(video) Premieră: Noul Xpeng G9 cu două “televizoare” în bord devine modelul de top al mărcii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania chineză Xpeng Motors din China este un rival pentru NIO şi la fel de tânără. A fost fondată în acelaşi an 2014 şi a început producția de vehicule electrice în acelaşi 2017 cu NIO, dar o creştere mai rapidă a fost înregistrată abia recent, venind pe continentul nostru de la sfârşitul lui 2020, iniţial în Norvegia şi mai recent în Ţările de Jos.

Dacă în 2020 au fost vândute doar 27.000 de mașini, în 2021 – 98 de mii, în prima jumătate a lui 2022 a livrat deja 69.000 de unităţi, având în gamă doar trei modele. Şi iată că acum al patrulea este gata să intre pe piață, fiind cel mai dotat şi, respectiv, mai scump.

Noul Xpeng G9 a fost prezentat pentru prima dată în toamna lui 2021 la Salonul Auto de la Guangzhou în calitate de prototip. A fost nevoie de nouă luni pentru a pregăti versiunea de producție, iar la exterior aproape că nu diferă de modelul expozițional de anul trecut. Astăzi ni se prezintă pentru prima dată şi designul interior, alături de caracteristici oficiale.

Caracteristici cheie:

  • În ceea ce privește dimensiunea și formatul, Xpeng G9 ar fi un coleg cu Lexus RX sau Mercedes-Benz GLE.
    • Măsoară în lungime 4.891 mm, în lățime – 1.937 mm, în înălțime – 1.680 mm. Ampatamentul îi constituie 2.998 mm
    • Cabina îi este deplasată cât mai în spate posibil, portierele nu au rame la geamuri și se închid cu soft close, iar mânere sunt retractabile.
    • Coeficientul de rezistență aerodinamic declarat este de 0,272 Cd (GLE are 0,29 Cd, pentru comparaţie).
    • Volumul portbagajului poate varia între 660 şi 1.576 litri.
    • G9 este, de asemenea, echipat cu o bară de remorcare electrică detașabilă și o priză de 220 V cu o putere de până la 2.200 W!
  • La baza maşinii este o platformă modulară şi modernă, cu o configuraţie cu braţe duble pe puntea din faţă şi cu una multi-link pe cea din spate, pentru prinderea suspensiei de caroserie.
    • Standard dispune de o suspensie pneumatică inteligentă, reglabilă activ într-un interval de 100 mm (poate anticipa în avans condiţiile drumului folosind inclusiv hărţi de înaltă precizie) cu arcuri pneumatice cu două camere.
    • Şasiul în general a fost reglat de o echipă de ingineri germani! Şeful Xpeng spune că oferă manevrabilitate de Porsche Cayenne şi comfort de Mercedes-Maybach GLS.
  • Unitatea de propulsie XPower de generaţia a treia funcţionează cu o tensiune de 800V, ceea ce permite inclusiv o încărcare rapidă a bateriei.
    • Modelul de bază va avea un singur motor electric pe puntea din spate şi respectiv tracţiune spate (313 CP și 430 Nm).
    • Modelul cu AWD are două motoare electrice respectiv, cel frontal generând 238 CP, pentru un total de 551 CP şi 717 Nm. Acest model poate realiza 0-100 km/h în 3.9 secunde!
    • G9 are șapte moduri de condus, inclusiv un mod Boost care ajută vehiculul să atingă cuplul maxim în 0.15 secunde.
  • Ambele versiuni sunt echipate cu o baterie litiu-ion de 98 kWh. Autonomia declarată în ciclul local CLTC este de până la 702 şi 650 km respectiv. Viteza maximă le este limitată la 200 de km/h. Datorită încărcării rapide, o autonomie de 200 de km este valabilă după doar cinci minute de stat în priză.
    • Capacitatea de încărcare rapidă DC este de 400+ kW, până la 480 kW, în China existând deja încărcătoare de 480 kW, inclusiv realizate de Xpeng (marca îşi amenajează propria reţea)!
    • G9 este primul EV de 800V din China care folosește un invertor pe bază de carbură de siliciu (SiC), aşa ceva fiind folosit şi pe noul Lucid Air, de exemplu!
      • Într-un vehicul electric, invertorul convertește curentul continuu (DC) în curent alternativ (AC) și controlează fluxul de energie electrică de la baterie sau de la acumulator la motor (motoare). Utilizarea unui invertor cu carbură de siliciu permite un flux mai rapid de putere atunci când șoferul o cere, cum ar fi în timpul unei accelerații puternice.
      • Deoarece este disponibilă mai multă putere la roți, acest lucru permite producătorilor de automobile precum XPeng să monteze motoare electrice mai compacte fără a sacrifica performanța. Dar un alt beneficiu este că motoarele pot fi mai ușoare și pot funcționa mai eficient, ceea ce poate ajuta la extinderea autonomiei. 
    • Încărcarea rapidă i-a fost comparată cu progresele tehnologice celulare din ultimul deceniu: „Pentru a da un exemplu inexact, este ca și cum eficiența de încărcare a trecut dintr-o dată de la era 2G la 5G”.
  • Habitaclul este realizat pentru maximum cinci pasageri cu un finisaj bogat din piele Nappa. Toate cele patru locuri principale sunt dotate cu încălzire şi masaj vibrator. În plus, scaunele frontale sunt reglabile electric și ventilate, iar scaunul pasagerului din dreapta pasagerului mai are un bonus – o pernă mai lungă pentru coapse. Cu reglajele electrice disponibile pentru bancheta din spate se poate modifica unghiul de înclinare a spătarelor, dar şi rabatarea lor. Pasagerii se mai pot bucura de un impunător acoperiș panoramic.
  • Pe planşa de bord minimalistă, numită drept primul cockpit inteligent 5D din industrie, există un panou de bord compact și două monitoare de 15 inchi ale sistemului multimedia (bazat pe motor grafic Unity3D) controlat de un cip de 7 nm Qualcomm Snapdragon SA8155P cu 8 nuclee, instalate într-o singură carcasă. Aproape că nu există butoane fizice, iar toată consola centrală este ocupată de două suprafeţe pentru încărcarea a două telefoane prin inducţie electromagnetică.
  • Nu este prevăzut un head-up display, controlul comenzilor se poate realiza printr-un asistent vocal avansat, iar printre opțiuni se numără un sistem Dynaudio Confidence (format 7.1.4) cu 28 de difuzoare și o putere de 2.250 de wați!
    • Folosind tehnologia Dolby Atmos, Xopera 5D Multimedia Experience oferă pasagerilor o experiență 5D imersivă, care include vibrații ale scaunelor, modificări ale iluminării ambientale, aer condiționat reglabil și parfumuri personalizate atunci când vizionează un film, ascultă muzică sau pur și simplu se relaxează.
  • Se mai anunță prezenţa unui sistem de pilotare semi automată în cadrul complexului de asistenţă XPILOT 4.0, care foloseşte şi LiDAR-uri (două, aranjate sub faruri), fiind pregătit pentru a corespunde nivelului 3 de autonomie. De procesarea tuturor operaţiunilor se vor ocupa două procesoare Nvidia Orin cu o performanță totală de 508 TOPS (trilioane de operații pe secundă).
    • Un sistem de nivel 3 este unul automatizat condiționat. Sistemul de conducere cu automatizare condiționată preia sarcinile dinamice de conducere atunci când se aplică anumiți parametri. Un șofer care este gata să preia controlul în orice moment este totuși necesar. Șoferul trebuie să preia controlul (cu o întârziere de câteva secunde) în orice moment când este solicitat de sistem.
    • G9 folosește 31 de senzori și o cameră de vedere frontală pentru detectarea avansată a obiectelor, iar senzorii săi duali LiDAR montați în față acoperă 180º, reducând dimensiunea punctelor moarte.
    • XNGP este capabil să abordeze mai multe scenarii de conducere, indiferent de acoperirea hărții de înaltă precizie, iar în 2023 va funcţiona bine în majoritatea orașelor din China.
  • G9 este, de asemenea, primul model de producție al XPeng care folosește noua arhitectură electronică și electrică X-EEA 3.0 dezvoltată in-house, care include o platformă centralizată de supercomputing și module de control local.
  • G9 va fi, de asemenea, primul vehicul electric din China care implementează o arhitectură de comunicații Gigabit Ethernet, care acceptă mai multe protocoale de comunicație, permițând vehiculelor să transmită și să primească date mult mai rapid.

XPeng a spus că G9 este primul vehicul al companiei proiectat direct pentru piața internațională și îndeplinește atât standardele chineze, cât și cele internaționale în ceea ce privește siguranța!

Producția modelului va începe în septembrie, iar vânzările sunt planificate pentru al patrulea trimestru. Prețurile nu au fost încă anunțate, dar compania a promis că noua navă amiral va costa mai puțin de 500.000 de yuani (75.000 de dolari), probabil având în vedere versiunea de bază, fiind numită drept cea mai bună ofertă de preţul cerut.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/