(video) PARIS 2018: Premieră mondială – Noua, a treia generaţie Mercedes-Benz B-Class
Noua, a treia generaţie a modelului Mercedes-Benz B-Class, şi-a făcut debutul mondial la Salonul Auto de la Paris. Maşina cu numele de cod W247 se alătură astfel gamei de maşini compacte ale mărcii, deja compusă din noul A-Class hatchback şi noul A-Class sedan.
Mai stilat ca niciodată, noul B-Class nu se deosebește prea mult de forma cunoscută a predecesorului său W246. Cu toate acestea, linia de acoperiș este de fapt mai mică decât înainte și, împreună cu o față scurtată, contribuie la o valoare a coeficientului de rezistență de doar 0.24 (în scădere de 0.25 Cd).
În partea frontală, farurile au devenit mai înclinate şi au un aspect asemănător cu modelele din clasa A, deși au mai multe muchii rotunjite, lângă grila hexagonală remodelată. Modelele de bază sunt dotate cu faruri cu halogen și lumini de zi LED, în timp ce opţional vor putea fi modernizate la unități LED sau Multibeam LED.
Mergând spre spate, stopurile formate din două părți sunt mult mai subțiri decât cele de pe modelul W246 și au indicatori luminoşi în formă de C în interiorul lor. Forma hayonului este mai sculptată pentru accentuarea corpurilor de iluminat, iar plăcuța de înmatriculare este plasată într-o poziție mai încastrată. Alte detalii: acum există benzi reflectorizante în bara de protecţie, dar şi nişte inserţii negre care conectează vizual, pe margini, luneta de spoilerul de pe acoperiş.
Autoturismele cu pachetul estetic AMG Line vor arata cu siguranță mult mai agresiv. Acestea vor avea bare de protecţie diferite, cu prize de aer, un splitter şi un difuzor, dar şi o grilă a radiatorului cu „diamante”.
Concentrându-se pe interior, modelul W247 reprezintă un salt semnificativ de la W246, odată ce noul sistem multimedia MBUX apare în centrul atenției. Am văzut deja acest sistem pe clasa A: două ecrane au rol de panou de bord și de afişare a interfeţei sistemului de infotainment al mașinii. La fel ca şi pe A-Class, clienţii vor putea să aleagă din diferite combinații de dimensiuni ale ecranelor: două monitoare de 7 inci, unul de 7 inci şi al doilea de 10.25 inci sau două de 10.25 inci.
Contactul cu sistemul MBUX se realizează fie prin ecranul tactil din mijlocul planşei de bord, fie prin butoanele tactile de pe volan, fie prin touchpad-ul de pe consola centrală, fie prin asistentul vocal (comanda Hey, Mercedes). Un head-up display va fi disponibil opţional pentru comandă.
În timp ce sistemul MBUX este ridicat direct de pe maşinile A-Class, structura planşei de bord de pe B-Class nu este o copie exactă. Ecranele sunt încadrate şi separate de bord într-o carcasă cu margini mai proeminente. Pentru bord sunt disponibile diferite inserţii cu diferite finisaje. Dincolo de aceasta, designul deflectoarelor sistemului de aer condiționat, al panoului de control al climatizării și al consolei centrale sunt în mare parte similare cu cele din A-Class, deși conducătorul va sta în noul B-Class cu 90 mm mai sus.
Mercedes-Benz subliniază şi aspectele practice ale modelului MPV, care beneficiază de un ampatament mai lung de 2.729 mm (+30 mm) și o lățime mai mare, de până la 1.456 mm (+33 mm). Scaunele din spate se pot rabata standard în proporţiile 40:20:40, iar dacă sunt glisate înainte cu 14 cm şi se mai reglează spătarele, volumul portbagajului variază între 455-705 litri. Pentru o capacitate maximă de depozitare, un total de 1.540 de litri este disponibil cu scaunele din spate rabatate, iar de la mijlocul anului 2019 se va oferi un spătar opțional pentru scaunul pasagerului din față, astfel încât să se poată depozita şi un caiac în habitaclu.
Pe lângă nişte scaune multi conturate cu încălzire, ventilare şi masaj, noul Mercedes-Benz B-Class va putea fi comandat cu nişte scaune ortopedice ENERGIZING seat kinetics care vor face reglaje automate, minime, ale unghiului pernei şezutului și a spătarului scaunului, pentru păstrarea unei poziţii corecte în spatele volanului. De asemenea, se poate instala un sistem de iluminare ambientală cu 64 de culori și zece teme generale pentru a se potrivi cu starea de spirit a conducătorului şi pasagerilor, alături de servicii Mercedes me connected, ce cuprinde funcţii de car sharing privat, funcții avansate de navigație, telematică etc.
În ceea ce privește sistemele de siguranță și asistență pentru șoferi, clasa B vine acum cu pachetul Driving Assistance, care include sistemul Active Distance Assist Distronic. Sistemul Active Brake Assist este disponibil în mod standard, alături de altele precum Active Emergency Stop Assist sau Active Lane Change Assist.
Sub capotă, noul B-Class vine cu un amestec de motoare pe benzină și diesel care respectă cu strictețe regulile standardului Euro 6d-TEMP. Modelele B 180 și B 200 utilizează noul motor turbo pe benzină M282, cu patru cilindri şi volum de 1.33 litri, dezvoltat în parteneriat cu Renault.
Pe modelul B 180, agregatul produce 136 CP și 200 Nm, în timp 163 CP și 250 Nm oferă pe B 200. Ambele modele sunt cuplate standard la o cutie 7G-DCT cu șapte trepte şi dublu ambreiaj, şi mai au câte un filtru de particule la fel standard.
Pe partea de motorizări diesel va exista modelul B 180 d, care a primit aceeași unitate turbo OM608 de 1.5 litri cu patru cilindri, de pe A-Class, care produce 116 CP și 260 Nm. Mai sus vor sta modelele B 200 d și B 220 d, ambele dotare cu motorul turbo diesel de 2.0 litri, numit OM654q. Litera adăugată în denumire indică prezența unui sistem de tratare a gazelor de eșapament cu un catalizator SCR suplimentar, pentru a asigura respectarea normelor de emisii ce sunt programate să intre în vigoare în anul 2020.
În ceea ce privește puterea, B 200 d oferă 150 CP și 320 Nm, în timp ce B 220 d generează 190 CP şi 400 Nm de cuplu. În timp ce modelul B 180 d va fi cuplat la aceeaşi transmisie ca și modelele propulsate de benzinare, celelalte două opțiuni diesel vin cu o nouă transmisie cu dublu ambreiaj şi cu opt trepte – 8G-DCT. Mai multe variante de motorizare vor fi introduse mai târziu, împreună cu modelele echipate cu sistemul de tracțiune integrală 4Matic.
În afară de motoare, Mercedes-Benz oferă, de asemenea, diferite setări ale șasiului clasei B. În timp ce pe puntea din faţă se pot găsi lonjeroane McPherson și brațe din aluminiu forjat (standard pe toate modelele), pe puntea din spate, maşinile cu motoare entry-level primesc o bară de torsiune în configuraţia standard (sau opţional o suspensie sofisticată cu patru braţe, făcut în mare parte din aluminiu). Se mai pune la dispoziţie o suspensie lowered comfort şi una cu amortizoare adaptive controlate prin sistemul Dynamic Select.
Noul Mercedes-Benz B-Class va fi lansat în vânzare în Europa la 3 decembrie 2018, iar primele livrări vor începe din februarie 2019. Modelul va concura cu BMW Seria 2 Active Tourer, care s-a ales cu un facelift la începutul acestui an.
Evenimentul de prezentare al noului B-Class în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise