(video) Prototipul unei noi generaţii de tren maglev a fost arătat în China. În câţiva ani va putea atinge viteza unui avion

În China a fost prezentat prototipul unui tren de mare viteză care anunţă pregătirea unei noi generaţii de astfel de vehicule. Acesta are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră, iar în viitor chiar şi 800 km/h!

Trenul maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. Soluţia promite să reducă în mod semnificativ costul călătoriei cu acest tip de transport și să îl facă disponibil pe scară largă.

Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Pentru a economisi producția și a reduce consumul de energie pentru mișcare, noul tren maglev se propune a fi fabricat în principal din fibră de carbon. Prototipul prezentat este realizat exact așa, fiind cu aproape 50% mai uşor decât omologii. În ceea ce privește efectul supraconductivității, chinezii oferă, de asemenea, o abordare mai ieftină decât, de exemplu, dezvoltatorii japonezi.

În 2027, în Japonia se așteaptă deschiderea uneia dintre cele mai rapide căi ferate din lume cu tehnologie supraconductoare, care va face legătura între Tokyo și Nagoya, cu trenuri care circulă cu 500 km/h. Această linie va folosi heliu lichid pentru răcire, în timp ce chinezii îşi propun să facă uz de azot lichid, care este semnificativ mai ieftin.

Conform calculelor, trenurile maglev care folosesc supraconductibilitatea vor putea accelera până la 620 km/h, iar în viitor – până la 800 km/h, ceea ce este deja comparabil cu viteza de croazieră a avioanelor. Echipa chineză a mai spus că, deși noul maglev japonez ar trebui să accelereze mai întâi înainte de a putea levita, prototipul lor ar putea levita din start.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi operațional în decurs de 3-10 ani. Încă există probleme care trebuie de rezolvat înainte ca noua tehnologie să devină viabilă din punct de vedere comercial, un exemplu fiind zgomotul produs.

În construcția de infrastructură pentru astfel de vehicule noua tehnologie va necesita costuri ceva mai mari. Dezvoltatorii spun că un kilometru al liniei de transport supraconductoare va costa iniţial între 250 și 300 de milioane de yuani (aproximativ 40 de milioane de euro), în timp ce construcția unei linii tradiţionale maglev costă 200 de milioane de yuani (circa 25 de milioane de euro). Traseul supraconductor va fi în mod condiționat cu 30% mai scump, dar în viitor ar trebui ca investiţiile să se întoarcă rapid în cazul în care ar intra în utilizare în masă.

China găzduiește la ora de faţă cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume (peste 37.000 de km) și are cel mai rapid tren care operează comercial – Shanghai Transrapid (430 km/h). Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2002 în statul asiatic.

În 2019, tot în China, a fost demonstrat prototipul unul alt tren similar, însă a cărui viteză maximă era limitată la 600 de km/h:

https://autoblog.md/video-in-china-a-fost-prezentat-prototipul-unui-tren-care-poate-zbura-cu-pana-la-600-de-km-h/

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/