(video) Proiectul drumului cu panouri solare din Franţa se închide după aproape trei ani
În Franța, o porțiune de drum de 1.6 km acoperită cu panouri solare, a devenit nefuncțională după aproape trei ani de exploatare în condiţii reale. Autorii proiectului au avut de suferit un fiasco din cauza numeroaselor vehicule grele şi a vremii proaste care au intrat în contact cu şoseaua.
Traficul rutier pe această porţiune de drum construită de compania Colas, pentru care s-au cheltuit 5.000.000 de euro, a fost permis în anul 2016. Atunci Agenția de mediu și energie a Franței a declarat că drumul ar putea genera electricitate pentru o localitate cu o populaţie de 5.000 de oameni, mai exact pentru iluminat public în satul Tourouvre. Între timp, aşa-zisele celule fotovoltaice care au acoperit o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, au început să iasă din funcţiune una câte una.
Un motiv pentru care această suprafaţă va fi demontată este că s-a dovedit în tot acest timp a fi foarte zgomotoasă şi drept urmare autorităţile au impus o limită de viteză de 70 km/h. Un al doilea motiv este că în loc de cei 150.000 de kWh de energie generată, promisă anual, către 2019 cifra a scăzut la doar 40.000, rezultând un profit anual de 3.100 în loc de 10.500 de euro.
S-a dovedit că scăderea eficienței şoselei solare s-a datorat faptului că a început să se defecteze panourile de pe ea. Vehiculele grele, inclusiv cu şenile, dar şi ploile, şi-au jucat rolul în acest proces.
Colas, compania care a fost responsabilă pentru dezvoltarea drumului din panouri solare, şi-a recunoscut eşecul și a spus că Wattway va fi demontată. Potrivit reprezentanților Colas, ei inițial nu ar fi trebuit să aplice tehnologia pe o astfel de lungime mare.
În viitoarele sale proiecte intenţionează să urmeze o altă abordare: concentrare pe suprafeţe mici de 3-9 m². Astfel de platforme ar oferi energie suficientă pentru funcţionarea camerelor din trafic, dar și a iluminatului stațiilor de transport public, notează Le Monde.
Cmentariile sunt închise