(video) Premieră: Noua Toyota GR Yaris – trei cilindri, 261 CP, cutie manuală şi tracţiune integrală

Toyota prezintă a doua maşină de serie făcută de către divizia TOYOTA GAZOO Racing – noul GR Yaris – la Tokyo Auto Salon (o expoziţie orientată mai mult pe maşini sportive şi tunate)! Modelul este o mașină de performanță pură, născută din experiența câștigătoare a titlului câştigat de Toyota în Campionatul Mondial de Raliuri.

Situată acum în partea de sus a familiei Yaris, GR Yaris este un model unic care beneficiază de abilitățile de proiectare și inginerie ale TOYOTA GAZOO Racing și ale Tommi Mäkinen Racing, partenerul Toyota în WRC. Pe lângă faptul că servește drept model oficial de omologare pentru dezvoltarea viitoarei mașini de WRC, acesta are, de asemenea, toate atributele necesare proprietarilor care doresc să concureze cu succes în competițiile locale de raliuri.

Programată pentru lansare în a doua jumătate a anului 2020, aceasta va urma GR Supra ca cel de-al doilea model global GR de la Toyota.

Noul GR Yaris este primul automobil sportiv cu tracțiune integrală a Toyota și primul său model de omologare pentru Campionatului Mondial de Raliuri de la sfârșitul producției modelului Celica GT-FOUR în 1999.

De-a lungul a două generații și trei modele, Celica GT-FOUR a participat în cele mai de succes campanii WRC de la Toyota, o epocă de aur care a adus companiei 30 de victorii în raliuri, patru titluri de campioni și o cupă a constructorilor. Cu referinţă la ilustrul său predecesor și la tehnologia sa de tracțiune integrală, GR Yaris are un logo GR-FOUR pe hayon.

Ca model de omologare, GR Yaris va sprijini dezvoltarea unei noi mașini de competiție pentru campania WRC a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team. De când a reintrat în campionat în 2017, Toyota a câștigat atât Cupa Constructorilor din 2018, iar în 2019 Ott Tänak a devenit campion de partea echipei Toyota.

Echipa WRC specializată de designeri și ingineri de la Tommi Mäkinen Racing s-a concentrat pe perfecționarea aerodinamicii, distribuției greutății și masei mici a noii mașini – cele trei calități esențiale pentru obținerea celor mai bune performanțe de conducere.

O linie de acoperiș coborâtă a îmbunătățit capacitatea mașinii de a tăia aerul, în timp ce poziționarea noului motor turbo de 1.6 litri mai în spate spre centrul mașinii și localizarea bateriei în portbagaj a ajutat la producerea unui echilibru mai bun al șasiului pentru o manevrabilitate îmbunătățită, stabilitate și receptivitate.

Carcasa corpului cu trei uși este fabricată din materiale ușoare, inclusiv polimer din fibră de carbon și aluminiu, pentru a oferi un raport putere-greutate impresionant, în timp ce noua platformă a permis extinderea ecartamentului spate și instalarea unei noi suspensii cu braţe duble în spate. De asemenea, echipa a conceput întăriri pentru sub membrii laterali pentru a se asigura că potențialul suspensiei poate fi realizat la maxim.

Pentru a asigura că toate planurile funcţionează în practică, GR Yaris a fost pus la încercare de către piloţi de curse profesionale și de raliu în timpul programului de dezvoltare. Chiar şi Fernando Alonso a pus mâna pe ea.

Deși noul GR Yaris este topul de gamă în familia Yaris, are un design unic, cu un corp cu trei uși și un acoperiș coborât cu 91mm, creând o siluetă ca de coupe. Ușile fără rame la geamuri nu fac decât să confirme asta. În partea din față, designul grilei radiatorului și a barei de protecţie faţă exprimă statutul autentic al autoturismului GR, în timp ce bara de protecţie spate, lată și care încorporează un difuzor de aer, alături de aripile musculare, se potrivesc cu jante din aliaj de 18 inci.

Motorul lui GR Yaris este o unitate turbo G16E-GTS cu trei cilindri complet nouă, care beneficiază de tehnologiile din motorsport pentru a maximiza performanța, şi include printre altele răcire cu piston cu jet multi-ulei, supape de evacuare cu un diametru mai mare și un port de admisie parțial prelucrat. Cu un volum de 1.618 cm³, produce maxim 261 CP și un cuplu de 360 ​​Nm! Interesant este că modelul în specificaţie japoneză produce 272 CP şi 370 Nm din acelaşi motor!

Compact și ușor, motorul DOHC cu 12 supape este dotat cu un turbo compresor cu rulment cu bile cu o singură defilare și este cuplat la o transmisie manuală cu șase trepte, proiectată pentru a se potrivi cu un cuplu ridicat.

Atingerea unui raport putere-greutate foarte bun a fost un obiectiv esențial pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor de performanță ale GR Yaris. Carcasa caroseriei este construită preponderent din materiale ușoare, inclusiv un nou polimer din fibră de carbon pentru acoperișul care poate fi modelat prin compresie. Aluminiu este utilizat pentru capotă, uși și hayon.

Ca urmare, GR Yaris are puterea unui hot-hatch din segmentului C, dar greutatea unei mașini din segmentul B (doar 1.280 kg). Raportul său putere-greutate este de numai 4.9 kg per CP şi aceasta contribuie la un sprint 0-100 km/h în mai puțin de 5.5 secunde! Viteza maximă este limitată electronic la 230 km/h.

Performanța noului GR Yaris este susținută de un nou sistem de tracțiune integrală numit GR-FOUR, conceput pentru a optimiza puterea de antrenare la fiecare roată, fiind, de asemenea, simplu și ușor. Distribuția cuplului între punțile față și spate este guvernată de un cuplaj cu răspuns mare. Ca o opțiune în Circuit Pack, două diferențiale Torsen cu alunecare limitată gestionează distribuţia de cuplu între roțile din stânga și cele din dreapta pentru a oferi un control natural și direct al mașinii.

Sistemul ingenios folosește raporturi de viteză ușor diferite pentru osiile față și spate și permite un interval teoretic a echilibrului cuplului față/spate: de la 100:0 (fie tracțiune față completă la necesitate), ori 0:100 (tracțiune spate completă la necesitate). Această flexibilitate oferă un avantaj de performanță față de sistemele AWD la cerere care folosesc cuplaj dublu sau permanent, cu diferențial central. Sistemul GR FOUR are, de asemenea, o greutate considerabil scăzută.

Șoferul poate ajusta performanța tracțiunii pe patru roți pentru a se potrivi cu preferințele sale sau cu situația de conducere folosind un comutator special din habitaclu. În modul normal, distribuția cuplului față/spate este în raport de 60:40; în modul Sport, echilibrul se deplasează pe puntea din spate cu o distribuție de 30:70 pentru a obține o calitate distractivă de a conduce pe drumurile și circuitele vânturate, iar în modul Track setarea de bază este 50:50 pentru o conducere rapidă și competitivă pe circuite sau etape speciale. În fiecare mod, echilibrul de cuplu se va regla automat ca răspuns la intervenţiile șoferului, comportamentul vehiculului și condițiile de drum sau de circuit.

GR Yaris are o platformă nouă, dedicată, care combină partea frontală a platformei GA-B a Toyota – debutând în noul model Yaris în 2020 – cu spatele platformei GA-C. Acest lucru permite un nou design de suspensie și acomodarea sistemului GR-FOUR de tracțiune integrală, contribuind în același timp la stabilitatea și manevrabilitatea excelentă a mașinii.

În cazul în care noul Yaris standard folosește o suspensie spate cu o bară de torsiune, GR Yaris are o configurație cu braţe duble, fiecare element fiind optimizat pentru performanță. În față se folosește un sistem de structuri MacPherson.

Sistemul de frânare performant al modelului dispune de discuri frontale mari şi ventilate, de 356 mm, cu etriere cu patru pistoane, proiectate pentru a face față cerințelor riguroase.

Clienții își vor putea moderniza maşina cu un Circuit Pack opțional. Acesta echipează mașina cu un diferențial cu alunecare limitată Torsen atât pe puntea față, cât și pe cea din spate, o suspensie modificată și jante din aliaj forjat de 18 inci cu anvelope Michelin Pilot Sport 4s de mărimi 225/40R18.

Pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor sale de performanță pentru GR Yaris, Toyota a deschis o nouă întreprindere la uzina sa din Motomachi, Japonia, cu o linie dedicată fabricării de mașini sport GR. În locul sistemului transportor tradițional, corpurile și liniile de asamblare cuprind o serie de celule diferite conectate de vehicule automate ghidate.

Producția fiecărui vehicul necesită un număr mare de procese manuale, pentru care Toyota folosește o echipă specializată de muncitori calificați. Designul fabricii și talentul forței de muncă permit asamblarea cu înaltă precizie a caroseriei vehiculelor extrem de rigide la niveluri greu de atins pe liniile de producție standard.

Preţul de start în Japonia pentru o ediţie specială de start a modelului este de minim 32.500 de euro.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Specificaţii (modelul european):

GALERIE FOTO (inclusiv modelul în specificaţie japoneză):

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/