(video) Parcă e adus din viitor! Noul şi excentricul HiPhi Z a intrat în producţie de serie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

HiPhi este o marcă comercială a companiei chineze Human Horizons, care a fost fondată în urmă cu cinci ani. V-am povestit deja că a fost deschisă de omul de afaceri David Ding, care lucrează de aproape 40 de ani în domeniul auto.

Și-a început cariera în întreprinderea mixtă Shanghai Volkswagen, după care a muncit în concernul SAIC, a participat la proiectul de mașini electrice LeSEE și, în plus, a fost unul dintre fondatorii Zonei de Liber Schimb din Shanghai.

Human Horizons are un propriu centru de cercetare și dezvoltare în Shanghai și de la bun început şi-a propus să facă maşini electrice înalt tehnologizate. Şi acest pariu a funcţionat! Primul model HiPhi X a devenit rapid bestseller prin electromobilele scumpe, fiind vândut în primul an în China în peste 6.000 de unităţi, depăşind Porsche Taycan sau Audi e-tron.

Cu noul HiPhi Z se doreşte consolidarea poziției obţinute pe piaţă.

Caracteristici cheie:

  • Din start vă spunem că pentru sedan GT se vor cere puţin mai mulţi bani decât pentru SUV, însă noutatea generează şi o impresie diferită. Deşi împart platforma, inginerii şi designerii au reuşit să facă o maşină mai avangardistă și mai excentrică! Apreciați singuri formele-i parcă trase din jocul Cyberpunk 2077.
  • HiPhi Z este standard echipat cu nişte faruri cu matrici adaptive programabile de a doua generaţie (cu 4.066 de LED-uri în total), cu module răcite cu aer, capabile să proiecteze chiar pe carosabil sfaturi de navigaţie. 
    • Totodată, are nişte panouri LED în ambele bare de protecţie, care pot afişa diverse imagini şi chiar emoticoane, pentru a putea comunica astfel cu alţi participanţi la trafic şi pietoni. Cei de la Human Horizons cred că o astfel de interacțiune este viitorul.
    • De asemenea, şi pe uși se găsesc panouri luminoase: acestea salută pasagerii, arată nivelul bateriei și alte mesaje.
  • În ceea ce privește dimensiunea și formatul, noul HiPhi Z este comparabil cu un Porsche Panamera: 5.036 x 2.018 x 1.439 mm. Iar ampatamentul este chiar mai lung decât cel al variantei Panamera cu ampatament lung: 3.150 vs 3.100 mm! Jantele standard măsoară 22 de inchi. Partea frontală folosește o priză de aer activă, care se deschide la peste 80 km/h, pentru a adăuga aerodinamică.
  • Caroseria este realizată din oțel și aluminiu, geamurile ușilor sunt fără rame, iar portierele posterioare se deschid contra direcţiei de mişcare.
    • O lunetă nu are, fiind parțial înlocuită de acoperișul panoramic lăsat pe spate.
    • Un spoiler retractabil este încorporat în capacul portbagajului. 
    • Deşi a fost prezentat iniţial cu nişte camere în loc de oglinzi retrovizoare, s-au montat până la urmă oglinzi obişnuite din motiv că primele sunt deocamdată interzise în China.
    • Pentru a îmbunătăți experiența de deschidere automată a ușilor, HiPhi Z introduce tehnologia de comunicare UWB cu poziționare la nivel de 10 cm, permițând vehiculului să detecteze cu precizie locația persoanelor și a cheilor, astfel încât să controleze mai bine sincronizarea și unghiul de deschidere.
  • În cabină sunt patru locuri individuale, multi reglabile şi dotate cu toate funcţiile de confort, însă alternativ poate exista o banchetă cu trei locuri în spate. Bordul conţine un singur monitor AMOLED central de 15.05 inchi, care poate fi întors orizontal sau vertical şi mai are o funcţie interesantă, descrisă mai jos. Rolul unui panou de instrumente îl va îndeplini un head-up display color
    • Aproape toate butoanele din cabină sunt sensibile la atingere, inclusiv cele de pe volan și pentru controlul geamurilor. Tapiţeria este cu piele Nappa. Se face uz cam în exces de iluminare ambientală.
    • În loc de pictograme plictisitoare poziționate de-a lungul axelor orizontale și verticale, sistemul său multimedia, care rulează pe Unreal Engine, folosește un cub 3D central care arată toate aplicațiile. Șoferul poate roti cubul cu degetele pentru a ajunge la aplicația necesară. În partea superioară a ecranului se arată principalele informaţii legate de conducere, iar în cea inferioară sunt comenzi pentru climatizare.
    • Monitorul este fixat pe un braț robotic, capabil să-l rotească şi întoarcă în toate direcțiile. Sistemul se numește HiPhi Bot și se îndreaptă către persoana care îi vorbește. Deci, dacă șoferul dă o comandă, ecranul se întoarce spre el, iar același lucru se întâmplă atunci când pasagerul dă o comandă.
    • În plus, ecranul se poate mişca și în ritmul muzicii redate pe sistemul audio setat de Meridan (format de canale 7.1.4) cu 23 de difuzoare şi o putere totală de 1.920 W la 1% distorsiune sau 2.820 W la 10% distorsiune! Original!
    • Climatizarea este automată pe trei zone, iar prizele de aer reglabile electric sunt ascunse.
    • Mai există printre altele o oglindă retrovizoare digitală de 9.2 inchi, care transmite imagini de pe camera posterioară.
  • Platforma proprietară este dotată cu o suspensie într-o configuraţie cu braţe duble pe puntea din faţă şi multi-link pe spate.
    • Standard se oferă perne de aer cu amortizoare adaptive continuu (înălțimea caroseriei poate fi reglată în 4 trepte).
    • Opţional este un sistem de direcţie pe puntea din spate, cu roţi care întorc în ambele direcţii până la un unghi impresionant şi record de 13.2 grade (raza de viraj este de numai 5.7 metri)! Amintim că noul S-Class se poate lăuda cu maximum 10 grade.
  • De propulsie răspund unul (tracţiune spate) sau două motoare electrice (care formează AWD) cu 336 CP fiecare. Putere maximă se ridică la 672 CP şi 820 Nm. Având 2.539 kg poate accelera până la 200 km/h şi face 0-100 km/h în 3.8 secunde.
    • Bateria din dotare este una cu o capacitate de 120 kWh şi asigură o autonomie de până la 705 km conform ciclului chinezesc CLTC. 
    • Bateria utilizează tehnologia CTP (Cell to Pack). Pachetul de baterii introduce în mod inovator conceptul care utilizează lichidul de răcire al sistemului de management termic pentru a “inunda” celulele care vor prezenta un risc de incendiu.
  • Mai dispune de un HiPhi Pilot – sistem de pilotare semi automatizată care corespunde unui nivel 3 şi este ajutat de platforma NVIDIA DRIVE™ Orin şi Texas Instruments TDA4!
    • Are un LiDAR frontal în arsenal şi acesta vede până la 250 de metri în faţă.
    • De asemenea, în jurul mașinii se află 13 camere, 12 senzori cu ultrasunete și radare de cinci milimetri (34 de senzori în total)
    • Și, de la bun început, Human Horizons a dezvoltat un sistem de schimb de date între mașini și infrastructura rutieră (protocol V2X), toate modelele HiPhi fiind dotate cu această capacitate.
  • Sistemul “nervos” nevăzut al vehiculului este numit H-SOA – o arhitectură electronică și electrică care este piatra de temelie a vieții digitale în universul HiPhi, conectând peste 500 de senzori și 500 de dispozitive de acționare la diferitele controlere într-un mod eficient. Toate lucrează împreună prin Ethernet de mare viteză, permițând combinații mai flexibile și mai deschise ale funcțiilor vehiculului.

Acum câteva zile a fost dat startul producţiei de serie a noului HiPhi Z. Mașinile sunt expediate dealerilor, iar vânzările sunt programate să înceapă în ianuarie 2023. Preţurile variază între aproape 90 de mii şi pot trece de 120.000 de dolari.

Producătorii de automobile chinezi au fost acuzați în mod constant că sunt imitatori, dar HiPhi Z are un aspect complet original și nu arată ca nimic de pe piață. Z va deveni probabil un alt hit pentru HiPhi, urmând succesul modelului X.

Human Horizons privește acum Europa ca prima sa țintă de expansiune în afara Chinei. Primele maşini ar putea ajunge în 2024!

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise