(video) Premieră: Noul Mercedes-Benz eSprinter 2.0 – până la 500 km autonomie şi încărcare rapidă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mercedes-Benz Vans electrizează sistematic toate seriile de modele. Noul eSprinter 2.0 impresionează prin eficiență, autonomie și capacitate de încărcare și este un adevărat cosmopolit. Produs în Europa și America de Nord, va sublinia pretenția de a „Lead in Electric Drive” în aproximativ 60 de piețe în viitor.

Caracteristici cheie:

  • Noul eSprinter vine cu o multitudine de inovații tehnice și se bazează pe un nou concept format din trei module (platforma EVP). Acestea permit cea mai mare libertate posibilă în dezvoltarea și proiectarea diferitelor conversii și suprastructuri cunoscute anterior doar de la Sprinter-ul cu motoare termice.
    • Modulul frontal, o secțiune frontală uniform proiectată, include toate componentele de înaltă tensiune și poate fi combinat neschimbat cu toate variantele de vehicul, indiferent de ampatament și dimensiunea bateriei. 
    • Modulul pentru bateria integrată de înaltă tensiune este amplasat în partea de jos a caroseriei pentru a economisi spațiu. Amplasarea bateriei între axe, împreună cu carcasa robustă a bateriei, are ca rezultat un centru de greutate scăzut, care are o influență pozitivă asupra manevrabilității și crește siguranța la conducere. 
    • Al treilea pilon al designului modular este modulul posterior, cu puntea spate acţionată electric (pe originalul eSprinter puntea electrificată era cea frontală). Urmând principiul strategiei pieselor comune, aceasta este utilizată în toate variantele noului eSprinter. Motorul electric compact și puternic este integrat în acest modul.
  • Lansarea pe piață a noului eSprinter va începe în premieră în SUA și Canada din a doua jumătate a anului 2023. Acolo va fi în formatul unui microbuz lung cu un acoperiș înalt şi cu cea mai mare baterie disponibilă, care are o capacitate utilizabilă de 113 kWh. Capacitatea de încărcare îi este de 14 metri cubi, iar greutatea maximă admisă a vehiculului se ridică la 4.25 tone.
  • Autonomia electrică, bazată pe o simulare folosind ciclul WLTP, va fi de până la 440 de kilometri, însă în ciclul WLTP city va putea ajunge până la 530 de km.
  • În Europa, această primă variantă va fi lansată la sfârșitul anului 2023, urmând treptat varianta care oferă doar o cabină pe şasiul gol și alte variante de baterii. Acest lucru face ca eSprinter să fie atractiv ca vehicul de bază pentru numeroase sectoare noi, precum și pentru producători de caroserii.
  • Principalele componente ale eATS din noul eSprinter sunt două dezvoltări noi: motorul eficient și puntea spate electrică inovatoare, ambele fiind folosite pentru prima dată într-o dubă electrică cu baterie de la Mercedes-Benz.
    • Motorul sincron cu magnet permanent (PSM), care cântărește doar în jur de 130 kg, se caracterizează printr-o eficiență deosebit de ridicată și un management termic optimizat. Motorul este disponibil cu 100 sau 150 kW (136/204 CP) de putere maximă și un cuplu de până la 400 Nm în ambele cazuri.
    • Puntea posterioară face posibile variante de cabină+şasiu, în plus față de clasicul panel van. Pentru clienți, acest lucru aduce avantaje în ceea ce privește conversiile și suprastructurile, lungimile vehiculelor (A2 și A3), greutatea maximă brută a vehiculului (până la 4.25 tone) și încărcăturile remorcii (până la 2 tone).
  • Clienții pot alege între trei baterii diferite, în funcție de aria lor individuală și de cerințele de sarcină utilă: cu o capacitate de 56, 81 sau 113 kWh. Chimia celulelor cu litiu/fosfat de fier (LFP) permite ca variantele de baterie să fie păstrate fără cobalt și nichel, în timp ce managementul termic activ asigură eficiență maximă.
    • La fel ca toate Mercedes-Benz eVan, noul eSprinter este capabil să se încarce atât cu curent alternativ (AC) cât și cu curent continuu (DC). Încărcătorul de bord, care convertește curentul din vehicul atunci când se încarcă cu curent alternativ, de exemplu de la un Wallbox, are o putere maximă de 11 kW. Încărcarea rapidă e asigurată cu până la 115 kW.
    • Pentru clienți, încărcarea rapidă înseamnă 10-80% în 28 de minute pentru bateria de 56 kWh și aproximativ 42 de minute pentru bateria de 113 kWh.
    • Apropo, în octombrie 2022, un eSprinter 2.0, foarte lung și cu acoperiș înalt, model pre-producție, a rulat 475 km cu o singură încărcare (având bateria de 113 kWh), făcând o călătorie dus-întors de la Muzeul Mercedes-Benz la aeroportul din München. Consumul de energie calculat a fost de 21.9 kWh/100 km şi i-a mai rămas 21 km autonomie când călătoria a fost finalizată. Au fost doar doi oameni la bord şi nu s-a menţionat nimic despre vreo încărcătură, însă s-a simulat o livrare expres.
  • Noul eSprinter impresionează și în ceea ce privește digitizarea și infotainmentul: vine cu inovația Mercedes-Benz User Experience (MBUX) cu cea mai recentă generație de software, cunoscută anterior doar clienților de autoturisme Mercedes-Benz. Numeroase funcții și servicii fac viața de zi cu zi cu un vehicul electric mai ușoară pentru clienți.
    • Navigaţia cu Electric Intelligence asigură cea mai mare siguranță posibilă de planificare: de exemplu, arată autonomia curentă în timp real în funcție de situația actuală a traficului şi de topografia traseului. De asemenea, calculează cea mai bună strategie de încărcare posibilă pentru a ajunge la destinație cât mai repede posibil sau pentru a avea starea de încărcare (SoC) dorită la destinație. Autentificarea la stația de încărcare se face simplu prin MBUX, cu plata prin Mercedes me. 
    • Alte atracții includ performanță sporită, opțiuni extinse de personalizare și optimizări ale asistentului vocal „Hey Mercedes”.

Mercedes-Benz a investit aproximativ 350 de milioane de euro în noul eSprinter. Aproximativ 50 de milioane de euro vor fi investiți în fiecare dintre cele trei fabrici din Düsseldorf, Charleston și Ludwigsfelde (ultimele două locaţii de producţie fiind noi pentru model, în Carolina de Sud) pentru a-și adapta producția. Conceptul modular al noului eSprinter permite sinergii maxime în producție și, prin urmare, economii de scară corespunzătoare.

De la mijlocul deceniului, Mercedes-Benz Vans va implementa următoarea etapă a strategiei sale de electrificare cu platforma VAN.EA (MB Vans Electric Architecture). Din 2025, toate modelele noi vor fi integral electrice.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/