(video) Premieră în Japonia: Noua Toyota Crown Sport

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O nouă eră pentru Toyota Crown a început vara trecută, odată cu anunțul unei familii de mașini. Primul dintre ele, numit Crown Crossover, un fel de sedan cross, există deja în vânzare pe piaţa din Japonia, SUA, China şi alte regiuni ale lumii. Acum a venit rândul pentru a doua maşină din familie, care a fost prezentată acasă.

Caracteristici cheie:

  • Toyota Crown Sport se află, de asemenea, la intersecția unor genuri: este un soi de cross hatchback cu cinci uși, deși dezvoltatorii îl numesc pur și simplu un SUV (Sport Utility Vehicle). Foloseşte la fel arhitectura TNGA-K cu motor montat transversal şi cu tracțiune frontală principală. Noutatea are un ampatament cu 80 mm mai scurt decât al lui Crown Crossover (2.770 mm), dar ecartamentele-i sunt mai late cu 20 mm.
  • Toyota Crown Sport aproape că ajunge din urmă modele precum Genesis GV70 sau Infiniti QX55, în termeni de mărimi. Măsoară 4.710 x 1.880 x 1.560 mm. Acelaşi model Genesis este mai zvelt (1.630 mm), iar modelul Infiniti are 1.622 mm. Jantele pot măsura până la 21 de inchi.
  • Deşi Crown Sport și Crown Crossover sunt realizate în linii generale în același limbaj stilistic, blocurile optice sunt realizate diferit. Dar interiorul celor două “coroane” este aproape același: cu două ecrane pe planşa de bord, un tunel central masiv și o mulțime de butoane analogice. Modelul Crown Sport totuşi se deosebeşte printr-un decor mai aprins, iar scaunele frontale sunt ceva mai profilate şi au tetiere integrate. Bancheta din spate este rabatabilă în proporţie 60:40 (40:20:40 pe Crown Crossover).
  • Dezvoltatorii spun că noul Crown Sport va fi mai interesant, mai emoționant de condus decât Crown Crossover. Prin urmare, are o configurație diferită a suspensiei (McPherson pe față, multi-link pe spate), iar amortizoarele adaptive opționale sunt orientate mai mult spre conducerea dinamică decât spre confort. În plus, are direcţie pe puntea din spate (Dynamic Rear Steering), care poate întoarce roţile cu până la patru grade.
  • Precum Crown Crossover, noul Crown Sport este oferit cu două motorizări hibride cu sistem de tracțiune integrală E-Four.
    • Configurația lor de bază este aceeași: un benzinar natural aspirat de 2.5 litri, un variator electromecanic, un motor electric pe puntea frontală şi un altul independent pe puntea din spate. Puterea sistemului nu a fost anunţată, dar pe Crown Crossover oferă 239 CP.
    • A doua variantă este diferită: o unitate de propulsie plug-in hybrid cu benzinar de 2.5 litri la bază, dar cu motoare electrice mai peformante şi o baterie mai mare. Nici puterea exactă a acestui sistem nu s-a anunţat deocamdată, dar este practic preluată de la RAV4 PHEV, unde produce 306 CP.

Producția modelului va începe în Japonia din această toamnă. Ulterior va fi disponibil şi pe alte pieţe. 

Următorul model Crown, un sedan, îl vom vedea mai târziu în acest an. Va măsura 5.030 x 1.890 x 1.470 mm şi va utiliza o platformă cu tracţiune spate principală. Sub capotă va avea o unitate de propulsie hibridă și una care consumă hidrogen.

Iar în 2024 vom vedea noul Crown Estate, un fel de break crossover care măsoară 4.930 x 1.880 x 1.620 mm. Va utiliza platforma TNGA-K şi unităţi de propulsii hibride de tipul celor propuse pe Crown Sport.

Câteva reportaje în niponă despre noul Crown Sport, ataşate doar pentru impresii vizuale:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise