(video) Premieră mondială: Noul Bentley EXP 100 GT reprezintă luxul viitorului la superlativ

La mulţi ani, Bentley!
Astăzi marca britanică împlineşte 100 de ani de la fondare!

Deși frații Walter Owen și Horace Millner Bentley au fondat Bentley Motors Limited la 18 ianuarie 1919, acesta a reprezentat un start fals. Din cauza dificultăților financiare, compania a fost nevoită să facă un restart abia peste șase luni, astfel încât ziua oficială a înființării Bentley este considerată a fi 10 iulie 1919.

Pe parcursul ultimului an compania a prezentat deja mai multe maşini de serie în versiuni speciale aniversare, însă cadoul cel mai de preţ şi l-a pregătit şi păstrat pentru ziua de astăzi, fiind arătat şi lumii în cadrul unei petreceri in-house.

Noul Bentley EXP 100 GT este o mașină conceptuală care prezintă direcția brandului pentru următorul deceniu și jumătate. Potrivit ideii, anume astfel ar putea arăta un automobil mare şi luxos de clasă Gran Turismo către anul 2035.

Curios este faptul că prototipul Rolls-Royce Next 100 pe care l-am văzut acum trei ani a urmărit același scop. Dar dacă designerii săi au avut liber să iasă din extreme, creatorii conceptului Bentley s-au ţinut în mâini şi l-au realizat într-un stil mai conservator.

Vezi şi: (video) Premieră mondială: Bentley Mulsanne W.O. Edition by Mulliner – limuzina supremă de colecţie

În mod evident, acest concept este un electromobil şi are un sistem de pilotare automată, deşi are volan şi pedale în habitaclu. Măsoară în lungime tocmai 5.8 metri, iar în lăţime 2.4 metri! Maşina a mai fost dotată şi cu nişte portiere de tip fluture, cu o lăţime de doi metri, care atunci când se deschid ating o înălţime de aproape trei metri!

Caroseria este făcută din aluminiu şi fibră de carbon, astfel încât greutatea îi este de 1.900 de kg. Pentru comparaţie, un actual Bentley Continental GT cântăreşte în jur de 2.2 tone.

Pentru finisare se foloseşte din greu cupru natural, iar vopseaua care se găseşte majoritar pe caroserie este realizată cu folosirea de coji de orez prelucrate: creatorii spun că soluţia redă un relief special. Stopurile cu efect 3D sunt făcute pe bază de LED-uri organice (OLED)!

Vezi şi: (video) GENEVA 2019: Premieră – Ediţia limitată Bentley Continental GT Number 9 Edition by Mulliner

Pe baza aceleiași tehnologii sunt făcute şi afişajele de pe panourile interioare ale uşilor. Panoul de bord nu conţine vreun ecran tradiţional, acestea fiind înlocuite de un proiector mare sub parbriz. Însuşi sistemul multimedia al automobilului este dotat cu Bentley Personal Assistant pe bază de inteligenţă artificială, cu funcţii de control vocal şi prin gesturi. Asistentul care se ocupă de toate aceste ajustări funcţionează în baza setărilor incluse în cinci moduri: Enhance, Cocoon, Capture, Re-Live şi Customise.

Habitaclul este proiectat pentru patru persoane, deşi doar scaunul pasagerului din faţă are cele mai multe ajustări şi se poate mişca într-un interval larg de spaţiu. Un alt lucru interesant este că scaunele din faţă sunt controlate de “creierul” maşinii: poziţia şi forma lor se schimbă în baza datelor biometrice ale pasagerilor, inclusiv fiind luate în considerare pulsul şi tensiunea arterială!

Pentru tapiţerie se foloseşte o combinaţie din textile, lână şi bumbac, toate camuflate de un material similar pielii. În partea posterioară a habitaclului, deasupra portbagajului, există un sistem cu elemente mobile pentru curăţarea şi purificarea aerului.

Cât priveşte partea tehnică a conceptului. Bentley EXP 100 GT este dotat cu patru motoare electrice, câte unul pe fiecare roată. Puterea totală a sistemului de propulsie nu se anunţă, însă cuplul maxim ajunge la tocmai 1.500 Nm! Producătorul spune că poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 2.5 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 300 de km/h.

Capacitatea bateriei de asemenea nu a fost dezvăluită, însă este suficientă pentru a asigura o autonomie de până la 700 de km. Dacă este reîncărcată rapid atunci e nevoie de doar 15 minute pentru a stoca 80% din energie.

Noul Bentley EXP 100 GT va fi principalul exponat al brandului la saloanele auto din viitorul apropiat, dar puţin probabil ca inovaţiile pe care le cuprinde să le vedem pe maşinile din viitorul apropiat. Aşteptăm mai degrabă anul 2035.

Vezi şi: (foto) Premieră: Ediţia limitată Bentley Continental GT Convertible Number 1 Edition by Mulliner

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise