(video) Premieră mondială: Noul Land Rover Discovery Sport facelift

A venit şi acest moment. Prima generaţie a modelului Land Rover Discovery s-a ales cu un facelift consistent la jumătatea “carierei” sale.

De la expediții la aventuri cu familia, Land Rover a proiectat mereu vehicule cu un calm și capacitate pentru mai mult de 71 de ani. În ultimele trei decenii, familia Discovery a combinat designul unui SUV contemporan, versatilitatea neegalabilă și tehnologiile avansate pentru familiile cu spirit de aventură.

Noul Discovery Sport este cel mai recent membru al acesteia și acum împinge granițele sectorului de SUV-uri premium compacte printr-un design exterior îmbunătățit și un interior transformat. Noua arhitectură a vehiculului asigură că acest bestseller este acum mai eficient, tehnologic avansat, versatil ca niciodată, păstrând ocupanții săi în condiții de siguranță și confortabil în toate condițiile.

Cu noi caracteristici și cele mai recente tehnologii, noul Discovery Sport facelift oferă spațiu interior superior și rafinament. Habitaclul în format maxim de 5+2 locuri dispune de o nouă interfață infotainment cu cele mai noi soluţii de conectivitate, plus un aranjament mai flexibil de ședere cu până la 24 de combinații pentru versatilitate îmbunătățită.

Chiar dacă este un model facelift, Land Rover a decis să-i schimbe platforma! Acum aceasta este una Premium Transverse Architecture (PTA), care este compatibilă cu propulsoare electrificate şi care pune la dispoziţie din start unităţi de propulsie mild hybrid 48 V pentru emisii şi un consum redus de carburant.

Noul corp este cu 13% mai rigid decât predecesorul său, cu subcadre montate rigid care reduc pătrunderea zgomotului și vibrațiilor în cabină, îmbunătățind confortul și asigurând un nivel maxim de siguranță în cazul unei coliziuni.

Întâi dar, să vă spunem careva detalii despre designul exterior şi interior. Forma acoperişului, a capotei şi liniile laterale longitudinale au rămas intacte, în timp ce restul elementelor prezintă o evoluţie. Noi sunt farurile şi stopurile LED, grila radiatorului şi barele de protecţie. Clienții pot alege una din 12 culori premium pentru caroserie și opțiunea de a avea un acoperiș negru pentru contrast. Toate modelele în echipare S, SE și HSE vin cu accente în nuanţă Silver Atlas pe grilă, hayon şi insigne.

Variantele R-Dynamic se vor deosebi prin bare de protecţie diferite, jante din aliaj în nuanţă Satin Dark Grey, inscripţii pe capotă şi hayon în nuanţă Shadow Atlas. În interiorul tapiţat cu piele Ebony se vor găsi cusături contrastante pe scaune şi volan, padele negre în spatele volanului şi nişte praguri unice la uşi.

Viitorii proprietari vor mai putea personaliza vehiculul cu opțiunea Black Pack, disponibilă pentru toate modelele. Acesta oferă o detaliare suplimentară în nuaţă Narvik pe grilă și prizele de aer laterale, dar şi pentru literele de pe capotă şi hayon.

Pentru prima dată, Land Rover introduce şi jante de 21 de inci pentru Discovery Sport! Acest lucru completează linia formată din 12 modele de jante, care variază în cinci dimensiuni: de la 17 la 21 de inci.

Cu versatilitate la baza sa, interiorul a fost conceput pentru a face față provocărilor unui stil de viață activ, combinând un format de locuri 5+2 cu un habitaclu spațios și modern, care are două ecrane digitale de afișare și o nouă consolă centrală. Acest lucru este punctat de butoanele de control și cele rotative, unele chiar fiind ascunse într-o suprafaţă neagră lucioasă când nu sunt iluminate şi grupate în mod logic, astfel încât toată lumea să se poată bucura de un mediu rafinat, premium. Cele rotative pentru controlul climatizării se mai pot transforma în unele pentru controlul remorcii sau a sistemului Terrain Response 2.

Un curat și elegant volan cu trei spiţe, nou şi multifuncțional datorită comenzilor tactile, un modern şi uşor de citit panou de bord, dar şi un ecran de 10.25 inci al sistemului infotainment Touch Pro, toate contribuie la crearea unui modern și bine gândit design interior.

Fiecare scaun din acest vehicul a avut parte de o atenţie egală, având un nou design care oferă confort îmbunătățit și funcţie de masaj pentru cele din faţă, pentru prima dată pe Discovery Sport! Clientii pot alege pentru tapiţeria acestora, de asemenea, un material durabil Luxtec, care nu conţine piele ci un poliester reciclat de microfibră. Moale, ușor, durabil și rezistent la rupere, acesta vine cu opțiunea unui volan mai moale şi mai plăcut tactil, acoperit cu Alcantara.

Pentru un habitaclu mai luminos se oferă şi un acoperiş panoramic, iar bancheta din spate se poate rabata în proporţii de 40:20:40. Optimizarea spaţiului interior a dus şi la crearea mai multor mici spaţii de depozitare pe toate cele trei rânduri de scaune (+25%, 48 de litri), iar volumul rezervorului de combustibil a fost mărit cu 20%, până la 65 de litri.

Layout-ul de trei rânduri al lui Discovery Sport oferă un design mai flexibil al locurilor pentru şezut, cu patru opțiuni de bază în toate nivelurile de echipare, în timp ce noua arhitectură cu ampatament de 2.741 mm oferă standard pentru rândul doi de scaune, capacitatea de a fi mişcate longitudinal, de rabatare sau de înclinare a spătarelor.

Cu capacitatea de a “aluneca” înainte și înapoi, spaţiul pentru picioare poate ajunge până la 968 mm pentru al doilea rând și 655 mm pentru al treilea. Forma înclinată a acoperişului şi podeaua plată asigură de asemenea o înălţime de şezut de 984 mm pentru al doilea rând și 875 mm pentru pasagerii din rândul al treilea.

Apariţia unui sistem de climatizare în două zone ca dotare standard le va permite acum ocupanţilor de pe primul rând să-şi seteze temperatura dorită individual. Acest lucru se extinde pentru pasagerii din al doilea şi al treilea rând care au acces de asemenea la nişte comenzi de schimbare a temperaturii, în timp ce un opţional sistem de ionizare purifică aerul cu particule încărcate pentru un simţ de prospețime.

În general, depozitarea articolelor mici a crescut cu 25% după cum am menţionat, datorită unei cutii mai mari ce se găseşte sub cotiera centrală, dar și a unor buzunare reproiectate ale uşilor. Noul compartiment central de stocare oferă o capacitate generoasă de 7.3 litri și dispune de o tavă detașabilă cu două suporturi pentru pahare și o plasă mică pentru articole precum căști sau încărcătoare. Tava include şi un suport pentru smartphone care, alături de un spațiu similar în baza zonei de stocare, permite dispozitivelor să fie încărcate de unul dintre cele două prize de încărcare USB din interior.

Cu noile suporturi pentru pahare și spațiile de depozitare repoziționate pentru pasagerii din rândul al treilea înseamnă că acum există un loc pentru orice, în timp ce porturile USB și punctele de încărcare 12 V (în total, șase și, respectiv, trei) sunt situate convenabil prin habitaclu. Încă o premieră pentru model este un suport de încărcare wireless a telefoanelor şi tabletelor compatibile, localizat în partea inferioară a consolei centrale!

Suporturile opționale de tablete Click & Go, care menţin și încarcă dispozitive inteligente pentru pasagerii care călătoresc pe al doilea rând de scaune, sunt acum disponibile și perfecte pentru distracţia copiilor în călătorii lungi. În partea din spate, spațiul de încărcare a portbagajului este de 897 litri fără al treilea rând de scaune incluse şi poate creşte până 1.794 de litri cu al doilea rând de scaune rabatate. O plasă pentru oprirea alunecării obiectelor depozitate se oferă standard.

Alături de un nou design al cheii, viitorii proprietarii vor mai putea opta pentru un hayon acţionat electric şi un Activity Key pentru deschiderea acestuia cu o brăţară specială. Acestea sunt disponibile cu o serie de pachete de accesorii care oferă funcționalități suplimentare în cadrul caracterului practic al vehiculului, al conectivității, al asistenței șoferului și al parcării. Există, de asemenea, o nouă serie de accesorii Pet Pack pentru a face călătoria cu animale de companie mai uşoară.

Din punct de vedere tehnic, Discovery Sport facelift a fost proiectat cu electrificarea în mintea inginerilor. Noua platformă PTA permite introducerea unei noi unităţi de propulsie MHEV. Lansată în premieră pe noul Range Rover Evoque, model pe care l-am testat deja, sistemul foloseste un demaror-generator cu o curea pentru a recolta energia care în mod normal este pierdută în timpul decelerării și o stochează într-o baterie localizată sub-podea.

La viteze sub 17 km/h, motorul cu ardere internă se va opri atunci când conducătorul aplică frâna, înainte de redistribuirea energiei stocate pentru a asista motorul în curs de accelerare, pentru a reduce consumul de combustibil. Noul tip de motorizare și transmisiile sunt mai rafinate, liniștite și eficiente.

Disponibil cu întreaga gamă agregate Ingenium cu patru cilindri pe benzină (trei unităţi) și motorină (patru unităţi) din familia Ingenium, sistemul MHEV este capabil să contribuie la o generare de emisii CO2 la un nivel scăzut de până la 144 g/km, dar şi la un consum de combustibil de până la 6.9 l/100 km (ciclu WLTP).

Te rugăm să accesezi tabelul de mai jos sau broşura de la finele documentului pentru a vedea în detalii toate specificaţiile motoarelor disponibile! Unele date pot fi calculate în baza ciclului vechi NEDC.

Mai târziu în 2019, Land Rover Discovery Sport facelift se va transforma şi într-un plug-in hybrid eficient, care va avea la bază un motor Ingenium pe benzină cu doar trei cilindri.

Până atunci, cel mai eficient model va fi considerat singurul non-hibrid cu diesel cu 150 de CP, cutie manuală şi tracţiune faţă (emisii: 140 g/km de CO2, consum: 5.9 l/100 km). Acesta deja corespunde standardului de emisii RDE2 care va intra în vigoare din ianuarie 2020.

Pentru a maximiza eficiența, modelele cu sistem de tracțiune integrală (AWD) beneficiază pe puntea din faţă de o unitate de transfer a puterii care deconectează puntea din spate când vehiculul are o viteză de croazieră constantă, reducând astfel pierderile de fricțiune. Reangajarea AWD-ului durează mai puţin de 500 milisecunde. Iar un Active Driveline (sistem dependent de puterea generată de motor) este un sistem de vectorizare electronică a cuplului, care echilibrează în mod constant distribuția de cuplu pe ambele axe față și spate atunci când şoferul este implicat în viraje, pentru a îmbunătăți aderența și direcția cu o mai mare încredere.

O altă noutate este cutia de viteze automată ZF cu nouă trepte actualizată (şi cu levier nou), care contribuie la reducerea consumului de carburant cu două procente şi care este îmbunătățită din punct de vedere al răcirii prin modificări ale barei de protecție față, ale plăcii de protecţie a dedesubtului motorului și ale unor panouri active din spatele prizelor de aer frontale, care simplifică și mai mult aerodinamica.

În plus față de sistemul de tracțiune integrală și transmisia automată, sistemul Terrain Response 2 este acum disponibil ca dotare standard pe noul Discovery Sport facelift. Acesta nu numai că permite conducătorilor auto să aleagă din patru moduri (Comfort, Sand, Grass-Gravel-Snow, Mud & Ruts) pentru a optimiza performanța și capacitatea maşinii, dar şi să includă noul mod Auto pentru ca SUV-ul să aleagă singur cel mai adecvat pentru condițiile în care se află și să ajusteze automat livrarea cuplului pentru a se potrivi terenului. Când este asociat cu Adaptive Dynamics, un alt mod “Dynamic” oferă, de asemenea, o experiență de condus mai îmbunătățită.

Cele mai nou Discovery Sport vine şi cu o serie de tehnologii suplimentare, cu Hill Descent Control şi All-Terrain Progress Control disponibile standard, alături de Clearsight Ground View. Prin realizarea conceptului de “capotă transparentă” a Land Rover, acesta din urmă oferă o vedere virtuală de 180 de grade sub partea din față a vehiculului atunci când se confruntă cu teren accidentat sau pentru asistență în locuri de parcare înguste.

Discovery Sport facelift a mai fost rafinat pentru a face față cu provocările din off-road, datorită unei gărzi la sol de 212 mm, unei capacităţi de parcurge a vadurilor de apă cu o înălţime de până la 600 de mm și unei abordări remarcabile a suprafeţelor înclinate. Cu modele cu tracţiune integrală clienții pot urca rampe de până la 45 de grade.

Capacitatea maximă de remorcare pentru noul Discovery Sport facelift rămâne la 2.500 de kg, dar a fost îmbunătățită cu opționalul Advanced Tow Assist – tehnologia de pionierat care încorporează o funcţie de conducere semi-autonomă pentru a permite conducătorului auto să se concentreze pe direcția remorcii, în timp ce ghidajul îl ia maşina asupra sa. În timp ce şoferul folosește ecranul tactil central pentru orientare vizuală și un controller rotativ pentru a “pilota” remorca, se elimină necesitatea de a contracara direcţia vehiculului.

S-au făcut şi îmbunătăţiri la suspensie. Pe puntea din faţă este de tip MacPherson de o nouă generaţie. Mai poate fi şi una adaptivă cu monitorizare activă a suprafeţei de rulare şi ajustare în 10 milisecunde a amortizării.

Printre altele care au apărut pe modelul actualizat se numără: oglindă interioară retrovizoare digitală cu funcţie de vizualizare a unui unghi de 50 de grade în spatele maşinii printr-o cameră dedicată, cameră video spate standard, Adaptive Cruise Control cu Steering Assist pentru centrarea maşinii în bandă şi menţinerea unei distanţe sigure faţă de altele, o capotă activă cu airbag pentru a evita lovirea pietonilor de parbriz în cazul unui impact, trei scaune cu puncte ISOFIX, sistem de apelare la urgenţă, 4G Wi-Fi hotspot, sistem Smart Settings, suport Apple CarPlay şi Android Auto, etc.

La capitolul siguranţă, standard pe o maşină se oferă senzori de parcare faţă/spate, cameră video spate şi sistemele de protecţie şi asistenţă: Autonomous Emergency Braking, Lane Keep Assist, Driver Condition Monitor, Cruise Control, Speed Limiter. Altele cel puţin 10 pot fi adăugate din trei pachete opţionale.

Noul Discovery Sport facelift poate fi comandat acum, având un preţ de start în Marea Britanie de 31.575 de lire sterline.

Playlist cu cinci filmuleţe:

https://www.youtube.com/watch?v=1ImYUUUk9dM&list=PLEJkjr_GztwIJ7_3WXktHqB0L0VRrcHqh

Playlist cu 14 filmuleţe:

https://www.youtube.com/watch?v=IW6wVwsy3j8&list=PLEJkjr_GztwKqxvB4wbViGKc_qglb7QLy

Află mai multe detalii din această broşură oficială: (dacă nu apare imediat, actualizează pagina)

[embeddoc url=”https://www.landrover.com/Images/Land-Rover-Discovery-Sport-Brochure-1L5502010000BXXEN01P_tcm281-690872.pdf” download=”none”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise