(video) Premieră mondială: Noua generaţie Toyota Land Cruiser Prado 250

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În această noapte, la 72 de ani distanță de la 1 august 1951, când seria de modele Land Cruiser s-a născut prin decizia de a produce în masă primul Toyota BJ, marca japoneză introduce noua generaţie Toyota Land Cruiser Prado din seria J250, a cincea la număr.

Modelul este prezentat la nivel global pentru cele mai importante pieţe. Va fi comercializat sub denumirea Land Cruiser 250 în Japonia, pur și simplu Land Cruiser în America de Nord (unde vine să înlocuiască LC 200) și în unele țări europene, în timp ce în ţări precum Australia sau câteva europene se va numi Land Cruiser Prado.

Legendarul ADN Land Cruiser a fost combinat cu noile tehnologii pentru a oferi niveluri mai ridicate de performanță atât în ​​off-road, cât și în utilizarea de zi cu zi. Rezultatul întărește reputația globală a Land Cruiser de a fi transportul în care puteți avea încredere pentru a vă duce în siguranță la destinație și pentru a vă aduce acasă din nou, în cele mai dificile condiții.

Imagini video cu modelul în specificaţie americană

Caracteristici cheie:

  • Tradiția a fost îmbinată cu modernitatea pentru a crea un aspect atemporal care exprimă capacitatea vehiculului de a rezista la condiții dure. De asemenea, stilul surprinde frumusețea funcțională care se găsește în cele mai bune instrumente profesionale.
    • În termeni de design este clar inspirat de modelele J60 şi J80 din anii 80-90.
    • Aspectul robust exprimă calitatea „înapoi la origini” a noului Land Cruiser, dar este, de asemenea, extrem de practic, cu o abordare forma-urmează-funcţia. Performanțele off-road sunt ajutate de console mai scurte, colțuri sculptate și un corp inferior mai îngust. Parbrizul este acum setat mai aproape de verticală, iar în loc de contururi netede vedem colțuri ascuțite și suprafețe plane.
    • Părțile caroseriei sale au fost proiectate în aşa fel încât pot fi înlocuite cu ușurință în caz de deteriorare.
    • În profil, designul exterior prezintă o silueta clasică Land Cruiser, cu linii orizontale puternice. Măsoară 4.925 (+100) x 1.980 (+95) x 1.870 (+20) x 2.850 (+60) mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Pe ultimul front este similar cu LC 300!
    • Hayonul nu mai este articulat, cu deschidere orizontală, ci se deschide în sus, vertical (cu acţionare electrică), dar a fost păstrată capacitatea de a deschide separat luneta. 
    • Diametrul jantelor la alegere: între 18 şi 20 de inchi (în funcție de configurație).
    • Modelul nu va fi oferit într-o variantă cu trei uşi cum a existat LC 150 o vreme.
    • Deja nu mai este un secret că împarte șasiul, caroseria și o bună parte din echipamente cu noul Lexus GX.
  • Interiorul oferă o gamă de configurații cu cinci sau șapte locuri (peste ocean doar cu cinci locuri), cu un design care evocă rezistența și funcționalitatea unui off-roader autentic. 
    • Acest lucru este demonstrat în detalii precum panoul de instrumente dispus orizontal și multitudinea de comutatoare fizice care sunt modelate pentru o operare ușoară, chiar și atunci când conduceți pe terenuri dificile.
    • Vizibilitatea generală a șoferului a primit prioritate, datorită poziţiei la volan, panoului de instrumente orizontal și a centurii coborâte care permite montarea geamurilor laterale mai jos.
    • În spatele volanului stă un panou de bord digital, iar monitorul central poate avea o diagonală de 8.0 sau 12.3 inchi. Chiar şi cu cel mai mic monitor se acceptă compatibilitatea wireless Apple CarPlay și Android Auto. Sistemul multimedia suportă actualizări OTA.
    • Echiparea de bază va avea tapițerie din stofă și o dotare relativ simplă (deși există volan și scaune frontale încălzite). 
    • Printre opțiuni se regăsesc: un interior tapiţat cu piele, scaune frontale reglabile electric şi ventilate, climatizare automată pe trei zone, un sistem audio JBL cu 14 difuzoare, un head-up display, un acoperiș panoramic, o oglindă interioară digitală, încărcător wireless şi multe altele.
  • Noul Land Cruiser își păstrează construcția clasică, robustă, pe un şasiu tip cadru și urmează modelul mai mare Land Cruiser 300 în adoptarea platformei TNGA-F, care joacă un rol cheie în sporirea semnificativă a performanței în off-road.
    • Toyota spune că noul model este ușor de manevrat și mai confortabil în conducerea tradiţională pe șosea.
    • Noul cadru este cu 50% mai rigid, iar rigiditatea combinată a corpului și cadrului este mai mare cu 30%. Aceste creșteri substanțiale contribuie la o capacitate de răspuns, manevrabilitate și confort de rulare mai bune. 
    • Performanța de bază a suspensiei a fost, de asemenea, crescută, în special pentru a ajuta la asigurarea unei articulații sporite a roților (o cursă verticală mai mare).
      • Designul șasiului este același: suspensie independentă pe față şi o osie solidă pe spate, dar suspensia frontală cu dublu braț și amortizoare cu două tuburi este nou dezvoltată. În spate e una multi-link cu arcuri elicoidale.
      • Poate avea doar amortizoare pasive (Lexus GX poate fi echipat cu amortizoare adaptive), iar sistemul KDSS cu stabilizatori activi nu mai este oferit. 
      • Garda la sol declarată este de 220 mm, unghiul de atac este de 30/31 de grade (în funcție de configurație), iar cel de degajare constituie 22 de grade.
    • S-a păstrat sistemul de tracțiune integrală permanentă, un diferențial autoblocabil între osii și un demultiplicator. Standard are un diferenţial central şi posterior.
    • Un cruise control pentru off-road, numit Crawl Control, nu a dispărut nicăieri.
    • Toate versiunile au frâne cu discuri pe toate roţile.
    • În SUA, fiecare model vine standard cu un cârlig de remorcare ce suportă până la 2.72 tone.
  • Acesta este primul Land Cruiser (Prado) care folosește un sistem de servodirecție electrică (EPS). Acest lucru reduce cantitatea de recul care poate apărea atunci când conduceți pe suprafețe accidentate și oferă o direcție mai lină, mai directă și o manevrabilitate mai ușoară la toate vitezele. Utilizarea EPS permite, de asemenea, noului Land Cruiser să ofere Lane Tracing Assist ca parte a pachetului său de siguranță activă Toyota Safety Sense 3.0 (standard indiferent de echipare), care include o multitudine de asistenţi găsiţi pe alte noi maşini din gamă.
  • O altă premieră: noul Land Cruiser dobândește și mai multe capacități off-road cu o nouă bară anti-ruliu frontală care se poate deconecta. Tehnologia SDM (Stabilizer with Disconnection Mechanism) se oferă în premieră pe un model Toyota și permite șoferului să schimbe starea barei anti-ruliu (stabilizator) utilizând un comutator de pe planşa de bord. Această flexibilitate permite o mai bună manevrabilitate pe drumuri accidentate și un confort sporit și o manevrabilitate mai ușoară la conducerea pe șosea.
  • Actualizările la Multi-Terrain Monitor și Multi-Terrain Select oferă asistență suplimentară în condusul prin off-road. Folosind o cameră de înaltă rezoluție și un afișaj, monitorul Multi-Terrain oferă șoferului o vedere clară a zonei imediat din jurul și de sub vehicul. Sistemul Multi-Terrain Select adaptează automat performanța vehiculului pentru a se potrivi cerințelor diferitelor condiții de conducere în off-road (acum funcţionează şi cu demultiplicatorul inclus).
  • În Europa de Vest, noul Land Cruiser va fi avea un motor turbodiesel de 2.8 litri, proiectat pentru un echilibru puternic între eficiența consumului de combustibil și performanță. Va avea să ofere 204 CP și va fi cuplat la o nouă transmisie automată Direct Shift cu opt trepte, oferindu-i puterea de a tracta sarcini de până la 3.500 kg
    • Dar la începutul anului 2025, va fi disponibil un grup motopropulsor electrificat care combină acest turbodiesel și cu tehnologia mild hybrid de 48V.
      • În total, la nivel global, în funcţie de piaţă, SUV-ul va avea sub capotă unul din cinci propulsoare, toate cu patru cilindri. Cele pentru Europa şi estul Europei, inclusiv Moldova, le puteţi vedea în tabelul ataşat.
      • Cel mai puternic va exista în America de Nord şi China, o unitate hibridă i-FORCE MAX cu un total de 330 CP şi 630 Nm.

Toyota va deschide presales-urile noului Land Cruiser pentru clienții europeni în octombrie, iar primele livrări sunt așteptate abia în prima jumătate a anului 2024. Maşinile vor fi produse la două fabrici din Japonia.

Noul Land Cruiser va fi introdus în Europa cu un model special First Edition, disponibil exclusiv pentru a fi rezervat în perioada inițială de presales din octombrie. Această versiune cu tiraj limitat – aproximativ 3.000 de unități vor fi construite pentru Europa (5.000 pentru America de Nord) – subliniază moștenirea Land Cruiser prin faruri clasice rotunde și două finisaje de vopsea exterioară bi-ton dedicate: Sand şi Smoky Blue. Mai multe detalii vor fi oferite mai aproape de luna octombrie.

Interesant şi important mai este de notat că noul Prado cu două feţe va exista în afara Europei: versiunea cu faruri rotunde nu va fi dedicată doar pentru ediţia limitată First Edition, ci și pentru versiunea retro de bază de peste ocean, numită Land Cruiser 1958!

În SUA, modelul va avea un preţ de pornire de aproximativ 55 de mii de dolari.

Evenimentul de prezentare, global şi american, în reluare:

GALERIE FOTO:

Mai multe imagini foto/video:

Cmentariile sunt închise