Moldova: Urmează un val de scumpiri a carburanţilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Menţiune importantă! Orice articol de acest gen se referă la preţurile carburanţilor comercializați pe teritoriul Republicii Moldova!

Preţul barilului de petrol a crescut miercuri, continuând avansul semnificativ din ziua anterioară, ajungând aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, pe fondul temerilor privind producţia din Libia, reducerile de producţie ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi turbulenţele macroeconomice, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 0.2%, la 92.23 dolari per baril. Similar, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 0.2%, la 89.05 dolari per baril. Marţi, ambele cotaţii au crescut cu aproape 2%, aproape de cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Furtuna severă care a afectat Libia şi a dus la închiderea a patru terminale de unde se exporta petrolul sprijină de asemenea creşterea preţului. Miercuri, ziarul rusesc Izvestia a publicat un interviu cu ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, care estima că producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă anul acesta cu 1,5%, până la 10.54 milioane de barili pe zi.

În această ordine de idei, prețurile carburanților comercializaţi pe teritoriul Republicii Moldova vor creşte în continuare, în consecinţă:

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise