(video) Premieră: Noul GMA T.33 are un raport putere-greutate mai bun decât McLaren F1

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După noile T.50 şi T.50s, al căror stoc este deja epuizat, Gordon Murray Automotive a prezentat lumii în seara zilei de ieri a doua creaţie atemporală modernă.

Noul GMA T.33 este un supercar de mărimea unui Porsche 718 Boxster, însă care costă minim 1.37 milioane de lire sterline şi care va exista strict în 100 de exemplare.

Caracteristici cheie:

  • Este al doilea supercar al brandului, cu motor montat central şi doar două locuri pentru pasageri, realizat complet de la zero. Nu împarte practic nimic cu modelul T.50.
  • Designul frumos proporționat, inspirat din modelele anilor 60, este eficient din punct de vedere aerodinamic și atemporal. Maşina va fi construită în jurul unei arhitecturi nou dezvoltate din carbon și aluminiu. Corpul îi este complet din fibră de carbon. Greutatea sa totală este mai mică de 1.100 kg.
    • T.33 este construit în jurul unui monococ unic, super uşor din fibră de carbon și un iFrame care conţine panouri din fibră de carbon. Această soluție oferă echilibrul perfect între rigiditatea torsională și lejeritate, rezultând o mașină cu 300 kg mai ușoară decât un supercarul mediu obişnuit.
    • Siguranța ocupanților este susținută și mai mult de o celulă de siguranță inspirată din cea folosită de monoposturile F1.
    • Sistemul de direcţie este nou dezvoltat, personalizat şi asistat hidraulic.
  • T.33 va fi propulsat de o versiune special reconfigurată a motorului V12 natural aspirat din aluminiu de 3.9 litri, folosit de T.50 şi proiectat în colaborare cu Cosworth, considerat deja cel mai bun motor auto cu doisprezece cilindri. Este derivat din el şi cântăreşte doar 178 kg.
    • Motorul lui T.33 se va putea roti cu maximum 11.100 rpm! Va genera 615 CP la 10.500 rpm şi 451 Nm la 9.000 rpm.
    • Răspunsul ultra-rapid incredibil al motorului, combinat cu livrarea a 75% din tot cuplul la doar 2.500 rpm și 90% fiind disponibil de la 4.500 la 10.500 rpm, alături de un raport putere-greutate de 564 CP per tonă, duce maşina la performanțe la superlativ!
    • În timp ce GMA și Cosworth au ales să păstreze capetele cilindrilor, deși în formă modificată, au fost introduşi arbori cu came complet noi, sincronizare variabilă a supapelor și o nouă cartografiere pentru a asigura perfecțiunea răspunsului și livrarea puterii.
    • Împreună cu un nou sistem de admisie ram prin inducție, a fost dezvoltat şi un nou sistem de evacuare a gazelor de eşapament, care oferă un sunet specific de neegalat de orice altă mașină stradală de astăzi.
    • Punctele de montare a motorului, răcirea cu apă și sistemele de răcire cu ulei sunt, de asemenea, complet noi și au fost dezvoltate special pentru GMA.2 V12.
  • Britanicii de la Xtrac au creat o transmisie complet personalizată cu șase trepte, de o calitate excepțională pentru T.33, care va fi oferită clienților standard cu o schimbare manuală a treptelor sau într-un format Instantaneous Gearchange System (IGS) cu padele în spatele volanului (opţiune). Transmisia este combinată cu un ambreiaj cu inerție scăzută și un diferențial cu alunecare limitată (LSD). Cutia manuală cântăreşte doar 82 kg, iar cea IGS doar 78 kg.
  • În conformitate cu determinarea GMA de a împinge continuu limitele inovației auto, grupul motopropulsor al T.33 este semi structural, motorul și transmisia transportând toate forțele de tracțiune, frânare și viraje. Inovatorul IASM (Inclined Axis Shear Mounting System) de la GMA încorporează montări anti-vibrații pentru a se asigura că izolarea excelentă a zgomotului, vibrațiilor și asprimii cabinei (NVH) este livrată alături de o manevrabilitate precisă.
  • Pentru a oferi o manevrabilitate exemplară și un confort la rulare, inginerii de șasiu au dezvoltat un pachet complet nou de suspensii pentru T.33.
    • Braţe ușoare duble sunt dislocate în față și în spate, în combinație cu arcuri elicoidale peste amortizoare din aliaj de aluminiu.
    • Configurația suspensiei față are o bară anti-ruliu și montanți din aliaj de aluminiu.
    • În partea din spate a șasiului, sunt instalate legături de control în poziție verticală din aliaj de aluminiu, împreună cu sistemul IASM.
    • Sistemul IASM are suspensia spate montată direct pe carcasa transmisiei, sarcinile torsionale fiind susținute de șasiu și întregul propulsor fiind montat pe suporturi anti-vibrații.
  • T.33 are jante din aliaj de aluminiu forjat de 19 inci pe faţă și de 20 inci pe spate, cântărind mai puțin de 7 kg fiecare. Sunt acoperite cu pneuri Michelin Pilot Sport 4 S (235/35 R19 față, 295/30 R20 spate).
    • În spatele roţilor se află frâne Brembo Carbon Ceramic Material (CCM) cu discuri de 370×34 mm pe față şi 340×34 mm pe spate. Etrierele frontale monobloc din aliaj de aluminiu au câte șase pistoane, iar cele posterioare monobloc din acelaşi material – câte patru.
  • Din punct de vedere aerodinamic, în partea din față a mașinii, o intrare cu ground effect canalizează aerul sub podea. Un difuzor cu o conductă de îndepărtare a stratului limită, activat de aspirația de bază din spatele mașinii, permite un nivel de eficiență aerodinamică cu 30% mai mare decât a unui supercar tradiţional.
    • Dinamica ground effect oferită de sistemul PBLC l-a eliberat pe Gordon Murray și echipa sa de design de necesitatea de a dota T.33 cu aripi, praguri laterale și alte prize de aer care împodobesc majoritatea supercarurilor moderne. Singura concesie este spoilerul spate activ, care îşi face apariţia automat, dar poate fi activat și de șofer. Elementul oferă, de asemenea, un mod de forță de apăsare ridicată, creșterea forței de apăsare și o funcție de frânare aerodinamică modernizată.
    • În mod unic, airbox-ul cu inducție RAM de pe acoperiş este atașat direct la motor și este separat de șasiu.
  • Cabina maşinii este pentru purişti. Nimic în plus nu distrage de la experienţa conducerii. Este chiar lipsită de manete pe coloana de direcţie și, în schimb, comenzile sunt puse în funcţie de butoane de pe spițele orizontale ale volanului din fibră de carbon.
    • Și în timp ce toate comenzile principale sunt rotative și analogice, Apple CarPlay și Android Auto sunt standard.
    • Majoritatea elementelor interiorului sunt realizate din aliaj de aluminiu de cea mai înaltă calitate, oferind o senzație tactilă minunată, inclusiv turometrul cu un diametru de 12 cm.
  • Automobilul dispune şi de un portbagaj sub capotă. După scaunele din fibră de carbon nu există loc, astfel încât alte două compartimente gemene pentru bagaje se pot accesa din părţile laterale ale motorului. Volumul total combinat de spaţiu este de 280 litri.

Livrările vor începe din 2024. Va fi omologat pentru a putea circula în orice ţară de pe glob, cu orice poziţionare a volanului. Asamblarea se va desfăşura manual în Marea Britanie.

Fiecare proprietar va fi binevenit să colaboreze cu echipa de design GMA pentru a-și personaliza supercarul, astfel încât nu vor exista două mașini la fel. Chiar şi scaunele vor fi adaptate după corpul fiecăruia.

Specificaţii în detalii:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/01/Gordon-Murray-Automotive-T.33-Technical-Specification.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise