(video) Premieră: Fără facelift! BMW Seria 1 trece într-o nouă generație

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

A patra generaţie de model a BMW Seria 1 se prezintă după ce a treia nu a avut un ciclu de viață considerat complet. Pionierul plăcerii de a conduce în segmentul compact premium îşi consolidează profilul de cel mai sportiv automobil din mediul său competitiv. 

Amintim că prima generație BMW E81/E87 a fost prezentată în 2004, a doua generație F20 în 2011, iar a treia F40 în 2019. Și iată că noul F70 se prezintă la 20 de ani distanță, făcând perioada de existență a modelului F40 cea mai scurtă.

Caracteristici cheie:

Exterior

  • Limbajul de design exterior este nou, modern cu estetică dinamică şi design clar al suprafeţelor. Lungimea exterioară a crescut până la 4361 mm (+42), iar înălţimea până la 1459 mm (+25). Lăţimea rămâne practic neschimbată la 1800 mm (+1). Ampatamentul în genere nu s-a schimbat (2670 mm).
  • Partea frontală distinctă vine cu prize de aer largi, care se extind mult în jos, spre şosea. Grila BMW a radiatorului a fost reproiectată cu contururi plate şi, pentru prima dată, o structură de bare verticale şi diagonale.
    • Farurile LED noi vin cu elemente verticale, în formă de săgeată, ca lumini de zi şi semnalizatoare.
    • Faruri LED adaptive cu faza lungă matrix, funcţie de lumină de viraj şi accente albastre sunt disponibile opţional.
  • BMW Individual Shadow Line lucioas este disponibil standard. Un alt element distinctiv este numărul 1 embosat în zona curbei Hofmeister pe montantul C.
  • Stopurile LED, separate în două componente, se extind mult în lateral. Spoilerul spate distinctiv vine cu reflectoare verticale şi inserţie neagră în stil difuzor. În premieră, terminațiile de eșapament sunt integrate invizibil (excepţie M135 xDrive).
  • Grila M a radiatorului, cu bare orizontale, capacele negre M ale oglinzilor exterioare şi patru ţevi de evacuare identifică modelul M Performance drept vârful gamei. Toate celelalte variante de model sunt disponibile cu pachetul M Sport ca opţiune, iar în Europa şi cu M Sport Design. Pentru prima dată este disponibil şi pachetul M Sport Pro. Sunt valabile și accesorii M Performance specifice modelului.
  • Jantele noului Seria 1 folosesc 70% aluminiu reciclat, obţinut printr-un proces care foloseşte exclusiv energie electrică verde.
BMW Seria 1 2024

Interior

  • Noul model vine cu o interpretare modernă a designului cockpitului orientat către conducător, cu ecran central curbat şi nou selector de viteze în consola centrală. Sistem de afişare complet digital cuprinde un ecran de 10.25 inchi și altul de 10.7 inchi. Volanul sport nou vine ca dotare standard, iar un volan M din piele, cu padele în spate și încălzire, este o opţiune.
  • Toate scaunele au fost nou proiectate. Scaunele sport şi sport M cu tetiere integrate sunt disponibile opţional. De asemenea, scaunele sport pot avea încălzire, reglare electrică, suport lombar şi funcţie de masaj pentru scaunele sport. Între scaunele frontale a apărut un airbag central.
  • Opţional, bancheta din spate poate fi comandată cu divizare în raport 40:20:40 a spătarului. Cu spătarul rabatat volumul portbagajului crește de la 380 până la 1200 de litri (pe BMW 120 și 120d: 300-1135 litri). Un hayon acționat electric este opțiune. La fel și un cârlig de remorcare, valabil și pentru M135 xDrive (sarcină de până la 1300 kg).
  • Interior complet fără piele este echiparea standard. Noua tapiţerie Econeer realizată din PET reciclat într-un design bicolor, cu cusături contrastante, e valabilă pentru scaunele sport opţionale. Opţional este disponibilă și tapiţerie Veganza perforată, material sintetic cu caracteristici asemănătoare pielii de calitate, cusături contrastante şi matlasare decorativă în patru culori opţionale. Versiunea Veganza/Alcantara vine ca parte a pachetului M Sport şi a echipării standard la BMW M135 xDrive.
  • Noul Seria 1 este primul model care prezintă tapiţerie a scaunelor din poliester reciclabil Econeer (care asigură o reducere a emisiilor de CO₂ cu 70%). Mai mult, deisgnul special monomaterial permite reciclarea uşoară şi refolosirea lui pentru noi tapiţerii ca parte a economiei circulare. Foloseşte, de asemenea, material sintetic Veganza ce înlocuieşte pielea naturală, care asigură o reducere a misiilor de CO₂ cu 85%.
BMW Seria 1 2024

Sub capotă

Lansare pe piaţă va fi cu patru variante de propulsie. Toate motoarele sunt combinate standard cu transmisia Steptronic cu 7 trepte, cu dublu ambreiaj.

  • BMW 118d: Motor diesel cu patru cilindri de 1995 cm3. Produce 150 CP și 360 Nm. Poate accelera mașina în 8.3 secunde până la 100 km/h. Viteza maximă e limitată la 222 km/h. Consum mixt conform WLTP: 4.6-5.2 l/100 km. Standard emisii: Euro 6e.
  • BMW 120d: Motor diesel cu patru cilindri de 1995 cm3 și cu tehnologie mild hybrid de 48V. Produce 150 CP și 360 Nm. Iar electromotorul compact 20 CP și 55 Nm. Poate accelera mașina în 7.9 secunde până la 100 km/h. Viteza maximă e limitată la 222 km/h. Consum mixt conform WLTP: 4.3-4.8 l/100 km. Standard emisii: Euro 6e.
  • BMW 120: Motor pe benzină cu trei cilindri (1499 cm3) cu tehnologie mild hybrid de 48V. Produce 156 CP și 240 Nm. Iar electromotorul compact 20 CP și 55 Nm. Poate accelera mașina în 7.8 secunde până la 100 km/h. Viteza maximă e limitată la 226 km/h. Consum mixt conform WLTP: 5.3-6.0 l/100 km. Standard emisii: Euro 6e.
  • BMW M135 xDrive: motor pe benzină cu patru cilindri de 1998 cm3. Produce 300 CP între 5750 şi 6500 rpm, dar și 400 Nm între 2000 şi 4500 rpm. Acceleraţie (0-100 km/h): .9 secunde. Viteză maximă: 250 km/h. Consum mixt conform WLTP: 7.6-8.1 l/100 km. Standard emisii: Euro 6e.
BMW Seria 1 2024

Sub caroserie

  • Modelul a beneficiat de rigiditate crescută a structurii caroseriei şi a conexiunii la şasiu.
    • Suspensia standard cu cinematică optimizată, bare antiruliu cu pretensionare ridicată şi noua tehnologie de amortizoare (cu răspuns variabil în funcţie de cursă pe puntea faţă) optimizează precizia direcţiei, dinamica în viraje şi confortul la rulare.
    • Şasiul M adaptiv cu amortizoare cu răspuns reglabil, direcţia sport variabilă cu răspuns mai direct şi o gardă la sol redusă sunt disponibile opţional (standard pe BMW M135 xDrive).
    • Vârful de gamă are și diferențial blocant mecanic pe puntea din faţă.
    • Un sistem de limitare a patinării roţilor controlată direct, un sistem de frânare integrat şi jante de 17 inchi din aliaj uşor (pentru M135 xDrive de 18 inchi) se mai dau standard. Jante de până la 19 inchi sunt disponibile opţional.
  • Pachetul exclusiv M Technology disponibil este disponibil opţional pentru noul BMW M135 xDrive. Oferă caracteristici de performanţă orientate spre circuit prin amortizoare speciale, bare anti-ruliu, ranforsarea caroseriei inferioare, construcții uşoare, reglajul suspensiei, frâne M Compound şi jante M de 19 inchi, din aliaj uşor forjat, cu anvelope sport. Anvelope de circuit sunt disponibile opţional.
BMW Seria 1 2024

Asistență și echipamente

  • Gama de sisteme de condus şi parcare semiautonome a fost extinsă semnificativ pentru a include standard asistent de conducere cu avertizare de coliziune frontală, avertizare de părăsire a benzii, avertizare în intersecţii (Exit Warning) şi recunoaştere a semnelor de circulaţie, precum şi asistent de parcare cu Reversing Assistant.
    • Disponibile opţional sunt asistent de control al direcţiei şi al benzii, cruise control activ, asistenţa automată pentru limitarea vitezei şi asistentul activ pentru schimbarea benzii.
    • Opţiunea Parking Assistant Professional, disponibilă pentru modelele BMW 120 şi 120d, permite controlul parcării şi manevrelor din exteriorul automobilului cu ajutorul unui smartphone.
  • Echiparea standard include aer condiţionat automat, oglinzi exterioare rabatabile electric, sistem de alarmă, pachet de iluminare interioară, animaţie Welcome/Goodbye şi BMW Live Cockpit Plus cu sistem de navigație BMW Maps bazat pe cloud.
    • Opţional, BMW Live Cockpit Professional include, de asemenea, BMW Head-Up Display şi Augmented View pe displayul central.
    • Alte opţiuni includ un acoperiş panoramic din sticlă cu trapă acţionată electric, sistem audio Harman Kardon, Comfort Access şi aer condiţionat automat cu reglare pe două zone.
    • La bord se găsește ultima generaţie de BMW iDrive bazată pe sistemul de operare BMW 9.
    • Servicii digitale inovatoare pot fi accesate prin pachetul BMW Digital Premium din BMW ConnectedDrive Store.
    • Funcţiile noi şi îmbunătăţite ale automobilului pot fi integrate prin intermediul actualizărilor de software de la distanţă.
    • Conectivitate optimizată este realizată cu antene 5G şi susţine transfer rapid şi stabil de date, de exemplu pentru aplicaţii de streaming audio.
    • Integrarea smartphone-ului cu Apple CarPlay şi Android Auto este standard, în timp ce un încărcător wireless este opțional.
    • Disponibilă opţional, BMW Digital Key Plus pentru smartphone-uri compatibile cu sisteme de operare iOS sau Android şi Apple Watch cu tehnologie UWB şi NFC.

Noua generație de modele va fi produsă, de asemenea, la uzina BMW Group din Leipzig. Lansarea sa pe piață este programată pentru octombrie 2024. Cea mai importantă regiune de vânzări este piața internă din Germania. Peste trei milioane de unităţi ale BMW Seria 1 au fost deja livrate clienţilor. 

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise