(video) Premieră: Noul Ferrari 499P readuce marca în clasa de elită a FIA WEC
În acest weekend, în cadrul unui eveniment special, după care într-o premieră publică la Finali Mondiali 2022 de la Imola, Ferrari a prezentat noul 499P – noul Le Mans Hypercar, care va fi utilizat în FIA WEC în clasa elită din 2023. În trecut, prototipurile erau identificate prin litera „P”, frecvent precedată de numărul volumului motorului – 499P nu face excepție.
Mașina este rezultatul unei viziuni înrădăcinate cu mândrie în trecut, care a dat naștere legendei de astăzi, permițând companiei să obțină 22 de titluri mondiale și 9 victorii generale la cursa de 24 de ore de la Le Mans. Cu toate acestea, are obiectivul fixat spre viitor, atât în ceea ce privește conținutul tehnic, cât și cel de design pe care îl prezintă prototipul.
Livreaua, cu care 499P va debuta la 1000 Miles of Sebring, include o versiune reînviată a renumitei scheme de culori de pe 312 P din anii 1970, care subliniază și vizual conexiunile istorice întrerupte în urmă cu 50 de ani, dar care au rămas mereu prezente în esența mărcii. Din acest motiv, una dintre mașinile de anduranță va fi împodobită cu numărul 50, în timp ce cealaltă va purta numărul 51, unul dintre cele mai de succes de până acum.
Lista oficială a piloţilor va fi comunicată mai târziu.
Noile reglementări tehnice ale FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) și ACO (Automobile Club de l’Ouest) prezentate pentru clasa Hypercar au determinat Ferrari să se angajeze pe o cale de inovare și dezvoltare pentru a produce un Le Mans Hypercar (LMH), fidel tradiției, care vede pista drept terenul ideal pentru dezvoltarea soluțiilor tehnologice de ultimă oră care să fie integrate pe mașinile sale stradale, de producţie. Noul 499P este un manifest al angajamentului Ferrari față de cursele de anduranță.
Prototipul cu tracțiune integrală respectă reglementările tehnice și cerințele din clasa Hypercar Le Mans cu motoare hibridă, furnizând o putere maximă de 500 kW la roți și având o greutate minimă de nu mai puțin de 1.030 de kilograme. În definirea modelului 499P, compania a recurs la resursele vaste de excelență tehnică, profesională și umană care personifică marca din Maranello, încredințând Attività Sportive GT sub conducerea lui Antonello Coletta și supravegherea tehnică lui Ferdinando Cannizzo, șeful departamentului responsabil de inginerie și dezvoltare a mașinilor de curse Sport și GT.
Sistemul de propulsie hibrid al lui 499P combină un benzinar montat central în spatele cabinei cu un motor electric care alimentează puntea din față. Motorul cu ardere internă are o putere maximă limitată prin reglare la roți de 500 kW (680 CP) și este derivat din familia V6 twin-turbo folosită pe maşinile de producţie. Deşi împărtășește arhitectura motorului montat pe noul 296 GT3, a fost supus unei revizuiri amănunțite de către inginerii Ferrari, care vizează atât dezvoltarea de soluții ad-hoc pentru prototip, cât și reducerea greutății totale. Grupul motopropulsor este cuplat la o cutie de viteze secvenţială cu şapte trepte.
Printre caracteristicile specifice ale V6-ului lui 499P se numără faptul că motorul este portant și, prin urmare, îndeplinește o funcție structurală valoroasă, în comparație cu versiunile montate pe mașinile GT de competiție, unde motorul este montat pe sub-șasiul din spate al mașinii. Al doilea „suflet” al sistemului de propulsie hibrid este ERS – Sistemul de recuperare a energiei – cu o putere maximă de 200 kW (272 CP). Motorul electric este echipat cu un diferențial şi este alimentat cu energie de o baterie care se reîncarcă rapid în timpul decelerării şi frânarii, fără a fi nevoie de o sursă de alimentare externă. Pachetul de baterii, cu o tensiune nominală de 900 V, beneficiază de experiența perfecționată în Formula 1, deși a fost construit special pentru proiect.
Construit pe un șasiu monococ complet nou din fibră de carbon, Ferrari 499P oferă soluții care reprezintă vârful tehnologiei sportului cu motor. Geometria suspensiei cu braţe duble, de tip push-rod, are ca rezultat calități remarcabile ale rigidității amortizării, ale căror beneficii sunt evidente atât la viteza maximă, cât și la viraje. Sistemele electronice sunt dezvoltate și inovează în continuare pe baza experienței acumulate în lumea curselor GT.
Nu mai puțin sofisticat este sistemul de frânare, care integrează un sistem brake-by-wire necesar pentru a permite recuperarea energiei cinetice de către puntea electrică din faţă, la frânare. Sistemul a fost dezvoltat pentru a combina precizia și viteza de răspuns cu fiabilitatea și durabilitatea, aspecte complementare care sunt una dintre cheile succesului în cursele de anduranță. Puntea electrică din față folosește energia recuperată la frânare, stocând-o în bateria de înaltă tensiune înainte de a transmite cuplul roților din față când se atinge o anumită viteză, contribuind astfel la creșterea performanței pe pistele programate să găzduiască calendarul 2023.
Designul noului Ferrari 499P a fost rafinat cu sprijinul Ferrari Styling Centre sub conducerea lui Flavio Manzoni. Maşina va fi gestionată pe pistă de tehnicieni și ingineri Maranello, în colaborare cu AF Corse.
Iată deci ce eră de aur va începe din 2023 printre constructori în clasa de top, iar în 2024 li se vor alătura cel puţine Alpine, BMW şi Lamborghini!🔥
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise