Încă un furnizor de motoare va exista în Formula 1 din 2028

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

General Motors a anunțat astăzi că s-a înregistrat oficial la FIA ca producător și furnizor de motoare pentru Formula 1, începând din sezonul anului 2028. Primul client va fi noua echipă Andretti Cadillac F1.

Luna trecută, FIA a aprobat cererea de exprimare a interesului a organizației Andretti Autosport pentru ca Andretti Cadillac să participe la Campionatul Mondial de Formula 1.

Dezvoltarea și testarea de către GM a tehnologiei prototip este deja în curs. Proiectarea unui propulsor pentru Formula 1 va promova expertiza GM în domenii precum electrificare, tehnologie hibridă, combustibili durabili, motoare cu ardere internă de înaltă eficiență, sisteme de control avansate și sisteme software.

„Suntem încântați că noul nostru monopost Andretti Cadillac F1 va fi alimentat de o unitate de propulsie marca GM. Cu experiența noastră profundă în inginerie și curse, suntem încrezători că vom dezvolta un motor de succes pentru serie și vom poziționa Andretti Cadillac ca o adevărată echipă de lucru. Vom alerga cu cei mai buni, la cele mai înalte niveluri, cu pasiune și integritate care vor ajuta la înălțarea sportului pentru fanii curselor din întreaga lume.”

Mark Reuss, președintele GM

Timp de mai bine de un secol, cursele au fost o platformă de teste pentru GM și Cadillac pentru a transfera cunoștințe și tehnologie între mașinile de curse și vehiculele de serie. Portofoliul de performanță Cadillac V-Series, care sărbătorește cea de-a 20-a aniversare, încorporează perfect învățăturile de la pistă la șosea.

Cu o lungă istorie de succes în curse, Cadillac a dezvoltat cel mai recent motorul V8 DOHC de 5.5 litri folosit în sezoanele IMSA și WEC din 2023. Cu acest grup motopropulsor, Cadillac Racing și-a asigurat un loc pe podium după maratonul de 24 de ore de la Le Mans și a câștigat onoruri de top în campionatul sezonului inaugural IMSA Grand Touring Prototype.

Andretti Autosport, cunoscută în urma unui rebranding drept Andretti Global, este o organizație americană de motorsport care concurează în prezent în: IndyCar, Indy NXT, Formula E, Extreme E și în comun cu alte echipe în IMSA și două campionate australiene.

Federaţia Internaţională de Automobilism, prin intermediul preşedintelui său Mohammed Ben Sulayem, s-a declarat “încântată” să afle că GM s-a înregistrat ca furnizor de motoare. „Prezenţa mărcilor americane emblematice Andretti şi GM este un lucru bun pentru sport”, a scris Ben Sulayem pe reţeaua X.

Acest anunţ vine la puţin peste o lună după ce FIA a dat undă verde Andretti Cadillac pentru a deveni a unsprezecea echipă din Formula 1. Echipa, a cărei candidatură este susţinută de Michael Andretti, fost pilot de Formula 1, şi de fiul său Mario Andretti, campionul mondial de Formula 1 în 1978, aşteaptă acum aprobarea FOM, deţinătoarea drepturilor comerciale ale Formulei 1, pentru a intra pe grilă din 2025.

Însă echipele participante în prezent în această disciplină sunt reticente din cauza impactului financiar pe care l-ar avea prezenţa noilor echipe asupra repartizării profiturilor generate de Formula 1.

Potrivit site-ului de specialitate Autosport, reprezentanţi ai GM şi Andretti vor fi prezenţi în acest weekend la GP Las Vegas, cu ocazia penultimei etape a Campionatului Mondial de Formula 1, pentru a “face presiune asupra FOM” în vederea obţinerii unei înţelegeri.

În cazul în care candidatura va fi acceptată, rămâne de văzut cine va fi motoristul echipei Andretti Cadillac până în 2028.

Cmentariile sunt închise