(video) Renault vrea să concureze cu software-ul Tesla şi în prezent exclude reduceri de preţ la maşini
Renault a prezentat luni noua arhitectură software a viitoarelor sale vehicule care, susţine producătorul auto francez, va fi până în 2026 la acelaşi nivel cu cea a liderului industriei de vehicule electrice – Tesla!
Un design “al unui vehicul definit de software” va fi în centrul viitoarei entități a Renault dedicată vehiculelor electrice – Ampere – a informat grupul francez. Dezvoltat împreună cu Google şi Qualcomm Inc, va reduce considerabil complexitatea, având doar 20 de procesoare la bord pentru conducerea maşinii, în loc de 100 în prezent.
„Este similar cu Tesla, în 2026 ei vor avea aceeaşi abordare, vor avea aceeaşi abordare a arhitecturii vehiculelor electrice”, a explicat Frédéric Vincent, şeful diviziei digitale a Renault. „În 2026, vom fi la nivelul Tesla în domeniul vehiculelor definite de software”, a adăugat şeful diviziei de inginerie a Renault, Gilles le Borgne.
Programul pentru modelul utilitarei electrice FlexEVan va inaugura noua arhitectură software Renault în 2026, urmat de brandul sport Alpine şi apoi de toate modelele brandului Renault. Luna trecută, Renault a anunţat că îl va implica şi pe partenerul japonez Nissan în proiectul utilitarei FlexEVan, acesta urmând să fie unul din cele aproximativ 10 proiecte la care cei doi producători auto vor continua să colaboreze în cadrul alianţei lor reformate.
Noua utilitară FlexEVan, care va funcţiona în întregime pe baterie, va extinde linia de vehicule comerciale uşoare a Renault, care include în prezent modelul Kangoo, vândut în 2022 în 330.000 de unităţi. FlexEVan va viza necesităţile de livrări urbane, oferind conectivitate deplină pentru managementul în timp real al flotelor.
Renault mai are de gând să înfiinţeze Flexis, un parteneriat cu un producător de componente pentru a dezvolta o platformă electrică dedicată special noii familii de utilitare. Renault a demarat discuţii cu operatorii de logistică şi operatorii de flote pentru a strânge posibile pre-comenzi.
Vehicul definit prin software (SDV) se referă la capacitatea de a face upgrade unei mașini pe toată durata de viață, printr-o arhitectură centralizată, actualizându-l și integrând noi aplicații pentru a-i îmbunătăți funcțiile. Aceasta este următoarea revoluție la care se pregătesc mulți producători de automobile precum Renault Group. Aceste viitoare mașini definite în jurul software-ului vor funcționa pe același principiu ca un smartphone, dar într-un mod mult mai complex! Această nouă tehnologie va echipa vehiculele grupului în următorii ani.
Arhitectura flexibilă și scalabilă a Vehiculului definit prin software va permite dezvoltarea și integrarea mai rapidă a noilor funcții de-a lungul ciclului de viață al vehiculului, direct în cloud, adică în servere online sigure, accesibile de oriunde și oricând. Iar posibilitățile sunt aproape nesfârșite. Aceste noi servicii pot acoperi întreținerea preventivă a mașinii (cu detectarea în timp real a defecțiunilor), precum și personalizarea interiorului habitaclului, gestionarea încărcării bateriei sau sistemul de infotainment. În cele din urmă, rămâne la latitudinea fiecărui utilizator să decidă funcțiile de care dorește să se bucure.
Care sunt beneficiile vehiculului definit prin software?
Acces la noi funcții în timp real
Vehiculul definit prin software va „îmbunătăți” continuu vehiculul prin adăugarea de noi funcții pe tot parcursul ciclului său de viață, în timp real. Ofertele care vor fi propuse pot fi colective sau diferențiate, în concordanță cu obiceiurile reale și obiceiurile de conducere ale fiecăruia. Acest lucru va îmbunătăți experiența utilizatorului.
Siguranță sporită la bord
Datorită absorbției masive a datelor culese de la mașină, puterii de calcul și inteligenței artificiale oferite de vehiculul definit prin software, siguranța la bord va fi îmbunătățită. De exemplu, uzura anumitor piese sau defecțiuni pot fi identificate în timp real, ceea ce va ajuta la anticiparea reparațiilor sau corectarea directă a defecțiunilor. Vorbim despre întreținerea predictivă.
O îmbunătățire a valorii mașinii
Posibilitatea de a actualiza mașina de la distanță prin cloud cu Software Defined Vehicle va aduce un avantaj în ceea ce privește experiența de conducere și viața la bord, dar și în ceea ce privește valoarea vehiculului în sine. Concret, asta înseamnă că după 3 sau 4 ani, autovehiculul va fi pierde mai puţin în valoare deoarece va fi îmbogățit cu noi funcții. Aici vorbim despre o îmbunătățire a valorii reziduale a vehiculului.
Cum funcționează Vehicul definit prin software?
Un computer central cu mult mai multă putere
Vehiculele folosesc un număr tot mai mare de software de bord și, pentru a le face să funcționeze, multe calculatoare electronice (procesoare) sunt necesare. Astăzi, o mașină conectată are între 60 și 80 de computere, toate dedicate unei singure funcții, cum ar fi iluminarea vehiculului sau ajutoarele de conducere. Aceasta reprezintă între 50 și 80 de milioane de linii de cod software în diferitele ECU!
Arhitectura actuală a mașinilor, cu această abundență de computere răspândite în diferite părți ale vehiculului, a devenit foarte complexă. Şi apare o problemă: este limitată în ceea ce privește puterea și capacitatea de a evolua caracteristicile mașinii și de a integra altele noi!
Cu Software Defined Vehicle, ideea este de a avea un computer central cu mult mai multă putere, mai robust și mai flexibil decât are nevoie mașina la „naștere”. Acest lucru va permite procesarea unor volume foarte mari de date colectate de diverșii senzori ai mașinii, în special de la sistemele de asistență pentru șofer (ADAS), caroserie, managementul șasiului sau serviciile multimedia și de conectivitate. Dar și pentru a saluta noile funcții în timp, fără a încetini sistemul.
Pentru a integra acest supercalculator centralizat capabil să reziste în timp, Renault Group a format un parteneriat cu Qualcomm și soluția sa „Snapdragon Digital Chassis”.
Un sistem de operare dedicat mașinii
Pentru a adăuga noi caracteristici mașinii, vehiculul definit prin software se bazează pe un sistem de operare, ca într-un computer sau smartphone, dar adaptat tabloului de bord. Se numește „CAR OS”, pentru sistemul de operare al mașinii.
Noile aplicații care vor fi dezvoltate vor fi apoi disponibile într-un magazin de aplicații și vor fi compatibile cu sistemul de operare al mașinii. Pentru a construi acest CAR OS, Renault Group a ales să colaboreze cu Google, un partener cheie în proiectul Software Defined Vehicle.
Colectarea securizată a datelor
Noutatea Vehiculului definit prin software este cantitatea crescută de date legate de utilizarea mașinii. Aceste informații fac posibilă identificarea și analizarea funcționării diferitelor zone ale mașinii, dar și a comportamentului utilizatorilor. Desigur, se ține cont de gestionarea datelor personale ale utilizatorilor, precum și de toate aspectele necesare de securitate cibernetică.
Între timp, grupul francez, ca şi cei mai mulţi producători auto, este de luni de zile sub ameninţarea reducerilor de preţ ale Tesla. În Franţa, preţul de catalog al Tesla Model 3 începe acum de la acelaşi nivel cu cel al modelului electric Renault Mégane, aproximativ 42.000 euro (46.318 dolari).
Deşi şeful Renault, Luca de Meo, a admis că Tesla rămâne “o provocate pe termen scurt”, el a declarat că producătorul auto francez nu se va angaja într-un război al preţurilor pe segmentul vehiculelor electrice. „Nu vrem să facem ceea ce am făcut în trecut, vrem să ne vindem maşinile noastre, nu vrem să oferim gratis maşinile noastre”, a adăugat Gilles Le Borgne.
Acţiunile producătorilor auto din Europa au scăzut joia trecută după ce Tesla a confirmat că va reduce în continuare preţurile la maşini. Titlurile Renault înregistrau un declin de 7.3%, în timp ce acţiunile Stellantis, Volkswagen AG, BMW AG şi Mercedes-Benz Group AG au scăzut cu aproximativ 2%.
Deşi Renault va continua să modifice preţurile şi să acorde stimulente financiare suplimentare, nu simte presiune pentru a le scădea acum: „Realitatea este că la nivel de grup fabricile lucrează din plin. Suntem la capacitate de 100%, deci nu vor fi stimulente majore pentru a scădea preţurile şi a ne implica într-o spirală pe care o urmează unii concurenţi”, a adăugat directorul financiar al grupului francez, Thierry Pieton.
Tot săptămâna trecută, Tesla a anunţat reducerea preţurilor în Europa. Analiştii de la Bernstein susţin că angajamentul Tesla de a reduce preţurile intensifică concurenţa pe piaţa vehiculelor electrice, cele mai expuse fiind Renault, Stellantis şi Volkswagen.
În 2022, Renault a fost al treilea cel mai bine vândut brand de vehicule electrice în Europa, după Tesla şi Volkswagen. În primele trei luni ale acestui an, grupul Renault a înregistrat venituri totale de 11.5 miliarde de euro, în creştere cu 29.9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care a livrat 535.000 de automobile, în urcare cu 14.1% în ritm anual, după patru ani consecutivi de scădere.
Cmentariile sunt închise