(video) Premieră mondială în Mexic: Primul pickup al celor de la BYD – noul Shark
(update) Prețul de start al noului BYD Shark în Mexic este echivalentul a 53.500 de dolari SUA.
Interesantă premieră, chiar sub coasta Americii, în Mexic, acolo unde marca intenționează să-și ridice încă o fabrică. BYD introduce primul său pickup și acesta este primul din lume cu o unitate de propulsie plug-in hybrid de tip serie-paralel.
Caracteristici cheie:
- Noul BYD Shark este un concurent pentru același Ford Ranger și Chevrolet Colorado, doar că este ceva mai mare:
- Măsoară 5457 x 1971 x 1925 x 3260 mm. Pentru comparație, cel mai nou Ford F-150 cu o cabină dublă are 5885 x 2029 x 1961 x 3693, iar cel mai nou Ranger are 5370 x 1918 x 1884 x 3270 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament.
- Cabina poate fi doar cu patru uși, dar și două rânduri de scaune. Volumul benei constituie 1450 de litri. Sarcina utilă – 835 kg. Poate tracta o remorcă de maximum 2.5 tone. Garda la sol îi este de 282 mm.
Mașina este propulsată de o unitate de propulsie hibridă de tip serie-paralel, unificată structural cu cea a modelului Leopard 5
- Grupul motopropulsor DMO (Dual Mode Offroad) include un benzinar turbo de 1.5 litri, care este montat longitudinal sub capotă și care funcționează în principal în drept generator de energie electrică. Însă la viteze mai mari acesta poate fi conectat la roțile din față printr-un e-CVT.
- În majoritatea modurilor, BYD Shark se deplasează cu ajutorul a două motoare electrice, câte unul per osie (AWD).
- Puterea combinată se ridică la peste 430 CP. Poate realiza 0-100 km/h în 5.7 secunde. Viteza maximă e limitată la 160 km/h.
- Noul pickup este așezat pe un cadru, iar bateria Blade de tip FLP (30 kW) este montată între elementele cadrului. Bateria încărcată complet (30-80% în 20 de minute, cu maximum 40 kW) asigură o autonomie de maximum 100 km, iar cu un plin de benzină se pot parcurge în total până la 840 km (NEDC).
- Consumul mixt declarat este de 7.5 litri de benzină.
- Suspensia îi este una independentă, cu două brațe duble în față și multi-link în spate. Are doar arcuri elicoidale tradiționale. Pentru deplasări în off-road există moduri speciale de conducere (nisip, noroi, zăpadă) și imitări electronice a unor diferențiale blocabile.
Interiorul este lipsit de pretenții
- Pe planșa de bord se găsește un ecran tactil central de 12.8 inchi (rotativ), un panou de bord de 10.25 inchi și un head-up display de 12 inchi. Sistemul multimedia suportă Apple CarPlay și Android Auto, dar și comenzi vocale.
- Mai este prevăzut un mod Karaoke cu utilizarea unui microfon opțional, dar și un încărcător wireless rapid de 50 W.
- Printre altele mai există: keyless acces prin NFC, imagine panoramică la 540 de grade, materiale moi la atingere în toată cabina, până la 10 spații de depozitare, purificator de aer.
- Funcția V2L permite mașinii să fie pe post de power bank.
- Corpul îi este realizat în proporție de 54% din oțel de înaltă rezistență pentru performanțe optime și reducerea greutății. Vine standard cu șase airbaguri.
- Lista sistemelor de asistență include: Cruise Control adaptiv (ACC), Sistem de navigație inteligent (ICC), Avertizare de coliziune frontală (FCW), Avertizare de coliziune spate (RCW), Avertizare de coliziune transversală spate (RCTA), Frânare automată la deplasarea în marșarier pentru evitarea coliziunilor (RCTB), Avertizare de părăsire a benzii de rulare (LDW), Avertizare de coliziune la părăsirea benzii (LCW), Asistență pentru schimbarea benzii de urgență (ELKA), Frânare automată de urgență (AEB) și altele.
- Printr-o aplicație mobilă se poate controla climatizarea, blocarea/deblocarea, ventilarea și încălzirea scaunelor frontale, starea mașinii, presiunea în anvelope, nivelul de combustibil, etc.
Producția mașinii va începe în China în câteva săptămâni. Prețurile nu au fost deocamdată afișate. Noul BYD Shark va fi lansat și China, miercuri, 15 mai. Mai multe detalii vezi în prezentarea video de mai jos.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise