(video) Premieră: Noul Ferrari 296 GT3 vine fără adaos hibrid să înlocuiască 488 GT3

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul Ferrari 296 GT3 reprezintă viitorul mărcii italiene în cursele GT, un sector care a cunoscut întotdeauna cea mai strânsă relație cu clienții și cel mai mare transfer de tehnologie și soluții inovatoare către mașinile de serie. Noul model a luat naștere din 296 GTB, cea mai recentă evoluție a conceptului sport berlinetta cu două locuri al companiei din Maranello, cu motor montat central.

Ferrari 296 GT3 este un proiect inovator, pe pistă și în afara ei, pe care producătorul a decis să-l dezvolte pentru a continua o tradiție câștigătoare care datează din 1949, când 166 MM a triumfat la Le Mans. Aceasta este o nouă abordare în ceea ce privește designul, managementul mașinii în toate etapele unui weekend de cursă, electronică și chiar arhitectura motorului – unul turbo cu şase cilindri şi un unghi V de 120°. 

Un nou concept construit pentru a răspunde nevoilor echipelor, șoferilor profesioniști și gentlemenilor, asupra cărora Ferrari s-a concentrat întotdeauna. Această mașină a fost proiectată meticulos în fiecare detaliu și din orice unghi, în conformitate cu noile reglementări GT3.

Caracteristici cheie:

  • Această versiune de curse nu a preluat unitatea de propulsie hibridă de pe modelul de serie stradal. Singurul motor F163CE are un volum de 3.0 litri, cu patru supape per cilindru, care generează aproape 600 de CP la 7.250 rpm şi aproape 710 Nm la 5.500 rpm.
    • Este montat mai în față și mai jos decât pe modelul stradal, în beneficiul unui centru de greutate mai scăzut și al rigidității la torsiune, care este cu aproximativ 10% mai mare decât la 488 GT3.
    • Arhitectura este câștigătoare şi în ceea ce privește ordinea de aprindere, integrarea galeriilor de admisie și a suporturilor de motor pe părțile de admisie ale chiulaselor: motorul este mai ușor și mai compact, eliminând plenurile și suporturile exterioare. Dinamica sa internă a fluidelor beneficiază de reducerea volumului.
    • Alternatorul este atașat la cutia de viteze pentru a îmbunătăți compactitatea și rigiditatea unității și pentru a facilita accesul tehnicienilor.
  • Cutia de viteze este una secvențială transversală cu 6 trepte, marca Xtrac, nouă şi special dezvoltată pentru această maşină. Schimbătorul de viteze este cu servomotor rotativ e-shift şi cu padele pe volan. Carcasa cutiei de viteze din magneziu are un rezervor de ulei integrat. Diferențialul ajustabil este cu un pre-load pneumatic.
    • Designerii au optat pentru o unitate de ambreiaj cu un singur disc cu șase trepte, dispuse transversal pentru o mai bună aerodinamică și distribuție a greutății. Acţionarea ambreiajului este acum electronică şi poate fi controlată de la volan, mai degrabă decât mecanică prin intermediul pedalei, în timp ce schimbarea vitezei este acţionată electric.
  • Măsoară în lăţime 2.050 mm fără oglinzi (296 GTB are 1.96 metri). Ampatamentul constituie 2.660 mm (2.600 are 296 GTB). Ecartamentul frontal şi cel posterior este de 1.726/1.710 mm. Greutatea fără combustibil şi fără pilot este de 1.250 kg.
  • Şasiul îi este complet nou şi fabricat din aluminiu.
    • Suspensia față și spate este este cu braţe duble transversale din oţel şi montanţi din aluminiu. Amortizoarele sunt reglabile în cinci căi. Mai există bare anti-ruliu.
    • Jante Rotiform de 18 inci se găsesc în anvelope de mărimi 30/68/18 pe faţă şi 31/71/18 pe spate.
    • În spatele roţilor sunt mecanisme de frânare de curse cu noi discuri de 400×36/332×32, cu 6/4 pistoane în noile etriere şi cu plăcuţe de frână de 30/26.5 mm respectiv.
  • În procesul de design, inginerii s-au concentrat pe accelerarea operațiunilor pe pistă în timpul cursei și înainte de cursă. Din acest punct de vedere, este mai ușor de modificat configurația lui 296 GT3 decât modelul anterior datorită componentelor mecanice și elastice mai accesibile. 
    • Operațiunile legate de verificări ale motorului sau ale sistemelor majore de accesorii au fost, de asemenea, îmbunătățite semnificativ pentru a reduce timpul de intervenție. 
    • Cu toate acestea, noul Ferrari de curse diferă semnificativ de rivalii săi în ceea ce privește înlocuirea unor părți semnificative ale mașinii. Porțiunile din față și din spate pot fi schimbate rapid în câteva secunde datorită unei serii de dispozitive și soluții care asigură o întoarcere rapidă pe pistă după orice deteriorare care afectează aerodinamica sau performanța.
  • Geometria tuturor componentelor, de la corp la anexele aripilor, au fost proiectate în detaliu în diferite condiții de operare și în interacțiune aerodinamică reciprocă, inclusiv testate în tunel eolian, pentru a optimiza performanța și a-l face robust în diferite contexte de curse, chiar și atunci când se află în slipstream-ul altor mașini. De la splitterul frontal până la difuzorul posterior cu un design tridimensional sofisticat, 296 GT3 se remarcă printr-un design rafinat care își propune să atingă cea mai mică rezistență posibilă. Modelul generează cu 20% mai multă forţă de apăsare decât predecesorul.
  • Cabina a fost complet reproiectată, ca răspuns la sugestiile șoferilor și clienților din fabrică. Rezultatul este un cockpit care permite ocupantului său să găsească rapid și eficient cea mai bună poziție de condus, cu funcțiile principale întotdeauna la îndemână. 
    • Multe comenzi și funcții s-au mutat pe noul volan inspirat de cel folosit în Formula 1, în timp ce poziția scaunului Sabelt oferă o vizibilitate optimă, atât ziua, cât și noaptea.
    • De asemenea, adaugă un nou nivel de confort pentru șoferii de diferite dimensiuni și staturi, care pot folosi pedalele și direcția reglabilă pentru a-și găsi cea mai bună poziție în mașină. 
    • Sistemul de aer condiționat și fluxul de aer din interiorul cabinei au fost concepute pentru a oferi o ventilație adecvată în toate condițiile, ajutând șoferul să se concentreze în fiecare etapă a unei curse.

Modelul de curse Ferrari îşi va face debutul în cadrul Maratonului de 24 de ore de la Daytona (ianuarie 2023).

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise