(video) Premieră mondială: Noul Mercedes-Benz EQV – al doilea electromobil din familia EQ

A promis, a făcut! Divizia Mercedes-Benz Vans a prezentat conceptul EQV la Salonul Auto de la Geneva în luna martie a acestui an şi tot atunci a spus că modelul de serie va fi demonstrat la expoziţia de maşini din această toamnă. Iată că este gata.

Al doilea membru din familia de electromobile Mercedes EQ, după EQC, este primul MPV premium complet electric din lume. Se numeşte EQV, reprezintă versiunea electrică a modelului V-Class şi îşi va marca premiera mondială la Salonul Auto de la Frankfurt între 10-22 septembrie 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=ZyHVf-FQHGk

Trenul de rulare electric (eATS) al noului Mercedes-Benz EQV este situat pe puntea frontală, sub partea frontală dinamică a mașinii, având un port de încărcare foarte aproape, chiar în partea stângă a barei de protecție. Singurul motor electric care mişcă acest automobil produce 150 kW putere şi este cuplat la o transmisie cu un raport fix. Aceasta din urmă, sistemul de răcire şi electronicele de putere reprezintă un tot întreg (o cutie compactă).

Energia electrică este furnizată de o baterie litiu-ion care se găseşte sub podeaua maşinii. Poziţionarea sa are un efect pozitiv asupra manipulării vehiculului în ansamblu. Viteza maximă îi este limitată la 160 de km/h.

Standard, noul Mercedes-Benz EQV este echipat cu un încărcător de bord răcit cu apă (OBC) cu o capacitate de 11 kW, care îl face adecvat atât pentru încărcarea cu curent alternativ de la o priză casnică, cât şi de la staţiile publice. În cazul în care se alege încărcare rapidă DC (cu până la 110 kW) fiind folosit un port CCS, la fel standard, durează doar 45 de minute pentru o alimentare 10-80%.

Însăşi bateria, care are o capacitate utilizabilă de 90 kWh, poate asigura o autonomie maximă de 405 kilometri (cifră provizorie). Instalarea bateriei sub podea înseamnă că întregul spațiu este disponibil fără impact asupra interiorului vehiculului. Acest lucru mai înseamnă că MPV-ul complet electric de la Mercedes-Benz îndeplinește, de asemenea, cele mai înalte standarde în ceea ce privește funcționalitatea și variabilitatea și acoperă un număr mare de aplicații. În sfera privată, de exemplu, familiile beneficiază de o multitudine de configurații de scaune. Numărul acestora pot varia de la şase individuale până la şapte sau opt locuri.

Noul EQV îşi poate încărca bateria şi atunci când este în mişcare datorită unui sistem inteligent de recuperare a energiei. Atunci când şoferul accelerează sau frânează, rotația mecanică este transformată în energie electrică și utilizată pentru a încărca bateria de înaltă tensiune. Șoferul are o influență majoră asupra procesului de recuperare şi îi poate modifica nivelul folosind padelele din spatele volanului (apăsarea pe cea din stânga creşte nivelul, pe cea din dreapta îl reduce). În unele situaţii maşina poate fi condusă şi cu o singură pedală (frânează când nu se mai apasă acceleratorul).

Nivelul de recuperare D Auto reflectă inteligenţa noului EQV. Asistentul ECO activat automat ajută șoferul să obțină cea mai bună eficiență posibilă. Acesta combină datele de navigație, recunoașterea indicatoarelor rutiere și informațiile furnizate de sistemele inteligente de asistență în materie de siguranță (radar și cameră), și reglează nivelul de recuperare după cum crede el că este mai bine. În combinație cu navigaţia optimizată EQ, monitorizarea activă a autonomiei va asigura faptul că șoferul va ajunge în siguranță la destinație chiar dacă a omis o oprire pentru încărcare. Sistemul dat este asistat de modul de conducere E+ care optimizează parametrii vehiculului pentru a-i maximiza autonomia.

Noul EQV va putea fi deosebit uşor de un V-Class obişnuit nu doar prin portul “tăiat” în bara de protecţie, ci şi printr-un EQ design specific: grilă de radiator sub forma unui panou negru cu lame cromate, părţi laterale optimizate aerodinamic, jante uşoare de 18 inci cu design specific şi mai multe insigne.

Estetica exterioară este continuată în interior, unde designul “rece” este completat de accente calde în nuanţă rose gold de exemplu. Interacţiunea dintre şofer şi maşină va fi asigurată de sistemul multimedia MBUX, operabil pe un ecran tactil de 10 inci, care integrează şi un asistent vocal cu capacitate de a se auto învăţa, dar şi o bază de recomandări şi informaţii despre localizarea a peste 300.000 de puncte de încărcare.

Noul EQV va fi produs la uzina mărcii din Vitoria, Spania, alături de alte versiuni V-Class şi modelele Vito. Preţul de start va fi anunţat mai târziu.

Caracteristici tehnice:

Emisii CO20 g/km
Consum de energie27.0 kWh/100 km
(cifră provizorie)
Autonomie405 km (cifră provizorie)
Timp de încărcare de la un Wallbox de firmă sau de la o staţie de încărcare publică (regim AC, 11 kW) < 10 ore
Timp de încărcare rapidă (regim DC, 110 kW)10-80% în < 45 de minute
Sistem de tracţiuneFaţă
Putere motor150 kW (204 CP)
Cuplu motor362 Nm
Viteză maximă160 km/h
Tip baterieLitiu-ion
Conţinutul maxim de energie a bateriei (instalat)100 kWh
Capacitatea energetică a bateriei (utilizabilă)90 kWh
Variante de lungime a caroseriei5.140 sau 5.370 mm
Ampatamente3.200 sau 3.430 mm
Volum portbagaj în dependenţă de echipamente1.030 de litri
Greutatea brută (maximă)3.500 kg

Alte premiere care vor fi prezentate la Frankfurt: (foto) Noile generaţii Mercedes-Benz A-Class şi B-Class au devenit în premieră maşini plug-in hybrid

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise