(video) Premieră mondială: În Japonia, de Crăciun, s-a început utilizarea de vehicule DMV care pot folosi şine şi carosabile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania feroviară japoneză Asa East Line a pus în funcțiune comercială, chiar din ziua de Crăciun, un vehicul hibrid care combină un autobuz și o “locomotivă-vagon”.

Aceasta este prima experiență din lume cu un vehicul dual-mode (DMV) de acest tip, capabil să transporte pasageri atât pe drumurile publice, cât și pe căile ferate!

DMV arată ca un autobuz și rulează pe asfalt cu roţi cauciucate obişnuite, însă atunci când intră pe teritoriul unor staţii speciale, la comanda şoferului-mașinist, îşi fac apariţia roţile corespunzătoare pentru deplasarea pe şine. Transformarea durează aproximativ 15 secunde. După aceea, acest DMV devine un fel de vagon autopropulsat.

Vehiculul este proiectat astfel încât la trecerea în modul feroviar, roțile cauciucate din față nu ating șinele, însă cele din spate menţin contactul cu o suprafaţă din afara şinelor. Nu de alta, dar tracțiunea mașinii este pe puntea din faţă şi astfel ele sunt responsabile de accelerație.

Hibridul este construit pe baza autobuzului compact Toyota Coaster. I-a fost modificată doar partea frontală, acolo unde s-a adăugat o capotă pentru a adăposti noile mecanisme necesare deplasării pe şine.

Un astfel de DMV este capabil să transporte până la 21 de pasageri cu viteze de până la 60 km/h pe calea ferată și cu până la 100 km/h pe asfalt.

„DMV poate ajunge la localnici sub forma unui autobuz și, de asemenea, îi poate duce la calea ferată. Ne așteptăm ca aceasta să fie o formă foarte bună de transport public, în special în zonele rurale cu o populație în vârstă.”

Shigeki Miura, CEO Asa East Line

O flotă mică de astfel de vehicule consumatoare de motorină va naviga de-a lungul coastei insulei Shikoku din sudul Japoniei, conectând mai multe orașe mici și oferind pasagerilor peisaje marine atractive.

Miura mai crede că noul DMV va fi popular în rândul turiștilor și că fanii călătoriilor pe căi feroviare vor veni aici pentru o experiență extraordinară.

Cmentariile sunt închise