(video) Premieră: Noul Praga Bohema este un hypercar făcut cu implicarea lui Romain Grosjean
Compania cehă de inginerie Praga revine în centrul atenției şi o face cu un automobil super sport! Amintim pe scurt că își are istoria încă din 1907, iar pe parcursul secolului XX a produs automobile, camioane, avioane, etc. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Praga a fost chiar unul dintre furnizorii de tancuri pentru Wehrmacht.
Din 2009 a început să producă karturi de curse şi chiar în volume serioase – până la 7.000 de unităţi anual. Din 2010 a început să se implice activ în motorsport şi a realizat mai multe maşini de curse cu motoare Renault, iar experienţa adunată de-a lungul anilor a fost utilizată în crearea noului Praga Bohema, făcut de-a lungul ultimilor cinci ani.
Caracteristici cheie:
- Bohema este un hypercar cu motor montat central, cu un șasiu monococ din fibră de carbon, cu tracţiune spate şi două locuri pentru pasageri. Caroseria îi este la fel realizată integral din fibră de carbon.
- Suspensia-i cu braţe în stilul celor folosite de monoposturile F1 foloseşte componente de la Ohlins. Frânele sunt carbo-ceramice de la Surface Transform (discuri de 380 mm cu etrieri monobloc Alcon cu şase pistoane). Anvelopele sunt Pirelli Trofeo R, iar jantele cu prinderi centrale măsoară 18/19 inchi.
- Suspensia sa independentă utilizează amortizoare pushrod reglabile, montate orizontal pentru o deplasare maximă, reducând în același timp înălțimea caroseriei. Într-o mașină atât de ușoară, cu doar 180 kg de masă nesuspendată, inginerii de dezvoltare de la Praga au reușit totuși să mențină suspensia suficient de suplă pentru utilizarea pe șosea, fără a fi nevoiți să recurgă la sisteme de suspensie adaptivă scumpe.
- Măsoară 4.506 mm în lungime, 2.070 mm pe puntea din faţă şi 2.004 mm pe puntea din spate, iar înălţimea îi este de doar 1.058 mm. Are două nişe pentru bagaje de 100 de litri (în total), iar alţi 74 de litri are rezervorul de benzină. În total cântărește 982 kg (cu rezervorul gol) şi printre alte materiale folosite se numără duraluminiu, aliaj de magneziu, titan, Alcantara şi piele de calitate superioară.
- “Sub capotă” s-a gândit iniţial folosirea unui V10 de la Audi, însă într-un final s-a optat pentru un V6 twin-turbo de 3.8 litri PL38DETT, folosit de Nissan GT-R. Motivul: este mai uşor, dar şi poate fi modificat destul de mult. Dispune de un sistem de lubrifiere cu carter uscat şi este cuplat la o cutie unică de viteze secvențială Hewland cu şase trepte.
- Praga are un acord oficial cu Nissan privind livrările motorului. De modificarea acestuia se va ocupa compania britanică Litchfield Engineering, care a câștigat deja o experiență solidă în tuning-ul de Nissan-uri. Pe lângă cele enunţate mai sus, propulsorul va fi primi noi turbocompresoare, dar şi un eșapament complet din titan. Și fără niciun supliment hibrid.
- Pe Bohema produce 710 CP la 6.800 rpm şi 725 Nm (3.000-6.000 rpm). Poate realiza 0-100 km/h în sub 2.3 secunde şi rula cu peste 300 de km/h. Neavând aerodinamică activă, este generată peste 900 kg forţă de apăsare la 250 de km/h. Dezvoltarea aerodinamică a avut loc într-un tunel eolian al unei echipe de Formula 1.
- Aspectul interiorului indică în mod clar locul unde ar fi de dorit folosirea maşinii. Şoferul intră destul de greu în cockpit prin portiere-fluture cu deschidere electronică (mecanică, de rezervă), iar când îi reușește stă practic pe podea. Parbrizul profund curbat asigură o vizibilitate remarcabilă în interiorul habitaclului și este şters de un mecanism ingenios special dezvoltat.
- Scaunele fac parte din monococ şi nu pot fi mişcate, spre deosebire de volan şi setul de pedale. Însăşi volanul este unul original şi detaşabil, încorporând un monitor, dar şi comenzi pentru funcţii rapide. Alte butoane există pe îngusta consolă centrală (inclusiv pentru launch control şi sistemul de stingere a incendiilor) şi pe tavan. Un sistem de infotainment nu există, pentru că cel mai bun sistem de acest gen este smartphone-ul, pentru care există un suport şi un port USB.
Noul Praga Bohema poate fi utilizat nu numai pe circuite, ci şi pe drumurile publice. Preţul de pornire este de 1.28 milioane de euro. Va fi construit în 89 de exemplare, marcând 89 de ani de la victoria istorică a Praga Alfa în cursa de anduranţă 1000 Miles of Czechoslovakia. În dezvoltare şi drept pilot de teste, dar şi în calitate de ambasador, este Romain Grosjean.
Praga Bohema intră acum în ultimele luni de dezvoltare. Producția îi este programată să înceapă în Republica Cehă în a doua jumătate a anului 2023, cu doar 10 mașini programate inițial pentru producție în 2023. Tot anul viitor, în Anglia va fi înființat un showroom. Aproximativ 20 de mașini pe an vor fi construite manual în următorii patru ani. Pentru toţi clienţii vor fi organizate zile de circuit şi programe de instruire.
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise