(video) Premieră la Goodwood: Noul Hyundai IONIQ 5 N – 650 de cai putere pur electrici

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Hyundai a folosit prima zi a Festivalului de Viteză de la Goodwood pentru a introduce în premieră mondială o maşină interesantă la care a lucrat o perioadă bună de timp. Este vorba despre versiunea de performanţă a noului IONIQ 5, primul model electric de înaltă performanță al mărcii, un electromobil cu o mulţime de sisteme electronice interesante şi care are să ofere până la 650 de cai putere!

Caracteristici cheie:

  • IONIQ 5 N combină platforma modulară globală electrificată E-GMP a modelului standard cu tehnologiile N dezvoltate în motorsport, plus câteva soluţii care au fost anterior probate pe maşini-laborator precum RM20e, RN22e și N Vision 74.
  • Spre deosebire de modelul standard, noul IONIQ 5 N are 42 de puncte de sudură suplimentare și 2.1 metri de adezivi suplimentari. Montarea motoarelor și a bateriei sunt ranforsate, în timp ce subcadrele au fost actualizate pentru rigiditate laterală. Osiile motoare integrate (IDA), inspirate de Campionatul Mondial de Raliuri (în care arborii de antrenare a roţilor sunt realizați dintr-o singură parte cu butucul), sunt la fel ranforsate pentru a face faţă unui cuplu mai mare, reducând în același timp masa nesuspendată împreună cu jantele din aluminiu forjat de 21 inchi (soluţia este cu 10% mai uşoară şi cu 55% mai rigidă).
  • Pentru a îmbunătăți răspunsul și feedback-ul direcţiei, coloana de direcție a fost consolidată pentru o rigiditate sporită. În plus, vehiculul dispune de un sistem N R-MDPS (un sistem de servodirecție acționată de un mic motor electric montat pe casetă) special reglat, cu un raport de direcție mai mare și un feedback mai bun al cuplului.
  • Dispune şi de N Pedal – o soluție pentru a aborda greutatea și dimensiunea inerentă a vehiculelor electrice, urmărind în același timp atingerea caracteristicilor de manevrabilitate şi de răspuns observate la i20 N WRC. Această funcție software inteligentă este concepută pentru a oferi un comportament instantaneu la pornire și o sensibilitate mai bună a supapei de accelerație. Bazându-se pe tehnologia similară utilizată în sistemul de frânare regenerativă i-Pedal, N Pedal acordă prioritate virajelor rapide în detrimentul eficienței energetice. Prin utilizarea forței de decelerare, se creează un transfer agresiv de greutate, rezultând într-o intrare mai clară în curbe.
  • N Drift Optimizer ajută la menținerea unghiului de deplasare prin echilibrarea mai multor comenzi ale vehiculului care răspund la comenzile venite în timp real. Funcția Torque Kick Drift integrată permite șoferului să simuleze acțiunea de kick a ambreiajului, cum există pe vehicule cu motoare termice şi tracţiune spate, pentru scenarii de conducere care necesită inițierea mai imediată a derapajelor. Acesta este rezultatul tehnologiei sofisticate de control electronic.
  • Iar N Torque Distribution oferă o distribuție complet variabilă a cuplului față/spate, care poate fi ajustată la 11 niveluri! În plus, un e-LSD (diferenţialul electronic cu alunecare limitată) de pe puntea posterioară optimizează performanţa şi controlul în viraje. Iar senzorii suplimentari pentru roți și o capacitate mai mare de amortizare datorită amortizoarelor mai mari, mărește intervalul de performanță a suspensiei controlate electronic.
  • Este pus în mişcare de două motoare care pot asigura şi AWD, rotindu-se cu până la 21.000 rpm şi generând maximum 650 CP/770 Nm în modul N Grin Boost activat. Acesta este şi un rezultat al invertorului în două trepte cu eficiență energetică crescută, care poate “trage” mai mult energie de la noua baterie de 84 kWh, încărcabilă cu maximum 350 kW (10-80% în 18 minute). Autonomia va fi anunţată mai aproape de data lansării, însă Hyundai a declarat la Festivalul de Viteză de la Goodwood că e suficientă pentru două tururi rapide pe Nurburgring fără pierdere de putere!
  • N Grin Boost maximizează accelerația prin oferirea puterii maxime timp de 10 secunde, iar N Launch Control oferă trei niveluri diferite de tracțiune pentru cea mai rapidă pornire posibilă din loc, permițând șoferilor să-și lanseze vehiculul ca o mașină de curse profesională. Un Track SOC (state-of-charge) calculează automat consumul bateriei per tur.
  • Cu modul N Grin Boost poate face 0-100 km/h în 3.4 secunde. Viteza maximă e limitată la 260 km/h. În acelaşi timp cântăreşte 2.250 kg.
  • IONIQ 5 N stabilește un nou punct de referință pentru managementul termic în condiții severe de circuit de curse. În comparație cu concurenții săi, se mândrește cu o rezistență mai mare la degradarea puterii induse de căldură – pierderea puterii maxime din cauza supraîncălzirii.
    • Sistemul performant de management termic al bateriei, cu zonă de răcire mărită, răcitor de ulei de motor și răcitor de baterie mai bun, radiatoare independente pentru baterie și motor, maximizează rezistența maşinii la degradarea performanței înainte și în timpul condusului intens pe pistă.
    • Înainte de a conduce, șoferul poate utiliza N Battery Pre-conditioning pentru a optimiza celulele bateriei la cea mai eficientă temperatură din punct de vedere energetic, alegând între modul „Drag” pentru o explozie scurtă de putere maximă sau modul „Track” care optimizează cea mai scăzută temperatură posibilă a bateriei pentru a putea merge cât mai multe tururi.
    • Caracteristica N Race optimizează și mai mult rezistența EV pe circuit, oferind șoferilor un control mai direct asupra consumului de energie al mașinii. N Race aplică o abordare derivată din motorsport pentru a maximiza resursele pentru cei mai rapizi timpi posibili. În timp ce acest tip de modificare a setărilor ar necesita, în mod normal, o echipă de mecanici și echipamente speciale, IONIQ 5 N îl oferă prin confortul câtorva apăsări de butoane.
    • Iar cu N Race, piloților li se oferă alegerea strategică de a acorda prioritate. Setarea „Endurance” maximizează autonomia pe circuitul de curse. Acest lucru se realizează prin limitarea puterii de vârf, ceea ce are ca rezultat o creștere mai lentă a temperaturii. Comparativ, „Sprint” prioritizează puterea și oferă explozii mai scurte de energie completă. Acest lucru îi va ajuta pe șoferi să își gestioneze cu precizie strategia energetică și să creeze o fereastră de performanță ideală pentru a-și atinge obiectivele de performanță la volan.
  • IONIQ 5 N are mecanisme de frâne speciale, care reprezintă cel mai puternic sistem de frânare propus de Hyundai pentru o maşină de producţe
    • Dispune de discuri drontale cu diametrul de 400 mm cu etriere monobloc cu patru pistoane și discuri posterioare de 360 ​​mm cu un singur piston. Aceste frâne sunt construite cu materiale noi ușoare și au un flux de aer optimizat pentru o răcire mai eficientă. 
    • În plus, sistemul de frânare regenerativă (regen) utilizat în mod obișnuit pentru o eficiență sporită a fost reinterpretat în IONIQ 5 N pentru a îmbunătăți performanța de frânare. Acesta servește ca sursă principală de forță de frânare, în timp ce frânele mecanice completează forța de frânare suplimentară atunci când este necesar, asigurând o rezistență sporită pe pistă.
    • Pentru a răspunde cerințelor dure de frânare ale Nürburgring Nordschleife, inginerii Hyundai N au proiectat N Brake Regen. Acesta oferă o forță de decelerare de până la 0,6 G – o cifră de vârf în industrie numai prin N Brake Regen și rămâne cuplat la activarea ABS cu maximum 0,2 G.
    • Riscul de deteriorare rapidă a frânelor din cauza greutății relative a maşinii este minimizat prin maximizarea puterii de frânare regen, ceea ce are ca rezultat o forță de frânare mai mică aplicată frânelor mecanice.
    • Îmbinarea perfectă dintre N Brake Regen și frânele hidraulice creează o tranziție lină care este imperceptibilă pentru șofer. În plus, frânarea cu piciorul stâng permite pedalei de frână și de accelerație să funcționeze în același timp atunci când conduceți pe pistă!
  • Fiind o mașină sport de zi cu zi, IONIQ 5 N va avea să mai ofere o senzație de schimbare de trepte captivantă și o conducere emoțională prin N e-shift integrat și N Active Sound+. 
    • N e-shift oferă un sentiment de control asupra furnizării puterii și senzația de schimbare a treptelor de viteză, simulând un DCT cu opt trepte găsit pe maşinile cu motoare termice. Simulează o schimbare a rapoartelor prin controlul cuplului motorului și simulează senzația de șoc între schimburi.
    • N Active Sound+ funcționează în mod colectiv pentru a oferi nu numai un sunet futurist EV, ci și sunetele de motor și de evacuare asemănătoare unei maşini sport cu motor cu ardere internă. Încorporează un sistem cu 10 difuzoare (opt interne, două externe) care oferă trei teme distincte de sunet (motor turbo de 2.0 litri, sunetul motoarelor electrice ale prototipului RN22e şi motoare cu reacţie ale unui avion de luptă). Obiectivul N Active Sound+ este de a oferi șoferilor o referință acustică pentru a măsura puterea utilizată, iar volumul poate fi variabil chiar şi în timpul virajelor.
  • IONIQ 5 N este, de asemenea, echipat cu N Road Sense, care recomandă automat activarea modului N atunci când sunt detectate indicatoare rutiere cu două curbe duble, permițând șoferilor să se bucure la maximum de fiecare secundă a condusului lor (numai în UE).
  • Precum IONIQ 5 standard, versiunea N este echipată cu sistemul Vehicle-to-Load (V2L), care permite șoferului să folosească energia stocată din baterie pentru a reîncărca dispozitive, electrocasnice şi chiar alte maşini, chiar și atunci când vehiculul este oprit.
  • La exterior modelul are un bodykit distinctiv cu elemente negre contrastante şi o aripă posterioară. Se distinge și mai mult de standardul IONIQ 5, fiind cu 20 mm mai scund, cu 50 mm mai lat în partea de jos pentru a găzdui anvelope mai late (Pirelli P-Zero 275/35R21) și cu 80 mm mai lung datorită difuzorului mai proeminent. În fața N Mask există o plasă funcțională, împreună cu o perdea de aer și clape de aer pentru o răcire suplimentară.
  • În habitaclu se remarcă printr-un volan nou dezvoltat cu toate comenzile necesare şi padele poziționate optim la vârful degetelor șoferului pentru a activa funcțiile N e-shift și N Pedal.
  • Consola centrală este optimizată pentru conducerea pe pistă cu genunchiere și suport pentru tibie, precum și o cotieră glisantă. O extensie în partea inferioară a consolei sporește rigiditatea pentru a sprijini și mai mult conducerea sportivă. Pentru utilizarea de zi cu zi, mai sunt la dispoziție un poet USB-C, încărcător wireless și suporturi pentru pahare.
  • Scaunele N au suporturi laterale ranforsate, iar cele opționale N bucket sunt poziționate cu aproximativ 20 mm mai jos.
  • Datorită naturii condusului, pedalele sunt optimizate pentru contactul cu piciorul în scenarii de conducere pe pistă. Suportul pentru picioare este optimizat pentru a menține o postură stabilă la volan în orice moment, inclusiv în momentele puternice de decelerare.
  • Noua temă steagul în carouri – un riff inspirat de pistă pe pixelii parametrici emblematici ai lui IONIQ 5 – poate fi găsită pe panourile ușilor, pedalele metalice și suportul pentru picioare.
  • La fel ca standardul IONIQ 5, materialele durabile sunt aplicate peste tot în interior, inclusiv garnitura decorativă pentru uși din hârtie reciclabilă, fire BIO PET din trestie de zahăr, fire PET reciclate din sticle PET reciclate, BIO TPO din trestie de zahăr și piele ecologică. IONIQ 5 N adaugă, de asemenea, vopsea cu pigmenți din anvelope reciclate și pânză de husă de scaun din poli Alcantara reciclată.

Preţul de start nu a fost anunţat deocamdată, dar la Goodwood a mai fost arătat, inclusiv în dinamică, un show car IONIQ 5 N Drift Spec, mai uşor şi mult mai dedicat derapajelor datorită unui accent mai mare pe puntea din spate.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise