Procedura de înmatriculare a vehiculelor, simplicată! Actele care nu mai sunt obligatorii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Procedura de înmatriculare a vehiculelor va fi simplificată, modernizată și centrată pe cetățean. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului Republicii Moldova. Proiectul urmărește digitalizarea serviciilor publice și facilitează modul de interacțiune între beneficiari și autorități.  

Potrivit proiectului, pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii. Iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Totodată, se reglementează implementarea recomandărilor din Raportul de monitorizare SIGMA. Acestea pun accent pe digitalizarea serviciilor publice și simplificarea procedurilor pentru identificarea și înregistrarea autovehiculelor.

Înmatriculare automobil
FOTO simbol: 999.md

Noutățile introduse:

  • Se exclude obligativitatea identificării vehiculului pentru prestarea serviciilor de transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra acestuia, eliberarea copiei certificatului de înmatriculare, radierea vehiculului din evidenţă.
    • Astfel, procedura de identificare vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului.
  • În cazul în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi consumate sau furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, nu mai este necesar de prezentat în format fizic actele necesare pentru înmatricularea vehiculului și anume: cel care confirmă inspecția tehnică periodică și copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.
  • Termenul de 5 zile lucrătoare în care este valabil raportul de identificare a vehiculului este mult prea limitat pentru verificările și inspecțiile la care urmează a fi supus vehiculului. Pe cale de consecință,
    pentru a elimina această carență și pentru a exclude obligația proprietarului vehiculului de a solicita din nou efectuarea procedurii de identificare a acestuia (fapt pentru care suportă cheltuieli adiționale) s-a considerat oportun de stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului.
  • Nu mai este necesar de prezentat un șir de acte fizice la eliberarea unui certificat de înmatriculare ca urmare a transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului sau a eliberării unei copii a certificatului de înmatriculare:
    • Dovada plății suplimentare obligatorii prevăzute de Legea Fondului republican și a fondurilor locale de susținere socială a populației nr. 827/2000.
    • Copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în termenul de valabilitate al acestuia.
    • Dovada plății taxei pentru folosirea drumurilor.

De asemenea, proiectul vizează excluderea obligativității prezentării vehiculului la oficiile Instituției Publice „Agenției Servicii Publice” pentru prestarea serviciului de transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, eliberarea copiei certificatului de înmatriculare și radierea din evidență a vehiculului.

Vezi și: Plăcuţele şi certificatele de înmatriculare vor putea fi comandate online, ulterior fiind livrate la domiciliu

Cmentariile sunt închise