(video) Pentru fiecare teren și cerințe. Skoda oferă o gamă largă de modele cu tracţiune 4×4
Sistemele moderne de tracţiune integrală sunt utilizate de Skoda de la introducerea modelului Octavia Combi 4×4 în 1999 și s-au bucurat de o mare bază de fani de atunci. Cea de-a cincea generație actuală a tehnologiei, bazată pe un ambreiaj controlat electronic cu mai multe discuri, funcționează complet automat, extrem de eficient și extrem de economic, în special pe drumurile umede sau acoperite cu zăpadă. Distribuția variabilă a puterii între punțile față și spate crește siguranța la conducere și performanța de conducere în fiecare sezon și pe orice teren.
De la lansarea pe piață a primului model cu tracțiune integrală în 1999 – Octavia Combi 4×4 – până la sfârșitul anului 2019 Skoda a livrat peste un milion de vehicule cu un astfel de sistem. Numai în 2019, Skoda Auto a produs peste 157.000 de maşini cu tracţiune integrală în seriile Octavia, Superb, Karoq şi Kodiaq. Aproximativ 60% dintre clienți optează anume pentru varianta 4×4 a lui Kodiaq, un procent mai mare decât a oricărui alt model al mărcii cehe.
Pietrișul, noroiul și zăpada nu mai sunt unicul domeniu al tehnologiei. Modernul sistem al Skoda asigură, de asemenea, siguranță pe asfalt uscat. În ceea ce privește tracțiunea, stabilitatea la volan și manevrabilitatea este avantajoasă nu numai atunci când puntea faţă este stimulată cu putere, ci și cea spate. În condiții normale de conducere, doar roțile din față sunt acţionate.
Dacă există riscul de a pierde tracțiunea, ambreiajul hidraulic multi-disc controlat electronic transferă automat un procent din cuplul de antrenare către roțile din spate în fracțiuni de secundă, astfel încât propulsia să fie menținută. Aceasta înseamnă că puterea merge întotdeauna acolo unde este nevoie, fără ca șoferul să fie nevoit să aibă grijă de asta.
Intervenții de control electronic în milisecunde
Sistemul de tracțiune integrală al Skoda este legat de cele mai importante sisteme de asistență, cum ar fi ABS (anti-lock braking system), ESC (electronic stabilisation control), diferențial blocabil electronic EDS și extensia sa XDS +. Drept urmare, electronica de control poate reacționa la schimbarea condițiilor de conducere și a situațiilor critice în decurs de milisecunde, de exemplu, când virajele sunt abordate la viteze mari sau pe suprafețe cu o aderență diferită.
Pentru a menține vehiculul în siguranță pe drum, electronica controlează selectiv și roțile individuale. Se întâmplă când un viraj este abordat rapid, iar sarcina se mută pe partea interioară a roţii. Atunci, un procent din cuplul de antrenare este transferat pe partea opusă roţii pentru a stabiliza vehiculul.
Tehnologia 4×4 a Skoda sprijină, de asemenea, sistemele de control dinamice ale vehiculului pentru a asigura o manevrabilitate sigură și lină pe suprafețe uscate, umede sau alunecoase. Mulți șoferi care călătoresc cu remorci sau rulote, în special, apreciază această caracteristică: când se trage de pe loc sau se porneşte în rampă, sistemul oferă avantaje vizibile datorită tracțiunii sale excelente. În plus, variantele Skoda 4×4 pot tracta greutăţi care sunt cu până la 25% mai grele decât pot face maşinile comparabile cu tracţiune faţă.
Control AWD optimizat pentru consum
Inima actualelor modele 4×4 ale Skoda este ambreiajul multi-disc controlat electronic de a cincea generație. Acesta este un sistem hidraulic care controlează distribuția continuă a puterii între punțile față și spate. În condiții normale, roțile din față sunt active doar. Dacă este necesar, presiunea uleiului este ridicată în ambreiaj, care comprimă pachetul de discuri și direcționează fluxul de putere și către puntea spate. Aceasta variază în funcție de schimbarea condițiilor de drum.
O unitate de control electronic permite intervenții automate chiar și cu cele mai mici diferențe de viteză între osii. În plus, sunt procesate informații de la senzori, precum viteza motorului, poziția pedalei de accelerație, viteza roții, unghiul de direcție și accelerația laterală și longitudinală. În acest fel, electronica poate reacționa la cele mai mici schimbări în milisecunde și se asigură că distribuția cuplului între osii și roțile individuale este întotdeauna adecvată situației.
Unitatea poate fi invocată chiar dacă roțile din față nu pot prinde suprafața drumului. În aceste situații, ambreiajul va trimite până la 90% din cuplul de antrenare către puntea spate. În condiții extreme, sistemul este capabil să transfere până la 85% din putere pe o singură roată!
Sistemul 4×4 al Skoda este şi foarte eficient. Puntea spate este cuplată numai dacă situația o cere. Pentru depășiri, sarcini reduse sau deplasare pe drum drept, tracţiunea este în principal peste puntea față pentru a economisi energie.
Experienţa 4×4 a Skoda este foarte populară în rândul clienților
În ultimii ani, Skoda și-a extins constant gama de vehicule cu tracțiune integrală. Variantele 4×4 au adus o contribuție vitală succesului mărcii. Din ce în ce mai multe modele sunt disponibile cu tracțiune integrală ca opțiune, iar multe sunt dotate cu două axe antrenate standard. Cele două SUV-uri Karoq şi Kodiaq, precum și diverse variante ale generației a treia Octavia şi Superb, sunt disponibile cu acest sistem.
Faptul că experienţa 4×4 a lui Skoda devine din ce în ce mai populară în rândul clienților este demonstrată și de triplul succes în alegerea cititorilor printre “Mașini cu tracțiune integrală din 2019”, potrivit revistei comerciale germane “Auto Bild Allrad”. Superb a câștigat prestigiosul premiu pentru a zecea oară, de data aceasta ca fiind cel mai bun vehicul de import din categoria “Mașină cu tracțiune integrală de până la 40.000 de euro”. Pentru a cincea oară, Octavia Scout s-a aflat în vârful podiumului ca fiind câștigătorul printre maşinile de import la categoria “AWD crossover”, în timp de Kodiaq şi-a asigurat primul loc în categoria autoturisme de import “Vehicule off-road și SUV-uri de până la 35.000 de euro”.
https://www.youtube.com/watch?v=jH0AXnIH9F8
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Vezi şi:
https://autoblog.md/video-noul-skoda-superb-scout-se-bucura-de-popularitate-in-scandinavia-e-fiecare-al-9-lea-superb-comandat/
(video) Test Drive: Skoda Karoq 1.5 TSI DSG
(video) Test Drive: Skoda Kodiaq Style 2.0 TDI DSG 4×4
Cmentariile sunt închise