(video) Premieră: Noul KTM X-Bow GT-XR este o jucărie stradală derivată dintr-un model de curse

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

KTM, celebrul producător austriac de motociclete şi biciclete, introduce a doua sa maşină stradală după X-BOW, un speedster pe care îl oferă din 2008 şi până în prezent. Noul model KTM X-BOW GT-XR va fi comercializat într-o serie mică, fiind omologat să folosească fără probleme toate drumurile din Europa.

Caracteristici cheie:

  • Baza pentru KTM X-BOW GT-XR este modelul de curse X-BOW GT2. Punctele forte ale mașinii de curse sunt clare de văzut, cu o serie de victorii și titluri obţinute pe circuite internaționale. Toate ideile, conceptele și inovațiile pentru KTM X-BOW GT-XR trebuiau mai întâi dovedite într-un mediu motorsport. Construit pe această bază de succes, fiecare detaliu tehnic al noutăţii a fost dezvoltat pentru a oferi performanțe absolute.
  • Rezultatul este o mașină ușoară și eficientă din punct de vedere aerodinamic.
    • Aerodinamica este derivată în mod clar din mașina de curse KTM X-BOW GT2 de mare succes. Fiecare detaliu a fost proiectat pentru eficiență aerodinamică maximă. De la forma caroseriei până la suspensia optimizată aerodinamic, o secțiune de podea concepută pentru a maximiza un ground effect, difuzorul posterior și aripă, s-au depus toate eforturile pentru a atinge cantitatea maximă de forță de apăsare la cea mai mică rezistență posibilă la aer.
    • Noul sistem AirCurtain folosit este descris ca fiind o premieră mondială într-o mașină stradală și a fost dezvoltat pentru a crea un ground effect aerodinamic pentru ca maşina să rămână lipită de carosabil. Vortexurile generate de spoilerul frontal și dirijate în jurul podelei creează o etanșare a aerului sub mașină și sporesc și mai mult efectul aerodinamic.
  • Componentele încercate și testate pe circuite, cum ar fi deschiderea pentru acces în cabină ca într-un avion de vânătoare, structura monococă din carbon, puternicul motor cu cinci cilindri și volanul detașabil cu afișaj LED integrat nu sunt disponibile în această combinație în nicio altă mașină super sport stradală.
    • Copertina este alcătuită dintr-un cadru din carbon, cu parbriz și uși separate din sticlă, care pot fi deschise și în partea stângă și în partea dreaptă. Poate rezista la o sarcină de aproximativ șase ori mai mare decât greutatea proprie și poate fi deschisă/închisă folosind cheia cu telecomandă.
    • O altă caracteristică de siguranță este scaunul-scoică realizat în întregime din material compozit din fibră de carbon. Este extrem de ușor, oferă suport puternic și feedback fiabil șoferului în orice situație. Mai există unul pentru un pasager. Ambele mai au centuri de siguranţă cu prinderi în patru puncte.
    • KTM X-BOW GT-XR cântăreşte doar 1.130 de kg (greutate uscată) sau 1.250 kg fără carburant.
  • Inima maşinii este legendarul motor turbo de 2.5 litri, cu cinci cilindri, fabricat de Audi AG. Este mai compact, mai ușor, mai eficient și, în același timp, mai puternic decât motoarele comparabile. Cu cantități enorme de cuplu disponibile la turații mici și tonul său caracteristic, motorul se potrivește perfect cu filozofia radicală a lui KTM X-BOW GT-XR.
    • Produce 500 CP la 6.350 rpm şi 581 Nm la 5.550 rpm. Viteza maximă e limitată la 280 km/h. Face 0-100 km/h în 3.4 secunde.
    • Cutia de viteze cu șapte trepte cu schimbare directă (DSG) controlată electronic și un diferențial mecanic luat din motorsport garantează o schimbare ultra-rapidă fără a scădea cuplul trimis spre ambele roţi din spate.
    • Frânele îi sunt performante şi în acelaşi timp uşoare, cu etrieri monobloc fabricaţi din aluminiu.
  • Designul a fost realizat în parteneriat strâns cu agenţia austriacă KISKA. Conform motto-ului „mai puțin este mai mult”, fiecare element inutil a fost evitat. În schimb, accentul se pune pe un limbaj de design inconfundabil care se bazează pe linii clare, margini ascuțite și suprafețe netede – învelite într-o piele exterioară de carbon cu aspect mătăsos. De la partea frontală joasă a vehiculului, până la șasiul lat şi partea din spate deschisă, fiecare componentă îi radiază dinamism pur.
  • Datorită greutății reduse, motorului economic și capacității mari de rezervorului de benzină (96 litri), este posibil de făcut călătorii de până la 1.000 de kilometri cu această maşină. Între timp, bagajele pot fi depozitate în siguranță într-un portbagajul de 160 de litri. Nişte bagajele concepute individual, personalizate, dezvoltate în colaborare cu marca Meindl, sunt disponibile opțional.
  • Servodirecția progresivă asistată electric permite șoferului să conducă fără efort acest automobil pe străzi întortocheate.
  • În același timp, pasagerii se pot bucura de priveliști din interiorul cu aer condiționat, în timp ce sistemul de oglindă retrovizoare cu cameră – care cuprinde o cameră digitală de parcare cu unghi larg al oglinzii retrovizoare și lumină interioară LED integrată – oferă o vedere perfectă de jur împrejur. 
    • Oglinda retrovizoare digitală poate afișa imagini video de la sistemul de camere ale oglinzii retrovizoare, precum și fluxul video de la camera de parcare cu unghi larg, care este poziționată mai jos.
  • Smartphone-ul, ca centru de control, își găsește un loc potrivit pe bord. Consola centrală are un suport Quadlock® care ține dispozitivul ferm pe loc, îl menține la îndemână și oferă încărcare wireless. Două porturi USB-C suplimentare sunt, de asemenea, disponibile pentru încărcare. Smartphone-ul mai poate fi conectat la maşină şi la sistemul audio prin Bluetooth.

Datorită ediției limitate, doar câteva exemplare din gama anului 2023 mai sunt încă disponibile de comandat. Toate se vor face la fabrica din Graz, iar preţul îi porneşte de la 284.900 de euro.

Poţi afla mai multe detalii din această broşură oficială:

KTM X-BOW GT-XR EN

GALERIE FOTO:

FOTO: Kernasenko J. / Philip Platzer / KISKA GmbH

Cmentariile sunt închise