere 395 CP şi 649 Nm de cuplu.
  • Unitatea hibridă numită i-FORCE MAX este făcută pe baza benzinarului sus anunţat, dar are să ofere 443 CP la 5.200 rpm şi 790 Nm de cuplu de la 2.400 rpm! Aceasta conţine un mic motor electric cu un ambreiaj, situat în carcasa dintre benzinar și transmisia automată cu 10 trepte. În esență, generatorul este construit in-line pentru a oferi o putere suplimentară care este transferată eficient prin transmisie, în timp ce pornirea motorului, conducerea cu energie electrică, asistența electrică și regenerarea energiei se fac numai prin intermediul componentelor hibride de tip paralel.
  • O unitate de control a puterii (PCU) nou dezvoltată este utilizată pentru a obține o durabilitate excelentă a bateriei și performanțe termice, cu accent pe performanța unității. Sistemul folosește o baterie Ni-MH de 288V sigilată, care se află sub bancheta din spate.
  • Folosind setările SPORT sau SPORT+, i-FORCE MAX folosește reacția instantanee a motorului electric. Deși motorul electric face cea mai mare parte a lucrului său la turații mai mici, odată ce se depășește viteza de 29 km/h motorul pe benzină începe să funcţioneze constant pentru performanțe excelente.
  • Standard pe modelele TRD Pro și disponibile pe maşinile cu pachetul TRD Off-Road sunt o serie de upgrade-uri off-road: Multi-Terrain Select oferă setări reglabile pentru a ajuta la controlul rotirii roților pe o varietate de terenuri; CRAWL Control funcționează ca un cruise control pentru off-road, care permite șoferului să se concentreze asupra direcției, în timp ce maşina menține singură una dintre cele cinci viteze selectabile; Downhill Assist Control este o altă caracteristică off-road care ajută șoferul să navigheze pe pante dificile, limitând viteza vehiculului în timpul coborârii.
  • Tracţiunea poate fi pe puntea din spate sau integrală.
  • Pe Tundra sunt folosite mai multe camere noi, care afișează mai multe unghiuri exterioare care pot fi vizualizate de pe ecranul tactil de 14 inci disponibil sau prin intermediul unei oglinzi retrovizoare digitale. Pe Tundra TRD Pro sau vehiculele cu pachetul TRD Off-Road adăugat, Multi-Terrain Monitor este disponibil pentru a permite șoferului să verifice împrejurimile imediate pentru eventualele obstacole prin simpla apăsare a unui buton.
  • Cei care îşi vor lua o Tundra pentru a transporta remorci vor fi interesați în special de Panoramic View Monitor (PVM), care utilizează camere pentru a afișa maşina de la înălţimea unui zbor de pasăre. Alte vizualizări arată starea lucrurilor în benă, ce se află în apropiere pe fiecare parte a remorcii și cum este conectată remorca la cârlig.
  • Noile oglinzi de tractare extensibile și pliabile oferă o vizualizare sporită a oricărui lucru pe care îl remorcați, datorită profilului mai înalt și a razei sferice revizuite a curburii oglinzii pentru a crește câmpul vizual al șoferului. Noile oglinzi sunt încălzite, au semnal de viraj integrat și notificare Blind Spot Monitor (BSM) și găzduiesc, de asemenea, camerele pentru sistemele PVM / MTM. Una dintre cele mai strălucite idei este şi adăugarea de lumini de remorcare cu LED, care sunt controlate printr-un buton din interiorul cabinei pentru a oferi lumină spre remorcă în timpul nopții sau în situații de vizibilitate redusă.
  • Noul Trailer Back Guidance ajută la manevrarea generală a remorcilor, în timp ce funcția Straight Path Assist este concepută pentru a se asigura că maşina şi remorca vor merge în marşarier în linie dreaptă. Camerele disponibile la 360 de grade oferă vizibilitate și în zone dificil de văzut în jurul maşinii și remorcii. Iar atunci când este conectat aşa-zisul trailer brake controller, chiar și Blind Spot Monitor poate recunoaște punctele oarbe nu doar pentru pickup, ci și pentru remorcă.
  • Toyota Tundra este primul model al mărcii care adoptă noul sistem Audio Multimedia. Standard este operabil pe un monitor de 8.0 inci, iar opţional pe unul de 14.0 inci! Standard suportă interfeţele wireless Apple CarPlay şi Android Auto, Bluetooth şi un hotspot Wi-Fi Connect 4G pentru conectarea a până la 10 dispozitive mobile.
  • Pentru model au fost dezvoltate şi două noi panouri de instrumente. Primul este parţial digital şi include ceasuri analogice în combinaţie cu un monitor de 4.1 inci pe centru. Opţional este valabil un monitor TFT de 12.3 inci.
  • Fiecare Tundra va veni standard cu un complex de sisteme de asistenţă Toyota Safety Sense 2.5.

Noul Tundra va fi asamblat la Toyota Motor Manufacturing Texas (TMMTX) din San Antonio. Vânzările vor demara mai târziu în acest an. Un preţ de start nu a fost anunţat deocamdată.

https://www.youtube.com/watch?v=XMYMZrKdCjw

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/