(video) Porsche marchează 20 de ani de existenţă a ceea ce înseamnă Carrera GT

În septembrie 2000, modelul legendă Porsche Carrera GT a fost prezentat în calitate de concept, realizat în două unităţi. După 20 de ani de la acel moment, motorul V10 al primului Porsche de producție standard din fibră de carbon a fost pornit din nou.

Totul s-a întâmplat în dimineaţa devreme a zilei de 28 septembrie 2000, înainte ca soarele să-şi facă apariţia, atunci când Porsche a prezentat conceptul modelului Carrera GT jurnaliştilor, la Paris. Walter Röhrl se afla la volanul noii mașini sport. El a navigat cu aceasta în jurul Place Charles-de-Gaulle, mai bine cunoscut sub numele de Place de l’Étoile, o zonă care intersectează mai multe artere ale metropolei franceze şi care formează vizual o stea, Arcul de Triumf fiind poziţonat maiestuos chiar în centru.

Pe măsură ce era un timp ploios, Röhrl a avut sarcina de a transfera puterea maximă a motorului cât mai curat posibil, de pe puntea din spate peste pavajul umed şi alunecos, în fața presei internaționale. Dublul campion mondial la raliuri a fost mai mult decât la înălțime: fotografiile lui Röhrl în această decapotabilă, în drum de la Arcul de Triumf spre Luvru, escortat de polițiștii francezi pe motociclete, au făcut senzație în rândul fanilor de mașini din întreaga lume.

FOTO: Porsche AG

Acest lucru s-a datorat faptului că, prin acest concept car, Porsche a definit un nou status quo pentru mașinile sport și a redefinit limitele a ceea ce era posibil la acea vreme. De atunci, copiii mici atârnau postere ale conceptului pe pereții dormitorului lor, în timp ce tinerii visau la el şi unii şi-ar fi dorit pur şi simplu să-l comande.

Singurul dezavantaj al mașinii a fost că încă nu exista. Porsche a trebuit mai întâi să finiseze dezvoltarea lui Carrera GT și apoi să-l construiască. Înapoi în 2000, această mașină sport a fost nimic mai mult decât o viziune îndrăzneață, dezvoltată pe baza modulelor unei maşini de curse noi, care a fost de fapt menită să concureze pentru victorie în cursa celor 24 de ore de la Le Mans.

La două decenii după ce conceptul a debutat la Paris, Porsche planifica să se întoarcă acolo cu o maşină de producţie cu 612 CP. Cu toate acestea, la fel ca în cazul atât de multor planuri făcute pentru 2020, ideea a fost spulberată din cauza COVID-19. Considerată o regiune cu risc ridicat, populația Parisului era obligată să stea acasă în momentul vizitei planificate, astfel încât s-a luat decizia de a duce Porsche Carrera GT la Pariser Platz din Berlin, în semn de omagiu. La Poarta Brandenburg, în octombrie 2020, a fost din nou un timp ploios, la fel cum a fost acum 20 de ani la Paris.

Contururile lui Carrera GT sunt munca echipei din jurul designerului-șef Porsche Harm Lagaay – sub conducerea sa s-a proiectat o operă de artă auto care, chiar și după 20 de ani, nu și-a pierdut nici unul din punctele sale de atracţie. Unul dintre ele se rezumă și la baza tehnică de neegalat a modelului Carrera GT. Proiectul a început așa cum se subliniază cu o mașină de curse pură – secretul Porsche LMP2000. Acest prototip pentru Le Mans, care nu a fost folosit niciodată într-o cursă și numit 9R3 intern, a fost finalizat în 1998 și avea un motor V10. Șasiul mașinii de curse a fost realizat din fibră de carbon.

Dintr-un motiv necunoscut, s-a luat decizia de a nu reveni în Le Mans pentru un moment. În schimb, ideea a venit să zguduie lumea mașinilor sport cu cele mai bune puncte tehnice ale modelului 9R3. Aceasta a fost urmată de dezvoltarea conceptului prezentat la Mondial de l’Automobile din Paris. O serie de motive au însemnat că va dura doi ani și jumătate până când versiunea de producție standard a debutat la Salonul Internațional de la Geneva din 2003.

Unul dintre ele a fost aerodinamica: versiunea de producție standard urma să fie neschimbată față de concept. Pentru a oferi o forță de apăsare fiabilă pentru mașina de producție standard, care ar ajunge în cele din urmă la 330 km/h, a trebuit dezvoltat un concept sofisticat de aerodinamică. Singura expresie vizibilă a acestui lucru este aripa din spate care se extinde electric. În plus, întregul subcorp din carbon este acoperit cu panouri. Împreună cu difuzorul din spate, geometria caroseriei produce un ground effect similar unei maşini de curse pentru a o putea lipi de carosabil.

Cea mai mare provocare, cu toate acestea, a fost de a face șasiu monococ și spaţiul de montare a motorului. Pentru prima dată într-un Porsche de producție standard, ambele au fost realizate în întregime dintr-un uşor, dar de înaltă rezistenţă plastic armat cu fibră de carbon. În acest scop, Porsche și-a înființat propriul atelier în noua fabrică din Leipzig în 2003.

La acestea s-au adăugat detalii suplimentare fine, cum ar fi kevlar turnat și, prin urmare, cochilii de scaun foarte ușoare, discuri de frână ceramice, punți de tip double-wishbone pushrod (cu ghidare și suspensie individuală) și primul din lume ambreiaj uscat din ceramică, cu două discuri. Cu un diametru al discului de 169 mm, acest ambreiaj extrem de puternic este deosebit de compact și face posibilă atingerea unui centru de greutate foarte scăzut pentru un V10 cuplat la o cutie de viteze manuală în şase trepte.

Pe modelul de serie, volumul motorului a fost mărit de la 5.5 la 5.7 litri, iar puterea totală a crescut la 612 CP (la 8.000 rpm) şi 590 Nm (la 5.750 rpm). Având o greutate de 1.380 de kg, raportul greutate/putere îi este de 2.25 kg per CP. Ce înseamnă aceasta în cifre? O acceleraţie 0-100 km/h în 3.9 secunde, 0-200 km/h în 9.9 secunde şi o viteză maximă de 330 km/h.

Printre alte detalii interesante care trebuiesc menţionate se numără levierul cutiei de viteze, unul extrem de precis. Piesa laminată din lemn se potrivește perfect în mână – un detaliu superb inspirat din primele zile ale motorsportului și o referinţă subtilă la faptul că modelul Carrera GT este încă o mașină de curse în centrul său, în ciuda faptului că este una stradală perfect legală. Și tocmai acest lucru face ca acest Porsche să fie fascinant dincolo de comparație.

O altă caracteristică a maşinii este că era un sports car tip targa, ceea ce înseamnă că avea un acoperiş detaşabil format din două părţi. Dezinstalarea sa este destul de uşoară şi aceste părţi de caroserie se stochează în compartimentul de sub capotă.

Porsche Carrera GT măsoară 4.613 x 1.921 x doar 1.166 x 2.730 mm, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. A fost produs în perioada anilor 2003-2006 într-un număr limitat de 1.270 de exemplare. Nou, în 2003, avea un preţ de start de 452.690 euro.

Cmentariile sunt închise