(video) Toyota prezintă un motor 2.0L Dynamic Force, sistem THS II, cutie mecanică, CVT şi sisteme de tracţiune – toate noi

Toyota a dezvăluit o serie întreagă de noi tehnologii care vor fi compatibile cu platforma TNGA (Toyota New Global Architecture) şi care includ motoare şi transmisii noi. Acesta este un alt pas în expansiunea masivă a unităților de propulsie bazate pe TNGA, unele care vor putea fi găsite pe aproximativ 80% din vehiculele Toyota și Lexus în următorii cinci ani.

  • 2.0 litre Dynamic Force Engine

Începând cu motoarele, un nou agregat pe benzină de 2.0 litri a fost adăugat la acest mix, alăturându-se unităţii de 2.5 litri care se poate regăsi pe cel mai nou Camry. Ca un motor convențional cu ardere internă, propulsorul nou are o eficiență termică maximă de 40% sau de 41% când este parte a unui sistem hibrid – identic cu unitatea de 2.5 litri.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noua generație Toyota Camry – Premieră!

Printre caracteristicile prezente se numără un sistem VVT-iE electric pe cama de admisie pentru un răspuns mai bun și un sistem D-4S de port și injecție directă. Suprafața de alunecare a fustei pistonului a fost, de asemenea, supusă unei finisări ca cea a unei oglinzi pentru a reduce fricțiunea, în timp ce pe suprafața cusăturii se creează niște caneluri înguste de trecere pentru a îmbunătăți rezistența la frecare.

Scaunele supapei de admisie cu jet de aer sunt în același timp compatibile cu un debit de admisie mai mare (o ieșire mai bună) și un flux tambur (un consum mai bun de carburant). Există, de asemenea, un sistem de răcire variabil cu un termostat electronic și pompă de apă pentru a asigura o gestionare adecvată a căldurii.

În particular, noul motor cu patru cilindri în linie produce maxim 171 CP la 6.600 rpm și un cuplu maxim de 205 Nm la 4.800 de rpm, urmând un raport de compresie de 13:1. În aplicațiile hibride, raportul de compresie este de până la 14:1, iar puterea este de 145 CP la 6.000 de rpm și 180 Nm la 4.400 rpm.

motor 2.0L Dynamic Force Toyota
Noul agregat 2.0 litre Dynamic Force Engine
  • 2.0 litri Toyota Hybrid System (THS II)

Vorbind de sistemele hibride, noul motor Dynamic Force de 2.0 litri va beneficia de (va fi parte a) sistemul Toyota Hybrid System (THS II) și va fi utilizat în noile generaţii ale modelelor Corolla hatchback şi Auris. Producătorul auto spune că noul sistem hibrid de 2.0 litri reprezintă o îmbunătățire față de sistemul actual de 1.8 litri, dar nu a furnizat nişte cifre/caracteristici pentru moment.

Vezi şi: Toyota anunţă lista premierelor sale de la Salonul Auto de la Geneva, printre care şi noul Auris

În schimb, se spune că sistemul hibrid de 2.0 litri are o nouă unitate de comandă a puterii (PCU) cu 20% mai mică și cu 10% mai ușoară decât cea din sistemul de 1.8 litri. Acest lucru permite ca PCU să fie plasat direct deasupra unei noi transmisii motor-generatoare (transaxle), unde motorul sincron cu curent alternativ prezintă o nouă structură de bobină cu fire mai mici și oțel magnetic nou dezvoltat.

Toyota
Toyota transaxle

Un nou format paralel cu reductorul de viteză ajută la reducerea pierderilor în cutia de viteze cu până la 25%. Motorul în sine are o putere maximă de 108 CP și cuplu de 202 Nm. Puterea este furnizată motorului dintr-o baterie nouă din hidrură de nichel-metal, care este mai mică și mai ușoară datorită unei structuri revizuite a acumulatorului și unui sistem de răcire mai compact.

Capacitatea rămâne identică cu cea a sistemului de 1.8 litri – 6.5 Ah – dar bateria are un număr mai mare de celule (180 vs 168) și operează și pe o tensiune mai mare (216 V vs 201.6 V).

  • Direct Shift-CVT: Un nou tip de transmisie variabilă continuă

Trecând la transmisii, cea mai mare noutate aici este CVT-ul Direct-Shift al Toyota, despre care susține că este primul care folosește o aşa-zisă „treaptă de lansare”. Aceasta ajută la îmbunătățirea eficienței transmisiei în rapoarte inferioare, unde eficiența centurii este slabă, de exemplu când are loc pornirea de la o oprire completă.

La pornire, transmisia utilizează acea treaptă de lansare, ducând la o accelerație mai bună, rezolvând în același timp problema unui sentiment de pornire foarte lentă care a existat anterior. Odată ce deplasarea se va efectua deja normal, o pompă cu ventilație foarte sensibilă va comuta sistemul de la treapta de lansare la funcţionarea cu ajutorul centurii.

Noua configurație permite adoptarea de game de viteze mai mari de până la 7.5 (trepte „virtuale”) pentru clasa de maşini cu motoare de 2.0 litri, pe care Toyota o pretinde a fi o figură de vârf. Folosind noua treaptă de lansare rezultă și o reducere a sarcinii de intrare, permițând utilizarea unor componente mai mici pentru centuri și role. Acest lucru, împreună cu un unghi mai restrâns al curelei (9 grade față de 11 grade), are ca rezultat o comutare a rapoartelor cu 20% mai rapid.

Potrivit Toyota, noul CVT Direct-Shift oferă o performanță de schimbare a treptelor egală sau mai mare decât DCT-urile produse de alte companii și o mai bună eficiență a combustibilului cu până la 6%.

Toyota Direct Shift CVT
Noul CVT Direct-Shift
  • Noua transmisie manuală cu şase trepte (6MT)

Pentru piețele care necesită o opțiune manuală, cum ar fi Europa, a fost introdusă o nouă cutie de viteze mecanică cu șase viteze. Noua unitate este cu 7 kg mai ușoară decât cea existentă și este mai scurtă cu 24 mm, datorită hub-urilor mai subțiri, a unui dop de revizie revizuit, a unei carcase mai subțiri și a omiterii acelor pentru rulmenți.

În afară de ambalajele îmbunătățite, transmisia include, de asemenea, sistemul iMT (Intelligent Manual Transmission), care generează automat un anumit număr de turaţii când are loc schimbarea în trepte superioare sau inferioare.

Unitatea cu șase trepte de 40 kg este capabilă să manipuleze un cuplu de până la 280 Nm.

Toyota a anunțat deja planurile de a introduce până la sfârșitul anului 2021 nouă motoare (17 variante), patru transmisii (10 variante) și șase sisteme hibride (10 variante). Noul motor Dynamic Force 2.0 litri, sistemul THS II de 2.0 litri, noul CVT Direct-Shift și noua transmisie manuală cu șase trepte sunt patru dintre componentele planificate, care au fost adăugate la cele introduse anterior.

Vezi şi: (video) Toyota va inunda piaţa: 17 motoare, 10 transmisii şi 10 variaţii noi de sisteme hibride în următorii 5 ani

Toyota future TNGA plans
  • Dynamic Torque Vectoring AWD & E-Four

Dar așteptați, sunt mai multe, deoarece au fost introduse și două noi sisteme de tracțiune integrală! Primul este destinat utilizării cu motoare pe benzină și permite distribuţia cuplului ori pe roata din stânga, ori pe cea din dreapta a punţii din spate, în funcție de condițiile de rulare. Dacă este necesar, ambreiajele cu clichet de pe ambii arbori din față și din spate pot fi folosite pentru a opri rotirea sistemului de acționare, care transmite forța de mişcare roților spate când este în modul 2WD.

Pentru vehiculele hibride, există noul sistem E-Four, care continuă să utilizeze un motor electric pentru a pune în mişcare roțile din spate. Noul sistem crește cuplul total pe roțile din spate cu 30% comparativ cu versiunile existente, în timp ce un nou sistem de control distribuie optim cuplul la roțile din spate în funcție de condițiile de rulare.

Aceste noi tracţiuni fac parte din trei noi sisteme AWD (opt variante) pe care Toyota le-a planificat pentru utilizarea în vehicule de pasageri, vehicule comerciale și vehicule electrice hibride.

Pentru mai multe detalii poţi explora două documente ataşate mai jos:

Cmentariile sunt închise