(video) Premieră în Coreea de Sud: A opta generaţie Hyundai Sonata
Vă vine să credeţi sau nu, dar aceasta este noua generaţie Hyundai Sonata, a opta la număr. A fost lansată acum câteva zile în Coreea de Sud şi introduce în premieră pe un model de serie global al mărcii, limbajul stilistic Sensuous Sportiness, promovat de conceptul Le Fil Rouge pe care l-am văzut acum un an la Geneva Motor Show.
La baza noii generaţii Sonata stă, potrivit producătorului, a treia generaţie a platformei dezvoltate pentru autoturismele mărcii, care va fi utilizată şi pe modelele viitoare. Noua platformă va îmbunătăți competitivitatea pe piață a celor mai noi modele Sonata și a modelelor viitoare ale Hyundai, cu o mai mare flexibilitate în dezvoltarea vehiculelor, ceea ce îmbunătățește în mod dramatic designul general, siguranța, eficiența, puterea și performanțele de conducere.
Noua generație Sonata oferă o reducere a greutății și o eficiență sporită a consumului de combustibil, asigurând în același timp o rezistență sporită cu noua platformă. Arhitectura se bazează pe avantajele sale principale: un design stabil cu un centru de greutate inferior. Fiind la a treia generaţie, i-a permis Hyundai să implementeze elemente de design sportive și elegante pentru noul Sonata.
Platforma oferă, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă a siguranței în cazul unui impact prin adoptarea unei structuri de traseu cu mai multe sarcini, “ştanțare la cald” și o placă de oțel de înaltă rezistență. Structura sofisticată cu sarcină multiplă mărește energia absorbită de vehicul într-o coliziune, îmbunătățind siguranța cu minimizarea impactului de coliziune în cabina pasagerilor.
Platforma este concepută astfel încât roţile să se deplaseze spre exterior în timpul unei coliziuni pentru a maximiza siguranța pasagerilor. O astfel de tehnologie inhibă rotirea autovehicului și previne astfel coliziuni secundare posibile cu alte maşini. Aplicația extinsă de ștanțare la cald împiedică, de asemenea, deformarea camerei pentru pasageri, îmbunătățind astfel în continuare siguranța vehiculelor.
Noua Sonata cu a sa nouă platformă este aşteptată să ofere de asemenea o putere şi o performanţă de conducere îmbunătăţită. să. Aceasta a fost dezvoltată pentru posibila utilizare a motorului de ultimă generație Smartstream Powertrain. Dispunând de un sistem care controlează fluxurile de aer, noua platformă îmbunătățește mișcarea aerului până la compartimentul motorului și disiparea căldurii, ceea ce sporește stabilitatea în partea inferioară a vehiculului și minimizează rezistența aerului pentru a obține o eficiență excelentă și performanță de putere.
Stabilitatea este sporită prin poziţia scăzută a echipamentelor grele în platformă, ceea ce reduce greutatea și scade centrul de greutate respectiv. În plus, permite manipularea agilă prin extinderea drastică a rigidității laterale și poziționarea direcției mai aproape de centrul roților, asigurând în același timp o performanță stabilă și echilibrată a condusului prin implementarea tehnologiei de optimizare a anvelopei. Reducerea zgomotului este de asemenea îmbunătățită datorită performanței sporite a sistemului NVH care absoarbe zgomotul în părțile sensibile la vibrații.
Designul noii Sonata este inspirat de la cel al conceptului premiat Le Fil Rouge, care a debutat la Salonul Auto Internațional de la Geneva din 2018. Ca și prototipul, a opta generaţie Sonata atrage atenția imediată prin limbajul Sensuous Sportiness, care este definit de armonia dintre cele patru elemente fundamentale ale designului vehiculului: proporția, arhitectura, stilul și tehnologia. Sonata are o tensiune distinctă pe partea laterală, folosind o combinație armonioasă de linii de corp strânse și volume pure. Formele concave și convexe sunt, de asemenea, orchestrate cu atenție pentru a oferi un caracter sexy, tipic unui coupe cu patru uşi.
Noul Sonata are un aspect mai sportiv decât predecesorul său, cu o înălțime mai mică cu 30 mm și o lățime extinsă cu 25 mm. Ampatamentul său este mărit cu 35 mm, iar întreaga lungime cu 45 de mm.
Noua secțiune frontală a modelului Sonata este definită de două elemente: o formă îndrăzneață, voluminoasă, care evocă o sferă netedă și o capotă curată. În plus, grila Digital Pulse Cascading Grille, care se aseamănă cu grila unei mașini sport, este conectată cu grijă cu capota, întărind percepția generală a părţii frontale.
În particular, luminile de zi, încorporate cu aşa-zisele lămpi de iluminare ascunse, folosite pentru prima dată pe o maşină Hyundai, sunt o inovație care incorporează tehnologia de iluminat de ultimă generație a mărcii, formând arhitectura ușoară a lui Sonata. Acestea din urmă par a fi de un material cromat atunci când sunt oprite și devin dramatic aprinse atunci când sunt pornite. Soluţia de iluminare a fost dezvăluită inițial prin conceptul HDC-2. A fost creată prin combinarea formei lămpii și transformarea acesteia într-un element de design puternic.
Secțiunile laterale ale modelului Sonata sunt accentuate de arhitectura ușoară, care conectează două linii cromate ce leagă perfect geamurile laterale și luminile de zi. Prin aceste două linii caracteristice, Sonata izolează un farmec atletic și elegant. Capota maşinii este nouă, lungă şi lată, care împreună cu o poziţie de şezut mai joasă asigură o vizibilitate decentă. Linia acoperişului se lasă frumos pe spate, acolo unde se găsesc noile stopuri conectate printr-o fâşie luminoasă.
Apropo, trebuie de menţionat că maşina va putea fi comandată cu trei tipuri de faruri, cele de top fiind Full LED adaptive.
Arhitectura de iluminare exterioară este, de asemenea, aplicată în spațiul interior prin sistemul de iluminare ambientală care setează starea de spirit iluminând tabloul de bord și ușile.
În interior, panoul de bord este bogat și modern, iar formele asemănătoare unor aripi au inspiraţie de la cele ale avioanelor de vânătoare. Inserţiile din crom satinat îmbogățesc acest efect. Designerii au comprimat cât mai mult posibil înălțimea panoului de bord și a deflectoarelor de ventilaţie pentru a contribui la senzația de uşurinţă, în timp ce culorile și pielea de calitate oferă o ambianță proaspătă și relaxantă pentru șofer.
Pe lângă un nou volan, clienţii vor putea alege două tipuri de panouri de bord, cu ceasuri analogice sau un ecran digital LCD de 12.3 inci. Sistemul multimedia va fi de asemenea în trei versiuni diferite, până la cel de top cu un ecran tactil de 10.25 inci. Panoul de control a sistemului de climatizare va fi de asemenea disponibil în două versiuni diferite. Printre altele se numără un head-up display, un compartiment generos în consola centrală pentru depozitarea unor lucruri şi încărcarea fără fir a telefonului mobil, un levier înlocuit de un panou cu butoane şi altele.
Primele pe piaţă, deocamdată în Coreea(!), vor apărea maşini cu un motor natural aspirat de 2.0 litri din noua familie SmartStream, care au un sistem CVVD (Continuously Variable Valve Duration), prin care se schimbă mai lin perioada de deschidere a supapelor, alături de un sistem de injecție cu combustibil prin distribuţie şi prin două duze în tractul de admisie al fiecărui cilindru. Dezvoltatorii promit că dubla pulverizare va permite reducerea consumului de combustibil.
Versiunea care va consuma benzină va produce 160 CP și 196 Nm, iar cea 2.0 LPI care utilizează gaz – 146 CP și 191 Nm. Interesant mai este că noua Sonata nu a primit şi noua cutie de viteze automată cu opt trepte care se găseşte pe modelele noi Hyundai-KIA, ci una automată cu şase trepte. De asemenea, în curând vor fi adăugate un agregat turbo de 1.6 litri și o unitate de propulsie hibridă în gama de motoare. Situaţia la tot acest capitol, pe piaţa din SUA şi cea din regiunea noastră, ar putea fi cu totul alta!
În Coreea, configurația de bază a maşinii include: un sistem simplu de aer condiționat, un sistem audio standard, un panou de bord cu ceasuri analogice şi un ecran monocrom între ele, tapițerie pentru scaune din piele artificială, roţi cu jante de 16 inci şi altele. Cu toate acestea, chiar și un astfel de sedan va avea nouă airbag-uri (inclusiv de tip cortină pentru pasagerii din spate), sistem de frânare automată și de menţinere în banda.
Nivelele de echipare mai scumpe vor aduce faruri cu LED-uri, panou de bord digital, sistem multimedia cu ecran de opt inci, cameră de bord integrată în oglinda retrovizoare din interior, climatizare în două zone, scaune faţă încălzite şi ventilate, scaune spate încălzite, “jaluzele” pentru geamurile posterioare, roți cu jante de 17 sau 18 inci, etc. Nivelul de echipare de top Inspiration include şi mai multe bunătăţi, printre care: tapiţerie cu piele Nappa pe scaune, sistem multimedia cu ecran de 10.25 inci, acoperiş panoramic, cruise control adaptiv şi un sistem audio dezvoltat special în colaborare cu Bose (12 difuzoare, un amplificator digital în 12 canale şi un subwoofer de 9 inci) printre altele.
Încă o dotare interesantă este sistemul de monitorizare a unghiurilor moarte, care, atunci când detectează un vehicul în unghiul mort, îl arată inclusiv pe panoul de bord digital, în ceasul din stânga sau din dreapta respectiv, prin intermediul camerelor video de sub oglinzi.
Noua generaţie Sonata s-a scumpit comparativ cu modelul predecesor. Maşina cu motor pe gaz şi cutie automată costă acum cel puţin 18.900 de dolari (anterior 16.900). Modelul cu motor pe benzină are acum un preţ de start de 20.700 de dolari (anterior 19.600). Mai târziu modelul va ajunge şi pe alte pieţe. Aşteptăm o premieră europeană.
Vezi mai multe detalii în playlist-ul pe care l-am format, compus din 30 de filmuleţe diferite:
Iată şi un prim review mai detaliat:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise