(video) Premieră mondială: Noul Mercedes-AMG ONE este gata

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Prototipul acestui automobil extrem stradal a fost arătat în toamna anului 2017 la Salonul Auto de la Frankfurt. Atunci se numea Project One şi era dedicat aniversării a 50 de ani de la fondarea AMG.

Astăzi, 1 iunie, la exact 55 de ani de la înființarea AMG în 1967, compania îşi prezintă cadoul aniversar final – Mercedes-AMG ONE!

Startul producţiei modelului a fost amânat timp de câţiva ani, totul pentru a face ca motorul de Formula 1 să corespundă inclusiv standardului de emisii Euro 6. Şi s-a reuşit asta!

Caracteristici cheie:

  • Din punct de vedere al designului exterior şi interior, nu s-a schimbat aproape la niciun aspect faţă de prototip. Dezvoltarea extrem de complexă a fost realizată în strânsă cooperare cu experții de Formula 1 de la Mercedes-AMG High Performance Powertrains din Brixworth.
  • Într-o mașină de Formula 1, o echipă de ingineri cu laptopuri se asigură că pornește sistemul de propulsie. În privinţa noului AMG ONE, tot ce trebuie este apăsarea unui buton. Acest lucru ilustrează, de asemenea, imensul know-how software care a intrat în acest vehicul.
Sunetul motorului
Drive-by-sound
Sunet acceleraţie în mod electric
Sunet acceleraţie 0-300 km/h în Track Mode
  • Propulsia hibridă E PERFORMANCE a lui Mercedes-AMG ONE provine direct din Formula 1. Se compune dintr-o unitate foarte integrată și inteligent în rețea, care cuprinde un motor hibrid turbo cu ardere internă şi un total de patru motoare electrice. Unul a fost integrat în turbocompresor, altul a fost instalat direct pe motorul cu ardere internă, cu o legătură cu carterul, iar cele două rămase conduc roțile frontale.
  • Motorul V6 hibrid pe benzină de 1.6 litri (luat de la monopostul W07 Hybrid), cu turbocompresor asistat electric, corespunde în tehnologia sa actualei unități de putere de Formula 1. Cei patru arbori cu came deasupra capului sunt acționate de angrenaje cu pinteni. Pentru a obține turații mari, arcurile mecanice ale supapelor au fost înlocuite cu unele pneumatice. Motorul este instalat în fața punții posterioare şi se roteşte cu maximum 11.000 rpm. Cu toate acestea, pentru o durabilitate mai mare și prin faptul că se utilizează benzină comercială super plus (98), rămâne în mod deliberat sub limita de turație a unui agregat folosit în F1.
  • Motorul pe benzină este stimulat de un turbocompresor de înaltă tehnologie. Turbina acţionată de gazul de eșapament și cea a compresorului sunt poziționate la o distanță una de cealaltă și conectate printr-un arbore. Acest lucru permite o poziție de instalare mai mică pentru turbocompresor. Pe arbore este un motor electric de aproximativ 90 kW. Controlat electronic, aceasta conduce direct arborele turbocompresorului, accelerând roata compresorului până la 100.000 rpm înainte ca debitul gazelor de eșapament să preia controlul. Denumirea în F1 pentru această unitate este MGU-H (Motor Generator Unit Heat).
    • Avantajul major: răspunsul se îmbunătățește semnificativ, imediat de la ralanti (când debitul de evacuare este încă slab) pe întreaga plajă de turații. Motorul V6 răspunde și mai spontan comenzilor pedalei de accelerație, în timp ce experiența generală de condus este extrem de dinamică. În plus, electrificarea turbocompresorului permite un cuplu mai mare la turații reduse ale motorului. Acest lucru sporește, de asemenea, agilitatea și optimizează accelerația. Chiar și atunci când șoferul ia piciorul de pe accelerație sau frâne, tehnologia este capabilă să mențină presiunea de supraalimentare în orice moment. Acest lucru asigură un răspuns continuu direct.
  • În continuare, turbocompresorul electric pe gaz de eșapament de la Mercedes-AMG ONE are încă un avantaj: folosește o parte din surplusul de energie din fluxul de gaze de eșapament pentru a genera energie electrică, având rol de generator. Aceasta este fie stocată în bateria litiu-ion de înaltă tensiune, fie se foloseşte de puntea față electrică sau de motorul electric (MGU-K – Motor Generator Unit Kinetic) găsit pe cel cu ardere internă. MGU-K are o putere de 120 kW, este poziționat direct pe motorul cu ardere internă și este conectat la arborele cotit printr-un sistem de angrenaje cu pinteni – o altă tehnologie care asigură eficiență și performanță maximă în Formula 1.
  • Turbocompresia și injectarea directă cu ardere ghidată prin pulverizare nu numai că permit o putere mare de ieșire, ci și creșterea eficienței termodinamice, reducând astfel consumul de combustibil și emisiile de gaze de eșapament. Motorul pe benzină are două sisteme de injecție. Cea directă livrează combustibilul în camerele de ardere la o presiune de până la 270 bari. Acesta este un proces multiplu uneori și este controlat de sistemul de management al motorului, după cum este necesar. Injecția portuară suplimentară este necesară pentru a obține puterea specifică ridicată a motorului și, în același timp, pentru a respecta limitele emisiilor de gaze de eșapament.
  • La aceasta se adaugă sistemul foarte complex și eficient de curățare a gazelor de eșapament, cu patru convertizoare catalitice metalice preîncălzite, două convertizoare catalitice ceramice și două filtre de particule pe benzină! Cele patru elemente de încălzire cu o putere combinată de 16 kW fac posibilă respectarea limitelor Euro 6 privind emisiile de gaze de eșapament în condiții reale de conducere (RDE). Sistemul de curățare a gazelor de eșapament este, de asemenea, optimizat pentru a evita pierderile de energie. Acest lucru este valabil și pentru toba de eşapament imensă din titan uşor.
  • Cele două motoare electrice de 120 kW de pe puntea față ating viteze de până la 50.000 rpm. Fiecare dintre acestea este conectat la roțile din față printr-un reductor. Puntea față, care este acționată exclusiv electric, funcționează selectiv pe roți în fiecare caz și permite astfel distribuția individuală a cuplului pentru o dinamică de conducere deosebit de ridicată (vectorizarea cuplului). În plus, cele două motoare electrice permit, de asemenea, utilizarea optimă a energiei de frânare pentru recuperare – până la 80% în condiții de conducere de zi cu zi. Această energie este stocată în baterie și este disponibilă pentru o autonomie electrică mai lungă sau pentru o performanță mai mare a unității de propulsie. De asemenea, fiecare motor electric este controlat de propria electronică de putere situată în imediata apropiere a motoarelor electrice din ansamblul podelei.
  • Aşadar, V6-le cu 574 CP generaţi la 9.000 rpm + MGU-K de 163 CP + MGU-H de 122 CP + cele două motoare electrice de pe puntea din faţă (MGU-FL şi MGU-FR) cu un total de 326 CP, rezultă într-un sistem de propulsie ce oferă 1.063 CP!
  • Sistemul de stocare a energiei, bateria litiu-ion într-o carcasă din aluminiu şi care funcţionează cu o tensiune de 800V, este încă o dezvoltare specială a Mercedes-AMG. Tehnologia şi-a dovedit deja eficienţa în mașinile de curse hibride de Formula 1 și poate fi găsită și în bateria modelului Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE. Dispunerea celulelor bateriei și răcirea celulară sunt similare cu cele folosite pe monopostul F1.
    • Cu toate acestea, pentru utilizarea de zi cu zi, numărul lor mult mai mare. Capacitatea de 8.4 kWh este suficientă pentru o autonomie pur electrică de până la 18.1 kilometri. Încărcarea se face prin curent alternativ și încărcătorul integrat de 3.7 kW de la bord. În plus, bateria poate fi alimentată cu energie proaspătă prin recuperare sau de la motorul cu ardere internă.
    • Bateria de înaltă tensiune și convertorul DC/DC care sprijină și încarcă sistemul electric de 12 V de la bord sunt cazate în configurație de economisire a spațiului în podeaua vehiculului din spatele punții față.
    • Baza pentru performanța ridicată a bateriei este răcirea directă inovatoare: un lichid de răcire de înaltă tehnologie curge de sus în jos în jurul tuturor celulelor și le răcește individual cu ajutorul unei pompe electrice! Temperatura medie este menţinută la 45 de grade Celsius.
  • Mercedes-AMG ONE va porni întotdeauna silenţios cu ajutorul motoarelor electrice de pe puntea din față. În paralel, convertizoarele catalitice sunt preîncălzite. Motorul cu ardere internă nu va porni până când nu se va atinge temperatura corectă a acestor convertizoare!
  • În total există şase programe de conducere cu setări diferite: Race Safe, Race, EV, Race Plus, Strat 2 şi Individual. Valori impresionante ale accelerației sunt posibile cu funcția RACE START (launch control) în programele Race, Race Plus și Strat 2. Sprintul de pe loc şi până la 200 de km/h se realizează în doar 7.0 secunde.
  • Toată puterea este transmisă roților din spate prin intermediul unei transmisii manuale automatizate cu 7 trepte, complet nou dezvoltată pentru Mercedes-AMG ONE. Designul ușor economisește din greutate, în timp ce integrarea în albul caroseriei sporește rigiditatea și ocupă puțin spațiu. Este special concepută pentru cuplul mare și capacitatea de viteză a puternicului sistem de propulsie. Treptele de schimbare și ambreiajul din fibră de carbon cu patru discuri sunt controlate hidraulic. Rapoartele de transmisie sunt concepute pentru a reduce la minimum diferența de putere după deplasarea în sus și pentru a menține motorul cu ardere internă la turații mari. Un diferenţial blocabil este integrat în transmisie.
  • Baza pentru caracteristicile remarcabile de conducere ale Mercedes-AMG ONE este monococul din fibră de carbon ușor și foarte dur în acelaşi timp, a cărui tehnologie provine și din Formula 1. Același lucru este valabil și pentru integrarea motorului și a transmisiei: ambele îndeplinesc funcții portante și suportă complet suspensia spate.
  • Șasiul reprezintă o construcție din aluminiu în față și în spate, fiecare cu cinci legături și două bare de suspensie reglabile. Suspensia de tip coil-over are mai multe caracteristici speciale: ambele arcuri push-rod au fost instalate pe toată direcția lor de deplasare. Dispunerea inovatoare a arcurilor și amortizoarelor înlocuiește funcția și utilizarea unui stabilizator transversal tubular convențional. Această soluție previne în mod fiabil mișcările de ruliu, chiar și în timpul schimbărilor de direcție foarte rapide, fără a fi incomodă. Rigiditatea la rulare și amortizarea ruliului sunt complet independente de rigiditatea ascensiunii şi amortizării. Rulmenții cu bile ceramice, pentru mai puțină frecare, reflectă atenția la detaliile tehnice.
  • Reglarea adaptivă a amortizării poate fi adaptată prin programul de propulsie: setările suspensiei C (Comfort) și S (Sport) sunt disponibile în programele EV, Race Safe, Race și Individual ; setările suspensiei S (Sport) și S+ (Sport+) sunt disponibile în programele de propulsie Race Plus și Strat 2. Ca parte a aerodinamicii active, șasiul poate fi coborât hidraulic: cu 37 de milimetri pe puntea față și cu 30 de milimetri pe puntea spate. În plus, un lifter pentru puntea față (poate fi activat doar în programele de propulsie stradale) este menit să ofere confort în depăşirea obstacolelor mai înalte.
  • Reglajul general al arcurilor și amortizoarelor a fost proiectat pentru o manevrabilitate perfect echilibrată, ușor controlabilă și extrem de dinamică. Acest lucru este, de asemenea, asistat de tracțiunea integrală și vectorizarea cuplului. Spre deosebire de Formula 1, ABS-ul este la bord standard, în timp ce ESP poate fi reglementat în trei etape: ON, SPORT HANDLING MODE şi OFF.
  • O nouă dezvoltare este şi janta din aluminiu forjat cu 10 spițe, cu prindere centrală, care este exclusivă pentru Mercedes-AMG ONE. Aceasta are un capac parțial radial din fibră de carbon cu o formă sofisticată aerodinamic.
    • Opţionale sunt nişte jante forjate din magneziu cu nouă spițe, nou dezvoltate, concepute exclusiv pentru Mercedes-AMG ONE. În plus față de tehnologia de blocare centrală, acestea au un design bionic brevetat pentru a maximiza construcția ușoară și rigiditatea. Capacul parțial din fibră de carbon proiectat aerodinamic este un bun exemplu al combinației dintre greutatea redusă, răcirea optimizată a frânei și eficiența aerodinamică. În același timp, nouă palete de aer asigură ventilația activă a arcului roții și, astfel, o disipare îmbunătățită a căldurii de la frâne.
  • În față, Mercedes-AMG ONE rulează pe roți de 10.0 J x 19 cu anvelope 285/35 ZR 19 Michelin Pilot Sport Cup 2R M01, care au fost dezvoltate exclusiv pentru acest hypercar, iar în spate pe roți de 12.0 J x 20, cu anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2R M01 în mărime 335/30 ZR 20. Exclusivitatea anvelopelor se reflectă în designul peretelui lateral, care încorporează silueta vehiculului și numărul 1.
  • Pentru decelerație se utilizează un sistem de frânare AMG carbon-fibre ceramic high-performance composite special, optimizat pentru greutate cât mai mică. Puntea frontală cuprinde etriere fixe cu 6 pistoane și, de asemenea, discuri de frână ventilate intern și perforate de 398 x 38 milimetri. Puntea spate este echipată cu etriere fixe cu 4 pistoane. În plus, are discuri de frână ventilate și perforate intern, măsurând 380 x 34 de milimetri.
    • Greutatea redusă a sistemului reduce masele nesuspendate și, astfel, crește dinamica de conducere și agilitatea. În plus, frâna ceramică are o durată de viață mai lungă, o rezistență mai mare la coroziune și o stabilitate termică mai mare. Inscripția “AMG Carbon Ceramic” și etrierele de frână special vopsite disting vizual acest sistem unic de frânare.
  • Designul caroseriei realizate complet din fibră de carbon este inspirat de clasa de top a motorsportului. Dar, mai presus de toate, întruchipează principiul Mercedes-AMG conform căruia fascinația este întotdeauna legată de funcție. Fiecare componentă îndeplinește deci o sarcină. Modelul generează forță de apăsare de la 50 km/h, care devine din ce în ce mai puternică pe măsură ce viteza crește!
  • Elemente active există în bara de protecţie frontală şi cea posterioară, dar şi în arcurile frontale. Farurile şi stopurile sunt full LED.
    • Acoperișul este dominat de o admisie de aer derivată din Formula 1, prin care motorul atrage aer proaspăt după cum este necesar. Unitatea de alimentare este ascunsă sub două capace detașabile din fibră de carbon. Prizele mari de aer NACA sunt integrate în fiecare dintre acestea, garantând ghidarea optimă a fluxului de aer pentru radiatoarele plasate mai jos.
    • Designul aerografiei de pe flancuri a fost creat de același artist care a proiectat vopseaua pentru mașinile de curse de Formula 1.
    • Portierele se deschid în diagonală înainte și în sus.
    • Buşonul rezervorului de combustibilului se află pe partea dreaptă, iar portul de încărcarea a bateriei pe cea stângă.
    • Aripa spate este o lamă retractabilă din două piese, plus o clapetă reglabilă integrată.
    • Designul țevii de eșapament cu priza mare, rotundă și alte două orificii mici, rotunde, a fost adoptat direct de la mașinile de Formula 1.
    • Stopurile au fiecare trei elemente de iluminare în formă de diamant pentru a reflecta designul grafic al logoului mărcii AMG și, prin urmare, și designul farurilor.
  • Aerodinamica activă, controlată hidraulic, sporește forța de apăsare și îmbunătățește, de asemenea, eficiența aerodinamică. În funcție de preferințele șoferului și de programul de rulare selectat, sunt disponibile trei configurații aerodinamice diferite: Highway, Track şi Race DRS.
  • În minimalismul îndrăzneț al interiorului monococ, componentele reduse sunt subliniate și prezentate în ceea ce privește designul și funcția. Doar două persoane pot ocupa scaunele de curse, care se combină estetic cu podeaua pentru a forma o singură unitate. De asemenea, se îmbină ușor în zona pragurilor laterale și devine o parte integrantă a peisajului monococ.
    • Spătarele scaunelor AMG Motorsport pot fi ajustate în două poziții: 25 şi 30 de grade.
    • Volanul de curse este reglabil electric, aplatizat pe în ambele părţi de sus şi de jos, iar printre altele mai include un airbag.
    • Pedalierul e reglabil mecanic (în 11 trepte), astfel încât șoferul să poată adopta o poziție optimă de conducere.
    • Suportul pentru picioare al pasagerului este, de asemenea, reglabil individual.
  • Tunelul central este, de asemenea, o parte funcțională a structurii de susținere din fibră de carbon. Se îmbină pe deplin în sculptura scaunului și urmează principiul minimalismului. Un compartiment de depozitare de înaltă calitate, un panou de comutatoare și butonul de pornire a motorului formează o singură unitate. Compartimentul este proiectat cu un capac transparent. Două porturi mini-USB pentru dispozitive audio externe sporesc gradul de utilizare de zi cu zi.
  • Şoferul are la dispoziţie un panou de bord de 10 inci şi un monitor central al sistemului multimedia de 10 inci, întors spre el, ambele cu grafică individuală AMG ONE.
  • Un sistem de aer condiționat și geamuri acţionate electric sunt montate standard, iar sistemul de infotainment asigură o conectivitate fără probleme. Pentru a asigura o vizibilitate optimă spre spate, în ciuda aripii verticale, oglinda interioară este înlocuită cu un ecran. Acesta prezintă imagini în timp real de la un MirrorCam integrat în spate. Carcasa ecranului este complet integrată în acoperiș și permite comenzi suplimentare.
  • Fibra de carbon se combină cu o tapiţerie din piele Nappa in magma grey și microfibră neagră DINAMICA. Cu designul lor special, inserțiile scaunelor susțin circulația aerului în spatele șoferului. Standard sunt oferite accente galbene pentru contrast, deşi oricare altă culoare rămâne disponibilă la alegere. Clienţii au acces şi la alte, multe, opţiuni de personalizare.

Noul Mercedes-AMG ONE va fi văzut oficial în acțiune pentru prima dată în Marea Britanie, în cadrul Festivalului Vitezei de la Goodwood (23-26 iunie 2022). La momentul premierei prototipului s-a comunicat că doar 275 de exemplare vor fi asamblate. Preţul îi depășește două milioane de euro şi toate au fost deja vândute.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prime contacte:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/