(video) Premieră: Noul BMW M4 Coupe facelift propune trei opțiuni de putere, iar decapotabila doar una

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nu plecăm departe. În paralel cu premiera modelelor standard non-M, BMW introduce familia actualizată BMW M4 Coupe/Convertible. Mai multă putere, elemente de design restilizate, noi opţiuni de personalizare şi inovaţii digitale, BMW M GmbH continuă povestea de succes a celor mai bine vândute modele ale sale în segmentul median premium!

Precizare importantă din start: decapotabila este valabilă doar în format M4 Competition cu M xDrive și doar cu cel mai performant motor!

Caracteristici cheie:

EXTERIOR

  • Grila BMW verticală mare, cu lamele duble tip M dispuse orizontal, pasaje puternic modelate ale roţilor şi praguri laterale evazate proeminent, cu un finisaj negru lucios contrastant, precum şi ataşamente pentru spoilerele faţă şi spate înseamnă o referire clară la potenţialul lor dinamic.
  • Un plafon din plastic ranforsat cu carbon (CRP) este disponibil standard pentru toate variantele de BMW M4 Coupé.
    • Acoperişul opţional din oţel, disponibil gratuit, include un plafon glisant din sticlă acţionat electric şi oferă un accent suplimentar de design: partea metalică a acoperişului este finisată în negru lucios.
  • Dimensiunile jantelor specifice fiecărei punţi asigură un transfer excelent al forţelor laterale în timpul virajelor dinamice.
    • Noile BMW M4 Coupé şi BMW M4 Competition Coupé sunt echipate standard cu jante M forjate de 18 inchi, din aliaj uşor, pe puntea faţă şi de 19 inchi pe cea din spate.
    • Configuraţia standard a BMW M4 Competition Coupé cu M xDrive şi BMW M4 Competition Convertible cu M xDrive cuprinde jante M forjate, din aliaj uşor, de 19 inchi pe puntea faţă şi de 20 de inchi pe cea din spate.
    • Combinaţia de jante M de 19 inchi şi 20 de inchi, din aliaj uşor, este disponibilă opţional şi pentru noile BMW M4 Coupé şi BMW M4 Competition Coupé.
    • Nou în gama de echipamente speciale pentru toate variantele de model sunt jantele M forjate, din aliaj uşor, în dimensiunile de mai sus, cu design double-spoke şi, în premieră, cu finisaj argintiu.
  • Farurile reproiectate conferă părţii frontale un aspect modern. Interiorul farurilor LED, acum o echipare standard, este structurat şi mai distinctiv. Atât faza scurtă, cât şi cea lungă sunt produse acum de acelaşi modul LED. Două elemente LED verticale, fiecare aliniate într-o formă de vârf de săgeată, îşi asumă funcţia de lumini de poziţie şi de zi, precum şi de semnalizatoare.
    • Farurile LED adaptive cu faza lungă cu funcţie matrix cu efect antiorbire sunt disponibile opțional. Acestea sunt recunoscute după inserţiile albastre şi au o funcţie de iluminare în viraje şi funcţia de lumină urbană. Utilizarea funcţiei de lumină urbană asigură o iluminare optimizată a zonelor de pe marginea drumului la deplasări cu viteză redusă pe drumurile identificate de datele de navigaţie ca zone construite. Funcţia de fază scurtă este apoi comutată când a fost atinsă o viteză de 35 km/h.
    • În plus, împreună cu farurile LED adaptive sunt disponibile şi lumini M Shadow Line cu accente întunecate în interior.
    • Farurile LED adaptive sunt completate cu un design impresionant atât din punct de vedere vizual, cât şi tehnologic al stopurilor LED, care sunt disponibile pentru toate versiunile noi ale tuturor modelelor BMW M4. Acestea folosesc tehnologia laser pentru un efect spectaculos. În interior, diodele laser produc o iluminare uniformă a fasciculelor de fibră de sticlă, ale căror grafice luminoase tridimensionale în filigran completează grupurile optice.
  • Un nou design al suprafeţei de contur atât a siglei BMW, cât şi a siglei M din spatele modelelor Competition adaugă alte accente subtile pentru o eleganţă sofisticată. Baza logoului BMW este finisată acum în negru lucios. Logoul mărcii BMW M GmbH situat pe hayon a fost completat de un contur argintiu.
  • O caracteristică specială concepută exclusiv pentru BMW M4 Coupé pentru personalizarea aspectului exterior este grafica de design M opţională pentru capotă şi hayon. Aceasta este realizată printr-un proces automatizat special de vopsire şi NU prin benzi autocolante, pentru o calitate excepţională a finisajelor. Elementele de culori contrastante sunt disponibilă fie în negru lucios, fie în roşu lucios.

INTERIOR

  • Disponibil standard, volanul M cu butoane multifuncţionale, două butoane M şi padele de schimbare manuală a treptelor de viteză de pe modelele Competition vin cu o imagine şi mai puternic inspirată din motorsport. Noul design cuprinde o secţiune aplatizată a părţii inferioare a volanului şi braţe modificate. Un marcaj central roşu în poziţia ora 12 subliniază orientarea sportivă a designului volanului.
    • Mai mult, pentru prima dată, un volan M Alcantara este disponibil cu acelaşi design şi aceeaşi gamă de funcţii.
    • O funcţie de încălzire este disponibilă opţional pentru ambele variante de volan.
  • Aranjamentul cockpitului specific M include şi un panou de comandă pe consola centrală, pe care sunt situate maneta schimbătorului de viteze sau comutatorul selectorului de viteze, butonul roşu Start/Stop, controlerul BMW iDrive, butoanele Setup şi M Mode. Acestea pot fi activate pentru configuraţia individuală a automobilului, precum şi pentru gama de funcţii ale afişajelor din cockpit şi ale sistemelor de asistare a condusului, care pot fi adaptate pentru a se potrivi situaţiei de condus.
  • Elemente din zona planşei de bord, panoul de control şi capacul suportului de pahare sunt oferite acum standard în versiunea Dark Graphite mat. Benzile ornamentale de interior în aluminiu rombic antracit, precum şi în noua variantă aluminiu fin lustruit pot fi comandate acum ca opţiuni. Panoul de instrumente disponibil opţional în versiunea Sensatec are o structură de suprafaţă mai rafinată.
  • Scaunele sport M sunt standard şi oferă mai multe opţiuni de reglare cu acţionare electrică, tetiere integrate şi sigle de model iluminate.
    • Poziţia ideală la volan poate fi salvată folosind funcţia de memorie.
    • Scaunele încălzite atât pentru conducător, cât şi pentru pasagerul din faţă sunt, de asemenea, standard, ventilația fiind opţiune.
    • Tapițeriile standard cu piele Merino, şi cele opţionale cu conţinut extins de piele Merino, BMW Individual cu conţinut extins de piele Merino şi BMW Individual cu conținut integral cu piele Merino sunt toate disponibile în patru culori diferite.
  • Scaunele M Carbon – opţionale, complet reglabile electric şi încălzite – asigură o conexiune optimizată între conducător şi automobil. Acestea combină funcţionalitatea din motorsport cu un design uşor, o finisare modernă şi un nivel ridicat de confort pe distanţe lungi. Utilizarea CFRP pentru elementele structurale ale scaunului şi spătarului, precum şi decupajele din zona suporturilor laterale şi de sub tetiere au ca rezultat o reducere a greutății cu 9.6 kg în comparaţie cu scaunele sport standard.
  • Un sistem Air Collar poate fi comandat ca opţiune exclusivă pentru modelul decapotabil. Acesta generează un flux de aer reglabil în trei trepte, oferind căldură plăcută pentru gâtul ocupanților scaunelor frontale, inclusiv în timpul condusului cu acoperişul coborât şi indiferent de temperatura exterioară.
  • Și modelele M4 beneficiază de noul iDrive cu sistem de operare BMW 8.5. Combinaţia de ecrane complet digitale cuprinde un monitor de 12.3 inchi în spatele volanului şi un monitor de control tactil central de 14.9 inchi.
    • Sistemul de afişare şi operare include şi Asistentul Personal Inteligent BMW.
    • Grafica specifică M şi conţinutul de pe ecranul de informaţii şi de pe monitorul de control au fost completate de o nouă formă de funcţionare pentru sistemul de control automat al climei pe trei zone, disponibil standard.
    • Setarea temperaturii, intensitatea ventilaţiei, încălzirea atât a scaunului, cât şi a volanului pot fi controlate acum, în funcţie de echiparea automobilului, printr-o opţiune specială de meniu în partea inferioară a displayului central, fie prin intermediul comenzii vocale.
  • Un standard BMW Live Cockpit Professional cuprinde şi sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud. O altă opţiune standard este BMW Head-up Display, care proiectează pe parbriz, într-un stil specific M, informaţii legate de condus, inclusiv reprezentarea multicoloră a intervalului de turaţii, lumini de schimbare şi M View.
    • BMW Live Cockpit Professional mai pune pe mașină două porturi USB pentru transferul de date şi o interfaţă de reţea wireless, precum şi integrarea smartphone-ului, care permite, printre altele, utilizarea Apple CarPlay şi Android Auto.
    • Standard mai este un încărcător wireless pentru smartphone-uri şi un sistem audio Hi-Fi cu 10 surse de sunet şi un amplificator de 250 W.
  • Standard mai este Ambient Lighting, care include acum şi iluminarea de contur integrată în capacul gurilor de ventilaţie. Există nouă culori diferite. Pachetul de iluminat interior include, de asemenea, un scenariu atmosferic Welcome şi Goodbye, precum şi semnale luminoase care indică o uşă deschisă şi apeluri telefonice primite.

SUB CAPOTĂ ȘI CAROSERIE

  • Motoarele cu şase cilindri în linie utilizate combină caracteristicile tipice de a urca în turaţii oferite de motoarele de la BMW M GmbH cu versiunea actuală a tehnologiei M TwinPower Turbo. Toate variantele motorului de 3.0 litri impresionează prin livrarea liniară a puterii şi caracteristicile de cuplu ridicat pe o plajă mare de turaţii.
    • Caracteristicile de design ale motorului derivă direct din motorsport şi includ carterul extrem de rigid, care este fabricat într-un design cu punte închisă, fără manşon, arborele cotit forjat cu masă redusă şi învelişul de fier care este aplicat pe căptuşeala cilindrilor printr-o pulverizare voltaică (AWSP). Fabricat printr-un proces de imprimare 3D, miezul chiulasei prezintă o direcţionare optimizată a canalelor de răcire, ceea ce nu poate fi realizat folosind tehnologia convenţională de turnare a metalelor. În acest fel, atât managementul masei, cât şi al temperaturii sunt optimizate. La fel ca sistemul de răcire, alimentarea cu ulei este aliniată la cerinţele speciale ale utilizării pe circuite.
    • Tehnologia M TwinPower Turbo cuprinde două turbocompresoare mono-scroll, fiecare dintre ele alimentând trei cilindri. Intercooling-ul indirect, facilitat de un circuit de joasă temperatură şi compresoare specifice, optimizează puterea unităţii de încărcare. Mai mult, pachetul tehnologic include sistemul de injecţie pe benzină High Precision Injection care funcţionează la o presiune maximă de 350 bar, controlul variabil al supapelor VALVETRONIC şi controlul variabil al arborelui cu came Double VANOS. Sistemul de propulsie foloseşte o combinaţie unică de tehnologii pentru controlul admisiei de aer şi combustibil, tehnologii unde BMW are o experienţă de decenii în implementare.
  • Doar motorul de pe noul M4 Coupe facelift este disponibil în trei niveluri de performanţă!
    • 480 CP/550 Nm + cutie mecanică în șase trepte pentru M4 Coupé cu tracțiune spate (0-100 km/h în 4.2 secunde).
    • 510 CP/650 Nm + cutie M Steptronic cu opt trepte cu Drivelogic pentru M4 Competition Coupé cu tracțiune spate (0-100 km/h în 3.9 secunde).
    • 530 CP la 6.250 rpm și 650 Nm (2.750-5.730 rpm) + cutie M Steptronic cu opt trepte cu Drivelogic pentru M4 Competition Coupé/Convertible cu M xDrive.
  • În timp ce noul BMW M4 Competition Coupé cu M xDrive este capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 3.5 secunde, decapotabila are nevoie de 3.7 secunde. Toate variantele de model ating o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h, care poate fi crescută opțional la 290/280 kmh.

Specificații tehnice în detalii

  • Sistemul de tracţiune integrală orientat către puntea spate în combinaţie cu un diferenţial M activ complet variabil în transmisia punţii spate asigură experienţa sportivă în viraje. Prin meniul de configurare, conducătorul poate selecta, pe lângă setarea implicită 4WD, modul 4WD Sport, în care un procent şi mai mare de cuplu este direcţionat către puntea spate. Mai mult, atunci când DSC este dezactivat, modul 2WD devine disponibil pentru transmiterea puterii exclusiv către roţile din spate.
  • Rigiditatea ridicată la torsiune a structurii caroseriei şi conexiunile suspensiei creează premisele ideale pentru agilitate care inspiră şi răspuns spontan la comenzile de direcţie. Cinematica şi elastocinematica specifice M ale punţii faţă cu dublu braţ transversal şi a celei spate cu suspensie multibraţ garantează armonia dintre dinamica extremă de condus şi caracteristicile de confort echilibrat pe toate modelele din serie, atât în utilizarea de zi cu zi, cât şi în călătoriile mai lungi.
    • Trei hărţi caracteristice sunt disponibile prin meniul M Setup pentru ajustări individuale ale suspensiei M Adaptive, care este disponibilă standard.
    • Alte componente ale tehnologiei suspensiei includ direcţia M Servotronic şi sistemul de frânare integrat, care este utilizat împreună cu frânele M Compound, oferite standard sau cu frânele opţionale M carbon-ceramice.
  • Aplicarea integrată a tuturor sistemelor de propulsie şi suspensie, care a fost testată, printre altele, pe circuitul Nürburgring, garantează şi în traficul de zi cu zi o manevrabilitate extrem de dinamică şi control cu precizie.
    • O formă a plăcerii de a conduce, unică în segment, este oferită de sistemul de control al stabilităţii DSC (Dynamic Stability Control), care, pe lângă modul M Dynamic, asigură 10 trepte de control pentru derapaje.
    • Prin intermediul funcţiei M Traction Control, disponibilă opţional pentru BMW M4 Coupé şi standard la toate modelele Competition, conducătorul poate reduce intervenţiile sistemului în etape pentru a se apropia cu controlat de limitele condusului atunci când maşina este utilizată pe circuit, de exemplu.
    • M Drift Analyzer este o altă expresie unică a plăcerii de a conduce BMW.

ASISTENȚĂ

  • Funcţionarea sistemelor de asistare a condusului poate fi controlată prin intermediul butonului M Mode situat pe consola centrală, pentru a garanta experienţa captivantă tipică a condusului unui automobil sport de înaltă performanţă.
    • De exemplu, în modul TRACK disponibil opţional, care este conceput pentru utilizarea pe circuit, toate sistemele de confort şi siguranţă sunt dezactivate temporar.
  • Echipamentul standard pentru noile BMW M4 Coupé/Cabrio include controlul distanţei de parcare (Park Distance Control) cu senzori în faţă şi în spate, cruise control cu funcţie de frânare, avertizare la coliziune frontală cu intervenţie de frânare, avertizare la părăsirea benzii, inclusiv funcţia de revenire pe bandă cu asistenţă la direcţie, recunoaşterea indicatoarelor rutiere cu informaţii despre limita de viteză şi indicator privind interdicţia de depăşire.
    • Caracteristicile opţionale pentru modelele Competition includ asistent de control al direcţiei şi al benzii cu asistenţă automată pentru limitarea vitezei, asistent pentru menţinerea benzii şi recunoaşterea fazelor semaforului (funcţie limitată la anumite pieţe), precum şi cruise control activ cu funcţie Stop & Go, ca parte integrantă a Driving Assistant Professional.
  • Asistentul de parcare facilitează parcarea automată (intrarea în/ieşirea din spaţii) şi include şi asistentul de marşarier standard.

Personalizare specială cu pachetul exterior M Carbon, pachetul M Race Track şi accesorii BMW M Performance

  • Un pachet exterior M Carbon specific modelului este disponibil pentru personalizarea precisă a acestor automobile de înaltă performanţă, aducând în prim-plan şi mai intens caracterul de curse al ambelor modele. Pachetul exterior M Carbon include inserţii pentru prizele de aer faţă larg deschise şi un difuzor spate, capace de oglinzi exterioare şi – exclusiv pentru BMW M4 Coupé – un spoiler spate CFP.
  • Greutatea automobilului este redusă cu până la 25 de kilograme datorită pachetului M Race Track, disponibil opţional, care include, pe lângă frâne ceramice M Carbon, scaune-scoică M Carbon atât pentru conducător, cât şi pentru pasagerul din faţă, precum şi benzi ornamentale de interior din fibră de carbon lucioasă.
  • Accesoriile BMW Performance oferă opţiuni suplimentare pentru adaptarea experienţei intense de condus şi a aurei dinamice a noilor maşini sport de înaltă performanţă pentru a se potrivi preferinţelor conducătorului. Gama de opţiuni retrofit specifice modelului include componente CFP pentru exterior, jante M Performance forjate cu prindere centrală, covoraşe M Performance şi ornamente de volan M Performance pentru individualizarea interiorului.

Noile BMW M4 Coupé şi BMW M4 Convertible sunt produse la uzina BMW Group din Dingolfing. Lansarea pe piaţa mondială a noilor modele va începe odată cu începerea producţiei în martie 2024.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise