(video) Parlamentul a votat pentru o iniţiativă legislativă ce prevede inclusiv anularea dreptului de conducere pe viaţă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La fel în această seară, într-un mod neaşteptat, a fost votată în prima lectură o inițiativă a deputatei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, care propune o modificare la Codul Penal, cu scopul de a combate fenomenul consumului de droguri sau de alcool la volan.

Deputata propune ca accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau de droguri, precum și de depășirea limitei de viteză să fie calificate drept infracțiuni intenționate!

Potrivit autorului proiectului, iniţiativa vine şi în urma unor doleanțe ale părinţilor care şi-au pierdut copiii în accidentele răsunătoare din ultimul an de a înăspri semnificativ pedepsele pentru cetățeni iresponsabili.

Astfel, se propune ca:

  • Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport în stare de ebrietate, produsă de alcool, narcotice sau de alte substanţe să se considere tentativă de infracţiune intenționată, care să se penalizeze cu închisoare de la 3 la 5 ani, alături de anularea dreptului de a conduce mijloace de transport pe viață și confiscarea mijlocului de transport cu care a fost comisă infracțiunea.
  • Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport cu depășirea vitezei sau în stare de ebrietate, produsă de alcool, narcotice sau de alte substanţe ce a cauzat o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, să se considere drept infracțiune intenționată, care să se penalizeze cu închisoare de la 5 la 10 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport pe viață (şi cu confiscarea maşinii, urmează a se completa).
    • Aceeaşi acţiune care a provocat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, ori decesul unei persoane, să se penalizeze cu închisoare de la 10 la 15 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport pe viață (şi cu confiscarea maşinii, urmează a se completa).

Datele statistice pentru anul 2022 arată că din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 24 de persoane, iar alte 143 s-au ales cu diverse traumatisme.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/10/339.2023.ro_.pdf”]

Cmentariile sunt închise