(video) Premieră: Noul Ford Mustang GTD – concurentul lui Porsche 911 GT3 RS
Până aici a fost să fie! Începând de astăzi, Ford Mustang Shelby GT500 nu mai poate fi considerat cea mai extremă interpretare a modelului. Locul vine să-l ocupe noul Ford Mustang GTD – un supercar stradal, dar mai mult orientat pentru utilizarea pe circuite, astfel încât se menționează că va putea concura cu unele dintre cele mai cunoscute maşini sport europene, precum este acelaşi Porsche 911 GT3 RS.
Fiecare piesă de precizie a lui Mustang GTD este proiectată în mod intenționat. Fiecare formă este condusă de funcție. Este conceput pentru a face un singur lucru: să meargă mai repede pe o pistă, cu mai multă tehnologie decât mașinile de curse pe care se bazează. Mustang GTD a fost dezvoltat de mulți dintre aceiași oameni din spatele mașinilor de curse Ford Mustang și GT-ului câștigător la Le Mans. Este construit pentru a fi cel mai rapid Mustang stradal din toate timpurile!
Caracteristici cheie:
- Numele GTD pentru acest nou Mustang se referă la clasa de curse “GTD” din campioantul IMSA, dat mașinilor participante care sunt construite conform reglementărilor tehnice FIA GT3.
- Noul Ford Mustang GTD este un proiect comun al Ford şi Multimatic, început a fi dezvoltat din anul 2021. Anterior, tot cu suportul companiei canadiene, care îi este partener de lungă durată, a apărut noul Ford GT.
- Era de așteptat ca Mustang GTD să aibă un aspect mid-engine, dar tot sub capotă a rămas, deasupra punţii frontale. Însă cutia de viteze a fost mutată în partea posterioară într-un setup numit Transaxle.
- Inima modelului este V8-ul Supercharged de 5.2 litri (cu un compresor mecanic de 2.8 litri), purtat anterior de Mustang Shelby GT500 din generația anterioară. Se menţionează la moment că va produce peste 800 de cai putere (poate fi turat până la peste 7.500 rpm).
- Motorul este conectat la cutia de viteze printr-un arbore cardanic din fibră de carbon. Cutia robotizată cu opt trepte şi dublu ambreiaj a fost poziţionată pe un subcadru original de pe puntea posterioră, soluţie care a făcut posibilă înregistrarea unei distribuții aproape perfecte a greutăţii pe osii de 50:50.
- Dispune de primul sistem de lubrifiere cu carter uscat montat pe un Mustang vreodată.
- Tracţiunea este pe puntea din spate.
- Pentru o taxă suplimentară, propulsorul poate fi conectat la un sistem de evacuare a gazelor de eşapament realizat din titan.
- Șasiul îi este unul original, cu un ecartament mai mare cu aproape 100 mm pe ambele punţi.
- În față, în locul unei configurații obişnuite McPherson există una mai sofisticată cu două braţe, iar în spate se foloseşte o suspensie semi-activă de tip push-rod, cu amortizoare şi arcuri duble montate pe orizontală.
- Amortizoarele DSSV sunt conectate la un sistem hidraulic care permite nu numai schimbarea rigidității acestora, ci și reglarea gărzii la sol într-un interval de 40 mm.
- În spatele unor jante de 20 inchi din aliaj de aluminiu (opţional din magneziu) stau mecanisme de frânare Brembo carbon-ceramice. Anvelopele frontale au o lăţime de 325 mm, iar cele posterioare de 345 mm.
- Mustang GTD dispune de o tehnologie nouă pentru Ford cu un control variabil al tracțiunii în modul Track, care permite șoferului să împingă limitele mașinii prin modularea puterii motorului și a implicării controlului tracțiunii. Ajustările pot fi făcute fără a lua mâinile de pe volan, permițând șoferului să se potrivească condițiilor pistei cu capacitatea sa de conducere.
- Îmbrățișând viitorul tehnologiei auto, Mustang GTD utilizează o arhitectură electrică avansată utilizată de noua generație Mustang, ajutând la oferirea unei conectivități perfecte, a unei multitudini de moduri de conducere personalizate și a actualizărilor software over-the-air.
- Un sistem de control hidraulic este montat în locul tradiționalului portbagaj, împreună cu un schimbător de căldură pentru răcirea cutiei de viteze.
- Aerodinamica activă este, de asemenea, conectată la același sistem: datorită lui este posibil de modificat unghiul de atac al aripii posterioare şi se mai pot controla nişte prize de aer frontale, deschiderea cărora permite un flux suplimentar de aer către radiatoare.
- Majoritatea panourilor caroseriei sunt realizate din fibră de carbon.
- Imagini din interior nu au fost încă publicate, dar se promit nu numai scaune Recaro, tapiţerie din piele sau inserţii din fibră de carbon, ci și o serie de componente unice fabricate din titan luat de pe avioane Lockheed Martin F-22 care au fost scoase din uz.
- Locuri pentru pasageri posteriori nu există, spaţiul fiind ocupat de bare încrucișate ce sporesc rigiditatea la torsiune, dar şi o nişă pentru bagaje mici.
- Mustang GTD va fi disponibil cu mai multe combinații de culori interioare și în mai multe pachete de opțiuni speciale care duc exteriorul la un alt nivel. Mașina poate fi, de asemenea, comandată în orice culoare, chiar și în culori potrivite cu o mostră furnizată de client!
- Rezultatul final este o prezență inconfundabilă, dar cât mai aproape posibilă de un Mustang GT3 pregătit pentru curse. Mustang GTD s-a născut din conceptul mașinii de curse Mustang GT3 care revine la Le Mans anul viitor și va fi punctul culminant al familiei Mustang!
Noul Ford Mustang GTD va fi produs, evident, într-un număr limitat. Kiturile auto inițiale, pregătite la uzina Ford din Michigan, vor fi trimise în Canada la fabrica Multimatic, unde vor fi asamblate maşinile finale, luând în calcul şi opţiunile de personalizare ale clientului. Prețul de start minimal şi fără taxe sau opţiuni este de 300.000 de dolari. Primele maşini vor fi gata abia la sfârșitul lui 2024.
Cu noul model, cei de la Ford şi-au propus încă un obiectiv: să înregistreze un timp de sub 7 minute pe Nurburgring!
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise