(video) Premieră mondială: Noua generaţie Toyota Yaris

Noua generaţie Toyota Yaris a fost prezentată astăzi în Japonia şi după cum spun creatorii – a fost proiectată pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții urbane cotidiene. Clienții de mașini compacte din prezent sunt printre cei mai pretențioși din Europa și, de obicei, își duc viața ocupată în medii urbane congestionate, care le prezintă provocări în continuă creștere.

De regulă, ei se așteaptă ca automobilul lor să ofere stil și practicabilitate. Aceştia îşi doresc să fie ușor de parcat, agil în oraș și confortabil în călătoriile mai lungi. Se așteaptă la niveluri de siguranță de top și la cele mai mici costuri de funcționare. În plus, sunt mai conștienți de mediul înconjurător ca niciodată și caută soluții relevante care se potrivesc cu programul lor zilnic și cerinţele care sunt faţă de mediu, acolo unde locuiesc. Și, bineînțeles, preferă ca toate aceste atribute să fie livrate la un preț accesibil.

Pentru a răspunde acestor cerințe în continuă creștere, noul Yaris aduce filozofia Toyota New Global Architecture (TNGA) pentru segmentul auto compact pentru prima dată. Noul Yaris nu marchează doarprima utilizare a noii platforme GA-B (toate detaliile despre aceasta aici), ci şi prima utilizare a noului sistem hibrid de propulsie TNGA din a patra generaţie cu motor cu doar trei cilindri la bază.

Toyota a redus lungimea totală a noului Yaris cu 5 mm (3.940 mm), dar, în același timp, i-a mărit ampatamentul cu alţi 50 de mm (2.560 mm), asigurând ca mașina să fie agilă și manevrabilă în conducerea prin oraşe și prin parcări, păstrând spațiul interior și oferind, de asemenea, un habitaclu confortabil.

Platforma nouă a mai permis reducerea înălţimii totale cu 40 de mm (1.470 mm), însă spaţiul din zona capului nu a fost compromis, asta deoarece șoferul și pasagerii stau acum mai jos. Pe lăţime a crescut cu 50 de mm (1.745 mm), ceea ce a dus la mărirea spaţiului interior, în parte datorită ecartamentelor mai mari.

În comparaţie cu şasiul anterior, centrul de greutate al GA-B a fost coborât cu 15 mm, au fost mărite ecartamentele după cum am menţionat, a fost revizuită geometria platformei, iar caroseria a devenit mai rigidă cu 30% pentru a reduce vibraţiile şi sunetele nedorite. Locul şoferului stă acum cu 60 de mm mai în spate.

Deocamdată nu s-a comunicat vreo cifră cu referire la spaţiul din al doilea rând sau volumul portbagajului, însă greutatea noului Yaris a scăzut cu 50 de kg (greutatea maşinii de bază este acum de doar 950 de kg)!

Designul frontal se concentrează pe grila mare și emblema Toyota centrală. Prin poziţionarea montanţilor A cât mai în spate posibil și creșterea lungimii capotei, designerii au reuşit să-i intensifice aspectul dinamic. Noile faruri includ tehnologie LED, iar luminile de zi şi semnalizatoarele de direcţie sunt incluse într-un singur element.

Partea posterioră la fel a fost reproiectată. Include un spoiler pe acoperiş, o bară de protecţie cu un pseudo difuzor de aer integrat, dar şi noi stopuri LED care sunt interconectate printr-o fâşie luminoasă care se întinde pe toată lăţimea hayonului.

Mai poate dispune de un acoperiş panoramic, în timp ce caroseria poate fi vopsită în una din 12 culori la alegere sau şase combinaţii dublu-ton.

Designul interior urmează principiul “mai puţin este mai mult”, creând o zonă deschisă și spațioasă pentru șofer și pasagerul din față. Materialele de înaltă calitate includ un finisaj inovator dintr-un fel de pâslă pentru panourile ușilor și, pentru prima dată într-un Yaris, un panou de instrumente acoperit cu plastic soft-touch pentru a oferi o ambianță mai plăcută.

Cockpit-ul a fost dezvoltat în jurul conceptului “mâini pe volan, ochi pe drum”. Informațiile sunt prezentate în mod clar și direct șoferului din trei surse interconectate: ecranul central al sistemului multimedia standard Toyota Touch, un afișaj multi-informativ TFT în panoul de bord şi un head-up display color de 10 inci (care apropo vine standard în Japonia).

Acesta din urmă ajută șoferul să se concentreze asupra activității de a conduce cu cea mai mică distragere a atenţiei, proiectând informaţii și avertizări cheie, cum ar fi instrucțiuni de navigaţie și limite de viteză, pe parbriz, în câmpul vizual al șoferului.

Noul Yaris poate fi echipat şi cu alte caracteristici înalt tehnologizate, cum ar fi un încărcător wireless suficient de mare ca suprafaţă pentru a găzdui cele mai noi generații de smartphone-uri, un volan încălzit și un sistem special de iluminare ambientală, în timp ce planşa de bord în sine a fost făcută mai îngustă şi instalată mai jos, cu o consolă centrală mai largă și înaltă.

Noul panou de bord are două ceasuri cu alte două ecrane digitale în ele, între afișajul TFT, și este acoperit doar de un cozoroc compact. Toyota mai spune că şi dimensiunea volanului a fost redusă pentru o mai bună vizibilitate.

În premieră pentru o maşină Toyota, dar şi pentru piaţa din Japonia, a debutat sistemul de scaune Turn Tilt, în care cele frontale pot întoarce spre ieşire pentru a uşura îmbarcarea/debarcarea.

Turn Tilt Seats

Sub capotă avem evident prezente motorizări eficiente. Noul Yaris este echipat cu un sistem de propulsie hibrid din a patra generație, care constă dintr-un nou benzinar de 1.5 litri, un motor electric cu 61 CP și un variator electromecanic. Motorul cu doar trei cilindri este din familia Dynamic Force şi funcţionează pe baza ciclului Atkinson.

Deocamdată Toyota nu anunţă caracteristicile detaliate, dar spune că motorizarea a devenit cu 15% mai puternică și cu 20% mai economă. Acest lucru înseamnă că puterea îi va fi de aproximativ 115 CP. Încă o menţiune este că în loc de o baterie nichel-metal-hidridă a fost instalată una litiu-ion (greutatea sa este mai mică cu 27%).

De asemenea, în linia de motoare vor exista şi benzinare cu trei cilindri natural aspirate. Motorul de bază are un volum de un litri şi este cuplat la un variator tradiţional, iar motorul de 1.5 litri din familia Dynamic Force este combinat cu un Direct Shift-CVT a cărui primă treaptă este mecanică pentru pornire de pe loc. Va mai exista şi opţiunea unei transmisii mecanice cu şase trepte.

Revenind la şasiu, standard acesta conţine elemente McPherson pe puntea din faţă, iar pe cea din spate este una semi independentă. Dar, pentru piața internă japoneză, există o altă combinaţie: o suspensie independentă cu câte două braţe pe puntea din spate.

Versiunea locală cu motor de 1.5 litri va mai putea fi cuplată la o transmisie cu un ambreiaj, iar în cazul modelului hibrid va exista la bord un sistem e-Four (electric four-wheel drive system, o altă premieră pentru o maşină compactă Toyota) cu un motor electric separat pe puntea spate, care contribuie la crearea condiţiilor de funcţionare a unui sistem de tracţiune integrală, deşi până la o viteză limitată, pentru a fi evitate derapajele la pornirea de pe loc pe un drum alunecos.

Apropo, modelele hibride pentru Japonia mai sunt dotate şi cu o priză de uz casnic de 1.500 W!

Toyota poziționează noul Yaris ca fiind cea mai sigură mașină compactă. Un cruise control adaptiv, sisteme automate de frânare și de menţinere în bandă sunt deja în echipare de bază, iar pentru piaţa europeană se anunţă chiar şi un set de airbag-uri centrale, o premieră mondială, detalii despre care vor apărea mai târziu.

Noul Yaris va continua să fie fabricat în Europa, peste 300 de milioane de euro fiind investiți în operațiunile Toyota Motor Manufacturing France pentru a permite producția de vehicule bazate pe GA-B. Pe piaţa local continentală va ajunge abia în prima jumătate a lui 2020. Prima premieră publică va avea loc peste câteva zile la Salonul Auto de la Tokyo.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise