(video) Premieră mondială: Verne – robotaxi de la Mate Rimac și doi prieteni de-ai săi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Proiectul Verne, o abordare redefinită a mobilității urbane autonome în orașe, a fost prezentat. Compania, numită după numele lui Jules Verne, a fost fondată de Mate Rimac și doi dintre cei mai apropiați colegi și prieteni ai săi din Grupul Rimac – Marko Pejković, acum CEO al Verne, și Adriano Mudri, designerul Nevera și Chief Design Officer la Verne.

Evenimentul de prezentare a avut loc ieri seara la noul Campus Rimac din afara Zagrebului. A participat până și prim-ministrul croat. Cei trei fondatori au arătat un design radical diferit al ceea ce este un vehicul autonom și funcționalitățile pe care le va avea viitorul serviciu de mobilitate.

Serviciul de robotaxi Verne va fi lansat din 2026, inițial în Zagreb.

A fun illustration of how Verne will work. Music by Zagrebačka filharmonija – Zagreb Philharmonic, narration by Goran Višnjić.

Posted by Mate Rimac on Thursday 27 June 2024

Noul ecosistem de mobilitate urbană autonomă se bazează pe trei elemente-cheie

  • Vehicul electric complet autonom

Vehiculul Verne este construit pe o platformă complet nouă, concepută în jurul siguranței și confortului, proiectată exclusiv pentru conducerea autonomă folosind platforma autonomă Mobileye Drive. Este complet regândit, conceput, desenat și proiectat ca un vehicul autonom sigur și confortabil. Construit de la zero, acesta este lipsit de compromisurile și dezavantajele necesare în utilizarea unei platforme moștenite construite pentru conducerea umană.

  • Platformă de servicii de mobilitate (MSP)

Este o regândire a aplicației de ride-hailing și a platformei de mobilitate. Clienții pot personaliza setările vehiculului prin intermediul aplicației înainte de a comanda o cursă. În acest fel, vehiculul va fi setat exact așa cum vă place, cu confort, iluminare, temperatură și chiar aromă. Cu ajutorul aplicației puteți apela cu ușurință vehiculul, puteți verifica locația acestuia în timp real, puteți vedea cât timp îi va lua să vă ia și puteți fi sigur că nu va fi anulat.

Chiar dacă clientul nu va deține niciodată vehiculul, acesta va fi personalizat pentru a se simți ca și cum ar fi al său. În backend, Verne utilizează toate avantajele pe care le oferă o flotă autonomă conectată pentru a face ca serviciul să funcționeze fără probleme și eficient în fiecare oraș.

  • Infrastructură

În fiecare oraș în care Verne va opera, va exista o infrastructură specializată numită “Mothership”. Acesta este un loc în care vehiculele Verne vor fi inspectate, întreținute, curățate și încărcate zilnic. Astfel, clientul se asigură că primește întotdeauna un vehicul sigur și curat.

„La Verne, credem că nu este vorba despre a fi primii, ci despre a crea experiența perfectă pentru client. Dorim să facem diferența prin abordarea noastră holistică integrată, care este concepută în jurul celei mai bune experiențe posibile. Rezultatul final ar fi cea mai bună experiență de mobilitate posibilă pentru toată lumea.

Acest lucru înseamnă că fiecare client va avea un serviciu mai bun decât cel mai bun serviciu de mobilitate de care se bucură cei foarte bogați, printr-un serviciu accesibil tuturor. Veți avea un șofer sigur și de încredere, un vehicul cu mai mult spațiu interior și confort decât cele mai bune limuzine de astăzi și un serviciu care va fi adaptat nevoilor dumneavoastră în toate modurile posibile.

De asemenea, serviciul va oferi clienților mult mai mult decât un simplu transport de la punctul A la punctul B. Acesta vă eliberează timpul de călătorie, permițându-vă să vă gândiți, să învățați sau să vă relaxați. Îmbunătățindu-vă viața cu fiecare călătorie. Ne mutăm atenția de la tehnologia în sine la beneficiile acesteia. Verne va transforma timpul de călătorie într-o șansă de dezvoltare personală, descoperire și plăcere. În esență, îmbogățirea vieții în fiecare călătorie pe care o faceți.”

Mate Rimac

Vehiculul Verne – câteva caracteristici

E complet autonom și corespunde unui nivel 4 complet

  • Verne nu seamănă deloc cu ceea ce puteți vedea în prezent pe străzi. Acesta este dezvoltat pe o nouă platformă special construită care utilizează toate avantajele abordării exclusiv autonome. Respectiv, nu are niciun fel de volan sau pedale!
  • Cooperarea cu Mobileye, un lider mondial în domeniul autonomiei, permite capacitățile autonome ale Verne. Vehiculul va fi complet autonom, cu un sistem capabil să conducă în trafic urban dinamic!
  • Platforma AD avansată Mobileye Drive de la Mobileye va fi integrată în vehiculul Verne și, împreună cu un set sofisticat de senzori format din camere, radar și LiDAR, va permite capabilitățile de conducere automată.
  • Platforma este concepută pentru a fi extrem de flexibilă și scalabilă, pentru a răspunde cerințelor de conducere autonomă într-o varietate de locații, pe diferite tipuri de drumuri, în condiții meteorologice variate și chiar luând în considerare stilurile locale de conducere, în cadrul domeniilor sale operaționale de proiectare.

Interior

  • Vehiculul Verne va avea două locuri și un concept interior care redefinește complet ideea de spațiu al unui vehicul.

„De ce un vehicul cu două locuri? Pentru că datele arată că 9 din 10 călătorii sunt folosite de 1 sau 2 persoane. Prin urmare, putem satisface majoritatea călătoriilor cu un vehicul cu două locuri și putem crea un spațiu interior de neegalat într-un vehicul de dimensiuni compacte.

Am redefinit complet spațiul interior. Mai mult spațiu decât un Rolls-Royce pentru a vă relaxa și a vă petrece timpul bine. Am optimizat deschiderea ușii astfel încât oamenii să poată intra și să se așeze imediat. Ușile glisante au fost concepute astfel încât să nu obstrucționeze fluxul de trafic în jurul vehiculului, ajungând în același timp cu stil.

Odată ajunși în interior, pasagerii își pot întinde picioarele și se pot simți foarte confortabil. Am dorit ca interiorul să fie mai puțin automobilistic și mai mult ca o cameră de zi. Nu există un tablou de bord obișnuit, nici volan și nici pedale. Ci un ecran ultra-wide de 43 de inchi pe care îl poți folosi. Acesta este pentru divertisment, dar și pentru a obține informații despre călătorie în timpul călătoriei.”

Adriano Mudri
  • Vehiculul Verne este locul perfect pentru a vă asculta muzica sau pentru a viziona filme. Cu un confort de neegalat, ecranul ultra-wide și 17 difuzoare pentru o calitate audio superbă.
  • Cabina va fi precondiționată și setată exact așa cum vă place, indiferent dacă afară este cald sau frig.
  • Ambianța – sunetul și lumina vă pot însoți fiecare dispoziție. Să vă calmeze, să vă revigoreze, să vă distreze. Scaunele foarte mari permit 5 niveluri diferite de confort și plăcere pentru a lucra, a vă relaxa sau a vă odihni.
  • Între scaune există un Touchpad pentru interacțiunea cu sistemul din bord, unde puteți ajusta cu ușurință setările autovehiculului. Aici se află, de asemenea, o caracteristică cheie care vă permite să controlați cele mai importante părți ale călătoriei – Median. Medianul este un comutator fizic utilizat pentru a porni și opri călătoria, oferind clientului un sentiment suplimentar de control asupra vehiculului autonom.
  • Deasupra ocupanților se va afla un acoperiș panoramic rotunjit – inelul Halo.

Exterior

  • În cele din urmă, Verne a avut grijă să dezvolte materiale adecvate scopului, cerințelor de durabilitate și utilizare abuzivă, dar, în același timp, să facă și să arate și să se simtă primitor, premium și confortabil.
  • O semnătură cheie a designului, cea care îl face pe Verne să iasă în evidență într-un mediu urban, este proporția generală a vehiculului. Forma unică este un rezultat al designului vehiculului din interior spre exterior, precum și al abordării siguranței în primul rând. Verne a îmbinat o copertină netedă, înconjurătoare, asemănătoare unei nave spațiale, în partea superioară, cu o caroserie inferioară elegantă și solidă.

„Am reușit să obținem un design foarte elegant în ciuda conținutului suplimentar, comparativ cu mașinile obișnuite. Am integrat în profunzime camere, radare, LiDAR-uri cu rază scurtă/lungă și sistemele lor de curățare. În același timp, am reușit să simplificăm aspectul prin eliminarea elementelor tipice vehiculelor conduse de om. Am scăpat de ștergătoarele de parbriz. Același lucru este valabil și pentru oglinzile retrovizoare laterale. Acest lucru face ca performanța aerodinamică să fie mai eficientă și permite o curățare mai ușoară. Un element tipic al unui automobil pe care l-am păstrat este portbagajul. Astfel, nu trebuie să vă faceți griji dacă mergeți la aeroport cu o mulțime de bagaje sau tocmai ați terminat o cumpărătură importantă.”

Adriano Mudri

Primul Mothership va fi construit în Zagreb, lângă sediul central Verne. Compania va începe să construiască o unitate de producție la Zagreb, pentru producția pe scară largă de vehicule electrice autonome care vor fi implementate în întreaga lume. Locația va fi în partea de sud a Zagrebului. Vehiculele vor fi asamblate, calibrate și testate acolo.

Primul serviciu Verne va fi lansat în Zagreb. După Zagreb, Verne se va lansa în alte orașe europene (mai întâi în Regatul Unit și Germania) și în Orientul Mijlociu. Compania a semnat deja acorduri cu 11 orașe și negociază cu alte peste 30!

Principalele beneficii ale proiectului

ASPECT ECONOMIC: Serviciul Verne creează o afacere reală care va oferi beneficii reale clienților, dar și comunității în care operează. Mobilitatea este factorul cheie al oportunităților economice. Prin oferirea unui acces larg la cea mai bună experiență de mobilitate posibilă în oraș va fi un mare impuls pentru democratizarea oportunităților economice.

ASPECTUL INFRASTRUCTURII ORAȘULUI: Optimizarea și îmbunătățirea actualului sistem de transport, reducerea utilizării autoturismelor private în centrul orașului, eliberarea benzilor de circulație și a locurilor de parcare în zonele urbane și crearea de mai mult spațiu pentru oameni.

ASPECT SOCIAL: Soluție durabilă, impact pozitiv asupra mediului, creșterea siguranței rutiere, reducerea impactului negativ asupra mediului, atât prin reducerea semnificativă a numărului de mașini necesare, cât și prin existența unui mod mai curat și mai eficient de utilizare a acestora. Creșterea accesibilității și incluziunii transportului, eficiența timpului și transformarea spațiului de parcare în spațiu de utilizare publică.

SERVICIUL VERNE DE SUSȚINERE A TRANSPORTULUI PUBLIC: În parteneriat cu orașele în care își va desfășura activitatea, serviciul Verne va sprijini și va lucra împreună cu alte moduri de mișcare urbană, nepoluante și eficiente, cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta și transportul public. Acesta va completa transportul public, nu va concura cu acesta! Pe termen lung, Verne ar trebui să contribuie la eliminarea necesității unei a doua sau a treia mașini în gospodărie, care ocupă locuri de parcare, este utilizată rar și reprezintă o cheltuială semnificativă!

Cmentariile sunt închise