(video) Porsche sărbătorește 25 de ani de modele GT3

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Timp de 25 de ani, fiecare Porsche 911 GT3 a întruchipat esența companiei. Patru generații ale mașinii sport fără compromisuri continuă povestea de succes 911, demonstrând performanțe impresionante atât pe circuit, cât și pe șosea.

La Porsche, este de asemenea o tradiție ca seria să fie construită pe elemente care s-au dovedit fiabile chiar și în cele mai dificile condiții de pe circuit. GT3 poartă amprenta departamentului de motorsport Porsche ca niciun alt 911. Timp de 25 de ani, mașina sport omologată pentru utilizare pe drumurile publice s-a întrecut pe sine în fiecare nouă ediție, devenind mai rapidă, mai precisă și mai dinamică.

Versiunile de curse ale modelului 911 GT3 sunt, de asemenea, o poveste de succes. În cărțile de istorie veți găsi o mulțime de victorii de clasă și generale în cursele majore de anduranță de la Nürburgring, Spa și Daytona.

Evoluția unui simbol al curselor

În martie 1999, Porsche a prezentat 911 GT3 cu 360 CP la Salonul Auto Internațional de la Geneva. Câteva luni mai târziu, generația 996 a modelului 911 este disponibilă și calcă pe urmele modelelor emblematice Carrera RS. Sub capota primului GT3 se află un motor de 3.6 litri, o dezvoltare ulterioară a motorului boxer aspirat natural cu șase cilindri de la 911 GT1!

Premiul final a fost acordat dublului campion mondial de raliuri Walter Röhrl, care a condus mașina sport cu o viteză de 302 km/h pe traseul Nordschleife din Nürburgring, lung de 20.8 km, în mai puțin de opt minute. A fost pentru prima dată când o mașină cu omologare rutieră atinge această bornă. Mai exact, 7 minute și 56.3 secunde de sunet clar și o exaltare remarcabilă la turații înalte. La 7200 rpm, motorul își livrează puterea maximă și abia la 7800 rpm acul turometrului trece în zona roșie.

Mașina sport de șosea apreciată la nivel internațional urmează trei generații anterioare. La fiecare trei-patru ani, Porsche prezintă o nouă etapă evolutivă, fiecare prezentând cele mai bune inovații din motorsport. Prima actualizare a produsului 911 GT3 a apărut în 2003, cu o creștere de 21 CP. Această actualizare a funcționat pe principiul de a oferi mai multă putere și mai mult cuplu cu aceeași cilindree și același consum de combustibil.

Au mai trecut trei ani până când comunitatea mondială de fani ai mașinii sport puriste a putut sărbători o putere și mai mare, care a depășit 415 CP, precum și o nouă turație maximă a motorului de 8400 rpm. În plus față de conceptul de mare viteză, Porsche a optimizat alimentarea cu aer a motorului boxer cu șase cilindri din generația GT3 997 pentru a spori performanțele. În plus, pentru prima dată, mașina sport a fost dotată și cu un sistem de suspensie activă sub forma Porsche Active Suspension Management (PASM).

La următoarea actualizare a modelului 911 GT3 în 2009, inginerii au mărit cilindreea motorului la 3.8 litri și au crescut puterea la 435 CP. Pentru o experiență de condus și mai intensă, s-au modificat, de asemenea, componentele șasiului și aerodinamica. De exemplu, au reproiectat aripa spate și au acoperit complet partea inferioară a caroseriei. Acest lucru a crescut forța de apăsare atât de eficient, încât presiunea de contact a fost mai mult decât dublă în comparație cu predecesorul.

A treia generație la cea de-a 50-a aniversare a modelului Porsche 911

A treia generație a modelului 911 GT3 și-a sărbătorit premiera mondială la Salonul Auto Internațional de la Geneva în 2013. Motor și cutie de viteze, caroserie și șasiu – Porsche a prezentat o redezvoltare completă a modelului GT3 pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a modelului 911.

Motorul boxer de 3.8 litri furniza o putere de 475 CP și atingea o viteză maximă de 315 km/h. Introducerea transmisiei Porsche cu dublu ambreiaj (PDK) în GT3 a fost o revoluție care a permis timpi de schimbare mai rapizi și performanțe mai bune. Noul șasiu cu direcție activă a punții spate și alte actualizări aerodinamice au făcut din 911 GT3 unul dintre cele mai agile și precise 911 din toate timpurile. Un tur pe Nürburgring-Nordschleife a fost posibil în mai puțin de 7 minute și 30 de secunde.

A fost nevoie de patru ani pentru ca producătorul de mașini sport să se autodepășească din nou cu următorul GT3. Motorul boxer cu șase cilindri din această actualizare a produsului a crescut la 4.0 litri și oferă 500 CP. Clienții puteau alege între PDK și o cutie mecanică în șase trepte. Aceasta din urmă a atras în special șoferii puriști, precum și pachetul Touring opțional, care a înlocuit aripa fixă din spate cu un spoiler care se extinde automat. Reglarea aerodinamică fină și șasiul dezvoltat suplimentar fac din mașina sport una mai precisă și mai puternică.

Actualul 911 GT3 se bazează pe generația 992 a modelului 911. Cu această mașină sport, prezentată în 2021, Porsche își continuă tradiția de a stabili standarde în segmentul mașinilor sport de înaltă performanță. Motorul boxer cu șase cilindri de 4.0 litri produce 510 CP. Tehnologiile de curse inovatoare, cum ar fi suspensia față cu braț dublu și aerodinamica optimizată cu o aripă spate distinctivă cu gât de lebădă fac din GT3 unul dintre cele mai avansate 911 din toate timpurile. Această generație combină tehnologia din motorsport cu omologarea pentru utilizarea pe șosea într-un mod mai puternic ca niciodată.

Chiar și după 25 de ani, 911 GT3 rămâne sinonim cu performanța sportivă și inovația tehnologică. Porsche continuă să facă progrese pentru a continua povestea de succes a modelului 911 GT3 cu noi modele și leadership tehnologic. Ca întotdeauna, pasiunea pentru sporturile cu motor și entuziasmul pentru performanță rămân la baza a tot ceea ce face producătorul german.

Iar pe 18 octombrie 2024, lumea va vedea modelul actualizat de generație actuală!

Cmentariile sunt închise