(video) Premieră: Noua Skoda Octavia facelift – toate detaliile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, 14 februarie, Skoda a ales să prezinte modelul actualizat Octavia în toate versiunile și caroseriile în care există. Cu peste 7.15 milioane de unități vândute, este de departe cel mai bine vândut model al mărcii din Republica Cehă.

Caracteristici cheie:

Exterior

  • Noul logo bidimensional ŠKODA și inscripția de pe hayon reflectă versiunea actualizată. Ambele caroserii sunt disponibile în patru niveluri de echipare – Essence, Selection, Sportline și RS.
  • Cel mai bine vândut bestseller al producătorului auto ceh dispune acum de șorțuri față și spate reproiectate, care măresc lungimea totală a hatchback-ului și a break-ului Combi cu 9 mm milimetri, până la 4.698 milimetri. Prizele de aer inferioare, perdelele de aer și trecerile la pasajele roților frontale au fost reproiectate și conferă mașinii un aspect mai dinamic. În plus, designerii au ajustat părțile laterale ale grilei radiatorului pentru a se potrivi cu înălțimea noilor faruri.
  • Farurile de bază folosesc acum doar tehnologia LED, standard.
    • Cea de-a doua generație a farurilor LED Matrix este disponibilă opțional pentru nivelurile de echipare Selection și Sportline, în timp ce vin standard pe modelele RS. Acestea creează o nouă semnătură luminoasă și conțin două module LED al căror aspect este îmbunătățit de noul element Crystallinium. Acesta accentuează contururile farurilor și arată ca sticla de cristal colorată.
    • În timp ce modulul exterior bi-LED este utilizat pentru faza scurtă și lungă, modulul interior are 36 de segmente individuale de matrice în două rânduri, cu 12 mai multe decât în generația anterioară. Acest lucru face ca iluminarea să fie și mai bună, în timp ce șoferii care vin din sens opus sunt protejați și mai eficient atunci când faza lungă este pornită.
    • Luminile anti ceață au fost înlocuite cu o funcție pentru orice vreme, adaptând în mod optim fluxul luminos la condițiile meteorologice respective.
    • Stopurile full LED – incluse standard – sunt disponibile în două versiuni.
      • Varianta de bază va veni cu nivelurile de echipare Essence și Selection.
      • Versiunea de top oferă, de asemenea, o funcție animată Coming/Leaving Home, precum și indicatoare de direcție animate care se extind în hayon, împreună cu partea superioară a grupului de lumini în formă de C. Aceste stopuri se oferă standard în echipările Sportline și RS, opțiune fiind pentru Selection.
  • Cu excepția modelului entry-level Essence, toate jantele sunt din aliaj și pornesc de la 16 inchi mărime. Sunt optimizate aerodinamic și sunt disponibile standard cu nivelul de echipare Selection. În funcție de echipare mai sunt valabile modele de 17, 18 și 19 inchi.
  • Paleta de culori cuprinde acum trei culori solide și alte șapte metalizate. Mamba Green este exclusiv pentru modelele Sportline și RS, în timp ce Phoenix Orange este disponibil numai pe Octavia Combi.

Interior

  • Designul planșei de bord nu a suferit schimbări cardinale. Octavia facelift vine cu echipamente standard și mai cuprinzătoare, inclusiv un monitor central de 10 inchi în combinație cu un monitor de mărimi similare în spatele volanului.
    • În premieră pentru seria de modele, un ecran central de 13 inchi este disponibil ca opțiune.
    • Chatbot-ul ChatGPT bazat pe AI va fi integrat standard în asistentul vocal Laura.
  • Un sistem Climatronic funcțional pe două zone este acum standard pe toate modelele, iar de la nivelul de echipare Selection se oferă un Phone Box de 15 W (încărcător wireless cu răcire).
  • Porturile USB-C oferă acum o putere de 45 W și, prin urmare, o putere de încărcare de trei ori mai mare decât înainte.
  • Pentru prima dată pe Octavia, sistemul modernizat de acces la vehicul fără cheie Kessy deblochează sau blochează automat vehiculul de îndată ce șoferul intră sau iese dintr-o zonă aflată la mai puțin de 1.5 metri de mașină.
  • Interiorul vine cu noi modele de tapițerie, ornamente și panouri de ușă. Skoda folosește materiale sustenabile în unele dintre cele nouă selecții de design, care sunt grupate în jurul celor patru niveluri de echipare. Exemplele includ țesături reciclate, piele tratată durabil, piele perforată (disponibilă în culorile negru și coniac, marcând o premieră pentru Octavia) tăbăcită folosind materiale durabile, inclusiv coji de cafea, etc.
    • Scaunele ergonomice frontale care se pot combina doar cu Suite Design au și un sigiliu de aprobare AGR (Healthy Back Campaign), precum și o funcție de ventilație și masaj.
  • Într-o altă premieră pentru Octavia, elementele decorative Unique Dark Chrome sunt utilizate în interior și pe volanul care prezintă acum noul logo bidimensional.

Sub capotă și caroserie

  • Motoarele de bază sunt un benzinar 1.5 TSI și un turbodiesel 2.0 TDI, cu 115 CP/220 Nm și 115 CP/300 Nm respectiv. Sunt cuplate doar la o cutie mecanică în șase trepte. Opțional în combinație cu benzinarul poate fi un sistem mild hybrid (în acest caz transmisia fiind un DSG cu șapte trepte, puterea totală nu se schimbă).
  • Urmează o unitate TSI de 1.5 litri cu 150 CP/250 Nm, combinată cu aceeași cutie mecanică. Opțional, acest motor poate fi de asemenea electrificat prin sistem mild hybrid în combinație cu DSG în șapte trepte. Alternativă este un TDI de 2.0 litri cu 150 CP și 360 Nm (vine cu DSG).
  • Cele mai puternice motoare sunt două benzinare de 2.0 litri, cu 204 CP/320 Nm și 265 CP/370 Nm. Ambele sunt cuplate la DSG, însă doar împreună cu primul se oferă tracțiune integrală, în restul fiind pe față.
  • Ce ține de sistemul mHEV: Energia recuperată în timpul frânării este stocată într-o baterie litiu-ion de 48 volți, folosind un demaror-generator cu o curea de 48 V, răcit cu apă. Tehnologia susține motorul cu ardere internă cu o creștere a puterii electrice sau permite mașinii să ruleze cu motorul complet oprit. Atunci când este necesară mai puțină putere, ambele motoare 1.5 TSI pot opri doi cilindri pentru a reduce consumul de combustibil. Turbina are geometrie variabilă și eficiență termică superioară.
  • Ambele motoare 2.0 TSI injectează combustibil cu o presiune de 350 bar și dispun de ridicare variabilă a supapelor. Admisia îmbunătățită a aerului și optimizarea frecării contribuie la creșterea puterii. Varianta cu 204 CP rulează pe ciclul Budack cu un raport de compresie crescut de 12,2:1 și este cu 14 CP mai puternică decât înainte. Cel mai bun motor pe benzină al modelului Octavia RS produce acum 265 CP (+20).
  • La ambele motoare 2.0 TDI, un arbore cotit actualizat cu pistoane din oțel reduce eficient pierderile de căldură, crescând în același timp viteza de ardere. Presiunea de injecție este de 2.200 bar, în timp ce turbocompresorul beneficiază de geometrie variabilă a turbinei, care asigură o presiune optimă de supraalimentare pe o gamă largă de turații, rezultând o caracteristică mai lină a curbei de putere. Sistemul optimizat de tratare a gazelor de eșapament, care reduce emisiile de oxid de azot (NOx), este poziționat acum aproape de motor și utilizează un proces de dozare dublă pentru a injecta AdBlue în amonte de două convertizoare catalitice SCR dispuse în serie.
  • Mașinile cu motoare de până la 150 CP, inclusiv, vin cu o bară de torsiune pe puntea din spate. În rest, cu celelalte motoare superioare, este o suspensie multi-link.
  • Octavia facelift a primit un sistem hidraulic de frânare, cu două circuite și un amplificator electromecanic.
  • Pe lângă șasiul standard, mașinile cu pachet Rough Road au o gardă la sol mai mare cu 15 mm, iar cele cu șasiu Sport una mai mică cu 15 mm.
  • În funcție de echipare se poate opta și pentru amortizoare adaptive DCC sau DCC Sport (care micșorează garda la sol cu încă 10 mm). Modelul RS are un șasiu special RS Sport, care poate fi de asemenea combinat cu amortizoare adaptive.

Asistență și protecție

  • S-a înlocuit Driver Alert cu Attention and Drowsiness Assist, așa cum este în noile Superb și Kodiaq. Sistemul monitorizează comportamentul șoferului și evaluează nivelul de somnolență.
    • În timp ce Driver Alert a analizat în principal datele de la servodirecția electromecanică, Attention and Drowsiness Assist accesează informații de la diferite unități de control ale vehiculului, cum ar fi Lane Assist.
    • Utilizează un algoritm inovator pentru a recunoaște neatenția pe termen scurt (distragerea atenției) și neatenția pe termen lung (oboseala). Acesta detectează abaterile de la comportamentul normal al direcției la viteze de peste 65 km/h și evaluează continuu comportamentul șoferului pentru a trage concluzii cu privire la capacitatea sa de a conduce.
    • Dacă sistemul concluzionează că șoferul este obosit, acesta declanșează avertismente vizuale și sonore în Virtual Cockpit în trei niveluri: recomandare, avertizare și escaladare.
  • Recunoașterea mai avansată a semnelor de circulație oferă, de asemenea, asistență îmbunătățită pentru șofer.
  • Noul sistem Intelligent Park Assist (disponibil numai cu DSG) permite modelului să intre și să iasă automat din spațiile de parcare paralele și perpendiculare. Pe lângă controlul direcției, la fel ca Park Assist la alte modele Skoda, acum se ocupă și de frâne, viteză și direcția de deplasare (înainte și înapoi). De asemenea, mașina se va opri automat dacă sistemul detectează un obstacol.
  • Viitorul sistem Remote Park Assist (disponibil doar cu DSG) va merge chiar mai departe. Acesta va permite șoferului să controleze manevrele Intelligent Park Assist de la distanță din afara vehiculului prin intermediul aplicației MyŠkoda. Autovehiculul și smartphone-ul comunică prin Bluetooth atunci când utilizatorul se află la mai puțin de patru metri. Tot ce trebuie să facă este să selecteze tipul de manevră din aplicație și direcția în care se dorește ieșirea din locul de parcare. Viteza maximă în timpul manevrei este de 9.5 km/h.
  • Până la 10 perne de aer pot proteja pasagerii în caz de accident. Cele laterale pentru pasagerii din spate sunt disponibile ca opțiune.

Caracteristici Octavia Sportline

  • În variantele Sportline, ŠKODA Auto combină elemente ale aspectului RS cu alte sisteme de propulsie din serie: 1.5 TSI cu 150 CP, 2.0 TSI cu 204 CP și tracțiune integrală, precum și cele două motoare diesel de 2.0 TDI cu 85 kW (115 CP) și 110 kW (150 CP). Suspensia sport coborâtă cu 15 milimetri și direcția progresivă sunt, de asemenea, incluse standard.
  • Grila de radiator, ramele geamurilor și oglinzile laterale sunt finisate în Black Magic metalizat, iar geamurile laterale spate și luneta sunt făcute fumurii. Buzele de pe spoilerul față și de pe hayonul hatchback-ului sunt, de asemenea, vopsite în Black Magic metalizat, la fel precum spoilerul de plafon de pe Combi. Bara de protecție spate are un difuzor în același Black Magic.
  • Stopurile LED cu semnalizatoare animate și funcția animată Coming/Leaving Home sunt standard, în timp ce farurile LED Matrix sunt disponibile opțional. Standard vine cu jante aero Slagard negre de 17 inchi. Aripile frontale sunt împodobite cu embleme Sportline reproiectate. Noul logo bidimensional de pe capotă și inscripția ŠKODA de pe hayon sunt negre. Inscripția proiectată pe sol prin intermediul portierelor frontale este conformă cu noua nomenclatură a mărcii. Plăcile din pragurile interioare sunt finisate în negru.
  • Interiorul Octavia Sportline este, de asemenea, modelat după Octavia RS. Exemplele includ volanul sport multifuncțional cu trei spițe îmbrăcat în piele, aspectul din oțel inoxidabil al pedalelor și benzile decorative în Black Middle Carbon pe tabloul de bord și în negru lucios pe uși. În Sportline Design Selection, tapițeria scaunelor sport este fabricată din țesătură gri reciclată și piele artificială. Pielea artificială este, de asemenea, utilizată pentru ornamentele ușilor și PAD-ul de pe tabloul de bord, completat cu rânduri duble de cusături gri.

Caracteristici Octavia RS

  • Vine exclusiv cu motorul 2.0 TSI care livrează 265 CP. Suspensia sport standard este coborâtă cu 15 milimetri și împreună cu direcția progresivă, dar și diferențialul VAQ cu alunecare limitată controlat electronic, asigură tracțiune și dinamică excelentă în orice situație. Dispune acum de un eșapament sport autentic cu terminații negre, standard. Noul software al motorului contribuie la sunetul generat. Acesta crește turațiile motorului la pornire și oferă și mai multă plăcere în modul de conducere Sport.
  • Grila de radiator, ramele geamurilor și oglinzile laterale sunt finisate în negru lucios, la fel ca și railings-urile de acoperiș de pe Octavia Combi RS. Accentele negre pot fi găsite și pe spoilerul față, căruia i s-a dat o notă sportivă suplimentară și este vopsit în aceeași culoare ca pragurile laterale, dar și pe difuzorul spate. În stilul RS tipic, bara de protecție posterioară dispune de o bandă reflectorizantă roșie care se întinde pe întreaga lățime a vehiculului.
  • Geamurile laterale din spate și luneta sunt fumurii. Exclusive pentru Octavia RS sunt jantele negre și optimizate aerodinamic din aliaj Comet de 18 inchi și noile jante opționale din aliaj Elias de 19 inchi în argintiu sau antracit. Standard vine cu farurile și stopurile de top. În plus, are un nou design al logoului RS.
  • Interiorul modelului este predominant finisat în negru sportiv. Monitorul de 13 inci și un sistem de navigație vine standard, precum un cover retractabil automat în portbagajul lui Combi. Standard este un RS Fabric Design Selection, iar opțional RS Suite Design Selection.
    • Scaunele sport cu tetiere integrate și noul logo RS au material textil matlasat cu cusături decorative roșii pe suporturi.
    • Tapițeria decorativă de pe tabloul de bord este acoperită cu neopren și are rânduri duble de cusături contrastante roșii.
    • Neoprenul este, de asemenea, combinat cu piele artificială pe panourile ornamentale ale ușilor.
    • Benzile decorative de pe uși au un finisaj negru lucios, în timp ce tabloul de bord are ornamente Black Middle Carbon.
    • Volanul sport multifuncțional cu trei spițe este acoperit cu piele, în timp ce pedalele au un aspect din oțel inoxidabil.
  • În varianta opțională RS Suite Design Selection, scaunele sport au huse perforate din microfibră Suedia și piele artificială. Există cusături contrastante roșii suplimentare pe suprafața scaunului și pe spătar. Scaunele frontale vin cu reglare electrică, o funcție de memorie și reglarea adâncimii pernei scaunului, toate standard, alături de suport lombar reglabil și o funcție de masaj.
    • Combinația dintre Suedia și piele artificială poate fi găsită și pe panourile ușilor din RS Suite Design Selection. PAD-ul de pe tabloul de bord este acoperit cu Suedia și prezintă rânduri duble de cusături contrastante roșii.

Nu și fără Simply Clever

  • Octavia facelift introduce un cover automat retractabil opțional pentru portbagaj, care poate fi montat pe Combi pentru a facilita accesul la zona de încărcare.
  • O cutie de depozitare dedicată pentru a ține gențile, paharele și sticlele pasagerilor din spate își face, de asemenea, debutul.
  • Buzunarul multifuncțional din portbagaj are acum două cârlige variabile.
  • Suportul opțional pentru tabletă de pe spătarul scaunelor frontale este acum disponibil și pentru scaunele sport.
  • Racleta de gheață din zona bușonului rezervorului de combustibil și umbrela opțională din ușa frontală sunt acum fabricate din materiale durabile.
  • Peria manuală din compartimentul dedicat din ușa frontală rămâne standard.

Lansarea pe piață va avea loc în curând. În mod evident va ajunge și în Republica Moldova.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise