(video) Premieră mondială: Noul BMW X5 a fost prezentat oficial – toate detaliile

Anul modelelor BMW X se apropie de momentul cel mai important. După lansarea pe piaţă a primului BMW X2 şi a noului BMW X4, a patra generaţie BMW X5 impresionează prin gama largă de inovaţii şi reprezintă cea mai convingătoare întruchipare de până acum a amprentei Sports Activity Vehicle (SAV) familiare: abilitatea de a se aventura în off-road combinată cu talentul pentru plăcere dinamică a condusului.

După ce am relatat ieri primele informaţii despre noul BMW X5 G05, iată că acum le aflăm pe toate în mod oficial. Amintim că anul 2018 va fi şi anul în care va fi prezentat noul BWM X7!

  • Design exterior

Un ampatament mai lung cu 42 de milimetri decât al predecesorului (acum 2.975 mm), o creştere cu 36 de milimetri a lungimii automobilului (la 4.922 mm), un plus de 66 mm în lăţime (acum 2.004 mm) şi o creştere cu 19 mm în înălţime (la 1.745 mm) oferă noului BMW X5 atât o apariţie impunătoare, cât şi un spaţiu interior generos.

Cel mai recent X5 păstrează proporţiile tradiţionale ale unui SAV, dar limbajul de design utilizat – suprafeţe clare şi linii precise care accentuează robusteţea, echilibrul şi autoritatea automobilului – este unul nou.

Cea mai atractivă particularitate a părţii frontale este grila BMW dublă, acum semnificativ mai mare şi cu contur dintr-o singură bucată. Noul BMW X5 este echipat standard cu faruri LED, în timp ce BMW Laserlight cu faruri LED adaptive poate fi comandat ca opţiune pentru optimizarea funcţiei de fază lungă cu o rază de acţiune crescută de la 300 de metri (pentru un sistem LED conveţional) la 500 de metri.

Linia de caracter precisă din flancurile automobilului, care urcă spre uşile spate, este cheia apariţiei moderne a noului X5. De asemenea pune accentul pe zona roţilor spate pentru un plus de dinamism. Se remarcă şi designul tridimensional al stopurilor cu o formă sculptată şi o prezenţă sofisticată.

Particularităţile distinctive de design exterior şi interior marchează variantele de model xLine şi M Sport ale noului X5. Jantele de 22 de inci, din aliaj uşor, disponibile opţional, sunt o premieră absolută pentru un model BMW (18 inci standard). Iar noul BMW X5 va fi disponibil încă de la lansare cu opţiuni specifice modelului de la BMW Individual.

  • Design interior

Noul BMW X5 deschide marchează şi o nouă direcţie de design la interior pentru modelele mărcii care pune accent pe zone de control şi comandă grupate funcţional (de exemplu pentru controlul climei) care asigură un plus de claritate şi ergonomie, permiţând utilizatorului să se orienteze şi să acceseze rapid funcţiile automobilului.

Structura clară a panoului de instrumente şi a consolei centrale radiază un sentiment de spaţiu. Poziţia ridicată a scaunului, designul nou al bordului şi al display central iDrive, precum şi conceptul de afişare şi control de ultimă oră, asigură un plus de ergonomie şi ajută şoferul să se concentreze la condus.

Pasagerii din faţă şi din spate beneficiază de un spaţiu generos în mijlocul unei ambianţe exclusiviste. Materialele alese cu grijă în interior includ noua variantă Vernasca pentru tapiţeria cu piele standard!

Scaunele vor fi standard ajustabile electric şi încălzite, iar opţional pot fi comandate unele multiconturate cu masaj şi ventilare.

Alte particularităţi noi concepute să maximizeze starea de confort de la bordul BMW X5 includ scaune multifuncţionale, suporturi de pahare răcite/încălzite, acoperiş panoramic din sticlă Sky Lounge, lumini ambientale dinamice, sistem de climatizare în patru zone, sistem de ionizare a aerului, sistem audio Bowers & Wilkins Diamond Surround cu 20 de difuzoare şi 1.500 de waţi putere (va fi disponibil din decembrie 2018), sistem de entertainment pentru scaunele spate Professional cu monitoare touchscreen de 10.2 inci (disponibil din decembrie 2018) şi aplicaţii din sticlă pentru anumite butoane la interior.

Rabatarea spătarului banchetei în raport 40:20:40 măreşte capacitatea portbagajului de la 645 de litri la un maxim de 1.860 de litri. Un al treilea rând de scaune pentru doi pasageri suplimentari poate fi comandat opţional (se aşteaptă să fie disponibil din decembrie 2018).

De asemenea, noul BMW X5 are hayon în două secţiuni pentru uşurinţă la încărcare. Dacă este comandată opţiunea Comfort Access, ambele secţiuni pot fi deschise/închise automat şi hands-free.

Suspensia pneumatică pe două punţi, de asemenea opţională, permite coborârea pragului cu 40 mm. O altă premieră absolută – husa despărţitoare a portbagajului se pliază şi apoi coboară electric în podeaua portbagajului (disponibilă din decembrie 2018).

  • Motorizări, tracţiune, şasiu, suspensie

Noul BMW X5 va fi disponibil de la lansare cu o varietate de motorizări care cuprinde un propulsor V8 şi trei motoare cu şase cilindri dispuşi în linie. Toate vor fi combinate cu transmisie Steptronic cu opt trepte, care oferă eficienţă şi dinamică a schimbării optimizate, şi îndeplinesc standardul de emisii EU 6d-TEMP.

Noul BMW X5 xDrive40i este propulsat de un motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, care dezvoltă o putere maximă de 340 CP şi un cuplu maxim de 450 Nm. O motorizare nouă V8 pe benzină xDrive50i va fi disponibilă deocamdată doar în SUA, urmând ca M50i xDrive să îşi facă debutul în Europa anul viitor.

Patru turbo compresoare permit motorului diesel cu şase cilindri dispuşi în linie din echiparea noului BMW X5 M50d să producă o putere maximă de 400 CP, în timp ce cuplul maxim de 760 Nm (oferit între 2.000 şi 3.000 rpm) înseamnă că modelul BMW M Performance livrează performanţe fără egal în segment. Acceleraţia 0-100 km/h este realizată în acest caz în numai 5.2 secunde.

Şi BMW X5 xDrive30d este echipat cu motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie, în acest caz dezvoltând o putere maximă de 265 CP şi un cuplu maxim de 620 Nm!

Noua generaţie BMW xDrive asigură un plus de tracţiune, agilitate şi stablitate direcţională. Cea mai nouă generaţie a BMW xDrive este capabilă acum să împartă cuplul între roţile faţă şi cele spate cu şi mai mare eficienţă în funcţie de situaţie. De asemenea, noul sistem xDrive oferă un reglaj orientat spre puntea spate pentru acele ocazii în care conducătorul adoptă un stil de condus foarte dinamic.

Diferenţialul blocant cu control electronic pentru puntea spate (disponibil în combinaţie cu linia de echipare M Sport sau pachetul Off-Road) asigură un plus de agilitate şi aderenţă în viraje.

Modelul SAV este echipat standard cu Dynamic Damper Control (amortizoare cu răspuns reglabil prin butonul Driving Experince Control), în timp ce suspensia M adaptivă Professional cu stabilizare anti ruliu activă şi direcţia integral activă (care îşi face debutul la un model BMW X) permit caracteristici de condus foarte agile şi dinamice.

Suspensia pneumatică pe două punţi are grijă de cei care caută un confort sporit al călătoriei şi permite ca garda automobilului să fie ajustată cu până la 80 de milimetri prin atingerea unui buton sau cu ajutorul BMW Display Key. Pentru deplasări off-road garda la sol poate fi ridicată în două trepte cu până la 40 mm. În modul sport sau la viteze de peste 138 km/h, garda la sol coboară cu 20 mm. Pentru a facilita încărcarea automobilului, garda la sol poate coborî cu 40 mm faţă de nivelul normal.

În plus, clienţii pot comanda acum pachetul Off-Road – o altă dotare disponibilă în premieră pentru un model BMW X. În acest caz, un buton separat oferă conducătorului posibilitatea de a alege unul dintre cele patru moduri de condus, permiţându-i să activeze setarea ideală pentru garda la sol a automobilului, sistemul xDrive, reacţia acceleraţiei şi controlul transmisiei, dar şi intervenţiile de corecţie ale sistemului DSC în pregătirea condusului pe nisip, pietre, macadam sau zăpadă.

  • Dotări noi şi opţiuni

Noul BMW X5 vine acum acum cu o gamă fără precedent de invoaţii în ceea ce priveşte sistemele de asistenţă şi siguranţă activă. Printre acestea se numără un cruise control activ cu funcţie Stop & Go, cu asistent de direcţie şi menţinere a benzii, sistemele de avertizare la schimbarea benzii şi la părăsirea benzii, asistent de menţinere a benzii cu protecţie activă la coliziune laterală şi asistent de evitare prin schimbarea benzii, avertizare la trafic transversal, la intersecţii şi de sens unic.

Asistentul de parcare preia manevrele de accelerare şi frânare, precum şi de direcţie. Iar o altă funcţie nouă este Emergency Stop Assistant, care opreşte automobilul în condiţii de siguranţă dacă intervine o urgenţă medicală.

O altă premieră absolută este Reversing Assistant. Acest sistem preia direcţia pentru a manevra automobilul de-a lungul unui traseu negociat recent spre înainte. Sistemul face ca mersul înapoi pe o distanţă de până la 80 de metri să fie ceva foarte confortabil la bordul noului BMW X5.

Noul concept de afişare şi control BMW Operating System 7.0 – care îşi face debutul la cea mai recentă generaţie BMW X5 – se concentrează pe un plus de ergonomie şi funcţionalitate. Cu prezentarea şi structura clară, la care se adaugă ferestre personalizate (cu 2, 3 sau 4 casete cu conţinut configruabil), sistemul oferă conducătorilor informaţiile potrivite la momentul oportun.

În utilizarea sa standard care stă la baza sistemului BMW Live Cockpit Professional, cuprinde un panou de instrumente şi Control Display (ambele cu diagonala de 12.3 inci). Acestea îşi prezintă informaţiile complet digital şi într-un design clar şi modern. Interacţiunea multi modală permite conducătorului să utilizeze butoanele de pe volan, controlerul iDrive cu funcţie touch, afişajul touchscreen, controlul vocal sau controlul BMW prin gesturi, după cum preferă.

De asemenea dezvoltat suplimentar, BMW Head-Up Display oferă o suprafaţă de proiecţie mai mare (măsoară acum 17.78 cm × 8.89 cm), precum şi conţinut nou afişat şi grafică optimizată.

Asistentul personal de mobilitate BMW Connected este la îndemână pentru a oferi conectivitate între automobil şi dispozitivele digitale. De asemenea, noul BMW X5 este primul model al mărcii care poate fi deblocat de BMW Digital Key prin intermediul unui smartphone compatibil.

Prin BMW Digital Key, automobilul poate fi descuiat sau încuiat prin funcţia NFC a telefonului mobil. Motorul este pornit prin aşezarea telefonului în zona de Wireless Charging. Prin aplicaţia BMW Connected, proprietarul automobilului poate oferi BMW Digital Key la până la alte 5 persoane, pentru un nivel de flexibilitate fără precedent.

Asemenea predecesorilor săi, BMW X5 va fi construit la uzina BMW din Spartanburg, în SUA. Lansarea pe piaţă la nivel global va fi în luna noiembrie 2018. De când a apărut modelul X5 şi până în prezent s-au vândut peste 2.2 milioane de exemplare din toate cele trei generaţii.

Specificaţiile primelor motorizări în detalii:

GALERIE VIDEO:

Iată două materiale video cu primele impresii despre noul BMW X5. Jurnalişti de la entităţi de presă cu renume au avut acces la model înainte de premieră şi l-au explorat, însă reportajele au stat sub embargou până astăzi.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise