(video) Premieră: Modelele Audi e-tron au devenit Q8 e-tron şi SQ8 e-tron

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Audi prezintă faceliftul modelelor numite iniţial e-tron, care au dat naştere din 2018 unei game separate de electromobile, adunate sub o umbrelă cu aceeași denumire. Astfel, în cadrul actualizării, producătorul german a decis să le redenumească: Audi e-tron şi Audi e-tron S vor fi de acum încolo Q8 e-tron şi SQ8 e-tron.

Respectiv, ni s-ar da de înţeles că o variantă electrică a modelului original Q8 cu motor termic nu va exista sau în genere acesta va fi eliminat din gamă la sfârşitul ciclului de viaţă.

De la introducerea lui Audi e-tron în urmă cu aproximativ patru ani și vânzări de 150.000 de unități, Audi a urmat o foaie de parcurs electrică sistematică. Portofoliul său electric cuprinde acum opt modele, iar până în 2026 va avea mai mult de 20! În acel moment, Audi va lansa doar modele complet electrice pe piața globală.

Caracteristici cheie:

  • Noul Q8 e-tron este numit modelul de top printre SUV-urile și crossoverele electrice ale Audi.
  • Schimbările semnificative, în special în partea din față a vehiculului, conferă noului SUV emblematic un aspect mai proaspăt.
    • Audi Q8 e-tron și Q8 Sportback e-tron sunt imediat identificabile ca modele complet electrice la prima vedere. Acest lucru se datorează noilor designuri față și spate cu mască caracteristică Singleframe, grila inversată și lama deasupra difuzorului spate reproiectat, care duc în mod sistematic limbajul de design electric al Audi. 
    • Un punct culminant exclusiv al edition S line package este grila Singleframe finisată în culoarea caroseriei.
    • Q8 e-tron introduce noua identitate corporativă cu un design bidimensional al celor patru inele de la exterior. Pentru a ridica sigla familiei ca element central, Audi evidențiază fața vehiculului cu lumina de proiecție Singleframe. 
    • În plus, Q8 e-tron este primul model care prezintă noul model cu insigna Audi pe montantul B.
  • Cu o lungime de 4.915 mm, o lățime de 1.937 mm și o înălțime de 1.619 mm pentru Sportback și 1.633 mm pentru SUV, Q8 e-tron oferă un spațiu și confort maxim. SQ8 e-tron și SQ8 Sportback e-tron sunt fiecare cu doi milimetri mai scunzi și cu 39 mm mai laţi. Ampatamentul constituie la toate 2.928 mm. Are un volum generos de depozitare de 569 litri pentru SUV și 528 litri pentru Sportback. De asemenea, sunt disponibili 62 de litri sub capotă.
  • S-a optimizat aerodinamica modelului: acest lucru a dus la o reducere a coeficientului de rezistență de la 0.26 la 0.24 cw pentru Q8 Sportback e-tron și de la 0.28 la 0.27 cw pentru Q8 e-tron. 
    • Eleroanele pentru roți montate pe partea inferioară a caroseriei ajută la devierea fluxului de aer din jurul roților. Spoilerele de pe puntea frontală au fost mărite, iar Audi Q8 Sportback e-tron are acum spoilere și pe roțile din spate. 
    • Pe SQ8 Sportback e-tron, spoilerele sunt montate doar pe puntea din spate. 
    • În zona din jurul grilei, este pentru prima dată când un model Audi are un sistem de auto-etanșare pe lângă aşa-zisele obloane electrice care închid automat grila. Acest sistem optimizează și mai mult fluxul de aer din partea din față a mașinii și previne pierderile nedorite.
  • Q8 e-tron vine opțional cu faruri digitale Matrix LED. În timpul conducerii pe autostradă, lumina de orientare marchează poziția mașinii pe bandă și ajută șoferul să rămână în siguranță în centru său în spațiile înguste. Sunt disponibile și alte trei noi funcții: informații îmbunătățite despre trafic, lumina de bandă cu indicator de direcție și lumina de orientare pe drumurile de țară.
  • Pentru ambele forme de caroserie, pot fi selectate trei variante de transmisie cu tracțiune integrală electrică
    • Cu cele două motoare ale lor, modelele de bază Audi Q8 50 e-tron și Audi Q8 Sportback 50 e-tron generează 250 kW (340 CP) în modul boost și 664 Nm de cuplu. Au o autonomie de până la 491 km și până la 505 km respectiv, în ciclul WLTP. Viteza maximă le este limitată la 200 km/h.
    • Cu cele două motoare ale lor, Audi Q8 55 e-tron și Audi Q8 Sportback 55 e-tron generează 300 kW (408 CP) în modul boost și 664 Nm de cuplu. Autonomiile lor sunt de până la 582 km și până la 600 km respectiv, în ciclul WLTP. Viteza maximă le este limitată la 200 km/h.
    • Modelele de top Audi SQ8 e-tron și Audi SQ8 Sportback e-tron sunt propulsate de trei motoare. Performanța lor se ridică la 370 kW (503) și 973 Nm de cuplu. Autonomia le este de până la 494 și până la 513 km respectiv. Viteza lor maximă este limitată la 210 km/h.
  • Pentru noul Audi Q8 e-tron, conceptul de motor asincron de pe puntea din spate a fost modificat. În loc de 12 bobine care generează câmpul electromagnetic, acum sunt 14. În consecință, motorul generează un câmp magnetic mai puternic, folosind aceeași cantitate de electricitate, care la rândul său permite un cuplu mai mare. Dacă acest lucru nu este necesar, motorul electric necesită mai puțină energie pentru a genera cuplu. Acest lucru scade consumul și mărește autonomia. 
    • Cu modelul S al gamei e-tron, Audi a folosit un concept cu trei motoare pentru prima dată în producția pe scară largă. Pe puntea din față lucrează un motor electric de 124 kW. Pe puntea spate există două motoare electrice, fiecare cu o putere de 98 kW, care alimentează separat o roată Acest lucru permite o performanță sporită de până la 370 kW. Cuplul poate fi distribuit între ambele motoare electrice spate, între ambele roți, într-o fracțiune de secundă.
  • Noul Audi Q8 e-tron vine standard cu o suspensie cu arcuri pneumatice cu absorbție controlată a șocurilor. Înălțimea caroseriei mașinii poate fi variată cu un total de 76 mm, în funcție de situația de condus. Pentru a optimiza dinamica laterală a vehiculului, a fost ajustată reglarea arcului pneumatic.
    • În plus, controlul electronic al stabilității (ESC) va permite și mai multă manevrabilitate în viitor – mai ales în viraje strâmte. Audi Q8 e-tron se ocupă de acestea cu mult mai multă agilitate datorită direcției sale progresive revizuite. Raportul de transmisie al sistemului de direcție a fost modificat astfel încât direcția să răspundă mult mai rapid, chiar și atunci când se efectuează mișcări delicate de direcție. Efectul raportului direct de direcție este susținut de rulmenți de suspensie mai rigizi pe puntea din față. Mișcările de direcție sunt astfel transmise mai direct la roți, iar feedback-ul de la reacțiile de direcție este, de asemenea, mai bun. 
    • Toate sistemele de control ale șasiului au fost ajustate, dar rămân echilibrate și perfect adaptate – fidele ADN-ului Audi.
  • Pot fi selectate două dimensiuni de baterie. 
    • Bateria lui Q8 50 e-tron are o capacitate de stocare netă de 89 kWh (95 kWh brut), în timp ce versiunile mai puternice Q8 55 e-tron și SQ8 e-tron au una cu o capacitate netă de 106 kWh (114 kWh brut). Datorită unei ajustări a sistemului de management al bateriei, capacitatea utilizabilă pentru clienți a crescut și ea. 
      • La o stație de încărcare de mare putere, Audi Q8 50 e-tron atinge o performanță maximă de încărcare de 150 kW. Pentru Q8 55 e-tron și SQ8 e-tron este de până la 170 kW
      • Bateria mare poate fi încărcată de la 10 la 80% în aproximativ 31 de minute – în condiții ideale, ceea ce corespunde unei autonomii de până la 420 km (conform WLTP). 
      • La o stație de încărcare AC sau wallbox, Audi Q8 e-tron se încarcă cu până la 11 kW. Audi oferă opțional un AC charging performance de până la 22 kW.
      • În condiții ideale, Audi Q8 50 e-tron se poate încărca complet în aproximativ 9 ore și 15 minute (cu 22 kW, în aproximativ 4 ore și 45 de minute) folosind curent alternativ. Bateria mare se încarcă complet în jur de 11 ore și 30 de minute (cu 11 kW) sau în 6 ore (cu 22 kW).
      • Audi Q8 e-tron vine standard cu funcția Plug & Charge. La stațiile de încărcare compatibile, vehiculul se autorizează la introducerea cablului de încărcare și activează punctul de încărcare. Facturarea are loc automat. Noul serviciu de încărcare Audi charging, care urmează să fie lansat în 2023 și va înlocui în viitor serviciul de încărcare e-tron existent, va permite acces comod la aproximativ 400.000 de puncte de încărcare publice din Europa. 
  • La fel ca toate modelele Audi din clasa de lux, Q8 e-tron folosește sistemul de operare cu răspuns la atingere MMI. Cele două ecrane mari de înaltă rezoluție – cel de sus cu o diagonală de 10.1 inchi și cel de jos cu o diagonală de 8.6 inchi – înlocuiesc aproape toate comutatoarele și butoanele convenționale. 
    • Dincolo de funcționarea cu cele două afișaje tactile, o mulțime de funcții pot fi activate prin control vocal natural
    • Afișajul digital și conceptul de operare din Audi Q8 e-tron sunt completate de cockpitul virtual Audi standard cu rezoluție full HD. Grafica specifică descrie toate aspectele importante ale condusului electric, de la performanța de încărcare până la autonomie. 
    • La cerere, se poate adăuga un head-up display. 
    • Pe piața germană, Audi Q8 e-tron vine standard cu MMI Navigation plus. Centrul său media acceptă standardul de transmisie de date de mare viteză LTE Advanced și are un hotspot Wi-Fi integrat pentru dispozitivele mobile ale pasagerilor. Sistemul de navigație recomandă în mod inteligent destinații pe baza rutelor parcurse anterior. În plus, pachetul Audi connect Navigation and Infotainment include servicii Car-to-X.
  • Acoperișul panoramic din sticlă face ca interiorul să pară mai ușor și întărește sentimentul de aerisire și expansiune. Elementele din sticlă se deschid și se închid electronic. Parasolarele opace sunt controlate la fel de convenabil. Când este deschis, acoperișul din sticlă din două părți îmbunătățește climatul din interior datorită ventilației eficiente. Un deflector de vânt integrat reduce, de asemenea, zgomotul vântului.
  • Ca alternativă la climatizarea automată standard pe două zone, Audi oferă, de asemenea, controlul automat al climatizării în patru zone și un pachet pentru calitatea aerului.
  • Ventilația în trei trepte asigură o așezare confortabilă, chiar și la temperaturi exterioare ridicate. Aceasta este disponibilă pentru scaunele standard, a căror piele este perforată complex. Scaunele individuale cu contur, extrem de reglabile, sunt punctul culminant dintre opțiunile de interior. Pe lângă reglajele pneumatice ale scaunului și spătarului, acestea pot fi comandate și cu funcție de masaj.
  • Toate vin cu incrustații decorative opționale din furnir de lemn poros, cum ar fi frasin granulat și sicomor, aluminiu sau, pentru versiunile S line și edition S line, o structură din fibră de carbon. Noi sunt lemnul de nuc maro deschis și un material tehnic durabil, realizat parțial din sticle PET reciclate.
    • Audi Q8 e-tron va fi certificat drept net-carbon-neutral pentru clienții din Europa și SUA, pentru că folosește și materiale reciclate pentru unele componente. Aceste materiale, tratate printr-un proces de reciclare, reduc cantitatea de resurse utilizate și asigură o buclă de materiale închisă, eficientă și durabilă.
    • În interiorul lui Audi Q8 e-tron, Audi folosește materiale reciclate pentru izolare și amortizare, precum și pentru mochetă. Inserția decorativă de deasupra afișajului, numită Tech Layer, este disponibilă cu un nou material tehnic de culoare antracit, care este parțial compus din sticle PET reciclate.
    • Cu pachetul de echipamente S line, scaunele sport sunt tapițate în piele sintetică și materialul din microfibră Dinamica. Dinamica este realizată din până la 45% din fibre de poliester care sunt fabricate din sticle PET reciclate, textile folosite şi reziduuri de fibre. Spre deosebire de calitatea anterioară a microfibrei, producția de Dinamica este, de asemenea, fără solvenți – o altă contribuție la protecția mediului.
  • În plus, unele componente legate de siguranță care cuprind parțial deșeuri de plastic din automobile tratate printr-un proces de reciclare chimică sunt utilizate pentru prima dată – în special, capacele din plastic pentru cataramele centurilor de siguranță. Ca parte a proiectului PlasticLoop, Audi a colaborat cu producătorul de materiale plastice LyondellBasell pentru a stabili un proces în care reciclarea chimică va fi utilizată pentru prima dată pentru a reutiliza deșeurile de plastic din automobile în producția de serie a lui Audi Q8 e-tron. 
    • În acest proces, implementat în comun cu LyondellBasell, componentele din plastic de la vehiculele clienților care nu mai pot fi reparate sunt demontate și separate de materiale străine, cum ar fi clemele metalice, înainte de a fi mărunțite și procesate în ulei de piroliză prin reciclare chimică. Acest ulei de piroliză este apoi utilizat ca materie primă în producția de noi materiale plastice într-o abordare de echilibru de masă.
  • Există aproximativ 40 de sisteme de asistență pentru șofer disponibile pe Audi Q8 e-tron! Până la cinci senzori radar, cinci camere și 12 senzori cu ultrasunete oferă informații despre mediu care sunt apoi analizate de unitatea centrală de control a asistenței șoferului. 
    • Nou este remote park assist plus, care va fi disponibil la comandă începând cu 2023. Cu ajutorul său, Audi Q8 e-tron poate manevra singur chiar și în cele mai înguste locuri de parcare. Clienții pot controla procedura de parcare prin aplicația myAudi de pe smartphone-urile lor. Când mașina atinge poziția finală în spațiul de parcare, se oprește automat, pune frâna de parcare și încuie ușile. 
    • Pentru a părăsi spațiul de parcare, motorul este pornit prin aplicația myAudi, apoi vehiculul manevrează suficient pentru ca şoferul să intre confortabil.

Lansarea pe piață a noilor Audi Q8 e-tron și Audi Q8 Sportback e-tron, care vor fi disponibile pentru comandă începând cu jumătatea lunii noiembrie, este planificată să aibă loc la sfârșitul lunii februarie din 2023 în Germania și pe cele mai importante piețe europene. Prețul de bază pentru Audi Q8 e-tron în Germania va fi de 74.400 de euro.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise