(video) Un legendar Porsche 959 cu o poveste de excepție va fi propus spre vânzare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) Mașina a fost vândută pentru $3.085.000 și este în top 5 cele mai scumpe mașini vândute în cadrul concursului de eleganță de la Amelia Island. Pentru comparație, chiar și un nou Hennessey Venom F5 cu parcurs infim s-a vândut cu aproximativ un milion de dolari mai puțin!


Porsche 959 este mai mult decât un supercar, este singura mașină care a câștigat atât în celebra cursă de la Le Mans cât și în infernalul rally-raid Paris-Dakar, iar exemplarul pe care îl vedeți aici are o poveste extraordinară.

Este exact mașina pe care au cercetat-o inginerii de la Nissan când au proiectat modelul GT-R!

La începutul anilor 80, conducerea Porsche se gândea să renunțe la modelul 911. Motoarele răcite cu aer și siguranța în conducere începuse să îngrijoreze. Chiar voiau să treacă la o producție de mașini sport cu motoare față și răcite cu lichid. Așa au apărut modele precum 924, 944 și 928. Din fericire, s-au răzgândit.

Dezvoltarea modelului 959 a fost pentru Porsche un pas extrem de important. Trebuiau să demonstreze că pot face cea mai bună mașină sport din lume. Dacă este să ne raportăm la nivelul tehnologic de atunci, rezultatul a fost un automobil cu 20 de ani mai avansat decât orice alt vehicul.

Porsche 959 SC Canepa
Porsche 959 SC Canepa are peste 800 CP

Mașina aduna la un loc mai multe elemente avansate. Avea o gardă reglabilă la sol pe trei nivele, motor cu injecție de benzină și două turbocompresoare. Pe partea de transmisie, avea cutie de viteze cu șase trepte și tracțiune integrală. Dacă ne gândim la unele supercaruri moderne, poate că nu ne impresionează așa de tare. Dar totuși vorbim despre o mașină de aproape 40 de ani!

Printre victoriile obținute de modelul 959 s-a numărat și câștigare categoriei autoturisme din Raliul Paris-Dakar în 1986. Pentru a cinsti acea victorie, Porsche a lansat un model special 911 Dakar, care a fost una dintre atracțiile de la Arena Auto Fest 2023.

Porsche 959, mai scump de produs decât de procurat

Pentru a obține omologarea pentru competiții auto, Porsche trebuia să vândă cel puțin 200 de exemplare. În final a livrat 292 de unități din versiunea Komfort, la care s-au mai adăugat încă 29 din versiunea mai puternică Sport. Trebuie spus că deși mașina se vindea atunci cu 495,000 DM (Mărci germane), echivalentul a 275,000 USD. Dacă e să ajustăm după coeficientul de inflație, această sumă ar echivala cu 841,033 USD.

Din cauză că dezvoltarea modelului și costul pieselor erau foarte ridicate, Porsche pierdea aproximativ 200,000 USD la fiecare exemplar vândut. Dar efortul companiei germane a fost răsplătit. Vehiculul de stradă reușea să obțină un demaraj de la 0 la 100 km/h în 3,7 secunde. Spre comparație, cel mai rapid Ferrari din acea perioadă era modelul 288 GTO cu 4,8 secunde pentru aceeași probă. Un astfel de supercar italian a fost furat în urmă cu cinci ani în Germania dar poliția a reușit recuperarea bolidului în mai puțin de 24 de ore.

Ferrari 288 GTO
Principalul concurent pentru Porsche 959 era Ferrari 288 GTO

Chiar dacă performanțele mașinii ar impresiona și acum, la aproape patru decenii după ce a fost produsă, povestea modelului pe care îl vedeți aici este și mai interesantă. Acest exemplar a părăsit fabrica Porsche în culoarea argintie. A fost achiziționat în secret de către Nissan în 1988 printr-o firmă din Belgia și exportat în Japonia. Inginerii de acolo l-au demontat complet pentru a-l studia și a dezvolta un nou model de mașină sport. Printre principalele sisteme pe care le-au analizat a fost acela al tracțiunii integrale.

După ce-au înțeles ce pot îmbunătăți, inginerii japonezi au proiectat faimosul Nissan GT-R R32. Acesta este un vehicul care și astăzi este respectat în lumea sporturilor cu motor. Dar ADN-ul său conține și ceva urme de la Porsche 959. După cum se spune, imitația este cea mai bună formă de apreciere. Desigur, compania germană n-a fost foarte încântată.

Porsche 959 SC Canepa

În Statele Unite, Robert Canepa este proprietarul unui atelier specializat pentru restaurarea și îmbunătățirea de Porsche 959. În urmă cu trei ani, el a cumpărat exemplarul din imagini din Japonia. Mașina avea atunci doar 1,400 de kilometri rulați, iar ce a urmat vă poate depăși imaginația. Este mai mult decât a putut realiza Techart cu alt Porsche de colecție, un 911 GT2 RS, chiar dacă nu oferă aceeași putere.

Imediat ce a ajuns la Canepa Motorsport, vehiculul a fost demontat șurub. Toată instalația electrică a fost refăcută de la zero. Frânele au fost îmbunătățite și dotate cu etrieri flotanți, mai performanți. În plus, caroseria a fost curățată complet și revopsită în această culoare verde din catalogul Porsche.

Porsche 959 Canepa
Tot interiorul mașinii a fost retapițat cu piele din catalogul Porsche

Interiorul a fost retapițat cu piele naturală, cusută manual. Până și pânza de pe plafon a fost înlocuită cu piele. Instalația audio a primit un echipament original Porsche care deși păstrează un design clasic, are sistem de navigație, conexiune prin Bluetooth, și toate beneficiile moderne. În plus, sistemul cu patru boxe a fost înlocuit cu unul mai modern, cu șase difuzoare.

Dar cu siguranță cea mai mare îmbunătățire a primit-o partea tehnică. Suspensia cu gardă variabilă la sol a fost înlăturată. Canepa Motorsport a înlocuit-o cu una clasică, cu arcuri elicoidale din titan și câte două amortizoare pe fiecare roată de pe față. De un tratament similar a beneficiat și puntea spate.

Jantele din magneziu ce echipează mașina sunt de 18 inchi și au fost proiectate și construite de către Canepa Motorsport. Firma americană a obținut chiar și omologarea acestora de către TUV-ul german. Inițial, în 1986, Porsche 959 Komfort era dotat cu jante de 17 inchi pentru că nu existau anvelope pe 18 inchi. Dar acum acestea există, iar Canepa a echipat roțile cu pneuri Michelin Pilot Sport PS4, mult mai aderente decât orice exista acum patru decenii.

Implant de tehnologie = plus de performanță

Motorul original de Porsche 959 era dezvoltat pentru cursele auto și adaptat pentru a putea fi utilizat pe mașinile de stradă. Dacă pe modelele de serie acesta oferea 450 de cai-putere și un cuplu maxim de 500 Nm, în versiunea de competiții pe circuit acesta depășea 800 de cai-putere. Partea cea mai interesantă este că atât cutia de viteze cât și restul transmisiei de pe mașina de stradă era capabilă să reziste acestor valori.

Motorul de 2.85 litri bi-turbo
Motorul de 2.85 litri bi-turbo îmbunătățit de Robert Canepa

Doar că Robert Canepa nu era mulțumit cu ce reușea motorul de 2,85 litri bi-turbo cu șase cilindri boxer. A înlocuit toate piesele din interiorul propulsorului. Mai mult, a renunțat la sistemul cu distribuitor clasic și a montat un sistem modern cu bobine de inducție pe fiecare cilindru, în capul bujiilor.

Sistemul de injecție a fost și el îmbunătățit cu injectoare de capacitate mărită. Nu în ultimul rând a înlăturat turbocompresoarele produse de firma KKK pe care le avea mașina cu altele noi, de la Borg-Warner. La final, a rezultat un propulsor de peste 800 CP și cuplu de 881 Nm!

În urma acestor tratamente importante de îmbunătățiri tehnice, mașina dezvoltă performanțe mult mai bune. Demarajul de la 0 la 60 mile/oră (0-97 km/h) se obține în 2,5 secunde. Dacă la modelul inițial putea atinge 317 km/h, acesta a fost testat până la 370 km/h. Demarajul de la 0 la 400 de metri se obține în aproximativ 9 secunde, cu aproximativ trei secunde mai rapid decât putea Porsche 959 Komfort în 1986.

Unul din 50

După toate modificările aduse, este clar că nu mai avem de a face cu un Porsche 959 Komfort autentic. Tocmai de aceea, tunerul american a redenumit mașina în Porsche 959 SC Canepa. Intenția lui Robert Canepa este să construiască doar 50 de exemplare din acest model. Principala problemă nu este că nu găsește clienți, ci mașini pe care să le transforme.

Porsche 959 Canepa
În urma restaurării și îmbunătățirii, mașina a primit jante de 18 inchi.

Printre cei care i-au trecut pragul se numără Paul Allen de la Apple și Bill Gates de la Microsoft. Cei doi magnați americani își fac reviziile modelelor lor Porsche 959 în atelierul lui Robert Canepa, chiar dacă sunt vehicule standard, așa cum au ieșit din fabrică.

În ceea ce privește acest exemplar, tunerul american îl va oferi la licitația din 1 martie de la concursul de eleganță de la Amelia Island din Statele Unite. Exemplarul va fi vândut prin casa de licitații Broad Arrow Auctions și este evaluat la peste 3,250,000 USD. Desigur, va fi interesant ce nume sonor își va pune numele pe certificatul de înmatriculare al acestui superb Porsche 959 SC Canepa.  

Cmentariile sunt închise