(video) Premieră: Noul şi exclusivistul BMW 3.0 CSL

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) Exemplarul #41 va ajunge în Spania. Acolo maşina costă 605.000 EUR fără taxe sau aproximativ 800.000 EUR inclusiv TVA și taxa de înregistrare.


S-a întâmplat! Pe măsură ce anul aniversar se apropie de sfârșit, BMW M GmbH prezintă cel mai exclusivist model special produs vreodată de companie – o capodoperă de inginerie care întruchipează esența a 50 de ani de pasiune de curse și își exprimă rădăcinile istorice într-o denumire legendară a modelului.

Noul BMW 3.0 CSL (Coupe Sport Leichtbau sau Lightweight, coupe sport ușor) combină un design unic cu o experiență de performanță puristă pe două locuri. Transmite până în prezent, într-o manieră extrem de concentrată, conceptul creat în anii 1970 de aplicare a tehnologiei folosite pe piste de curse, dar concepute pentru plăcerea de condus pe șosea.

O plimbare cu un BMW 3.0 CSL nu este, așadar, doar o experiență exclusivă de înaltă performanță, ci și o întâlnire emoționantă cu istoria și prezentul celor mai puternice litere din lume!

Caracteristici cheie:

  • BMW 3.0 CSL va fi produs într-o ediție strict limitată! Pentru a marca aniversarea, vor intra în vânzare exact 50 de unități numerotate consecutiv ale modelului special. Chiar de la început, acest lucru îi conferă un statut de colecţie şi, astfel, își va găsi locul în colecțiile de vehicule ale fanilor deosebit de loiali și entuziaști ai mărcii BMW M.
    • Producția tuturor vehiculelor va dura aproximativ trei luni. Fiecare dintre ele va fi creat cu dăruire absolută pentru excelență în măiestrie și tehnologii coordonate precis într-un proces de fabricație elaborat la locația externă a fabricii BMW Group Dingolfing din Moosthenning, Bavaria de Jos. 
    • Componentele interne exclusive din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) sunt produse manual atât la München, cât și la fabrica de componente BMW Group din Landshut de către specialiști în caroserie special desemnați.
    • De asemenea, a fost conceput un proces specific pentru vopsirea lui BMW 3.0 CSL, în care măiestria și tehnologia de ultimă oră se completează reciproc pentru a oferi fiecărei piese individuale designul său de culoare caracteristic. 
    • În plus, o echipă de 30 de tehnicieni special calificați și cu experiență este responsabilă de configurarea și asamblarea vehiculelor. Datorită complexității proceselor din fabrică, fiecare BMW 3.0 CSL trece prin opt cicluri de asamblare la tot atâtea stații de producție, procedură care durează până la 10 zile în total!
    • Per total, proporția extrem de mare de lucru manual individual înseamnă că timpul necesar pentru asamblarea unui BMW 3.0 CSL este de câteva ori mai mare decât cel al unui automobil BMW M tradiţional. După finalizarea în fabrică, fiecare vehicul este supus, de asemenea, unui proces de inspecție și aprobare a calității în mai multe etape la fabrica principală din Dingolfing înainte de a fi eliberat pentru livrare către client.
  • Poate deja v-aţi dat seama, însă nu este un secret că modelul reprezintă o reîncarnarea unei mașini sport legendare.
    • Modelul său omonim – pe bază de BMW 3.0 CSi E9 – este considerat primul automobil care poartă ADN-ul pentru plăcerea maximă a conducerii și pasiune, o caracteristică inconfundabilă a automobilelor BMW M până în prezent. În anul înființării BMW Motorsport GmbH, a fost dezvoltat pentru a fi utilizat în competițiile de mașini de turism, unde a devenit cea mai de succes mașină de curse a epocii sale.
    • Versiunea de curse a istoricului BMW 3.0 CSL a câștigat European Touring Car Championship în timpul sezonului său inaugural în 1973 – și a repetat această victorie pentru titlu încă de cinci ori consecutiv, din 1975 până în 1979.
    • Piloți precum Toine Hezemans, Hans-Joachim Stuck, Chris Amon şi Niki Lauda au lăsat în urmă competiția de pe Nürburgring și alte numeroase circuite, urmate de primele victorii ale BMW pe circuitele americane încă din 1975. Toate aceste succese au ajutat mașinile de curse de fabrică să câștige popularitate internațională.
  • Versiunea stradală a mașinii de curse (1.265 exemplare), care a fost dezvoltată în scopuri de omologare, a devenit un simbol larg cunoscut al inspirației plăcerii de a conduce concentrată pe elementele esențiale, în special în stadiul final de dezvoltare.
    • Pe lângă pasajele largi ale roților, caroseria în formă de coupe a primit și un pachet aerodinamic atrăgător, care includea un spoiler frontal, bare de aer pe panourile laterale din față și un spoiler pe acoperiș. 
    • Finalizarea modificărilor de design față de celelalte coupeuri din seria mare BMW a fost o aripă posterioară care a optimizat aderența roților din spate. Elementul nu a fost omologat pentru utilizare rutieră și, prin urmare, a stat în portbagaj atunci când vehiculul era livrat, dar a primit totuși multă atenție publică, astfel încât Coupe-ul a primit porecla „Batmobile”.
    • Cu o cilindree crescută de 3.153 cm3 și o putere maximă de 206 CP, cel mai puternic motor cu șase cilindri în linie cu injecție directă folosit vreodată la un model BMW a asigurat o livrare sportivă a puterii. Sistemul de propulsie puternic a fost combinat cu o tehnologie de suspensie rafinată. Greutatea sa era de doar 1.270 kg.
    • Greutatea redusă a fost obținută printr-o construcție ușoară cuprinzătoare. Ușile erau din aluminiu, ca și capota și hayonul, care după deschidere erau sprijinite pe tije de reținere din filigran. Numeroase alte componente ale caroseriei, cum ar fi plafonul, panourile laterale și compartimentul despărțitor al portbagajului au fost realizate din tablă deosebit de subțire, iar barele de protecție cromate au fost înlocuite cu plinte din plastic. 
    • Scaunele tip scoică ușoare și omiterea materialului de izolație fonică, a servodirecției și geamurile electrice au asigurat o reducere optimă a greutății. S-a atins astfel un raport putere-greutate total de 6.2 kg per CP.
  • Noul BMW 3.0 CSL este reinterpretarea contemporană a tuturor acestor caracteristici ancorate în denumirea modelului său. Este făcut pe baza noului M4 CSL.
    • Caroseria în formă de coupe pune accente tradiționale pentru eleganța sportivă și dinamica expresivă. Tehnologia sa de propulsie și suspensie provine din cele mai recente evoluții pentru mașinile de curse și mașinile sport de înaltă performanță de la BMW M GmbH. Și construcția ușoară inteligentă atinge un nivel remarcabil, mai ales prin utilizarea pe scară largă a carbonului. Raportul putere-greutate îi este de doar 2.9 kg per CP (are 1.624 kg).
      • Pentru a reduce greutatea în zonele caroseriei și șasiului, plasticul armat cu fibră de carbon (CFRP) este utilizat într-o măsură excepțional de mare, pe lângă utilizarea minimă a materialului izolator.
      • BMW 3.0 CSL dispune de componente CFRP pe aproape toate secțiunile caroseriei. Pe lângă plafon, capotă și hayon, barele de protecţie sunt realizate în întregime din carbon. Elementele de atașare a panourilor laterale față și spate, pragurile laterale, difuzorul spate, aripa spate și spoilerul spate sunt, de asemenea, realizate din material high-tech. Toate componentele din carbon sunt fabricate în serii mici, în mare parte manual și exclusiv pentru BMW 3.0 CSL.
      • În plus, o selecție țintită a materialelor și metode de proiectare de ultimă generație conduc, de asemenea, la o reducere semnificativă a greutății altor componente ale vehiculului. 
        • Eleronul de plafon al BMW 3.0 CSL este realizat din plastic armat cu fibră de sticlă. 
        • Toba de eşapament din titan este cu aproximativ 4.3 kg mai ușor decât una din oțel. 
        • Structurile de precizie din aluminiu turnat din compartimentul motor, care conectează cupolele de suspensie între ele și cu partea din față, au o geometrie care a fost potrivită cu forțele care acționează în diferite situații de conducere. Cu ajutorul modelelor numerice, agilitatea și precizia direcției au fost optimizate cu un minim de material și greutate.
    • Ca model independent de BMW M GmbH și în ciuda numărului limitat de unități, BMW 3.0 CSL a trecut printr-un proces complet de dezvoltare, similar unui model de producţie în serie, în masă.
    • Pe lângă testele extinse de calitate și funcționalitate, dar și testele de reglare a dinamicii conducerii într-o gamă largă de condiții, de la traficul urban la drumurile de țară și autostrăzi, până la circuite de curse, modelul a fost supus și testelor aerodinamice complete. Aproximativ 200 de ore de lucru au fost petrecute pentru optimizarea fluxului de aer și echilibrul aerodinamic al vehiculului, inclusiv 50 de ore în tunelul eolian al Centrului de Testare Aerodinamică al BMW Group. 
    • În plus, două vehicule pre-producție au trebuit să treacă şi printr-un test de siguranță sub forma unui crash test frontal şi lateral pentru a îndeplini cerințele legale de drum.
  • Din punct de vedere al designului:
    • În centrul feţei se află grila distinctivă BMW, cu o inserție în formă de zăbrele, într-o structură de diamant. Poziția sa verticală se referă la designul frontal al strămoșului său istoric. La fel ca împrejurimile geamurilor laterale, cadrul grilei este finisat în aluminiu satinat. Împreună cu grila, două adâncituri dimensionate generos în șorțul frontal, care amintesc de prizele de aer ale modelului din anii 1970, asigură o răcire fiabilă a sistemelor de propulsie și frânare chiar și în situații de condus extrem de dinamice.
    • Cu contururile lor plate, farurile creează accentul caracteristic asupra drumului. Farurile BMW Laser Light strălucesc în galben, atât în ​​timpul scenariului de bun venit după deblocarea ușilor, cât și atunci când sunt activate fazele scurte şi lungi, făcând astfel referire la mașinile de curse GT.
    • Modelul folosește jante forjate din aliaj ușor, în design cu spițe în Y, măsurând 20 şi 21 de inchi pe faţă/spate respectiv. Cu spițele lor filigranate, un finisaj de vopsea de culoare aurie în stilul anilor 1970 și o blocare centrală, ele reprezintă un punct culminant în ceea ce privește designul și dinamica de conducere adaptate direct din curse. 
    • Integrarea roților specifice modelului în osiile pre-asamblate ale BMW 3.0 CSL face parte din procesul de producție de la uzina din Dingolfing a BMW Group. La 930 Nm, cuplul aplicat în timpul montării încuietorilor centrale atinge cea mai mare valoare pentru un vehicul de serie BMW Group!
    • Jantele forjate din aliaj ușor sunt echipate cu anvelope Michelin dezvoltate exclusiv pentru BMW 3.0 CSL. Ele poartă în relief numărul 50 pe flancurile anvelopei, oferind o altă referință subtilă la aniversarea BMW M GmbH, cu ocazia căreia a fost proiectat și construit modelul special.
    • Partea din spate a lui BMW 3.0 CSL este, de asemenea, caracterizată de o estetică puternică și de caracteristicile de design reinterpretate ale strămoșului său. Cea mai frapantă caracteristică este aripa, care este închisă în lateral și traduce aspectul caracteristic al „Batmobile” într-un limbaj de design modern. Conceput pentru a genera forța de apăsarea suplimentară și pentru a optimiza astfel tracțiunea pe puntea spate, deflectorul de aer înconjoară întreaga secțiune din spate, devenind astfel un element vizual dominant. Pentru beneficiul echilibrului aerodinamic, este combinat cu un difuzor din carbon puternic pronunțat în șorțul din spate, optimizând astfel fluxul de aer în partea de jos a caroseriei.
    • Cele patru țevi de eșapament ale sistemului de evacuare, care sunt aranjate în formă de săgeată în centrul șorțului și au o tobă din titan deosebit de ușoară, oferă, de asemenea, un accent izbitor. 
    • Iar stopurile folosesc tehnologia inovatoare de iluminare pentru a genera un design fascinant de noapte exclusivist si o strălucire deosebit de vie. Acest lucru se realizează prin fire de lumină laser filigranate care par să plutească liber în interiorul blocurilor optice și creează un efect 3D expresiv prin suprapunere precisă.
    • Ar mai fi de remarcat nişte deflectoare de aer pe acoperiş.
  • Chiar de la începutul anilor 1970, BMW Motorsport GmbH s-a întipărit în amintirile fanilor nu numai datorită succeselor spectaculoase în curse, ci și printr-un aspect inconfundabil. La fel ca mașinile de competiție, ținutele piloţilor, transportoarele de vehicule și toate celelalte echipamente ale echipei prezentau dungi uniforme în albastru, violet și roșu pe un fundal alb – o noutate la acea vreme și o marcă recunoscută la nivel mondial până în prezent. 
    • BMW 3.0 CSL preia această tradiție cu un finisaj de vopsea Alpine white uni și un decor în dungi aplicat elaborat în culorile BMW M GmbH. Liniile de pe caroserie reflectă eficient suprafețele dinamice, aducând astfel în prim-plan estetica puternică a coupeului și mai clar.
    • Atât culoarea de bază, cât și dungile M, cunoscute în jargonul tehnic drept livrele, sunt aplicate în mare măsură manual, implicând un nivel extrem de ridicat de timp și efort. Un total de 22 de piese individuale sunt vopsite într-un proces special conceput pentru BMW 3.0 CSL. 
    • O atenție deosebită este acordată unor aranjamente extrem de precise a zonelor suprafețelor caroseriei și a dungilor de culoare finisate în carbon vizibil. În general, cea mai mare parte a exteriorului în Alpine white uni cuprinde componente din carbon, care sunt vopsite manual de specialiști. 
      • Materialul high-tech este vizibil doar în inscripțiile de pe acoperiș și de pe aripa din spate. În acest scop, aceste zone trebuie expuse în timpul procesului de vopsire. Pentru a poziționa cu precizie dungile în culorile BMW M GmbH, experţii folosesc mascarea prin proiecție laser, precum și folii personalizate de contur.
    • Fiecare componentă necesară de vopsit are un timp de producție de șase zile lucrătoare. În acest timp, se finalizează până la opt procese de vopsea, fiecare cu etapele intermediare necesare de lucru, cum ar fi șlefuirea și mascarea dungilor de culoare. Rezultă un total de 134 de procese de vopsire pentru fiecare vehicul, însumând un total de 6.700 de secvențe de lucru manual în atelierul de vopsire pentru întreaga serie mică a modelului special!
    • Secvențele de numere de pe ușile și plafonul lui BMW 3.0 CSL, concepute în stilul mașinilor de curse timpurii, construiesc un pod de la trecut la prezent. Designul lor în stilul numerelor de curse se bazează pe modelul istoric al primului automobil BMW M dezvoltat pentru cursele de mașini de turism, în timp ce numărul 50 se referă la aniversarea BMW M GmbH. 
    • O altă reamintire a anilor 1970 sunt cele două logouri BMW poziționate pe montantul C, direct în spatele aşa-numitului Hofmeister kink.
  • Ce pune în mişcare acest automobil?
    • BMW 3.0 CSL dispune de cel mai puternic motor cu șase cilindri în linie folosit vreodată într-un automobil BMW M stradal!
    • Motorul cu șase cilindri posedă aceleași rădăcini tehnologice ca și unitatea actualei mașini câștigătoare a DTM. Agregatul de 3.0 litri oferă turații mari spontane datorită conceptului tipic M de turații mari și cuprinde, printre altele, un carter extrem de rigid cu un design cu punte închisă fără mâneci, un arbore cotit ușor forjat și un miez de chiulasă cu imprimare 3D. Sistemul de răcire și alimentarea cu ulei sunt, de asemenea, proiectate pentru situații de condus extrem de dinamice.
    • Versiunea sistemului de propulsie cu tehnologia M TwinPower Turbo, care a fost dezvoltată în continuare exclusiv pentru BMW 3.0 CSL, mobilizează o putere maximă de 560 CP şi un cuplu maxim de 550 Nm, şi fascinează cu o livrare liniară a puterii până la o turație maximă de 7.200 rpm.
    • Aflăm că poate atinge peste 300 km/h şi consuma mixt 11 litri de benzină.
    • Motorul cu șase cilindri în linie este cuplat cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Cursa de schimbare a acestora, definită cu precizie, permite schimbarea rapidă și precisă. Levierul este realizat exclusiv pentru BMW 3.0 CSL, iese din consola centrală și este un accesoriu de lux. Trezește imediat anticiparea pentru schimbarea manuală a vitezelor, stă perfect în mână și, cu suprafața sa albă, diagrama gravată și numărul 50, amintește de începuturile BMW M GmbH din anii 1970. 
      • Un tribut adus tehnologiei moderne este şi asistentul de schimbare a vitezelor, care folosește un control al vitezei de conectare pentru a asigura cuplarea fără alunecare a ambreiajului după schimbarea treptelor în jos, la frânarea în viraje. Poate fi activat sau dezactivat de către șofer.
    • În mod tradițional, cuplul este transmis către șosea exclusiv prin intermediul roților din spate şi pot fi realizate derapaje controlate. Diferenţialul Active M asigură, de asemenea, o dinamică superioară. Dacă este necesar, previne compensarea cuplului între roțile din spate și, în același timp, creează în mod continuu și variabil un efect de blocare de până la 100%. 
      • Diferenţialul este legat de DSC (Dynamic Stability Control) şi îşi ajustează cu precizie efectul de blocare la situaţia de condus respectivă. De exemplu, tracțiunea este optimizată pe drumuri cu valori diferite de frecare pentru roțile din spate, din dreapta și stânga.
      • Atunci când se accelerează dinamic în afara virajelor, șoferul primește un feedback vizibil cu privire la potențialul de aderență al roților din spate și, astfel, poate doza în mod optim utilizarea pedalei de accelerație.
    • Componentele suspensiei utilizate pe noul BMW 3.0 CSL reprezintă vârful de lance al dezvoltării mașinilor sport de înaltă performanță de către BMW M GmbH: pe puntea din faţă există un setup cu arcuri cu două articulații, iar pe cea din spate – cinci brațe cu design specific M.
      • Mai există Adaptive M suspension cu amortizoare controlate electronic, direcție electromecanică M Servotronic cu raport variabil şi sistem de frânare M carbon ceramic (combină un etrier fix roşu cu șase pistoane și discuri de frână ceramice de 400×38 mm pe puntea din față, alături de un etrier fix roşu cu un singur piston și discuri de 380×28 mm pe spate) cu două curbe caracteristice reglabile în meniul M Setup.
    • Cu funcția M Traction Control, șoferul poate seta individual pragurile de intervenție ale limitării alunecării roților. În acest scop sunt disponibile 10 niveluri și dezactivarea completă a controlului stabilității de conducere este posibilă inclusiv prin M Dynamic Mode.
  • De asemenea, în interiorul noului BMW 3.0 CSL, utilizarea carbonului și a altor măsuri de construcție ușoare subliniază caracteristicile puriste ale mașinii sport. 
    • În loc de scaune suplimentare, partea din spate oferă un compartiment de depozitare cu nişe integrate pentru căști. 
    • Decorația CFRP a panourilor ușilor și izolația acustică redusă contribuie, de asemenea, la un stil extrem de sportiv. 
    • Șoferul și pasagerul din față sunt așezați pe scaune M Carbon. Conexiunile diagonale dintre suprafața scaunului și spătar amintesc de principiul de construcție al scaunelor ușoare prezentate în modelul istoric. Înălțimea și înclinarea scaunului pot fi reglate exclusiv în trei trepte într-un atelier. Poziția longitudinală poate fi schimbată manual folosind o pârghie de pe marginea din față a scaunului. În plus, scaunele M Carbon oferă inserții detașabile pentru tetiere.
  • Mai mult decât atât, interiorul BMW 3.0 CSL se prezintă ca un cockpit de mașină sport care este purist și exclusivist. 
    • Suprafețele scaunelor din Alcantara neagră și centurile de siguranță M sunt combinate cu un volan M Alcantara, o căptușeală de acoperiș antracit, Alcantara neagră și suprafețe din carbon mate. 
    • Cusăturile contrastante și alte accente în alb corespund vopselei exterioare, ale cărei inscripții ale modelului sunt gravate atât în ​​ornamentele pragurilor, cât și pe suprafețele scaunelor.
    • Levierul alb simbolizează forma clasică de interacțiune între șofer și vehicul la schimbarea vitezei. 
    • Butonul roșu de pornire/oprire și butoanele roșii M de pe volan sunt disponibile pentru activarea motorului și pentru acces direct la configurația generală a vehiculului. 
    • Decorațiile interioare mate cu finisaj din fibră de carbon au o numerotare secvențială pentru fiecare dintre cele 50 de unități disponibile.

Preţul nu a fost anunţat public, însă conform unor informaţii ar costa fie 505.050 de euro, fie 750.000 de euro, minimum! Cele mai multe unități sunt destinate Europei, dar câteva s-ar putea găsi şi în garaje din America de Nord, însă doar ca obiecte de colecție, deoarece modelul nu este omologat pentru această piață.

Cmentariile sunt închise