(video) Premieră europeană: VW Passat facelift – sistem multimedia nou, volan cu senzori, motor nou şi altele

VW a organizat acum câteva ore la Hamburg premiera europeană a modelului local actualizat Passat. La eveniment au fost invitaţi atât oaspeţi, cât şi jurnalişti, care au făcut cunoştinţă cu maşina, iar acum a venit momentul să vă spunem ce a primit nou modelul.

https://www.youtube.com/watch?v=NTIBGrId-AA

Numărătoarea inversă a început: exemplarul Passat cu numărul 30 de milioane va părăsi linia de asamblare în această primăvară. Acest punct de reper îl face cel mai de succes model de dimensiuni medii la nivel mondial. Și asta nu e tot. După Golf (35.000.000 de vehicule) și înainte de legendarul Beetle (21.500.000 de unități), Passat este unul dintre cele trei vehicule cele mai populare de la Volkswagen până în prezent.

Un lucru este cert: exemplarul 30.000.000 va fi unul dintre primele ale celei de-a opta generații în mod semnificativ îmbunătățită. O actualizare tehnică majoră vede noul Passat facelift, care încorporează cele mai recente inovații ale brandului.

La exterior, Volkswagen a adaptat designul lui Passat pentru o prezență și mai semnificativă pe șosea, fie în formă de sedan, fie în formă de break. Barele de protecție față și spate, grila radiatorului și sigla Passat, acum amplasată central în spate, au fost reproiectate. În plus, noile faruri LED, luminile de zi LED, farurile anti ceaţă LED, precum şi stopurile LED au acum un nou design distinctiv.

Culorile precum Lapiz Blue, Bottlegreen și Sandgold sunt noi în paleta disponibilă pentru Passat. În plus, patru noi modele de jante din aliaj de 17, 18 și 19 inci completează gama celor disponibile.

Maşinia, fie sedan, fie break, are dimensiuni puţin schimbate. Analizează diagrama de mai jos pentru a vedea diferenţele:

În puţin mai multe detalii, aflăm că Passat facelift va fi al doilea model după noul Touareg care va fi echipat cu noul sistem de iluminare IQ.LIGHT – faruri LED matrix ca echipament opțional. Printre altele, ele impresionează cu un control interactiv al fasciculelor de lumină care face condusul pe timp de noapte mai confortabil și mai sigur. Farurile LED folosesc o matrice realizată din puncte de lumină – LED-uri care pot fi activate individual. Raza de întâlnire și fasciculul principal sunt generate prin două sisteme de proiecție cu LED-uri.

Modulul interior are șapte LED-uri pentru iluminarea de bază; un fascicul principal suplimentar este, de asemenea, realizat prin intermediul a cinci LED-uri suplimentare. Modulul exterior este un far interactiv LED matrix – cunoscut ca un modul pixel. Lumina sa este generată printr-un total de 32 LED-uri controlabile individual pe un circuit imprimat în sistemul inteligent. Toate acestea formează aşa-zisul LED matrix.

Semnalizatorul de direcţie, luminile de zi și cele laterale sunt de asemenea pe bază de LED-uri. Semnalizatoarele sunt active, în stilul celor de la modele Audi, cu o dungă orizontală îngustă în partea de sus a blocului optic. În cazul în care semnalele de viraj sunt inactive, atunci ele formează lumina de zi, completată de patru elemente LED suplimentare care pot fi găsite în sistemele de proiecție LED. La fel, aceste lumini de zi mai formează luminile laterale atunci când sunt estompate.

Prezenţa sistemului de iluminare LED Matrix poate fi recunoscută prin logoul IQ.LIGHT pe exteriorul carcasei farului.

Diferite, parțial interactive funcții de iluminare sunt activate prin intermediul unui total de 44 de LED-uri în ambele sisteme de proiecție. Unitatea de control responsabilă utilizează semnale de la camera frontală, datele hărții digitale ale sistemului de navigație, semnalele GPS, unghiul de direcție, precum și viteza curentă a maşinii pentru a activa cu precizie LED-urile individuale pentru o lumină optimă în fracțiuni de secundă.

Conducătorul auto activează funcția de iluminare continuă şi automată pe fază lungă prin intermediul Dynamic Light Assist prin simpla împingere înainte a comutatorului din stânga volanului. Restul – stingerea LED-urilor pentru a nu orbi şoferii de pe contrasens, activarea fasciculului de iluminare principal, iluminarea în timpul deplasării prin oraşe şi pe autostrăzi – totul face singur automobilul în mod automat.

Deoarece noile faruri Matrix funcționează cu cea mai mare putere de iluminare, oamenii, obiectele, alte vehicule și animale sunt vizibile oricând, lucruri care ar fi mai puțin ușor de recunoscut și mai puțin vizibile cu sisteme de faruri convenționale.

Tehnologia LED este folosită şi pentru noile stopuri ale lui Passat facelift, fiind o dotare standard. Designul și contururile LED oferă zonei din spate o semnătură luminoasă de timp de noapte, distinctă. În versiunea superioară a stopurilor full LED, elementele LED interioare creează șase unghiuri mici, cunoscute sub numele de aripi. Ele sunt mărginite de benzi cu LED-uri pentru lumina care indică acţionarea frânelor și o bandă LED pentru semnalul de viraj. Cele trei aripi care funcţionează în mod obişnuit (gabarite) sunt aliniate cu partea longitudinală orientată în jos, iar cele trei aripi pentru lumina de frână – în sus.

Dacă frâna este acționată, primele trei aripi se deconectează, iar celelalte trei se aprind, rezultând într-un efect interesant şi ușor de recunoscut. Această caracteristică a fost preluată direct de la noul Touareg și este furnizată numai de către Volkswagen. Așa cum este şi în cazul farurilor LED matrix, stopurile LED de pe modelul de top mai sunt echipate cu o funcţie de spălare pentru indicatoarele de direcţie!

Ultimul lucru, dar nu în ultimul rând, o animație de lumini rulează atunci când maşina este deschisă sau închisă în întuneric!

LED-urile sunt sursa de lumină preferată chiar și în variantele de bază ale maşinii. Luminile de întâlnire şi de drum, precum și cele de zi sau laterale sunt realizate cu LED-uri albe în reflectoarele care vin standard. În plus, cele combinate anti ceaţă şi de iluminare a curbelor din bara de protecţie optimizează vizibilitatea folosind tehnologia LED. Stopurile sunt echipate exclusiv cu LED-uri.

VW Passat facelift se stabilește separat în interior, cu finisaje noi și țesături, ornamente reproiectate pe uşi, o nouă culoare pentru decorul general, un nou panou de bord și un nou volan. Pe planşa de bord, în loc de un ceas analogic, există acum un logo Passat elegant, cu iluminare din spate. Consola centrală are un compartiment de depozitare mai mare, deschis, cu o interfață inductivă opțională pentru smartphone-uri și conexiune USB-C adiacentă.

Ecranul din spatele volanului și a sistemului infotainment fuzionează pe timp de noapte cu butoanele iluminate de pe volanul capacitiv multifuncțional și sistemului de iluminare ambientală, acum opțional disponibil în 30 de culori.

În plus, confortul va fi asigurat de un sistem audio de la Dynaudio cu un amplificator în 16 canale şi cu o putere de 700 de waţi.

Şi aici în mai multe detalii, aflăm că Volkswagen a digitalizat în mare măsură lumea de funcționare și de informații în Passat facelift, devenind primul model al brandului care este echipat cu a treia generație a sistemului multimedia Modular Infotainment Matrix (MIB3).

În același timp, Passat dispune și de cea mai recentă etapă de dezvoltare a panoului de bord digital: instrumentele digitale și sistemele infotainment MIB3 sunt îmbinate într-o nouă unitate. Sistemele MIB3 din Passat sunt, de asemenea, întotdeauna online deoarece sunt echipate cu propria lor cartelă SIM. Această unitate de conectivitate on-line (OCU) este interfața pentru “Volkswagen We” pentru vehicul și toți pasagerii de la bord – o nouă lume de mobilitate cu numeroase servicii online oferite standard.

La momentul lansării, Passat facelift va fi disponibil cu trei versiuni ale sistemului MIB3: Composition Media (cu ecran de 6.5 inci şi fără navigaţie), Discover Media (cu ecran de 8 inci şi cu un sistem de navigaţie simplu) şi Discover Pro (cu un ecran de 9.2 inci şi sistem de navigaţie de top), toate tactile.

Datorită prezenţei acum a cartelei SIM despre care am menţionat, de exemplu, în prezent este posibil, în general, de accesat serviciile online în We Connect, precum și servicii de streaming pentru muzică fără un smartphone asociat sau o cartelă SIM suplimentară instalată. Posturile de radio online vor fi disponibile prin radio.net pe lângă stațiile FM, AM și DAB. De asemenea, pasagerii pot conecta smartphone-ul, tableta, cititorul de cărți electronice sau dispozitivele similare la internet printr-un hotspot Wi-Fi.

Controlul vocal natural este de asemenea disponibil în Passat datorită conexiunii online, prin simpla solicitare “Hello Volkswagen”. Important pentru utilizatorii de afaceri: dacă un smartphone este asociat, mesajele text pot fi dictate sau cele primite pot fi citite de sistemul multimedia.

Noua funcţie App-Connect permite utilizarea de diferite aplicații de smartphone prin intermediul sistemului de infotainment, putând fi, de asemenea, activată fără fir prin Bluetooth pentru prima dată cu Apple iPhone-uri. Interfaţa Apple CarPlay este, prin urmare, practic activă automat. Smartphone-urile compatibile sunt încărcate în mod inductiv printr-un nou compartiment de depozitare cu interfață pentru telefonul mobil în consola centrală.

Noul Passat facelift mai oferă opțiunea celei de-a doua generații a Volkswagen Active Info Display. Instrumentele digitale au fost considerabil îmbunătățite în comparație cu sistemul anterior. Grafica de afișare este mai clară și de o calitate mai înaltă. Varietatea funcțiilor a fost ridicată la un nivel cu totul nou. În spatele volanului va sta acum un ecran de 11.7 inci, care oferă o mai bună performanță grafică, densitate mai mare de pixeli, luminozitate îmbunătățită și contrast, precum și culori mai intense. De asemenea, şoferul va putea comuta rapid și ușor între trei teme de bază printr-un buton de vizualizare de pe volanul multifuncțional.

Din punct de vedere tehnic avem următoarele: un punct de atracție suplimentar este noul dezvoltatul 2.0 TDI Evo – un motor turbo diesel extrem de eficient, cu 150 de CP, care produce cu 10 g/km de CO2 mai puţin, comparativ cu motorul echivalent precedent. Noua unitate 2.0 TDI Evo este precursoare a unei noi generații de motoare diesel.

Printre alte agregate disponibile se numără trei benzinare: TSI de 1.5 litri cu 150 CP, TSI de 2.0 litri cu 190 sau 272 CP; dar şi trei dieseluri: TDI de 1.6 litri cu 120 CP, TDI de 2.0 litri cu 190 sau 240 CP. Toate unitățile îndeplinesc cerințele standardului de emisie Euro 6d-TEMP.

În plus, fiecare nou Passat facelift este echipat cu un filtru de particule, iar cele diesel şi cu un convertor catalitic SCR. Cutiile de viteze pot fi manuale sau automate DSG în dependenţă de motorul ales.

De asemenea, la momentul lansării va fi disponibil modelul Passat GTE, atât în caroserie sedan, cât şi break. Aceste automobile plug-in hybrid vor fi dotate cu benzinare turbo de 1.4 litri cu 156 CP şi un motor electric cu 115 CP. Puterea combinată este de 218 CP. Noua baterie poziţionată în podea în faţa punţii spate are o capacitate sporită de la 9.9 la 13 kWh, ceea ce înseamnă o autonomie de până la 55 de km pentru deplasarea doar pe bază de energie electrică. Cutia de viteze automată este special dezvoltată pentru Passat GTE, un DQ400E cu şase trepte şi dublu ambreiaj.

Passat GTE va porni întotdeauna în E-MODE, regim full electric, dacă bateria litiu-ion este încărcată suficient. Bateria de înaltă tensiune din modelele Passat GTE poate fi încărcată prin intermediul rețelei externe de electricitate sau prin intermediul benzinarului și recuperării interne în timpul călătoriei. Pentru a putea călători în E-MODE în oraș la sfârșitul unei călătorii mai lungi, Volkswagen a reconfigurat modurile de operare ale sistemului hibrid și, prin urmare, a simplificat reîncărcarea bateriei în timpul călătoriei. În loc de cele cinci moduri de operare anterioare, există acum doar trei: E-MODE (deplasare doar cu electricitate), GTE (deplasare în regim sport cu toată puterea sistemului) şi Hybrid (schimb automat al sursei de propulsie).

VW Passat GTE facelift mai este echipat acum cu un încărcător de baterii de 3.6 kW. Când este conectată la o grilă electrică convențională de 230 volți/2.3 kW, bateria, dacă este complet goală, va fi încărcată complet în decurs de șase ore și 15 minute. Timpul de încărcare scade la patru ore cu o cutie de perete sau o stație de încărcare cu 360 volți/3.6 kW. Încărcarea începe cu conectarea ștecherul.

Încărcarea amânată este o altă opțiune disponibilă. Întârzierea de timp poate fi setată utilizând fie sistemul infotainment, fie o aplicație mobilă. Procesul de încărcare poate fi, de asemenea, activat direct prin intermediul aplicației, în același mod ca și o telecomandă. În plus față de procesul de încărcare, temperatura din interiorul vehiculului poate fi ridicată sau coborâtă, în funcție de temperatura exterioară, prin funcția de pre-setare.

Împreună cu modelul GTE, la momentul startului vânzărilor va fi disponibile şi modelul Passat Alltrack cu tracţiune integrală. Specificația standard a lui Passat Alltrack include barele de protecție adaptate pentru conducerea în off-road cu elemente de protecţie a șasiului, extensii pe praguri şi altele robuste pe arcurile roţilor. Garda la sol măsoară 172 de mm.

În același timp, Passat Alltrack este, de asemenea, o mașină de turism confortabilă și rapidă. Passat Alltrack este disponibil cu un motor pe benzină cu 272 CP sau o gamă de două motoare diesel TDI cu 190 sau 240 CP. O cutie de viteze DSG cu şapte trepte şi dublu ambreiaj este standard pentru toate variantele.

Apropo, Passat facelift este din nou disponibil opțional cu sistemul de control adaptiv al şasiului DCC (standard în combinaţie cu unele motorizări). Sistemul DCC a fost, de asemenea, îmbunătăţit în continuare, astfel încât șoferii îl pot personaliza mai individual la stilul lor personal de conducere și cerințele de confort. Amortizoarele nou reglate pot fi acum configurate continuu pe o rază extinsă – în paralel cu setările familiare (confort, normal și sport). Folosind un slider, este posibilă setarea unui mod personalizat individual a DCC și apoi salvat.

Prin urmare, setări intermediare sunt acum posibile, de asemenea, ca rezultat. Intervalul de ajustare cunoscut este completat cu noi nivele: corpul vehiculului este decuplat în limita maximă până la modul Comfort și astfel confortul vehiculului este îmbunătățit în continuare. Mai presus de modul Sport există o gamă extinsă cu amortizare maximă pentru o mișcare corporală minimizată și în special pentru reacțiile directe ale vehiculelor.

Volkswagen a îmbunătățit considerabil şi servo frâna electromecanică. Sistemul, utilizat anterior numai pe Passat GTE, poate fi găsit acum pe întreaga linie de modele ca dotare standard. Aceasta este o îmbunătățire considerabilă în confort și siguranță. Pe de o parte, asigură că frânele maşinii reacționează chiar mai repede, iar pe de altă parte îmbunătățește, de asemenea, conducerea asistată cu beneficii extraordinare: Adaptive Cruise Control ACC reacționează într-un mod mai eficient, intervențiile de frânare cu servo frâna electromecanică fiind controlate mult mai precis.

În combinație cu asistența frontală împreună cu monitorizarea pietonilor, distanța de frânare poate fi scurtată considerabil în limitele sistemului. Într-un scenariu ideal, riscul unui accident care implică un pieton și viteza de impact, ambele sunt reduse în mod considerabil.

Din punct de vedere a sistemelor de asistenţă şi protecţie, aici sunt destul de multe noutăţi. Precum și Passat-ul este actualizat, noul brand-umbrelă a mărcii pentru sistemele de asistență s-a mişcat înainte. Passat facelift are cele mai avansate versiuni ale IQ.DRIVE. Rețeaua inovatoare din spatele sistemelor face ca automobilul, care este adaptat la nevoile şoferilor care fac deplasări lungi, mai confortabil și mai sigur decât oricând înainte.

Noile sisteme de asistență din Passat includ Travel Assist, Emergency Steering Assist şi ACC cu un cruise control predictiv. Funcția Travel Assist, care apare pentru prima dată într-un Volkswagen, permite o conducere parțial automatizată pe întreaga rază de viteză de până la 210 km/h – o piatră de hotar pe drumul către conducerea autonomă. O parte integrantă a Travel Assist este ACC. Cruise controlul adaptiv reacționează la limitele de viteză, intrările în orașe, curbe, sensuri giratorii și joncțiuni cu adaptarea corespunzătoare a vitezei.

Spectrul de unități este completat de tehnologiile cunoscute care sunt parțial integrate în noile sisteme de asistență. Printre acestea se numără sistemul de schimbare a benzii laterale Side Assist plus Rear Traffic Alert, sistemul de menținere a benzii Lane Assist, asistență frontală cu monitorizarea pietonilor, sistemul de manevrare a remorcilor Trailer Assist și sistemul Park Assist. Dacă șoferul nu mai reacționează din motive de sănătate, sistemul Emergency Assist preia controlul maşinii şi o opreşte activând semnalizatoarele de avarie şi sunând la urgenţă.

Că tot am vorbit că Passat facelift are un volan nou, aflaţi că acesta este strâns legat de sistemul lansat în premieră –  Travel Assist. La fel ca în cazul predecesorului Jam Assist, cruise controlul adaptiv este responsabil pentru ghidarea longitudinală în Travel Assist, în timp ce sistemul adaptiv de ghidare în bandă Lane Assist se ocupă de ghidajul lateral. Într-un cât aceste funcţii erau valabile doar până la maxim 60 de km/h cu Jam Assist, opțiunea Travel Assist ridică ştacheta până la 210 km/h.

Asistentul de călătorie este activat prin intermediul volanului multifuncțional în fracţiuni de secundă, cu un singur buton din partea stângă a volanului. În cazul în care Travel Assist este activ, acesta permite conduceri parțial automatizate de nivel 2 din spectrul de grade oficiale de automatizare între 0 și 5. Conducătorul auto trebuie să monitorizeze permanent sistemul de la nivelul 2 din motive legale și de siguranță. Pentru a asigura acest lucru, Travel Assist monitorizează dacă șoferul are mâinile pe volan. Acest lucru este mai convenabil în noul Passat facelift decât oricând, deoarece dispune de primul volan capacitiv de la Volkswagen!

Acum este suficient ca șoferul să atingă doar volanul: suprafața capacitivă recunoaște că șoferul controlează în continuare vehiculul prin intermediul “detecției hands-off”. În trecut, feedback-ul a fost solicitat de la conducătorul auto sub forma unei mișcări ușoare a volanului. În plus, se aplică următoarele: în cazul în care conducătorul auto lasă volanul pentru mai mult de aproximativ 10 secunde, o serie de semnale de avertizare (vizuale, acustice, șoc de frânare) sunt emise. Conducătorul auto trebuie să reacționeze cel mai târziu la acest ultim punct și să atingă volanul. În caz contrar, asistența de urgență este activată și maşina începe imediat procesul de oprire.

Volkswagen va oferi cel mai bun bestseller în clasa business într-o nouă specificație. Echipamentul de bază are denumirea “Passat”. Mai presus de aceasta, profilul de nivel mediu se numește “Business”. De acum încolo, nivelul de mai sus se numește “Elegance”. Ultimele două se vor putea comanda cu personalizare R-Line. Toate acestea se pot aplica separat atât pe Alltrack, cât şi pe GTE.

La momentul lansării pe piață, va exista, de asemenea, un model exclusiv limitat la doar 2.000 de exemplare: Passat R-line Edition cu tracţiune integrală şi vopsit în culoarea exclusivă Moonstone Grey. Standard va mai putea fi echipat la alegere cu cel mai puternic benzinar sau diesel, dar şi cu noile sisteme de asistenţă cum ar fi Travel Assist.

Pre-vânzările vor începe în luna mai în unele țări europene, iar lansarea pe piaţă în regim obişnuit va începe de la sfârșitul lunii august (în Germania).

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise