(video) Premieră: Noile Porsche 718 Cayman GT4 şi 718 Spyder

Familia 718 a celor de la Porsche salută doi noi membri, modele de top. Cu noile 718 Cayman GT4 şi 718 Spyder, Porsche introduce două automobile deosebit de emoționale și puternice. Caracterul lor pur apelează la amatorii de maşini sport care sunt încântaţi de plăcerea de a conduce, fără ca tehnologiile moderne “să le ocupe locul”. Conceptul perfect echilibrat al unui motor poziţionat central va oferi toate acestea!

Pentru prima dată, noile Porsche 718 Cayman GT4 şi 718 Spyder împart una şi aceeaşi bază tehnică. Aceasta include un nou motor boxer natural aspirat, cu șase cilindri şi un volum de 4.0 litri, care este cuplat la o cutie de viteze manuală cu şase rapoarte – combinaţia ideală pentru purişti!

Noul motor natural aspirat se bazează pe aceeași familie de motoare ca şi agregatele turbo ale actualei serii de modele 911 Carrera. Propulsorul produce 420 de CP (pe ambele maşini), cu 35 mai mulţi decât pe modelul anterior GT4. A treia generaţie a modelului Spyder are chiar cu 45 mai mulţi. Cuplul maxim este în ambele cazuri de 420 Nm între 5.000 și 6.800 rpm.

Noile mașinile sportive, cu a lor transmisie manuală, sunt capabile să spargă bariera de 300 km/h! Cu noul 718 Spyder se poate atinge o viteză maximă de 301 km/h, în timp ce cu un 718 Cayman GT4 se poate ajunge la 304 km/h. Ambele fac sprintul 0-100 km/h în 4.4 secunde. Consumul mixt anunţat este de 10.9 l/100 km conform ciclului de măsurare european NEDC.

Caracterul fascinant al acestui motor natural aspirat combină un sistem modern de control al emisiilor de particule cu livrarea liniară de putere și răspunsul imediat al unui motor GT. Viteza sa maximă este de 8.000 de rpm. Sunetul boxer de neegalat rămâne neatins.

Noile completări includ aspecte tehnice cum ar fi controlul adaptabil al cilindrilor, ceea ce înseamnă că atunci când nu este necesară putere maximă, procesul de injecţie cu carburant este întrerupt în unul din cele două grupuri a câte trei cilindri, reducând astfel consumul de carburant. O altă noutate este că nişte piezo injectoare sunt utilizate pentru injecţia directă a combustibilului pentru prima dată într-un motor cu revv-ing ridicat. Acestea împart fiecare proces de injectare în până la cinci injecții individuale. Acest lucru susține un proces complet de ardere şi este prin urmare mai prietenos cu emisiile generate. Şi un sistem de admisie variabil cu două supape de rezonanță asigură un schimb optim de gaz în cilindri.

Printre caracteristicile izbitoare ale noului 718 Cayman GT4 este conceptul de aerodinamică îmbunătățit. Acesta produce până la 50 la sută mai multă forţă de apăsare comparativ cu cel de pe modelul anterior, dar fără a afecta negativ forţa de rezistenţă – o dovadă de eficiență remarcabilă.

Caracterul aerodinamic al ambelor modele beneficiază enorm şi de nou proiectatul eşapament, cu o tobă cu două terminaţii, care a făcut destul spaţiu pentru a putea fi instalat şi un difuzor funcţional care, în particular, răspunde de 30% din forţa de apăsare a punţii spate a noului 718 Cayman GT4. Spoilerul fix este de asemenea marcat de o eficiență aerodinamică sporită: produce în jur de 20% mai multă forţă de apăsare în comparație cu predecesorul său. Procentajul s-ar “traduce” în 12 kg generate la o viteză de 200 de km/h.

Secțiunea frontală a automobilului, care este optimizată într-un stil GT, menține echilibrul aerodinamic printr-un splitter mare și așa-numitele perdele de aer. Acestea din urmă au rolul de a “calma” fluxul de aer de-a lungul roților din față.

Noul 718 Spyder este o mașină pură pentru plăcerea de a conduce o decapotabilă cu viteze de top. Aceasta continuă istoria unor roadstere celebre ca: Porsche 550 Spyder sau 718 RS 60 Spyder. Cu acoperişul deschis sau închis, silueta sa rămâne captivantă mereu.

Acoperișul este potrivit pentru uz zilnic și poate fi scos şi depozitat manual sub un capac din spatele scaunelor în doar câţiva paşi. Spre deosebire de 718 Cayman GT4, 718 Spyder are un spoiler spate activ ce îşi face apariţia automat la viteze de peste 120 de km/h. După cum am menţionat anterior, datorită utilizării unui difuzor cu elemente active, acesta este primul model din familia Boxster care poate genera o forță aerodinamică de apăsare pe puntea din spate.

Pentru prima dată, noul 718 Spyder beneficiază de avantajele şasiului modelului de înaltă performanță 718 Cayman GT4. Pentru suspensia adaptivă PASM (care face garda la sol a ambelor modele cu 30 mm mai mică decât pe altele din familie) se folosesc nişte braţe şi arcuri uşoare pe ambele punţi, tehnologia lor fiind adusă din motorsport. Printre altele, Porsche a dotat automobilele cu sistem Porsche Stability Management (PSM) care poate fi dezactivat opţional în doi paşi, sistem Porsche Torque Vectoring (PTV) cu un diferenţial spate blocabil mecanic, iar opţiunea Clubsport package aduce pe maşină o cuşcă de protecţie cu bare anti ruliu din oţel, un stingător de incendiu de mână și centuri de siguranță cu prinderi în șase puncte doar pentru şofer.

Sistemul de frânare de înaltă performanță al noilor modele asigură performanţe adecvate pentru conducerea pe circuite datorită unor etriere mari monobloc din aluminiu care sunt fixate pe discuri. Un sistem Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) mai este disponibil ca opţiune.

Încă o nouă caracteristică pentru 718 Spyder este că acum rulează pe nişte anvelope ultra-high-performance (UHP), special adaptate de Porsche. Ele fac parte din pachetul de dotări cu ajutorul cărora noul 718 Cayman GT4 este mai rapid pe Nurburgring cu mai mult de 10 secunde decât predecesorul său.

Noile Porsche 718 Spyder și 718 Cayman GT4 sunt disponibile la comandă acum şi în Moldova. Preţul de start în ţara noastră porneşte de la 91.600 şi 94.500 de euro respectiv.

Vezi şi: (video) Premieră: Noul Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport – cu uşi şi spoiler din in şi canabis

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise