(video) Record mondial: Un BMW modificat în România a devenit cel mai rapid diesel al mărcii din istorie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În septembrie, ultima etapă a Campionatului Naţional de Drag din România, organizat sub egida Federaţiei de Automobilism Sportiv, a fost scena unui record mondial absolut. Modelul pregătit de Dragoş Stăcescu a devenit cel mai rapid BMW diesel din istorie.

A finisat pe prima poziţie în clasamentul naţional pentru automobile diesel, dar şi al maşinilor româneşti, îmbunătățind recordul naţional pentru automobile diesel după ce a coborât pentru prima dată sub pragul de 9 secunde, deţinut tot de Dragoş.

Performanţa înregistrată pentru cei 402 metri (un sfert de milă) a fost de 8.31 secunde, cu o viteză de ieşire de 270 km/h. Modelul pregătit de Dragoş a fost cronometrat cu 1.87 secunde pentru accelerația 0-100 km/h, după care a avut nevoie de încă 2.84 secunde pentru a ajunge la 200 km/h şi alte 2.44 secunde pentru a trece de pragul de 250 km/h.

Remarcabil pentru această performanţă este că proiectul, alături de modificări specifice, foloseşte multe componente de serie BMW. Maşina care a stabilit recordul are la bază un simplu BMW 118d (E81), dar care a primit un sistem de tracţiune integrală de la un BMW 330d xDrive (E90). Propulsorul (M57N2) este preluat de la un BMW 335d (E90), cuplat la o transmisie automată în opt trepte luată de la un BMW X6 din generaţia F16 (8hp70x).

Automobilul a mai beneficiat de un set de upgrade-uri specifice unui automobil pentru drag racing: atât pe parte de şasiu cu o structură tubulară, cât şi pe partea de sistem de propulsie (sistem de alimentare, turbine, electronică, injecție de protoxid de azot etc.).

Cu toate acestea, aşa cum observă Dragoş, aproximativ 75% din componentele de transmisie şi motor sunt piese de serie BMW originale (cardane, planetare, grupuri, cutie de transfer) şi gestionează cu succes un plus de 400% la nivel de putere şi 300% la cuplu faţă de setările originale.

Proiectul construit de el dezvoltă 1020 CP şi 1650 Nm!

„Este incredibilă solicitarea la care au făcut faţă componente de serie, mă înclin în faţa inginerilor BMW”, spune Dragoş.

Pilotul are o carieră lungă în competiţiile de drag, unde a deținut recorduri absolute şi diesel, toate cu modele pregătite chiar de el şi echipa CompleteCHIP Iaşi. Modelul actual este o evoluţie a unui proiect iniţiat în 2018, care ulterior a fost trecut pe o bază de Seria 1 începând cu iarna lui 2019. De altfel, Dragoş a stabilit de-a lungul carierei o serie de recorduri naţionale pe care le-a îmbunătăţit constant.

Dragoş conduce un atelier de tuning de performanţă, CompleteCHIP Iaşi, unde se concentrează pe proiecte software, dar gestionează, aşa cum o dovedesc performanţele sale, şi proiecte hardware complexe. Se mândreşte cu transparența în comunicare cu clienţii, pe care o consideră foarte importantă şi pe care o construiește pe baza unor teste de emisii foarte riguroase şi complexe pentru produsele sale.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/