(video) Rolls-Royce introduce proiectul Droptail! Primul rezultat spectaculos

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(later edit) Maşina costă oficial 32.000.000 de dolari!😮


Compania britanică Rolls-Royce introduce o nouă serie de maşini făcute la comandă, prin care îşi demonstrează şi abilitățile resuscitate de carosier. Proiectul Droptail este al treilea capitol din noua filă a istoriei mărcii prin Sweptail în 2017, urmată de Boat Tail în 2021.

Doar patru Droptail-uri vor fi construite în total, fiecare automobil fiind unic în exprimarea caracterului. Primul îl vedeţi mai jos – La Rose Noire.

Caracteristici cheie:

  • Proiectul Droptail reprezintă primul automobil cu caroserie în stil roadster din istoria modernă a Rolls-Royce.
  • Este rezultatul unei colaborări remarcabile timp de peste patru ani dintre clienţi înstăriți şi compania auto.
  • Are o lungime de 5.3 metri, o lățime de doi metri şi doar două locuri.
  • Spre deosebire de Rolls-Royce Sweptail și Boat Tail, Droptail nu se bazează pe aceeași platformă Architecture of Luxury ca și noile Cullinan, Ghost și Phantom, ci are un nou șasiu monococ fabricat din oțel, aluminiu și fibră de carbon.
    • Deși bazele sunt noi, grupul de propulsie ia forma unui V12 twin-turbo de 6.75 litri al mărcii, care generează 601 CP și 840 Nm de cuplu.
    • Deși o mașină ca aceasta nu se referă la performanță în linie dreaptă, se înțelege că poate atinge 100 km/h în mai puțin de 5.0 secunde. Viteza maximă e limitată la 250 km/h.
  • Pentru Droptail, designerii au îndrăznit să introducă o nouă interpretare a celor mai prețioase iconografii a mărcii: grila Pantheon și Insigna de Onoare.
    • Pentru prima dată în istoria mărcii, lamele grilei sunt “îndoite” spre vârf, înclinându-se ușor pentru a crea o consolă “Temple Brow”.
    • Emblema cu dublu-R este la fel îndoită.
  • Linia geamurilor pleacă spre spate, acolo unde se găsesc nişte elemente de caroserie ascuțite, unghiulare, asemănătoare cu braţele unui iaht, care se ridică în spatele ușilor și sunt curbate ușor spre interior, direcționând subtil ochiul spre ocupanții autoturismului.
  • Secțiunea posterioară a maşinii, care porneşte din spatele cabinei, îndeplinește o funcție aerodinamică prin faptul că produce forță de apăsare pentru stabilitate atunci când automobilul se deplasează cu viteză. Rolls-Royce spune că a fost o provocare considerabilă, reieşind că este o formă plată şi nu există vreo aripă, fiind produsul unei colaborări profunde între designeri și experţii în aerodinamică. Găsirea soluţiei ideale a necesitat doi ani și 20 de iterații.
    • Această inovație elegantă i-a determinat pe clienții Droptail să-i provoace pe designerii mărcii cu solicitări din ce în ce mai complexe. Examinând Droptail în profil, un client a declarat că nimic altceva decât mânerele ușilor, Spirit of Ecstasy și monograma Rolls-Royce ar trebui să întrerupă suprafețele sale monolitice. Pentru a îndeplini această solicitare, inginerii au dezvoltat un mâner de ușă care încorporează un mecanism de blocare ascuns și o lampă indicatoare integrată discret.
  • Stopurile sunt verticale şi neobişnuit de compacte, în timp ce difuzorul posterior este realizat din fibră de carbon cu textură la vedere.
  • Acoperişul îi este detaşabil, în locul unuia retractabil. Asta a permis confecționarea lui din fibră de carbon şi încorporarea unor panouri de sticlă care poate deveni opacă sau transparentă prin apăsarea unui buton. Conexiunile pentru funcţiile electrice ale acoperișului sunt canalizate prin punctele de montare, permițând instalarea și îndepărtarea fără efort.
  • Droptail celebrează intimitatea unui roadster cu două locuri, cu un interior care învăluie, protejând pasagerii cu o talie înaltă și o poziție joasă a scaunelor. Clienții care au comandat acest model au fost deosebit de atrași de ideea unei abordări minimaliste, concentrate asupra interiorului.
    • Ca răspuns la aceasta, designerii de la Rolls-Royce au creat un tablou de bord care să celebreze minimalismul și tactilitatea analogică. Sunt vizibile doar trei butoane principale, dar toată funcționalitatea unui Rolls-Royce contemporan este păstrată. Doar această planşă de bord a necesitat patru ani de dezvoltare, testare și omologare!
    • Suprafețele generoase și sculptura expresivă au luat în considerare orientarea și plasarea specifică a lemnului, evidențiind bogăția și frumusețea sa naturală uimitoare, captând în mod intenționat lumina din mai multe unghiuri și amintind de formele organice ale celor mai contemporani maeștri dulgheri.
    • Elementul cel mai prominent în interiorul cabinei este panoul curbat de tip eșarfă – o secțiune vastă care înconjoară șoferul și însoțitorul său, evocând o senzație de companie și intimitate în totală armonie cu caracterul romantic al acestui roadster cu două locuri.
    • O cotieră în formă de piedestal în consolă, amplasată între cele două scaune, creează o declarație-semnătură îndrăzneață prin profilul său neted și eliptic. La atingerea unui buton, cotiera glisează înainte și înapoi, permițând accesul fără efort la controlerul rotativ al sistemului multimedia.
    • Amintind de tratamentul îmbrățișării din interior, cotiera însăși este înconjurată de suprafeţele laterale ale scaunelor finisate în piele moale și suplă.
  • Au fost dezvoltate şi alte câteva elemente noi pentru Rolls-Royce Droptail, dincolo de arhitectura existentă a mărcii.
    • Rezervată în exclusivitate pentru Droptail este o construcție monococă rigidă din aluminiu, oțel și fibră de carbon. Oțelul este folosit pentru secțiunile portante ale aripilor frontale și ale portierelor, dar de la montantul B până în spate se folosește fibră de carbon, alcătuindu-se astfel trei secțiuni sudate. Ușoară în greutate şi în modelare, fibra de carbon a permis realizarea curbelor compuse îndrăznețe ale formei maşinii. De fapt, panourile din spate sunt cele mai mari panouri din fibră de carbon create vreodată pentru o mașină Rolls-Royce.
    • În spiritul primelor Rolls-Royce-uri construite artizanal, în care o caroserie era coborâtă pe un șasiu rulant, forma exterioară a lui Droptail este montată pe cel mai contemporan şasiu al mărcii, cu toate sistemele sale şi suspensia renumită a mărcii.
    • Sub capotă s-a instalat un V12 twin-turbo de 6.75 litri, care a fost subtil modificat pentru a furniza 30 CP suplimentari (601 CP) și un cuplu ridicat de 840 Nm, fiind pentru prima dată când puterea motorului a fost crescută pentru un proiect Rolls-Royce Coachbuild.
  • Se menţionează că Rolls-Royce La Rose Noire Droptail redă o poveste de dragoste, fiind o expresie a parteneriatului profund și pasional dintre un soț și o soție care sunt liderii unei familii internaționale de renume. Clienţii au o legătură profundă cu Franţa.
    • Culorile folosite pe maşină sunt inspirate de ale trandafirului Black Baccara, o floare intensă, asemănătoare catifelei, care provine din Franța și este iubită de mama familiei clienţilor. Culoarea închisă, similară rodiei, a petalelor sale apare pe maşină aproape neagră în umbră, dar în lumină directă se dezvăluie o strălucire roșie perlată pe suprafața întunecată. Aceste două nuanţe, numite True Love şi Mystery, formează paleta primară.
    • Ca și trandafirul Black Baccara, mașina pare să-și schimbe culoarea în funcție de unghiul din care e privită. Pentru a realiza această variație bogată, specialiștii în finisaje de suprafață au dezvoltat un proces complet nou de vopsire, care a fost perfecționat în peste 150 de iterații atente. Un strat de bază, a cărui culoare este păstrată în secret, a fost urmat de cinci straturi de lac transparent, fiecare amestecat cu o nuanță ușor diferită de roșu!
    • Tema dublu-ton continuă în elementele luminoase ale La Rose Noire Droptail. Finisajul întunecat, numit Hydroshade datorită calității sale lichide, a fost dezvoltat special pentru acest proiect. Aceste piese nu sunt vopsite; în schimb, un electrolit specific de crom este introdus în procesul de placare cu crom și co-aplicat pe fiecare substrat din oțel inoxidabil într-un strat de doar un micron grosime – aproximativ aceeași lățime ca a unui fir de păianjen. Acest finisaj întunecat, dar reflectorizant, este continuat pe detalii metalice selectate din interior, fiecare dintre ele fiind lustruit manual cu precizie pentru a obține o strălucire intensă.
  • Exclusiv pentru La Rose Noire, acoperișul este plasat într-o poziție neobișnuit de joasă, ceea ce este accentuat și mai mult printr-un unghi mai abrupt și mai lung pentru a susține caracterul său hotărât și glamuros. La marginea sa posterioară are o plăcuţă cu denumirea maşinii – o premieră pentru Rolls-Royce.
  • Nuanţa True Love este aplicată manual drept accent pe suprafața reversă a lamelor grilei radiatorului – un detaliu rafinat vizibil numai prin reflexie indirectă.
  • Iar plasa din bara de protecţie inferioară, extrem de detaliată, a fost proiectată digital și imprimată 3D dintr-un compozit ușor. Include 202 mici elemente dreptunghiulare, toate din oțel inoxidabil lustruit manual şi toate vopsite manual în nuanța True Love.
  • Un element exterior semnificativ este tratarea jantelor din aliaj spectaculoase de 22 inchi, care prezintă finisajul întunecat Mystery. Precum floarea însăși, din depărtare finisajul pare negru, dar la o examinare mai atentă, lumina soarelui dezvăluie nuanțe întunecate de roșu în strălucire. Finisajul Mystery este aplicat pe întreaga suprafață a jantei, iar apoi, printr-un proces de frezare cu diamant de înaltă precizie, anumite zone ale vopselei sunt îndepărtate pentru a expune accente ale materialului de aliaj de bază, care sunt apoi lustruite.
  • Elementul cel mai remarcabil al acestei mașini extraordinare este interiorul său învăluitor. Acesta dezvăluie cea mai complexă expresie de parchetărie realizată vreodată la Rolls-Royceprodusul a aproape doi ani de dezvoltare, experimentare intensă și muncă manuală.
    • Lucrarea de artă reprezintă o expresie abstractă a petalelor căzătoare de trandafir, realizată folosind 1.603 piese triunghiulare din furnir de lemn negru. Textura extrem de complexă este format din 1.070 de elemente perfect simetrice care alcătuiesc fundalul și alte 533 de piese roșii amplasate asimetric, reprezentând petalele trandafirului. Asimetria a fost cerută de clienți pentru a reprezenta o „dispersie” naturală și organică a petalelor.
    • Realizat din lemn de sicomor negru achiziționat din Franța, ca un omagiu subtil adus provenienței franceze a La Rose Noire, fiecare triunghi este tăiat, șlefuit și poziționat cu precizie manuală. Piesele care par a fi colorate în nuanțe de gri deschis și închis sunt, de fapt, prezentate în nuanța lor naturală; diferența de culoare este obținută folosind furnir din mai mulţi bușteni cu „figuri” diferite – modelul natural de pe furnir. Vopseaua a fost folosită doar pentru a crea piesele roșii şi pentru a evita decolorarea culorii în timp, meșterii mărcii au petrecut un an dezvoltând o nouă formulă de lac pentru a proteja această proiecție extraordinară a meșteșugului contemporan.
    • Această operă de artă complicată și detaliată învăluie pasagerii mașinii, întinzându-se de la panoul posterior până la uși și pe întreaga față expansivă. Asamblarea sa a necesitat o concentrare atât de intensă încât singurul meșteșugar însărcinat putea lucra doar în sesiuni de o oră, nu mai mult de cinci ore pe zi, pentru a se asigura că menține concentrarea necesară pentru o execuție perfectă! Artizanul, care a fost cu Rolls-Royce din timpul uceniciei, a petrecut săptămâni lucrând într-un spațiu izolat fonic, într-o liniște absolută, pentru a elimina potențialele distrageri. Pentru a crea ceea ce este fără îndoială o operă de artă în sine au fost necesare mai mult de nouă luni în total.
  • Pentru a finaliza interiorul, scaunele sunt decorate la margini atât cu piele roșie închisă în nuanţa Mystery, cât și cu piele roșie deschisă în True Love, fiecare finisată cu un subtil sclipici de cupru, evocând textura sidefie a petalelor de trandafir Black Baccara.
  • În stil Rolls-Royce, planşa de bord mai include un ceas unic într-un singur exemplar de la Audemars Piguet, care a fost special comandat de către client şi personalizat pentru a se potrivi cu nuanţele maşinii. Ceasul Royal Oak Concept Split-Seconds Chronograph GMT Large Date de 43 mm este alimentat de un unic mecanism automat Calibre 4407.
    • Integrarea ceasului a reprezentat la fel o provocare semnificativă: clienții au cerut ca acesta să fie montat în mașină și să fie, de asemenea, demontabil, astfel încât să poată fi atașat la o curea și purtat pe mână. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unui mecanism special care îl scoate din bord la atingerea unui buton.
    • Odată ce este îndepărtat, în loc apare un capac din titan care are integrată o monedă din aur alb cu gravura unui trandafir, sculptată manual de meșterii de la Audemars Piguet.
    • Mai mult, gravuri subtile cu trandafiri se găsesc şi pe grilele difuzoarelor audio. Fiecare dintre aceste piese au fost fabricate meticulos manual în atelierul mărcii din Elveția și reprezintă singurele expresii literale ale Trandafirului Baccara din întreaga mașină.
  • Într-un final, clienţii au comandat un vin de colecție exclusiv de Champagne de Lossy, una dintre vinăriile lor preferate. Acest lucru are o semnificație deosebită, dat fiind faptul că vinul special creat pentru La Rose Noire Droptail este unul dintre puținele vinuri prețioase produse de acest Chateau în cei 160 de ani de istorie. Pentru a stoca acest vin, a fost comandat de la Rolls-Royce un cufăr special, realizat din aceleaşi materiale şi în aceleaşi culori care se găsesc pe maşină.

Acest automobil extraordinar a fost prezentat în weekend clienților care l-au comandat în cadrul unui eveniment privat organizat aproape de Pebble Beach din California.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise