(video) Premieră: Show car-ul A390_β – primul fastback sport Alpine 100% electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Show car-ul A390_β, primul fastback sport Alpine 100% electric, introduce o nouă dimensiune în universul sportiv al mărcii. Acesta prefigurează cel de-al doilea din cele trei modele din linia Dream Garage, garajul ideal creat de Alpine pentru toți șoferii entuziaști.

După A290 și înainte de viitorul A110 electric, A390_β anticipează a doua fază a Dream Garage-ului Alpine, trioul de mașini sport marcând tranziția electrică a mărcii. Și 85% din ceea ce vedem acum va fi pe mașina de serie cu locuri pentru cinci pasageri!

Caracteristici cheie:

  • Denumirea A390_β urmează nomenclatura Alpine, care combină un A urmat de trei cifre. Cifra 3 se referă la dimensiunea vehiculului, iar 90 la vehiculele multifuncționale de zi cu zi ale mărcii. Litera greacă beta se referă la stadiul intermediar de dezvoltare înainte de lansarea oficială a mașinii de serie.
  • A390_β oferă o imagine a viitorului automobil rutier proiectat pentru uz zilnic și capabil să se transforme într-o bestie de curse precum emblematicul A110, pentru o experiență de condus mult mai sportivă. Alpine o definește ca fiind o adevărată mașină sport sub un design „îmbrăcat”, ca o mașină de curse într-un costum pe măsură.
  • Precum conceptul Alpenglow, A390_β se inspiră din lanțurile muntoase ale Alpilor. Roca, mineralele și zăpada sunt elemente naturale care au alimentat designul și alegerea materialelor, conferindu-i forță de caracter.

Exterior

  • Albastrul intens și multi fațetat al A390_β (Bleu Specular) evidențiază formele ascuțite ale mașinii de expoziție. Particulele de vopsea în mișcare vibrează odată cu mișcarea. Nuanța oscilează între albastru strălucitor, care captează lumina și nuanțe mai profunde. Această interacțiune de contraste accentuează liniile vehiculului.
  • Show car-ul Alpine A390_β se remarcă prin semnătura sa distinctivă de iluminare, în conformitate cu Alpenglow. Un roi de triunghiuri iluminate numit Praf cosmic sub banda de iluminat din față și din spate evocă o cometă care străpunge atmosfera. În cele din urmă, barele luminoase subțiri din față și din spate, care par să despice aerul ca o lamă, evocă ușurință.
  • Ca și cum ar curge prin aer, A390_β are elemente aerodinamice vizibile. În față, un „pod zburător” îmbunătățește fluxul de aer peste partea superioară a vehiculului. Grila micro perforată ghidează aerul în cel mai bun mod posibil, în timp ce cupele laterale largi creează o perdea de aer pentru a accelera fluxul natural.
  • Partea din spate mai conceptuală este interpretarea „Light Follows Function”: lumina subliniază elementele aerodinamice ale show car-ului. Înotătoarea de rechin, o referință la cursele alpine de la Le Mans, este sinonimă cu fluiditatea și stabilitatea.
  • În cele din urmă, în armonie cu difuzorul din spate, banda luminoasă iluminată poate fi extinsă sau retrasă cu 80 mm, permițând A390_β să se transforme dintr-un design „cu coadă scurtă” într-unul „cu coadă lungă”. Această capacitate de extindere reduce coeficientul aerodinamic de rezistență aerodinamică și îmbunătățește autonomia.
  • Designul jantelor este inspirat de proprietățile cristaline ale unui fulg de zăpadă. Măsoară 22/23 inchi și sunt înfrumusețate de un cabochon în centrul roții, iluminat de un halo albăstrui care amintește de bijuterii. Efectul transparent al flanșei centrale, care seamănă cu un strat subțire de gheață, evidențiază funcția Active Torque Vectoring în fundal.

Interior

  • În timp ce exteriorul show car-ului A390_β tinde să semene cu viitorul model de producție, interiorul este în mod deliberat conceptual, permițând o privire asupra unei viziuni futuriste a interioarelor Alpine, păstrând în același timp fundamentele mărcii.
  • Deschiderea antagonistă a ușilor laterale și absența unui montant central întăresc sentimentul că A390_β este o invitație de a urca la bord și dezvăluie un simbolism general inspirat de Alpi. Podeaua realizată de Lavoisier Composites are o structură unică realizată din carbon reciclat ultra-ușor din industria aeronautică și fotovoltaică.
  • Cockpit-ul este formată dintr-un triunghi luminos care reprezintă grafic axa de antrenare. Trei lamele de sticlă din spatele volanului, poziționate succesiv, creează un efect holografic pentru o citire dinamică și multidimensională a informațiilor de condus.
  • Un sistem audio marca Devialet va îmbunătăți Alpine Drive Sound, derivat din armonicile naturale ale motorului, pentru a aduce toată puterea unei experiențe sonore sportive șoferului și pasagerilor din cabină.

Volan inspirat din F1

  • Inspirat direct de Formula 1, volanul A390_β este compact, tehnic și precis, invitându-te să conduci. Dispune de două geometrii diferite, permițând șoferilor să comute între lumea condusului de zi cu zi și cea a sportivității extreme.
    • Șoferul plasează un cristal de gheață (drept cheie) în centrul volanului pentru a aduce vehiculul la viață. Ca o bijuterie, este inspirat de cristalele găsite în munții înalți. Sigilează faimosul logo Alpine A-arrow ca și cum ar fi așezat în gheață.
    • Derivat din F1, butonul OV sau „depășire” – deja prezent pe volanul lui A290 – permite livrarea instantanee a puterii complete a motorului cu o atingere ușoară.
    • Alte butoane permit modificarea suspensiei hidraulice, măsurarea frânării regenerative și adaptarea modurilor multimedia.
  • Butoanele de transmisie P-R-N-D de pe consola centrală capătă un aspect mineral, ca bucăți de piatră tăiate și lustruite.
  • Controlul scaunului, poziționat chiar în dreapta șoferului și în inima cockpitului, inițiază schimbarea poziției scaunului șoferului în modul „F1”.
  • În ceea ce privește pasagerul, acesta devine copilot datorită lamei de sticlă care levitează în fața lui, afișând informații despre configurația drumului.

În pielea unui pilot alpin

  • Echipa de design Alpine a scanat un scaun de F1 pentru a dezvolta scaunul șoferului! Oferă două poziții de conducere pentru două tipuri de utilizare: versatilitate zilnică sau sportivitate de înaltă performanță combinată cu confort.
  • Scaunele din față includ centuri Sabelt în două tonuri, cu prinderi în patru puncte, care amintește de sistemul de extracție al unei mașini de F1. Tetierele scaunelor sunt imprimate 3D de Erpro Group. Experții au folosit un elastomer din surse biologice, Pebax® Rnew® de la Arkema, produs parțial din semințe de ricin.
  • Spre deosebire de partea frontală orientată spre șofer a interiorului, zona din spate întruchipează confortul. Acest lucru se realizează prin utilizarea spumei cu memorie pentru confort maxim la bord. Bancheta albă este asamblată într-o singură bucată pentru a oferi pasagerilor impresia că sunt primii care pășesc pe o pătură de zăpadă pură.
  • În centru, un cub în formă de hologramă se adresează pasagerilor din spate. În partea de sus a scaunului, difuzoarele încastrate în blocuri de gheață oferă o experiență sonoră captivantă, ca ecou al celor de pe scaunele din față. Pe puntea din spate, cristalele Stratasys evocă strălucirea zăpezii sub razele soarelui.

O platformă adaptată pentru Alpine

  • Viitoarea mașină va fi proiectată pentru a fi electrică, bazată pe o versiune puternic modificată a platformei AmpR Medium de la Ampere. Flexibilitatea și avantajele acestei platforme mau permis inginerilor Alpine să facă modificările necesare pentru a dezvolta un fastback hotărât sportiv.
    • Bateriile, de exemplu, sunt poziționate sub habitaclu pentru a se asigura că centrul de greutate este cât mai jos posibil.
    • Spațiul de la bord este optimizat de o podea plană.
  • A390 va avea trei motoare electrice dezvoltate de Alpine: unul în față și două în spate. De asemenea, va avea un sistem AWD inovator, nepermanent.
    • Tracțiunea pe punte va fi gestionată de un sistem inteligent de gestionare a cuplului dezvoltat și perfecționat în întregime de inginerii Alpine: Active Torque Vectoring. Această combinație tehnologică de trei motoare electrice monitorizate de Active Torque Vectoring, rezervată anterior hiper mașinilor produse în tiraje mici, este o premieră mondială în segment.
  • Parteneriatul existent cu Michelin va permite modelului de serie să fie echipat cu anvelope dezvoltate în colaborare cu Alpine.

Versiunea de producție a lui A390 va fi fabricată din 2025 la Manufactura Alpine Dieppe Jean Rédélé, bazată pe platforma AmpR Medium. Cele trei motoare electrice ale sale vor proveni de la Megafabrica Cléon, iar bateriile vor fi apoi asamblate la Douai, confirmând ciclul scurt de producție.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise