(video) Pe lângă Moldova zboară drone militare de peste 130 milioane de dolari bucata

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În spațiul aerian de deasupra Ucrainei pot fi observate în aceste zile tensionate cel puţin două aeronave-drone de recunoaștere strategică a Forțelor Aeriene ale SUA. Este vorba despre Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, care poate costa peste 130 de milioane de dolari!

Potrivit portalului Flightradar, aparatele de zbor ajung în Ucraina zburând pe deasupra unor ţări precum Grecia, Bulgaria şi România, cu decolare de la baza militară din Sigonella (Sicilia). Zborul se desfășoară la o altitudine mai mare de 17 kilometri, iar viteza variază între aproximativ 500-650 de km/h.

Conform expertului militar Alexandr Iermakov, citat de gazeta.ru, drona de recunoaștere de mare altitudine RQ-4A Global Hawk zboară deasupra teritoriului Ucrainei încă din 2014. Scopul său este să monitorizeze zona de est Donbas, unde s-au format Republicile Autoproclamate Doneţk şi Lugansk.

„Vine din Sicilia, unde există o bază de drone americane și europene ale NATO. Are o rază de acțiune foarte lungă. Este capabil să zboare fără întrerupere mai mult de 24 de ore. Ceea ce colectează depinde de echipamentul său țintă, care este înlocuibil, dar în general se ocupă de cercetare în format electronic.

Zboară la o altitudine de 16-18 km. Are un câmp de vizualizare uriaş, fiind capabil să vadă ce se întâmplă chiar şi peste frontieră. Probabil, acum urmărește gruparea actuală de trupe, cursul exercițiilor din Belarus, etc.”

Un astfel de RQ-4A Global Hawk este echipat cu un sistem integrat de supraveghere și recunoaștere HISAR. Complexul include un radar SAR/MTI, precum și senzori optici și infraroșii. Toate cele trei subsisteme pot funcționa simultan, iar datele lor sunt prelucrate de un singur procesor. Informațiile digitale pot fi transmise la sol în timp real în cadrul liniei de vizibilitate sau printr-un canal special prin satelit cu viteze de până la 50 Mbps.

Radarul are capacitatea de a detecta obiectele mobile de la sol și de a transmite informații despre acestea (coordonatele lor și viteză cu care se mișcă) în mesaje text. Global Hawk nu poate lua niciun om la bord şi nu este dotat cu arme.

Autonomia de plus-minus 36 de ore de zbor sau în jur de 25.000 de km îl duce în fruntea inovațiilor tehnologice americane, deşi primul zbor a avut loc în îndepărtatul 28 februarie 1998, până în prezent existând în mai multe versiuni şi modificații modernizate. Versiunea inițială de producție pentru Forţele Aeriene ale SUA (RQ-4A) s-a produs în doar 16 exemplare.

Este pus în mişcare de un motor tip turbofan Rolls-Royce AE 3007H cu o forţă de tracțiune de 31.4 kN și este capabil să transporte o sarcină utilă de până la 900 kg. Este cea mai mare în termeni de dimensiuni şi cea mai grea dronă din lume produsă în serie, deşi folosește aliaje din aluminiu şi compozite pe bază de fibră de carbon!

Lungimea sa poate depăşi 13 metri, anvergura aripilor este de aproximativ 35 de metri, iar greutatea la decolare poate ajunge la 15 tone, deşi greutatea-i uscată este de 5.148 kg.

O oră de zbor costă în jurul a 25.000 de dolari. Altitudinea maximă la care poate fi operat este de 20 km, iar viteza maximă îi este limitată la aproximativ 850 km/h.

Presa din occident scrie că aparatul de zbor are rolul de a monitoriza activitatea militară de la frontierele ucrainene. Acesta și-a început noua misiune din ianuarie 2022, odată cu startul exercițiilor de amploare ale Federației Ruse la granița de est a Ucrainei.

De asemenea, acesta a vegheat și frontiera de nord ucraineană, în timpul exercițiilor ruso-bieloruse, care au văzut prezența a cel puțin 30.000 de soldați. Și de exercițiile din Crimeea tot ochiul misterios s-a ocupat. De altfel, din datele publicate de jurnaliștii militari, acesta va rămâne pe cerul ucrainean și în timpul amplelor manevre efectuate de Rusia în Marea Neagră.

Și jurnaliștii militari din Ucraina au observat prezența aeronavei. Aceștia vorbesc despre primele survolări făcute tot mai des încă din ziua de 12 februarie 2022, arătând traseul exact al aparatului de zbor.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/