(video) Premieră: Toyota a elaborat prima mașină de curse care folosește hidrogenul lichid

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În etapa campionatului japonez Super Taikyu Series, care a avut loc pe circuitul Fuji Speedway weekendul trecut, a participat un automobil interesant şi unic. GR Corolla H2 Concept este prima mașină din lume care se întrece folosind combustibil lichid pe bază de hidrogen.

Corolla alimentată cu hidrogen lichid a fost programată să concureze pentru prima dată la prima etapă a Super Taikyu din martie, pe circuitul Suzuka. Cu toate acestea, în timpul unui test privat efectuat pe Fuji International Speedway pe 8 martie, un incendiu a avut loc din cauza unei scurgeri de hidrogen dintr-o conductă de hidrogen gazos din compartimentul motorului. Deoarece vehiculul nu a putut fi reparat la timp, Toyota a fost nevoită să abandoneze cursa.

Dar în cele două luni de pauză, designul conductelor de hidrogen care au provocat incendiul a fost schimbat, siguranța fiind cea mai mare prioritate. Aceste modificări au inclus deplasarea conductelor de hidrogen departe de zonele fierbinți și instalarea unor capace de siguranță pe îmbinările conductelor de hidrogen pentru a preveni slăbirea lor, dar în acelaşi timp captând şi conducând hidrogenul la detectoare în cazul unei scurgeri.

Totodată, s-a reuşit reducerea greutăţii maşinii cu peste 50 de kg în ultimele două luni, iar asta a rezultat în depășirea timpilor de tur ai prototipului care a concurat pentru prima dată în mai 2021 folosind combustibil gazos pe bază de hidrogen.

Provocarea hidrogenului lichid

O parte din hidrogenul lichid utilizat în această Corolla este hidrogenul derivat din lignit produs și transportat din Australia în februarie 2022 de către purtătorul de hidrogen lichid Suiso Frontier construit de Kawasaki Heavy Industries, Ltd. (KHI) ca parte a proiectului HySTRA.

Stația mobilă de hidrogen lichid care e utilizată pe circuit a fost dezvoltată în comun de Iwatani Corporation și Toyota Motor Corporation. Prin utilizarea hidrogenului lichid drept combustibil, nu mai sunt necesare echipamente care anterior erau necesare pentru a produce hidrogen gazos comprimat, cum ar fi compresoarele și pre-răcitoarele pentru răcirea hidrogenului.

Ca urmare, zona necesară de instalare a stației poate fi de un sfert din dimensiunea celei pentru stațiile de hidrogen gazos, iar realimentarea în cadrul unui pit stop are loc în același mod cum se face în cazul maşinilor pe benzină. În plus, deoarece nu mai este nevoie de presurizare la umplere, mai multe vehicule pot fi alimentate succesiv.

Sistemul de alimentare cu combustibil al vehiculului a fost schimbat într-un sistem de hidrogen lichid, împreună cu trecerea de la hidrogenul gazos la hidrogenul lichid. Cu toate acestea, motorul în sine este același care funcționa pe hidrogen gazos.

Deoarece densitatea de energie pe volum este crescută prin schimbarea combustibilului în hidrogen lichid, autonomia s-a dublat, păstrându-se acelaşi timp necesar pentru alimentare – aproximativ 1.5 minute. Pe parcursul anului urmează să se atingă generarea unei performanţe mai mari, unei autonomii mai mari şi a unui timp de alimentare mai redus.

Cu toate acestea, cea mai mare provocare este că hidrogenul lichid trebuie păstrat la temperaturi mai mici de -253°C în timpul umplerii și stocării! Acest lucru ridică provocări unice în domenii precum dezvoltarea tehnologiei pompelor de combustibil care poate funcționa într-un mediu cu temperatură scăzută, prevenirea evaporării naturale a hidrogenului din rezervoare și stabilirea de reglementări pentru rezervoarele de hidrogen montate pe vehicul.

Atât hidrogenul gazos, cât și cel lichid au avantaje și provocări unice, hidrogenul gazos având avantajul de a avea o configurație mai simplă a sistemului. Toyota va continua să se concentreze pe dezvoltarea atât a hidrogenului gazos, cât și a hidrogenului lichid pentru a crește opțiunile de alimentare cu combustibil și pentru a profita la maximum de caracteristicile lor unice.

Din 2026 Toyota intenționează să participe în Le Mans cu o maşină consumatoare de hidrogen lichid. Koji Sato, directorul executiv de la Toyota, a anunțat că urmează să facă și anunțul oficial în acest sens.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/